Šta je novo?

IPS monitori , predlog

zzhn

Cenjen
Učlanjen(a)
06.06.2011
Poena
155
Pozdrav svima,

Vidim da se dosta prica o jeftinijim varijantama IPS monitora,ali i da mnogi od njih imaju izrazene mane (Bck Bleed, glow itd...) Da ne bih duzio previse, napravio sam listu monitora od kojih se jedan kupuje uskoro i potrebna mi je pomoc u odabiru od nekog iskusnijeg clana ovog foruma.
Bavim se 3D-om ,ali i fotografijom, pa su mi boje veoma bitne,kao i sto manje probijanje pozadinskog osvetljenja jer volim pogledati film cesto. Ono sto me manje interesuje je odziv, nisam neki gamer pa me to i ne interesuje previse..

Spisak potencijalnih monitora:

VIEWSONIC VX2370Smh-LED 147E

HEWLETT PACKARD Pavilion 23xi 175E

AOC I2367FH 145E

DELL UltraSharp U2312HM 155E

LG IPS235V-BN 155E

PHILIPS 239C4QHSW/00 180E

VIEWSONIC VX2770Smh-LED 250E

ASUS VS239HR 160E

AOC E2752V 160E

Kao sto vidite, zalutao je i jedan TN panel , AOC 27 " monitor,koji se nasao u listi zbog svoje velicine i cene (malo sumljivo sto je tako jeftin ali eto..) Tu je i ViewSonic IPS od 27 " (nisam siguran da cu skupiti kesa za njega ukoliko ga vecina predlozi). U prvi mah sam se samostalno odlucio za ovaj DELL ali utisci su pomesani i ne znam da li da rizikujem sa tim modelom posto je svaki primerak drugaciji izgleda...
Ako moze i malo reci o AOC monitorima, kako su se pokazali,tj kakvog su kvaliteta itd...ovaj od 23" je poprilicno nahvaljen od strane PCMAG sajta.

Po meni, izbor ce pasti na neki od prva 4 navedena monitora,ali ako neko ima bolji predlog, nek vice ;)

Zahvaljujem na komentarima i predlozima.

3 glasa za Dell, ok , ali ajde napisite zasto se bas Dell (ili neki drugi monitor) izdvaja od ostalih? Malo opsirnije da bi i ja bolje razumeo neke stvari sa kojima mozda nisam upoznat... Hvala na odgovorima ;)

Na BM forumu svi koriste ovaj Dell izgleda :) , salu na stranu, sada sam procitao temu o U2312HM i iskreno, utisci su mi pomesani, mnogo je tu razlicitih misljenja,a ima cak i bespotrebnog prepucavanja, uglavnom tema mi i nije toliko pomogla koliko sam se nadao..

Izgleda da je na kraju ipak najbolje otici sa Laptopom u radnju i licno isprobati , sto nije bas zahvalno za nekog ko nema vesto oko da primeti eventualne mane (kao ja npr),jer mislim da je (u mom slucaju barem) potrebno neko odredjeno vreme da sagledamo sliku objektivno. Ukoliko imate neki dobar savet pri kupovini,molim vas da ga napisete ovde.

Zar niko nema iskustva sa jednim od ostalih monitora iz liste? Pisite ako neko ima neki od ovih modela..

Privlaci me ova AOC 27-ica , ali to bih pazario samo u slucaju da ovi e-IPS ipak nisu toliko kvalitetniji koliko se prica.. tj da razlika u slici nije prevelika. Takodje IPS model od 23" istog proizvodjaca izgleda dobar izbor po nekim testovima,cak mu je i dizajn privlacan,ali nisam imao iskustva sa tim brendom pa ako neko drugi jeste, molim ga da iznese svoje utiske..

Ne patim od imena brendova, briga me da li je Dell, LG ili neki treci,dokle god je slika na solidnom nivou (znam da ne treba ocekivati cuda za ovu cenu).

Poslednja izmena:
To sto su svi dali preporuku za Dell tebi treba da olaksa stvari. Zamisli da je svako dao glas za drugi monitor. Tek ti to ne bi bilo ni od kakve pomoći.

Ako gledas kvalitet, a ne kvantitet, nemas potrebe da gledas taj AOC monitor koji potenciras. :D

I ja sam bio u slicnoj dilemi kao i ti. Mesec dana sam merkao sta da uzmem.:) I meni je bio u opciji taj AOC zbog 27 incha i pristupacne cene. Gledao sam i neki View Sonic i ko zna sta jos. Na kraju sam otisao kod jednog poznanika koji drzi prodavnicu IT opreme , imao je na stanju taj AOC , ukljucio ga i kroz pricu on shvati da sam ja neodlucan. Seo je u auto i doneo od kuce njegov licni DELL. Ukljucio ga jedan pored drugog i onda sam tek shvatio sta treba da kupim.:D
Slika na tom AOC u nije losa ali DELL je superiorniji i to podosta.O uglovima gleddanosti da i ne pricam mada to meni nije bilo bitno. Sam dizajn monitora je opet neuporedivo na strani DELL a. DELL ima extra uradjen stalak , podesavanje po visini, rotiranje, 2 kom. USB sa strane monitora :d itd.
i sama plastika je kvalitetnija. Kod AOC a mi je to sve delovalo kao mozda malo i ispod proseka.
No najbitnije je kod monitora sam prikaz. A to je za nekoliko stepenica na strani DELL a.
Vise nije bilo dileme. Porucio sam DELL ( u bc group) i ni jednog trenutka se nisam pokajao.
Gledao sam i LG monitore ( nisu losi ) ali oni imaju samo dve god, garancije cini mi se.( dok ovaj DELL ima tri ) A kako znam LG pravi ips panele za DELL.
Na strani AOC a je bio samo velicina ekrana , nista vise. Ali po meni i 23 inch je sasvim dovoljan za bilo kakvu aktivnost na racunaru.

To sto su svi dali preporuku za Dell tebi treba da olaksa stvari. Zamisli da je svako dao glas za drugi monitor. Tek ti to ne bi bilo ni od kakve pomoći.

Ako gledas kvalitet, a ne kvantitet, nemas potrebe da gledas taj AOC monitor koji potenciras. :D

Jasno je meni sta ti govoris,sve je to OK naravno , ali ovako slusam o samo jednom monitoru,ruku na srce ni to mi ne ostavlja sirok spektar monitora za izbor :D
Ne potenciram ja ni Dell ni AOC,ali svakako zelim da cujem i nesto vise o drugim modelima :)
Ne trazim glasanje, vec predloge za koji model da pljunem dinar i ne zelim da potenciram ni jedan model (jer nemam iskustva),pa samim tim ni AOC, vec mi se svideo OVAJ model, pa sam isao logikom ako je ovaj toliko nahvaljen od jednog renomiranog sajta,onda ni ovaj od 27" mozda nije drasticno losiji,iako je rec o TN panelu..
Iskreno, o tom brendu ne znam nista, i sudeci po tvom odgovoru ti mislis da nisu kvalitetni? Da li si imao iskustva ili si mozda cuo nesto za doticni brend? Svako misljenje je pomoc.

Hvala na odgovorima svima ;)

Iskreno, o tom brendu ne znam nista, i sudeci po tvom odgovoru ti mislis da nisu kvalitetni? Da li si imao iskustva ili si mozda cuo nesto za doticni brend? Svako misljenje je pomoc.

Ne, AOC nije loš brend. Niti se vodim brendovima. Već AOC, i još sa TN panelom, nema apsolutno šta da traži pored Dell IPS monitora. Veličina jeste prednost, ali je ovde velika razlika u kvalitetu prikaza. Iz tog razloga sam ti rekao da kada dobiješ jednoglasnu preporuku na Benchmarku, što je izuzetno retko :)D), to mora biti veoma dobar ureðaj.

Poslednja izmena:
Jos jedan glas za Dell, imao sam U2412M, U2312HM, sad imam dva S2340L. Idi obavezno u radnju i probaj ga da vidis da ti slucajno ne smeta glow, neki vole da palamude oko toga. Inace ako ti se svidja AOC onda bi mogao da pogledas i ovu S seriju (Dell) posto je glossy+izgled je skoro identican, mada ja bih ti preporucio vise U seriju.

Moje licno iskustvo je da Ultrasharp ima vise glowa sa obe strane, ova S ima ljubicasti glow sa desne sto ja kod Ultrasharpa nisam video. Ni jedan od ova 4 monitora koja sam koristio/koristim nema bas nikakvo probijanje, bog i otac su u poredjenju sa npr Samsung T220 i Viewsonicima (bilo kojim) posto sam i njih imao.

Uzmi taj AOC, valjda verujes tom renomiranom sajtu.
Lock. :wc:

Ja sam svoje pitanje postavio na normalan i kulturan nacin, i mislim da ironicnim komentarima ne bi trebalo dati mesta na bilo kom forumu.

Tebi hvala na "dobronamernom predlogu", ali me ubuduce postedi istih. Ne daj boze da ti neko dirne tvoj Dell. Stvarno smesan komentar,kao kod deteta od 10 god.
Prijatelju, ja gotivim taj brend, i u kuci imam 3 njihova proizvoda, ali zasto bi me to sprecilo da se raspitam o ostalima?

Cini mi se da nije tvoje da LOCK-ujes temu, moderatori su tu da odlucuju. :)

Nema smisla porediti TN i IPS model - iako AOC ima 27" (shto opet nije nishta posebno s obzirom da je ista rezolucija i pri tom je pixel veci), slika na Dell-u ce sigurno biti bolja i, shto je josh vaznije, prijatnija za ochi.

Jos jedan glas za Dell, imao sam U2412M, U2312HM, sad imam dva S2340L. Idi obavezno u radnju i probaj ga da vidis da ti slucajno ne smeta glow, neki vole da palamude oko toga. Inace ako ti se svidja AOC onda bi mogao da pogledas i ovu S seriju (Dell) posto je glossy+izgled je skoro identican, mada ja bih ti preporucio vise U seriju.

Moje licno iskustvo je da Ultrasharp ima vise glowa sa obe strane, ova S ima ljubicasti glow sa desne sto ja kod Ultrasharpa nisam video. Ni jedan od ova 4 monitora koja sam koristio/koristim nema bas nikakvo probijanje, bog i otac su u poredjenju sa npr Samsung T220 i Viewsonicima (bilo kojim) posto sam i njih imao.

Veoma koristan odgovor, zahvaljujem :) , a hvala i @Corvus Corax i ostalim clanovima, sto se mene tice,kao sto sam napisao ranije,Dell U2312HM je najprivlacniji izbor, dakle samo da se proveri (na licu mesta) glow i ta vrsta zujanja koju sam cuo da neki clanovi cuju. Ovde ga svi hvale,a u temi o doticnom modelu ga pola ljudi pljuje, zato mi nemojte zameriti sto se premisljam i razmisljam,ja nisam covek koji cesto menja hardver, posebno monitor :)

Ja sam sestri kupio pre dva meseca LG IPS237L-BN i monitor je odlican.Tanak ovir,ekran mat tako da nema refleksije,i odlicni uglovi gledanja.Plus vizuelno odlicno izgleda.Mozes i njega da uzmes u obzir.Link
https://www.google.rs/search?q=lg+i...0cd10001dvihdmi5msczarny-p-21324.html;960;960

Sebi sam kupio model iste firme samo vecu dijagonalu.Uzeo sam LG IPS277L-BN.Mislim da je potpuno isti model kao 237 samo je razlika u velicini ekrana.
Birao sam izmedju par modela od firme dell i lg i opredelio se za pomenuti lg.Evo test sa bencha za LG ips277 l-bn
http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_lg_flatron_ips277l

Odluka je na kraju ipak na tebi.U sustini najbolje bi bilo da sam pogledas uzivo ako mozes i na kraju prelomis i kupis.
Srecno sa kupovinom.

Ostavicemo temu otvorenu bar jos 2-3 godine da se dobro razmislis, da se javi i ostali korisnici, bar jos njih 30k.
E onda, kad budes 100% uveren da je Dell ubedljivo najbolji izbor u tom cenovnom rangu, onda mozes da nam kazes da si se ipak odlucio za AOC jer je bio na akciju u Metrou ili tako nekom slicnom objektu (mozda Maxi diskont), te si na taj nacin ustedeo 1-2 crvene, a i ovako nisi zahtevan korisnik pa se ta "sitna razlika"u kvalitetu i ne primecuje u svakodnevnom radu...

Koliko je samo puta ovaj scenario vidjen na forumu, ni sam ne znam....

@dulsrules , siris mnogo negativne energije, ozbiljno. Nisi ni procitao postove kako treba, a odmah krece strasni sud . Opusti se :), sav si :mad: rekoh vec po 3 put da mi je Dell najblizi srcu :) , i iskreno se radujem sto cu verovatno njega koristiti u narednih nekoliko godina,u zavisnosti od toga da li cu pronaci model bez nekih bugova..

@csozsop , ni tvoj odgovor bas nije u skladu sa napisanim, ako pogledas moj prvi post u ovoj temi, videces da je samo jedan TN panel tu "zalutao", ostalih 7 su IPS,prema tome ne razumem sta si hteo da kazes al ajd'..

Citajte postove polako ljudi, ja cu vase jos jednom pre spavanja za svaki slucaj da nebi propustio nesto. ;) I da, pitanja postavljam ovde zato sto mislim da su neki (ili mnogi) clanovi mnogo bolje upuceni od mene,zar je to toliko strasno? Pa forumi sluze da se razmenjuju iskustva i misljenja,barem je takva filozofija bila nekada :)

@bojke1, Necu imati skoro 300 jura koliko treba za ovu 27-icu ,ali ovaj model od 23" zvuci dobro, moram da procitam celi test na tenane (uh al ce dulsrules da popizdi na ovo "tenane" :) )
Ono sto mi je cudno je to da niko ne spominje HP-ov 23xi monitor koji je poprilicno pohvaljen na BM sajtu. (apsolutno ne jurim lep dizajn)
i da napomenem to da nemam DVI port na svom racunaru,vec DP i HDMI, dakle Dell U2312HM bi isao preko display porta , nadam se da to nije losija varijanta od dvi ili hdmi...

Naravno citaj "tenane" ! :D
Sta sam hteo da kazem ?:D Pa spominjes na par mesta taj AOC. ( nemam nista protiv tog monitora ) ali ja ti ponovo ponavljam gledao sam ih jedan pored drugog. AOC i DELL! I uporediti ih je bezbeze.
Cak i posle sestog piva mi je slika na ovom IPS-u bila neuporedivo bolja . A razmisljati o TN-u pored ovako smesne cene IPS-a i ne treba.
A da - nemoras da uvazavas nase misljenje nego kupi sta mislis da ti je najbolje.:-devil-:

Naravno citaj "tenane" !
A da - nemoras da uvazavas nase misljenje nego kupi sta mislis da ti je najbolje.:-devil-:

Nije u redu stavljati sopstveno misljenje u tudja usta, ja to ni u jednom trenutku nisam ni pomislio,a kamoli rekao. Stavise,tvoja 2 komentara su mi poprilicno pomogla jer si ti za razliku od mene barem video OBA monitora jedno pored drugog.
Ocigledno si se i ti kao i dulsrules nasao prozvanim bez i jednog jedinog razloga,a to je - bez uvrede, odraz nezrelosti.
Jos jednom ti se zahvaljujem (ne ironicno,vec iskreno) za tip sto se tice AOC monitora,sad barem znam da ih necu uzeti u obzir,toliko o NEuvazavanju tvog misljenja :p

I da vas zamolim, NEMOJTE vise tu ljutnju i bzv komentare jer smara svakog iole normalnog, spamujemo temu dok korisni i dobronamerni odgovori i komentari ostaju u senci ove sve manje bitne rasprave koja se vrti oko - nicega. :whip: :smash:

Nije u redu stavljati sopstveno misljenje u tudja usta, ja to ni u jednom trenutku nisam ni pomislio,a kamoli rekao. Stavise,tvoja 2 komentara su mi poprilicno pomogla jer si ti za razliku od mene barem video OBA monitora jedno pored drugog.
Ocigledno si se i ti kao i dulsrules nasao prozvanim bez i jednog jedinog razloga,a to je - bez uvrede, odraz nezrelosti.
Jos jednom ti se zahvaljujem (ne ironicno,vec iskreno) za tip sto se tice AOC monitora,sad barem znam da ih necu uzeti u obzir,toliko o NEuvazavanju tvog misljenja :p

I da vas zamolim, NEMOJTE vise tu ljutnju i bzv komentare jer smara svakog iole normalnog, spamujemo temu dok korisni i dobronamerni odgovori i komentari ostaju u senci ove sve manje bitne rasprave koja se vrti oko - nicega. :whip: :smash:
UPS : verovatno mogu otac da ti budem ali nema veze.
Drugo. Ako kako kazes bavis se nekim dizajnerskim poslom,fotografijom ili sl. - ili pocinjes ( ja sa necim slicnim se bavim 26 godina - toliko imam radnog staza ) treba da znas da za taj posao u sadasnje vreme jedino IPS panel dolazi u obzir.
Trece. Nisam se nasao prozvanim ni za sta. To sto sam napisao da ne moras da uvazavas nase misljenje tako sam i mislio. A i zasto bi? Ti treba da imas svoje sopstveno opredeljenje i svoje ja koje u ovom trenutku nemas. ( mislim na kupovinu monitora ) .
Procitaj nekoliko tema idi u radnju sedi i pogledaj ih.
A da delis packe nekima koji ti pomazu a koji ti ne pricaju tako sta ti stvarno zelis da cujes ja tebi tu ne mogu pomoci. Mogu samo da vise ne ucestvujem sto cu i uciniti.
Sretno sa kupovinom.

Poslednja izmena:
Jos jedan glas za Dell Ultrasharp U2312HM.

Niko ne moze da garantuje da ces licno biti zadovoljan ovim monitorom (kao ni bilo kojim drugim, uostalom). Neko se zali na pojedine stvari ili je mozda razocaran, ali kao sto vidis, mnogo vise ljudi je vise nego zadovoljno. Ovolike preporuke i popularnost na Bench-u, kao i pohvale na mnogim review sajtovima, ipak nesto govore o kvalitetu ovog monitora. ;) Za tu cenu, ovo je best buy.

pa kada kod nekog ili negde vidi IPS bice:
Pogledajte prilog 113655

csozsop , e vidis odavde su pocela tvoja (da ne kazem vasa) negodovanja. Zasto si ti ovo napisao,tj sta je tebe isprovociralo nije mi jasno, ali mi je 100% jasno da si se solidarisao sa dulsrules-om,o cijem vokabularu i inteligenciji dovoljno govore njegovi postovi u ovoj temi. Kada problem izadje na videlo,on se resava iz korena.
Takodje,kada za nekog kazes da je nezreo,to ne znaci da je covek mora biti mlad,moze biti i stariji ili cak star covek,ali sto vise godina ima-to je losije jelte? :) To si potvrdio svojom prvom recenicom, cuvenom i ko zna koliko puta ponovljenom na ovom nasem www-u: "Mogu tata da ti budem" :)
Mozda mozes,mozda i ne mozes,to nikad neces saznati (vidim da si virio u moj profil,na tvoju nesrecu, nisam napisao svoje godiste) , ali u svakom slucaju,ako stvarno mozes da mi budes tata,jedino sto ces postici sa tim je to da ces prvi pod zemlju :D
Ja ti napisah od kog posta je pocela nasa prepirka,pa ti ako znas kazi zasto si to napisao uopste, i savetujem ti da opet OD POCETKA ove teme procitas sve postove pa onda bacas svetsku mudrost i silne decenije koje sa ponosom istices. :type: Al mi zao u drugu ruku, stvarno si fin post okacio na prvoj strani,bas je bio od pomoci..ko bi rekao da si takva ljutica.
A da, packe-kako ti kazes,nisam delio nikom do ljudima koji su isto to meni cinili. :)

I sto je najgore,opet se zaborave svi ostali clanovi koji su izdvojili svoje vreme da pomognu svojim odgovorima, njima dugujem izvinjenje zbog suvisnih postova..

Light U pravu si-kao i vecina clanova sto misli... ne treba praviti visu filozofiju od ovog, vec cim stignem u BG, sledi obilazak nekoliko prodavnica i ako bog da, se usrecim sa ovim Dell-om :)

Nazad
Vrh Dno