Šta je novo?

Hardver IPS monitor za rad do 200-250e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Slash

Cenjen
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poruke
949
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7 4790K + Noctua NH-D15 Chromax w/ 3xNF-A15 Chromax
Matična ploča
Asus Z97 Maximus VII Formula
RAM
32GB HyperX Savage 2400MHz CL10
GPU
MSI nVidia GTX 1080 Ti Lightning Z
Storage
Samsung 860 PRO 1TB + 23TB
Zvuk
Realtek ALC1150
PSU
Super Flower Leadex 1000W Platinum
Kućište
Fractal Design Define R6 Blackout TG + 6x NF-P14s Redux
Monitor
HP X32
Miš & tastatura
Corsair K95 Platinum + Logitech G502 Hero
Ostale periferije
PlayStation 5
Laptop
HP 250 G8
Mobilni telefon
Poco X3 Pro 8/256GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potreban mi je monitor za 3ds max, 27 ili 32" sa IPS panelom od 10 bit-a i 1440p.

Ja naidjoh na MSI Modern MD272QXP, ima li nešto bolje za slične novce?
 
Za te pare, sumnjam.
Za 300-400€ ima pristojnih modela sa preciznijim (po pitanju prikaza boja) panelima. Ne znam koliko je konkretno prikaz boja, pokrivenost ovog ili onog gamuta i slično bitna stavka za ono što radiš ili će poslužiti bilo koji monitor sa dovoljno dobrom slikom?
 
U suštini, boje ne toliko koliko tražim monitor sa pristojnim panelom za taj novac :)
 
Za panel ne mogu da komentarišem, izgleda da je taze model pa nisam našao testove niti oznaku panela...bar ne bi trebalo da su boje preterano prezasićene, navode 115% color volume za sRGB što je za današnje monitore koji furaju 130%+ blago.
Specifikacije i features su odlični za te pare - dobra ergonomija i konektivnost, svetlina, 100Hz, čak ima i 65W USB-C i KVM...za 240-250€ super. Samo da ti se zalomi dobar primerak...
 
Ima li nešto da mu parira za taj novac ili da pucam na MSI?
 
Gledao sam i ja ovih dana i za taj MSI sam našao gomilu reakcija online, izgleda da često dolazi s lošim pikselima, ili se javljaju brzo tokom korišćenja, izgleda da paneli nisu baš najkvalitetniji.
 
F**k! :LOL: Desilo mi se sa jednim AOC da je imao 3 zaglavljena pixela i bez problema su uvažili reklamaciju u radnji, dobio sam odmah drugi.

Da ima ponovo da se pazari HP X32 koji imam kod kuće, ne bih razmišljao. Sad ću da tražim komentare za MSI, da čitam šta sve pišu ljudi. Cena je okej, ali je glupo ako su žrtvovali kvalitet panela zarad USB-C itd
Videh da je bio kod nas da se pazari MSI G274QPF-QD, ima li njega negde da se nadje?
 
Poslednja izmena:
Na kraju se izbor sve na AOC Q27G4X vs LG Ultragear 27GP850 za malo više love od planiranog budžeta (tako uvek bude).

Za koji dajete glas?
 
Ako bi već dodao više, uzmi Asus ProArt PA278CV za 300e...
Ne vidim šta dobijaš sa low end gejming monitorima osim više od 75 Hz.
Bolje je pitanje šta dobija sa ProArtom konkretno... pošto su odradili review na RTINGS baš sam poredio sa ovim LG-jem koji sam testirao i uzeo sad drugi - osim rafiniranijih kontrola i bolje kalibracije "out of the box", i USB portova (sa 65W i daisy chaining), što se tiče kvaliteta panela, pokrića kolorita i ostalih stvari su skroz u nivou, s tim što na LG-ju mogu i da se igram. Uz to je Asus DP 1.2 i HDMI 1.4 (a LG kao nov model DP 1.4 i HDMI 2.0). Sve nekako dođe na sitna crevca (nekome treba USB-C, ja imam stoni punjač 65W) i koliko oćeš da potrošiš, plus koja je trenutna akcija.
 
Pa, ako imaš harverski kalibrator i umeš to da odradiš kako treba, poslužiće (skoro) svaki monitor. Ako nemaš, dobro dođe neki koji će da ima ljudske boje out of the box i malo bolji kontrast od LG-jevih NanoIPS panela...
Asusovih DP 1.2 i HDMI 1.4 su dovoljni za monitor koji ne mora da prikaže više od 75 fps u 1440p.
Ako mu je bitna konektivnost, ima Iiyamu ProLite XUB2792QSN-B5, recimo, koja takođe ima 65W USB-C koji može da služi kao DP out, ima još USB portova, dodatni DP port za daisy chaining i LAN port povrh svega...
 
Dobro, ja odavno podrazumijevam da svako ko radi na monitoru daće tih 10 evra za kalibrisanje tu i tamo. Ili stotinjak da ima za sebe. :)
 
Ja bih rado platio nekom ali nisam uspeo da na'vatam nikog...moj sam štelovao sa RTINGS podešavanjima kao osnovom, uz dodatno cinculiranje da smanjim crvenu još malo...
 
Da si u NS riješili bi to brzo.
 
@jurodivi i ekipa:
baš gledam da zamenim vremešnog AOC Q3279VWF, 32" MVA panel 2k rez. sa nekim novim, i gledam specs od https://www.msi.com/Business-Productivity-Monitor/Modern-MD272QXP
deluje mi da je skroz OK za 28 000 RSD.
Sada jedna stvar, na ovaj AOC sam prešao sa 21.5" FHD monitora, i skroz sam navikao na ovu dijagonalu i rezoluciju uz skaliranje 150% (imam oštećen vid od rođenja, hipermetropija astigmatizam, lenje oko, umeren strabizam, da ne nabrajam....)
Primetio sam da mi je vid žešće oslabio zadnjih 5-6godina, kada to kažem mislim na očne mišiće, dioptrija je blago otišla gore u sledeći plus.
provodim vreme za računarom nekih 6-8h dnevno, nekad i više.
Da li je prelaz sa 31.5" AOCa na MSI od 27 step forward ili backward ako me razumeš? Inače za AOC koristim kalibrisani profil koji je bio preporučen i nekoj od drugih tema i bavim se pretežno grafičkim programima. Igre ne igram.
Da li dodatno uložiti u nova opt. stakla sa blue cut filterom( ako to nije obmana-zna li neko iz iskustva?) I one lampe što ih prodaju kao što se kače na monitor jel može to da smanji naprezanje očiju?
32" monitor mi je na nekih 45-50cm udaljen. Da li je za mene 27" premalo?

Hvala
 
Ja da javim da je stigao AOC Q27G4X i da sam prezadovoljan monitorom. Još uvek se nije pojavio kod nas u radnjama, ali verujem da će biti oko 250e kad dodje.
 
  • Like
Reagovanja: pmb
@pmb raspisa se ti. što se naočara tiče, iako je off-topic, odgovoriću na osnovu iskustva: blue cut radi posao meni, mana je što negde "užuti". no, za dalju diskusiju o ovome, i ostalo u vezi naprezanja očiju, tu je soba "Ergonomija i zdravlje". za pitanje u vezi odabira dijagonale i rezolucije, tu je soba "Monitori".
 
  • Like
Reagovanja: pmb
Nazad
Vrh Dno