Šta je novo?

IPS monitori , predlog

zzhn

Cenjen
Učlanjen(a)
06.06.2011
Poena
155
Pozdrav svima,

Vidim da se dosta prica o jeftinijim varijantama IPS monitora,ali i da mnogi od njih imaju izrazene mane (Bck Bleed, glow itd...) Da ne bih duzio previse, napravio sam listu monitora od kojih se jedan kupuje uskoro i potrebna mi je pomoc u odabiru od nekog iskusnijeg clana ovog foruma.
Bavim se 3D-om ,ali i fotografijom, pa su mi boje veoma bitne,kao i sto manje probijanje pozadinskog osvetljenja jer volim pogledati film cesto. Ono sto me manje interesuje je odziv, nisam neki gamer pa me to i ne interesuje previse..

Spisak potencijalnih monitora:

VIEWSONIC VX2370Smh-LED 147E

HEWLETT PACKARD Pavilion 23xi 175E

AOC I2367FH 145E

DELL UltraSharp U2312HM 155E

LG IPS235V-BN 155E

PHILIPS 239C4QHSW/00 180E

VIEWSONIC VX2770Smh-LED 250E

ASUS VS239HR 160E

AOC E2752V 160E

Kao sto vidite, zalutao je i jedan TN panel , AOC 27 " monitor,koji se nasao u listi zbog svoje velicine i cene (malo sumljivo sto je tako jeftin ali eto..) Tu je i ViewSonic IPS od 27 " (nisam siguran da cu skupiti kesa za njega ukoliko ga vecina predlozi). U prvi mah sam se samostalno odlucio za ovaj DELL ali utisci su pomesani i ne znam da li da rizikujem sa tim modelom posto je svaki primerak drugaciji izgleda...
Ako moze i malo reci o AOC monitorima, kako su se pokazali,tj kakvog su kvaliteta itd...ovaj od 23" je poprilicno nahvaljen od strane PCMAG sajta.

Po meni, izbor ce pasti na neki od prva 4 navedena monitora,ali ako neko ima bolji predlog, nek vice ;)

Zahvaljujem na komentarima i predlozima.

17 Aprila 1986 sam imao xx god. pa ti racunaj.

to sam napisao da te uverim da ako se odlucis za AOC tako ces reagovati - tako bi i ja reagovao da ih nisam pre toga uporedio a kojim slucajem sam kupio pogresno. Nista lose nisam mislio nit sam se solidarisao.Mada sam rekao da vise necu ucestvovati ali eto prekrsio sam .

:) Posle sve ove price najbitnije je da si stvarno hteo da pomognes,sto i jesi. Hvala za to...
Da skratim pricu, odlucio sam se za Dell,razloga je vise:

- Slika - Misljenje vecine clanova ovog foruma tesko moze da bude greska
- Pivot opcija (odlicna stvar kada se radi na nekom posteru npr)
- Podesavanje po visini (visok sam 1.98 :) )
- Volim Dell kao brend + 36 meseci garancija itd... za ovaj novac tesko da moze bolje.

Jedino sto jos ne znam da li je minus to sto nemam DVI na svom racunaru,tj imam DP i HDMI kao sto sam ranije rekao, valjda se moze kupiti neki kabl sa DP na HDMI? To se dodatno moram raspitati i obrazovati malo vise o tome..

Ako sve bude u redu, postavicu svoje misljenje u njegovoj temi ;)

DP i HDMI/DVI su nekompatibilni standardi, jedino pojedini DP izlazi na grafičkim kartama i laptop računarima mogu da puste i DVI/HDMI signal (imaju pored oznaku D sa dva plusa).
HDMI i DVI možeš da konvertuješ do mile volje doduše, tako da to nije problem :)
Najbolje je da vežeš monitor DP - DP, ako imaš mogućnosti za to.

- Slika - Misljenje vecine clanova ovog foruma tesko moze da bude greska

Al opet postoji mogucnost. Ne bih se ja zaletao sa kupovinom. Bolje sacekaj da se ova tema digne na nekih 500-1000 postova pa onda izvagaj. Ipak, jednom se kupuje monitor, a mora da zadovolji. A ne bi bilo lose kada bi neko od forumasa koji poseduju Dell, poneo svog ljubimca sa tobom u prodavnicu, pa da na licu mesta proveris dal je taj koji planiras da kupis eventualno losiji primerak od ovih sa foruma. Ma bre, za svoje teskom mukom zaradjene pare trazis nista osim najboljeg i tu nema zbora.
Prodavac mora da te ponudi sokom i bombonama, ili ces da se u roku od odmah okrenes i zapalis kod drugog prodavca, jer kakav je to prodavac koji ne nudi bombone i sok ?

Ziv bio dvometrasu. ! :)

Al opet postoji mogucnost. Ne bih se ja zaletao sa kupovinom. Bolje sacekaj da se ova tema digne na nekih 500-1000 postova pa onda izvagaj. Ipak, jednom se kupuje monitor, a mora da zadovolji. A ne bi bilo lose kada bi neko od forumasa koji poseduju Dell, poneo svog ljubimca sa tobom u prodavnicu, pa da na licu mesta proveris dal je taj koji planiras da kupis eventualno losiji primerak od ovih sa foruma. Ma bre, za svoje teskom mukom zaradjene pare trazis nista osim najboljeg i tu nema zbora.
Prodavac mora da te ponudi sokom i bombonama, ili ces da se u roku od odmah okrenes i zapalis kod drugog prodavca, jer kakav je to prodavac koji ne nudi bombone i sok ?

Ziv bio dvometrasu. ! :)

:D No comment

@Dandy, sad sam pogledao, nista ne pise pored Display Porta,nema pluseva nikakvih.
@Jericho, Tako ce i biti, DP na DP.

Poslednja izmena:
Bavim se 3D-om ,ali i fotografijom, pa su mi boje veoma bitne,kao i sto manje probijanje pozadinskog osvetljenja jer volim pogledati film cesto.

Moj savet ti je sa poslusas argumentovano misljenje ljudi sa foruma(sem nekih koji spojise na masu:D) i da ti to sluzi kao smernica.
Jer tek kad odes u radnju i isprobas neki od odabranih monitora formirace ti se stav.
I ja se bavim grafikom i samo cu ti reci da pre kupovine razmotris neki 16:10 monitor, npr. Dell U2412M. Za grafiku ovaj odnos stranica znaci.

Jer tek kad odes u radnju i isprobas neki od odabranih monitora formirace ti se stav.
I ja se bavim grafikom i samo cu ti reci da pre kupovine razmotris neki 16:10 monitor, npr. Dell U2412M. Za grafiku ovaj odnos stranica znaci.

Sa tim se moram sloziti, kad god sam nesto kupovao znao sam da je to to tek kad mi je bilo ispred nosa... Sto se tice ove 24" , nisam siguran da cu imati toliko kesa, ipak je skuplja za 60-ak jura,ali cu svakako pogledati uzivo,i tu odluciti.
Inace, izvukao sam pouku iz iskustava drugih clanova, a to je NE kupovati monitor sa vec otvaranom kutijom, :)

Da li neko ima informaciju u vezi Dell U2412M, da li je garancija na mrtve pixele ista kao i kod klasicnih TN panel monitora (par pixela je dozvoljeno) ili ima nekih razlika s obzirom da je IPS panel u njemu. Veceras da preuzmem jedan takav i moram da ga dobro isproveravam na mrtve pixele i probijanja, jer se ipak nadje po neki model sa anomalijama. U slucaju da ima bilo kakvih nedostataka, zamenice mi.

Da li neko ima informaciju u vezi Dell U2412M, da li je garancija na mrtve pixele ista kao i kod klasicnih TN panel monitora (par pixela je dozvoljeno) ili ima nekih razlika s obzirom da je IPS panel u njemu. Veceras da preuzmem jedan takav i moram da ga dobro isproveravam na mrtve pixele i probijanja, jer se ipak nadje po neki model sa anomalijama. U slucaju da ima bilo kakvih nedostataka, zamenice mi.

Kod nas to zavisi od firme,a ne od modela. Ako uzimas preko firme onda oni sigurno imaju pisanu garanciju u kojoj mora pisati koliki max broj mrtvih piksela je dozvoljen. Ako ne pise u garanciji verovatno im pise na sajtu...

Da podelim sa vama moje danasnje iskustvo. Juce sam u emmi-ju porucio monitor dell u2412m i rekli mi da ce danas biti u prodavnici. Danas mer zvali da dodjem po monitor jer je stigao. Odem do njih i kazem ko sam i sta trazim i kazu mi evo ga vas monitor ovde. Izlozen na polici, ja se tu iznerviram kako izlozen kad je tek stigao. Vas smo dali drugom ali ovaj stoji tu par dana ili mozemo da vam porucimo drugi. Ja reko ajde uzecu taj pa cu ga testirati i vratiti ako nesto nije u redu. Spakovali sve ja dosao kuci istestirao. Sve je OK, rekoh aj da vidim od kad je monitor, kad............monitor prizveden novembra 2012 sto je i ok, ali ima nalepnica kad je monitor stivao donjh od dobavljaca. Pre 3 meseca. A mene ubedjuju da monitor stoji par dana na polici. Zvao sam ih predvece i trazio drugi zapakovan na sta su pristali i bili veoma korektni. Ne volm kad me lazu, jer je moj drug imao isto ruzno iskustvo sa njima. Ja sam uvek za ono "CIST RACUN DUGA LJUBAV" :)

Danas sam bio ponovo do njih, vratio im stari monitor i dobio nov neotpakovan. Za sad je sve ok, monitor nema nikakvih anomalija. Ja zadovoljn ako i svi koji su ga koristili :D.

Danas sam bio ponovo do njih, vratio im stari monitor i dobio nov neotpakovan. Za sad je sve ok, monitor nema nikakvih anomalija. Ja zadovoljn ako i svi koji su ga koristili :D.

Imam tri komada U2414M, rade ko zmajevi, mada moram da priznam da ima razlike u panelima. Potreno je odvojiti malo vremena za kalibraciju kako bi slika bila uniformna preko 3 monitora.

Permutovao sam u jednom od ranijih postova,tj pogresio sam, nemam Display Port , vec samo HDMI i stari VGA port na svom kompu. Posto se ne razumem oko kompatibilnosti izmedju portova da li je ovo minus, i koja je najbolja varijanta za povezivanje ovog Dell-a i mog racunara ? Koliko ja vidim , VGA na VGA mi ne gine. :trust:
Sutra treba da odem do prodavnice da "opipam" uzivo monitor (i kupim ga nadam se) pa bi neki odgovor dobro dosao :)

Nikako VGA. HDMI -> DVI.

Dakle treba da kupim ovo:
dvi-hdmi-port-cable.jpg

..i miran sam? Treba li obratiti paznju na jos nesto,tipa duzinu kabla ili sl?
Ne znam da li sam pomenuo,trenutno koristim laptop, (od ulaza vga i hdmi),pa se pitam da li su moguci problemi ukoliko zelim da koristim monitor sa lap-a zajedno za Dell-om preko ovakvog kabla? Ne bi trebalo posto oba prenose digitalni signal? I mozda neki predlog koji kabl uzeti ;)

Poslednja izmena:
Ovo ne, posle treba da dokupljuje zenski na muski DVI kabl, umesto da iskoristi kabl koji dolazi uz monitor.
Najprostije resenje je kabl sa tvog donjeg linka, a rezervno je ovaj adapter, sa kablom koji dolazi uz monitor.
623297_l.jpg

^ DA!!!!!
U pravu si. Prevideo sam da njemu treba "muski" HDMI - "zenski " DVI adapter !!!:wall:
Na ovo sam mislio.

Poslednja izmena:
Pa jeste, mada nije uvek duze i bolje...mislim, ako govorimo o kablovima :D Realno su 3m kabla previse, taj visak ce u 99% slucajeva samo smetati.

Pozz svima ! Ja sam ostao bez monitora proslih dana i treba da pazarim nesto ... a sta ,veze nemam ! Imao sam benq g2420hd i osim velicine , nisam nesto posebno bio zadovoljan sa njim ! Umor ociju prilikom citanja , u igrama sam primecivao neke anomalije tipa linije vertikalne na vise razlicitih grafickih i to je valjda to. Sto se tice Filmova bio je ok dok nisam uzeo 32 tv na kojem sada gledam filmove.
Zainteresovan sam za neki dell monitor . Recimo Dell U2312HM LED IPS to je plafon koliko bih izdvoio za monitor . onda malo jeftinija varijanta iste dijagonale Dell S2340L IPS LED ili jos jeftiniji i manji Dell S2240L. Sta bi bio najbolji izbor za nekoga ko se ne bavi dizajnom , fotografijom itd? Znaci za igre da li je to dovoljan odziv za igre , za filmove manje vise i najvaznije da malo sacuvam oci :) Ili da trazim nesto drugo

Poslednja izmena:
deklaracija, vidi da li ti smeta Glossy ekran, ja na primer imam reflektivni ekran na lap topu i mogu ti reci da zna da bude zamarajuce ponekad. U2312hm sa druge strane ima mat ekran koji je po meni (iz iskustva od ranijih monitora) bolji ,pogotovo ako radis u svetloj prostoriji,ili su ti balkon i prozor odma iza kompa itd...nije stravicno ali zna da smori nekad :) A za igre nek ti kaze neko ko ih je igrao na ovom modelu..
Ja bih uvek dao 1-2 k vise zarad antirefleksivnog premaza, poz ;)

Preporucujem Dell imam ga i super je (za te pare). Par drugara kojima sam ga preporucio i koji su ga uzeli odusevili su se i zadovoljni su takodje.

Nije naravno bez mane ali za 155e dobar je.

Prednosti:
predivne boje
prilicno je hladan, malo trosi struje itd
uglovi gledanja
stalak sa pivot roll tilt itd
nema presijavanja spreda je mat
usb hub

Mane:
uvek ima probijanja svetlosti, kolicina zavisi od modela do modela.
crna boja
plastika na okviru je prilicno loseg kvaliteta
unutrasnjost okvira(kratki deo koji je upravan i ide do ekrana) nije mat pa malo pravi odsjaj (brzo se naviknes ali ume u pocetku da nervira)
nema hdmi

kao i vecina IPS modela ima sporiji odziv. Ne smeta u igrama bar ne meni. Moze fabricki da se "klokuje" tj overdrive odradi malo se smanji kasnjenje.

U svakom slucaju kada ga uzmes proveri probijanje svetlosti odmah, pa ako ima previse zameni. Ako ubodes solidan model bice ti ok. Naravno uglavnom ljudi koji se bune su oni koji hoce monitor od 155e za profesionalnu obradu slika i slicno a to ne moze ;)

Poslednja izmena:
Danas sam stigao da pogledam u jednoj radnji ugasene,jedan pored drugog S2340L i U2312HM i u drugoj upaljen U2312HM spojen preko vga . Mogu reci da je izuzetno zanimljivo resenje sa glossy monitorom kao da ima ogledalo preko , mislim fino izgleda ali reflektuje sve zivo ! Svetlo na plafonu se jasno videlo u njemo kao i mi koji smo ga posmatrali , dok je kod mat varijante sve to smuljano i mnogo manje izrazeno. Zao mi je sto nije mogao momak mogao da upali oba da vidim kako to izgleda jedan pored drugog. Uglavnom izbor pao na ova dva , verovatno ce biti mat dell :)

Nazad
Vrh Dno