Šta je novo?

Iskljucivanje kompa sa strujne mreze?

Jeremy

Čuven
Učlanjen(a)
15.11.2003
Poena
620
Videh temu Ukljucene pc-a pa nesto razmisljam da li mozda na neki nacin steti pc-u tj. napajanju totalno iskljucivanje iz struje. Ja moj komp kad iskljucim obavezno iskljucim i produzni (time iskljucujem i monitor i modem). E sad vezano za pomenutu temu, primetio sam da sa novim napajanjem (corsair hx620) kompu treba sekund dva da startuje kada je totalno iskljucen iz struje, taj lag nisam primecivao sa starim (antec) napajanjem. Medjutim pre neki dan mi je struja na trenutak oslabila (sijalica je slabije sijala) a komp mi se nije resetovao (ranije bi se sigurno resetovao u takvoj situaciji). Tako da bih rekao da je ovo napajanje ok, tj. i bolje od starog.
E sad ja definitivno ne zelim da mi komp bude vezan za eps kad ne mora, a kao sto rekoh kad sam procitao navedenu temu poceo sam da razmisljam da li je na bilo koji nacin stetno da ga svakodnevno totalno iskljucujem iz struje?
Poz

sem mozda u ekstremnim slucajevima kad ga ostavis iskljucenog *godinama*.
cuo sam da kondenzatorima to ne odgovara, treba ponekad da se koriste.

Ja sam isto zagovornik potpunog prekida veze izmedju racunara i EPS-a, i do sada nisam imao problema (da kucnem u drvo).

gasim ga na UPS komplet (a i UPS je vezan na stabilizator, pa i njega gasim) i za skoro 5 god nikakvih problema nisam imao :)

negde sam procitao da ups ne bi trebalo da bude na stabilizatoru.. ako ima u sebi stabilizator, to je druga prica..

bilo bi lijepo kad ne bi morao, ali s obzirom na napon koji ponekad imam (necu slagati kad kazem da je padao ispod 150 prilicno cesto), jednostavno nemam izbora.

dobar je to onda stabilizator ako radi i na ispod 150V, moj stabilizator na UPS-u ima max opseg 161-284V na ulazu a na izlazu sam podesio 220V a imam izbor 210V, 220V i 230V... ja sam nekom logikom stavio 220V

btw, u Podgorici imate tolike oscilacije napona?

Poslednja izmena:
ono, na njemu pishe da pegla od 90V navishe, ali sa npr 130 ne izgura bas 220 (zapravo ni blizu, mozda 180-190V). A svuda gdje se ne postuju pravila ces imati i losu struju, tako je par hangara koji su pored mene trebalo po zakonu da dovuce industrijsku struju, a ne na nasu mrezu (vec jadnu) da se kace, ali ako ti zena radi u EPCG, onda sve moze :p Postavili su trafo stanicu posle 10ak godina cekanja, ali evo cekamo preko pola godine da nas nakace na nju (ocigledno treba neko da se podmaze, ili plati dio ulaganja, kao da nije obaveza Elektroprivrede da daje kvalitetan i stabilan napon, a sve itekako znaju da naplate; zvanicno, prosjecan racun za struju u CG je 40€)

ono, na njemu pishe da pegla od 90V navishe, ali sa npr 130 ne izgura bas 220 (zapravo ni blizu, mozda 180-190V). A svuda gdje se ne postuju pravila ces imati i losu struju, tako je par hangara koji su pored mene trebalo po zakonu da dovuce industrijsku struju, a ne na nasu mrezu (vec jadnu) da se kace, ali ako ti zena radi u EPCG, onda sve moze :p Postavili su trafo stanicu posle 10ak godina cekanja, ali evo cekamo preko pola godine da nas nakace na nju (ocigledno treba neko da se podmaze, ili plati dio ulaganja, kao da nije obaveza Elektroprivrede da daje kvalitetan i stabilan napon, a sve itekako znaju da naplate; zvanicno, prosjecan racun za struju u CG je 40€)
Možeš li mi reći kakav stabilizator koristiš i ako je moguće da okačiš sliku?Ja imam dokon stabilizator od starog Ei-Niš Tv-a lampaša.Nisam ga koristio jer je monofazan da li je pametno da na njega zakačim case?:wave:

strasno, al dobar je stabilizator svakako

o pa, imam ih ja gooomilu, evo u attachu 3, da se vidi kako se izvlaci skoro pa 220V iz sub-100V napona kombinacijom 2 stabilizatora :mad: Mada, ovo je extremni slucaj, mozda je riknula faza, ali onaj sa prve fotke nije, to se redovno zimi deshava... :smash:

PS sad za komp imam i manji stabilizator, 1 veliki od 5500VA, APC UPS 600VA i stari APC smartUPS 1000 SUA, kojem cu morati da zamijenim bateriju, jer sam ga uzeo sa 4 i po godine starom baterijom... Ako nas ne nakace na novi trafo do sezone grijanja, nadam se da ce ova kombinacija kako-tako gurati komp (bez SUA-e nije mogla bas, pa sam kacio Asus EEE kad se baterija iz UPSa istrosi od konstantnih oscilacija napona). I, jel vam i dalje EPS tako lose zvuchi? :trust:
:d

Prilozi

• IMG_9536.jpg
    IMG_9536.jpg
    209.8 KB · Pregleda: 87
  • IMG_9597.jpg
    IMG_9597.jpg
    238 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
EPS je blago.. bar u vecim gradovima...

Ja imam dokon stabilizator od starog Ei-Niš Tv-a lampaša.Nisam ga koristio jer je monofazan da li je pametno da na njega zakačim case?:wave:

Ne verujem da taj stari stabilizator za TV ima vise od 300VA, pa mislim da ti nije najpametnije da ga koristis.

ne bi ni ja kacio (imam i ja jedan, kacio sam komp na njega, ali C-64 :d )

Nikada nisam gasio prekidac na napajanju, niti UPS jedino kad negde idem na duze vreme.

svaki uredjaj koji sam pokusavao da "stedim" je riknjavao pre vremena:wall:...od kada za elektroniku koristim "ne gasim" pristup nemam nikakvih problema sa uredjajima...:d

iz tog razloga je cooler master na m1000 napajanju sklonio prekidac, jer su experimentima dosli do istog zakljucka..
ni ja ne gasim nista...

Ako uzmemo da naponska mreza radi stabilno, onda je stalno iskljucivanje katastrofalno za komponente. Bolje ih je drzati na naponu, nego stalno izlagati stresnim situacijama. Ako udari grom u vasoj blizini, onda vam nece pomoci ni iskljucivanje preko prekidaca, jedino vadjenje kabla iz uticnice je sigurno resenje.Znaci, bez gasenja :)

uuu pa to je 'sjajno' sto je cooler master uklonio prekidac, i onda su vece sanse da se ostavi racunar ukljucen u struju prilikom dodavanja memorije npr. i ode...
po meni je *****ski ostaviti bilo sta na struji duze vremena bez potrebe, ako ni zbog cega drugog onda zbog potrosnje. koliko god da je mala, pomnozi to sa vremenom i gomilom likova koji 'misle' isto..

imas prekidac na produznom gde ti je ukljucen komp, valjda, pa iskljucis na njega... ili jednostavno istekas power cable iz racunara.. i kad menjas memoriju ali i kad radis clear cmos..
kad budes imao 100 racunara u mirovanju i koji nemaju potrebu da rade e onda brini o potrosnji istih dok ne rade.. ovako, mislim da je mlacenje prazne slame.. a licno, ne mislim da cemo, mi koji ostavljamo racunare ukljucene u struju dok ne rade, naskoditi EPS-u sto se tice potrosnje.. a ionako je meni ukljucen racunar 24/7/365 sem u situacijama kad ga rasklapam i sklapam a tad naravno da nije ukljucen u struju :d

Poslednja izmena:
@Johni, to i ja htedoh da pitam. Ako je odgovor potvrdan, ja bih radije drzao komp na budjavom eps-u nego na tome

Al' ste se raspisali, a evo i mene napokon:)
Ako uzmemo da naponska mreza radi stabilno, onda je stalno iskljucivanje katastrofalno za komponente...

Pa tako nekako i ja razmisljam, ali s druge strane komponente se stalno iskljucuju iz struje kada se iskljuci komp (jedino napajanje i ploca su i dalje pod nekom strujom). Ali kada se sve uzme u obzir mislim da cu i dalje da iskljucujem produzni (i onako bi morao zvucnike da iskljucujem jer malo zuje:))

Inace ja bas i nemam problema sa padom napona, ali imam drugih. Mislim da sam i ovde to pisao ranije. Pocelo je pre godinu i po, kada ukljucim sporet monitor pocne da treperi, dok pri ukljucenju ta peci od 6 kW koja je pored kompa, ili druge ta od 2.5, bojlera... nista se ne desava. U medjuvremenu sam promenio i sporet i isto je. A onda sam otkrio da se isto desava i pri ukljucenju pegle (u drugoj sobi), a sada najzanimljiviji deo kad tu peglu ustekam u isti produzni u kom je monitor nista se ne desava:mad: pravo loodlo. Neko kaze verovatno neadekvatno uzemljenje (mislim da slucaj sa peglom to iskljucuje), drugi kazu ne, to struja ne radi na 50Hz, treci kazu to je nemoguce.... kao sto rekoh ludilo. Lepo ljudi kazu samo u sebe covek moze da se uzda, e pa ko mi kriv kad nisam banderas pa pojma nemam oko struje;)

Ja sam moje kuciste za 8god. iskljucio iz struje 20-30X (samo kad sam isao na duze) radi i dan danas bez problema.
PS: Za tih osam godina nisam menjao napajanje i nemam ni stabilizator ni UPS.
Toliko o stetnosti ,)

Ja sam moje kuciste za 8god. iskljucio iz struje 20-30X (samo kad sam isao na duze) radi i dan danas bez problema.
PS: Za tih osam godina nisam menjao napajanje i nemam ni stabilizator ni UPS.
Toliko o stetnosti ,)

Pa ja sam se i pitao da li mu steti iskljucivanje, a posto ti nisi iskljucivao a radi ti 8godina znaci da je zakljucak da iskljucivanje steti!:)

@joriq

Jel su ovo neki kineski stabilizatori?
da, al ovaj veci i nije bas jeftin (100€)
@Johni, to i ja htedoh da pitam. Ako je odgovor potvrdan, ja bih radije drzao komp na budjavom eps-u nego na tome
ja nemam EPS, imam EPCG. Zimi maknem stabilizator(e), napon ispod 180V, APC ups predje na bateriju i posle ~5min shut down. I onda mogu da se slikam sve do kasno uvece, kad napon predje iznad 180V, a UPS se pripuni :smoke:

Pa dobro, al nije bas ni skup. Ako vrsi posao - super. Ja imam APC LE-1200, otprilike dva puta jeftiniji od tog tvog, nije los, al ako mi struja padne ispod 160V on se iskljuci, pa se iskljuci i sve sto je bilo nakaceno na njega, odn. komp. Sad kad krene zima, pa slabiji napon, bice veselo, mogao bih nekako da se koliko-toliko obezbedim, pa me zanima jel taj tvoj valja necemu, mislim, kako se pokazao (posto vidim da isto imas probleme sa naponom)?

pa, za sub 160V ti bas i ne bih znao, sve zavisi koliko padne, koliko dugo bude ispod, ja sam sebi uzeo pride i APC SUA 1000, samo jos da zamijenim baterije za njega, i drzace valjda....

Nazad
Vrh Dno