Šta je novo?

Iskra crt tv crno beli problem

Balzak

Cenjen
Učlanjen(a)
25.12.2013
Poena
180
Pozdrav drustvo,

Imam jedan stari iskra portabilni tv iz 70ih.
Zeleo bih da ga osposobim iz nostalgicnih razloga.

Ispravan je i pali se, povezao sam dvbt2 risiver i uspeo je da prikaze sliku ali samo obris teksta se jedva nazire kao da mu je otisla crna boja.

Posle rada od nekih 2-3 sata pojavila se i crna boja i slika je bila kako treba, sve se lepo videlo i radilo je. Sutradan kad se ohladio, ponovo sam ga upalio i opet je bila bela slika sa obrisima teksta.

Da li neko zna sta bi mogao biti kvar i ko mogao da mi pomogne u resavanju istog?

Pozdrav drustvo,

Imam jedan stari iskra portabilni tv iz 70ih.
Zeleo bih da ga osposobim iz nostalgicnih razloga.

Ispravan je i pali se, povezao sam dvbt2 risiver i uspeo je da prikaze sliku ali samo obris teksta se jedva nazire kao da mu je otisla crna boja.

Posle rada od nekih 2-3 sata pojavila se i crna boja i slika je bila kako treba, sve se lepo videlo i radilo je. Sutradan kad se ohladio, ponovo sam ga upalio i opet je bila bela slika sa obrisima teksta.

Da li neko zna sta bi mogao biti kvar i ko mogao da mi pomogne u resavanju istog?
Najverovatnije ti pravi problem neki kondenzator jer je ipak uređaj starije generacije i kada se zagreje tv kodenzator povrati neki kapacitet i tv proradi kako treba.Dobar elektroničar bi rešio tvoj problem.Samo je pitanje i ako nađeš zainteresovanog da li ti se isplati popravka.

Pretpostavio sam da je mozda do hladnog lema ili nekog kondenzatora.

Neko ce se mozda javiti ko ume to da popravi sa foruma ako je do toga jer bi ga vratio u zivot

Moj ti je savet ako malo poznajes elektroniku da otvoris tv.Verovatno sa zadnje strane imas nekoliko srafova.Skini zadnji poklopac i pokusaj da pridjes po gabaritu "vecim" kondezatorima ili elektrolitima..Lemilicu u ruke i preletuj sve tacke na ploci.Naravno tv bez napona.Mozes da proveris i komponente bitne za visoko naponski deo.Ako ti je neki kondezator ili elektrolit "sumnjiv" zameni ga.Imas sve to po specijizovanim radnjama.Vodi racuna o naponu i kapacitetu komponente i polaritetu.

Ja sam imao takav tv i ja sam ga "popravljao" tako sto ga puknem pesnicom od gore i odma proradi. 😄 Salim se,ne savetujem takve popravke.U sustini vecina servisera nece da se bavi vise sa CRT uopste.Ali ima i dalje entuzijasta koji bi popravljali.Savet ti je da uzmes oglase i vrtis pa kad nabodes nekog to je to.Ja bi to sve pobacao ali moja mama iz nekog razloga voli CRT tv.Tako da je mog Samsunga dala nekom liku i popravio je zvuk.Ali znam da sam morao da vrtim oglase jer dosta njih cim cuje CRT odma spusta slusalicu. 😄

Upravo to mi se desilo, prevrteo sam dosta brojeva i svi bezali od mene, kapiram da nije za elektronicara problem da makar lemove i kondenzatore proveri, svakako je teze ako je nesto van toga otislo.

Ali nisam naleteo na nekog ko je bio zainteresovan da baci pogled na tv, ja nisam nesto spretan sa lemilicom i nemam iskustva pa bih to mozda ostavio kao poslednji adut.

Ako ima i nekog sa foruma sa iskustvom moze da mi se javi pa da se i dogovorimo oko svega

Doduše i razumem situaciju... Ostaviću ovo ovde:
Screenshot_2025-09-16-12-46-31-077-edit_com.zhiliaoapp.musically.jpg

Moj ti je savet ako malo poznajes elektroniku da otvoris tv.Verovatno sa zadnje strane imas nekoliko srafova.Skini zadnji poklopac i pokusaj da pridjes po gabaritu "vecim" kondezatorima ili elektrolitima..Lemilicu u ruke i preletuj sve tacke na ploci.Naravno tv bez napona.Mozes da proveris i komponente bitne za visoko naponski deo.Ako ti je neki kondezator ili elektrolit "sumnjiv" zameni ga.Imas sve to po specijizovanim radnjama.Vodi racuna o naponu i kapacitetu komponente i polaritetu.
Nemojte davati ovakve savete. Kondenzatori u TV mogu dugo čuvati naboj i kada je TV isključen. Popravljanje CRT televizora i monitora može biti opasno po život ako onaj ko to radi nema iskustva.

Nemojte davati ovakve savete. Kondenzatori u TV mogu dugo čuvati naboj i kada je TV isključen. Popravljanje CRT televizora i monitora može biti opasno po život ako onaj ko to radi nema iskustva.
Po zivot sigurno ne mogu da budu opasni.Provera kondezatora ili elektrolita sa obicnim instrumentom(unimer,iskra ili digitalnim Lux)su na omskoj skali bezbedni.

Ja sam rad da platim mozda i malo vise, ne znam ni u kom rasponu cena pricamo, ali za pocetak da nekako dodjem do majstora koji je voljan da se upusti u to uopste

Ako si iz Bg pronadji nekog starijeg majstora koji i dalje radi kuci iz zadovoljstva.Ima takvih sigurno.Servisi i ovlascene radnje takve stvari ne rade.

Upravo to mi se desilo, prevrteo sam dosta brojeva i svi bezali od mene, kapiram da nije za elektronicara problem da makar lemove i kondenzatore proveri, svakako je teze ako je nesto van toga otislo.

Ali nisam naleteo na nekog ko je bio zainteresovan da baci pogled na tv, ja nisam nesto spretan sa lemilicom i nemam iskustva pa bih to mozda ostavio kao poslednji adut.

Ako ima i nekog sa foruma sa iskustvom moze da mi se javi pa da se i dogovorimo oko svega

Naravno.Nekad ona prica "ma mogu ja to sam" moze da napravi vecu stetu od koristi.Ja radim sa racunarima xx godina servis pa sve poslove tog tipa imam svog elektronicara koji to resava.Tako da moj ti je savet da nadjes nekog ko ce to da resi.Da si u NS ja bi ti dao 2 broja telefona za ljude koji bi mozda radili.Kad kazem mozda tu mislim da rade CRT ali ne znam dal bas toliko stare.Ali to da nosis iz jednog grada u drugi je previse komplikovano.Moj savet ti je da nadjes nekog penzionera.Oni vole da se igraju sa time.Kad kazem penzionera tu ne mislim da nadjes nekog komsiju koji eto zna da popravlja tv.Pricam o serviserima koji su radili u nekom servisu a sad ne rade.Onaj ko je radio servis 40 godina u servisu radice i u penziji jer to udje u krv i ljudi to vole.Ovako ove klasicne servisere - zaboravi.Jer ko radi LED TV i bavi se time zabole ga uvo da se maje sa CRT crno - belim tv.I ti penzioneri ti nece ni uzeti neke velike pare.Tipa za 10 ili 20 e ce ti sve srediti.Ja sam imao servisera jednog Madjara komsiju.On je bio mag u servisu TV.Dodje covek sa koferom ,otvori tv , izvadi lemilicu i za 10 min popravi sve.Ima takvih i dalje samo budi uporan.

Nazalost i ja to mislim,

Pustio sam buvu i po komsiluku da li neko zna nekog, evo i na forumu sam se javio ako ima neki entuzijasta ili bivsi serviser i za sada mrka kapa.

Siguran sam da ima jos nekog da to radi, samo eto postala je igla u plastu sena koju je tesko pronaci

Kad ne znas nesto pitaj vestacku inteligenciju.Evo sta kaze nas virtuelni drugar perplexity :

U Beogradu postoji nekoliko servisa koji popravljaju stare crno-bele CRT televizore. Evo nekoliko preporučenih lokacija:

Desago servis​

• Specijalizovani za sve vrste CRT televizora, sa više od 30 godina iskustva.
  • Nude besplatan dolazak po uređaj, brz servis i zamenske delove ako je potrebno.
  • Lokaciju i kontakt možete pronaći na njihovom sajtu.desago

TV servis BeoDigital​

• Popravka i servisiranje CRT televizora, besplatan izlazak na teren i besplatan pregled.
  • Kontakt telefon: 064/9286-483.beodigital

TV servis Metropol​

• Više od 40 godina iskustva, popravka svih vrsta (uključujući stare CRT).
  • Adresa: Vračar
  • Telefoni: 062/563-669, 011/344-29-86.011info

TV servis „Bulevar”​

• Popravke svih vrsta i modela televizora, rad i vikendom, dolazak na adresu i garancija na rad i delove.halooglasi

NN Elektronik​

• Popravka klasičnih CRT televizora kao i drugih TV uređaja.
  • Dostupno u Beogradu.yell
Za sve servise preporučuje se da pozovete unapred i proverite mogućnosti i eventualno potrebne delove. Delovi za stare crno-bele modele su ređe dostupni, ali ovi servisi imaju veliko iskustvo sa takvim uređajima i često mogu da obezbede što treba ili pronađu zamenu.

Nazad
Vrh Dno