Šta je novo?

iPhone XS / XS Max / XR

Meni je od 30. januara do danas skinuo 2gb

Ugasio sam image preview u opcijama pa cemo videti, na androidu nisam gasio ali nije ni proguto 1gb za 4 dana. Mislim da ovde uopste ne kesira slike vec sve svaki put ucitava, jedino mi to ima smisla. Pa ne moze tekst toliko da guta...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Uzeo sam beli XR i odusevljen sam. U koriscenju sam posebno zadovoljan baterijom, koja je u poredjenju sa iPhone 8, daleko bolja. Face ID je nesto puno prakticnije nego otisak, i zaista sam sebe demantovao u vezi straha od navikavanja na Face ID. Jedino sto me interesuje je, kako vi punite ovaj telefon? Ja sam ostavljanjem preko noci doveo iPhone 8 na 85% baterije za oko godinu dana. Ako je to uopste bilo do toga ili kvaliteta baterije? Ne punim brzim punjacem, muziku slusam cesto, i youtube hoce da se vrti ponekad, ali igrice NE igram, filmove NE gledam na telefonu... Ne znam kako sam tako brzo srozao bateriju, a ne bih da ponovim to sa novim XR :) Da bar traje 2 godine ako ikako moze :D

Ima tu raznih teorija.
Po meni je najbolje da ga koristis dok se ne isprazni (20% ili manje) i onda ga napunis do 100%.
Izbegavaj temperature manje od 0 i vece od 32 stepena(tada dolazi do degradacije baterije).

Ja lično ne pazim telefon ni kada ga punim ni kolko ga punim. Mislim da je najbolje ne opterećivati se baterijom. Puniš kada stigneš i koliko stigneš, modernim baterijama ne treba posebna nega, trebalo je nekada nokii 3310, ali vise ne.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Tek juce sam slucajno otkrio da je back gesture swipe na desno sa leve strane ekrana i da ne moram da lomim prst da dohvatim back dugme... preporodio sam se :D jedna jedina zamerka u odnosu na S8 ostaje nedostatak AOD. Sve ostalo je top;))

Sta mislite, ima li nade da se Apple smiluje i u novom iosu ubaci i Aod kroz update ili je kod iP to hardverski nemoguce iako je OLED?

Nece biti AOD-a ja sam siguran. Trosi bateriju , vremenom moze da stvori burn-in... Nece apple to ubaciti jer nije 100% sigurna stvar.

Pa zamisli da moras svaki put a tom ekranu od 6 inca da juris back <<< :) Ja sam to istrazivao pre kupovine. A aod, ne verujem da je toliko neophodan vecini korisnika, ili mozda gresim, pa se mozda zato nije paznje tome posvetilo. Koliko vidim, sada je svima glavna muka kako da se prilagode na 5g, odnosno, ono sto je gotovo sigurno je da pre 2020 nece biti iphone-a sa 5g. (sto i nije neka fora s obzirom da je ta tehnologija jos uvek bez masovne upotrebe, i da ce ovaj prvi Samsung sa 5g da bude matora kanta koju niko nece kupiti za 3 godine kada 5 g postane pristupacniji ''vecini'')

PS: Ne mrzim Samsung uopste. Samo navodim primer.

Nece biti AOD-a ja sam siguran. Trosi bateriju , vremenom moze da stvori burn-in... Nece apple to ubaciti jer nije 100% sigurna stvar.

Što bi pravio burn-in. Pomera sat i notifikacije manje ili više primetno tako da nema statične slike. AMOLED troši malo, na primer mislim oko 5% na dnevnom nivou. Kome znači, neka ga isključi. Telefon bez notifikacije, led ili AOD je bljak.

Šta tu ima da bude "nesigurno" ??

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Ekstremno sam pažljiv sa fonom i evo posle nekoliko dana korišćenja imam oštećenja na metalnom ramu. Ne verujem da se ovako lako skida boja sa njega.

Pa zamisli da moras svaki put a tom ekranu od 6 inca da juris back <<< :) Ja sam to istrazivao pre kupovine. A aod, ne verujem da je toliko neophodan vecini korisnika, ili mozda gresim, pa se mozda zato nije paznje tome posvetilo. Koliko vidim, sada je svima glavna muka kako da se prilagode na 5g, odnosno, ono sto je gotovo sigurno je da pre 2020 nece biti iphone-a sa 5g. (sto i nije neka fora s obzirom da je ta tehnologija jos uvek bez masovne upotrebe, i da ce ovaj prvi Samsung sa 5g da bude matora kanta koju niko nece kupiti za 3 godine kada 5 g postane pristupacniji ''vecini'')

PS: Ne mrzim Samsung uopste. Samo navodim primer.

Od svih inovacija u poslednjih par godina, aod i sirokougaona kamera su najkorisniji u praksi. Naravno uz FaceID koji je neuporedivo ugodniji od Fp readera ali samo ga par telefona ima (x, xs, mi 8 i mate 20 pro - ako nisam neki zaboravio). Naravno pricam o pravom 3d mapiranju lica.

Specifikacije, pro kamere i ostale zaebancije su marketing fore. Ovo gore stv doprinosi ugodnosti koriscenja. Mozda sam nesto zaboravio

Prelazio bih sa 6s na XR, jedino sto me odvraca jeste displej, jel ima nekih vidnijih poboljsanja u kvalitetu i bojama u odnosu na 6s?
Ako je neko prelazio sa starijih ajfona nek da neke utiske..

Od ip7 su tek p3 wide color ekrani s toga ima sigurno pobojsanja... jos true tone... odlican je ekran.

Prelazio bih sa 6s na XR, jedino sto me odvraca jeste displej, jel ima nekih vidnijih poboljsanja u kvalitetu i bojama u odnosu na 6s?

Moja zena posle 3 godine na 6s dobila pre 10-ak dana od mene XR. Red, 64. Navikla se za dva dana bukvalno. Rekoh da joj ponudim moju osmicu a ja da “maznem” XR s obzirom da je 8 iste veličine kao 6s. Ledeni pogled me je u sekundi odvratio od te ideje. Samo je tiho izustila “Na dobro se čovek lako navikne” [emoji23][emoji23] Siguran sam da sto se nje tiče miran sam narednih par godina sa XR-om.

Ima puno ljudi koji su presli sa starijih iPhona na Xr, samo trebaš procitati postove iznad. Ukratko, telefon je fenomenalan. Sto neko iznad reče, na dobro se covek lako navikne.

Upoznat sam sa telefonom naravno i citam postove, odlican je, samo me je zanimalo konkretnije oko displeja jer bas i ne moze da se nadje po internetu neko poredjenje ekrana za XR sa drugim telefonima, sa displejem na 6s sam zadovoljan, naravno nije kao amoled na S6 npr, al kad bih dobio malo jace,izrazenije boje i malo kvalitetniju sliku na XRu u poredjenju sa 6s ja bih bio skroz zadovoljan.
Moracu da uporedim uzivo negde..

Uporedi u nekoj od poslovnica u kojima je izložen Xr. Ekran je fenomenalan i nemaš brige oko toga. Bolji je mnogo od starijih iPhona i to se primećuje odmah čim telefon uzmeš u ruke. Da ne znas tehničke specifikacije koje obično bune čoveka, zbog jelte manje rezolucije, bukvalno ne bi imao baš ni jednu zamerku. True tone takodje mnogo znači. Ja sam sa osmice presao na Xr i za mene je ovo perfektan ekran, koji se ne razlikuje previše od osmice ali mi je prostraniji i malkice bolji u svakodnevnoj upotrebi. Može ti i još neko reći utiske ko ima Xr, ali ako se misliš oko ekrana, seti se da iPhone nikada nije imao loš ekran na telefonu.

Meni je truetone ogavan, sve bude zuckasto i boje su pretople...

To je samo kod amoled ekrana ips nema taj problem :) meni je true tone majka na ipadu :)

Na lcd-u je true tone odlican, ne znam kakav je na OLEDu, mada verujem da deluje lošije zbog samog tipa ekrana... na osmici i na Xr-u true tone je odlican.

Ma ekran je odličan, ali tapatalk je zlo [emoji49]

Hoće li se ovo preklapanje rešiti ikada:

4299289b60fc6fd1f8c845ca9cc92fba.jpg

ili sam možda ja jedini slučaj [emoji31]

Poslednja izmena:
Od svih inovacija u poslednjih par godina, aod i sirokougaona kamera su najkorisniji u praksi. Naravno uz FaceID koji je neuporedivo ugodniji od Fp readera ali samo ga par telefona ima (x, xs, mi 8 i mate 20 pro - ako nisam neki zaboravio). Naravno pricam o pravom 3d mapiranju lica.

Specifikacije, pro kamere i ostale zaebancije su marketing fore. Ovo gore stv doprinosi ugodnosti koriscenja. Mozda sam nesto zaboravio

Iz mog korisnickog ugla, ja sam zbog tih Samsungovih widget-ova i pobegao od njega. Specijalnu korist ne vidim, kad moram da deaktiviram funkciju da bih sacuvao bolje bateriju. Kamere su korisne uvek, ali ono sto radi Huawei ili ovo na S10 je za mene previse. A povrh svega, mi smo onih 1 posto ljudi koji kupuju uredjaje poslednje generacije. Ja sam ubedjen da je kod Apple-a trenutno na svetu najvise iphone-a 6 aktivno... Ljudi ne mogu da svare ni X, a vec je dosao XR,XS,XSmax, a prica se uveliko sta ce biti sa nekim ''11''. Da bi se razvijalo trziste, odnosno korisnickoj ugodnosti izlazilo u susret, treba puno vode da protece. Skoro sve sto smo dobili, nametnutno nam je, i pojma nismo imali da nam to treba. Po tom sistemu rade komanije. Zato i vecina njih zivi od servisa, a ne od same prodaje. Evo ja npr ostavljam 10e svakog meseca za Apple Music, ma koji telefon da imam, to su im sigurni prihodi. Kao sto su podlegli pritisku za velike ekrane, tako ce trebati i jos veceg pritiska za aod... Tako ja barem gledam na stvar. :D

Iz mog korisnickog ugla, ja sam zbog tih Samsungovih widget-ova i pobegao od njega. Specijalnu korist ne vidim, kad moram da deaktiviram funkciju da bih sacuvao bolje bateriju. Kamere su korisne uvek, ali ono sto radi Huawei ili ovo na S10 je za mene previse. A povrh svega, mi smo onih 1 posto ljudi koji kupuju uredjaje poslednje generacije. Ja sam ubedjen da je kod Apple-a trenutno na svetu najvise iphone-a 6 aktivno... Ljudi ne mogu da svare ni X, a vec je dosao XR,XS,XSmax, a prica se uveliko sta ce biti sa nekim ''11''. Da bi se razvijalo trziste, odnosno korisnickoj ugodnosti izlazilo u susret, treba puno vode da protece. Skoro sve sto smo dobili, nametnutno nam je, i pojma nismo imali da nam to treba. Po tom sistemu rade komanije. Zato i vecina njih zivi od servisa, a ne od same prodaje. Evo ja npr ostavljam 10e svakog meseca za Apple Music, ma koji telefon da imam, to su im sigurni prihodi. Kao sto su podlegli pritisku za velike ekrane, tako ce trebati i jos veceg pritiska za aod... Tako ja barem gledam na stvar. :D

Ja sam sigurno udavio ljude sa pricom o AODu na ovom forumu otkad sam bio krenuo u raspitivanje o kupovini novog telefona, ali ta potrosnja baterije je toliko smesna da je zanemivo. Ako koristis aktivno telefon tokom dana, uvece ce morati na punjac kako god okrenes, pa da li je ostalo 10 ili 30% nije bitno, a vecina telefona danas dobija fast charging u paketu (fuck you, Apple), tako da jos jedan problem manje. Cale je bas nedavno uzeo A50 i telefon ima odlican displej a wideangle kamera je super stvar, nesto sto je opipljivo i korisno u svakodnevnom koriscenju. Samsung i Huawei ne vade iz usta reverse wireless charging iako danasnji smartfoni nemaju baterije ni za sebe, a ne za nesto drugo (izuzev MOZDA wireless bubica koje prodaju), trube o "profesionalnom" fotografisanju iako ce ih bilo koji fotoaparat od 200e oduvati u svemu, ukidaju stvari koje su postojale na prethodnom flagship modelu i to nazivaju napretkom (gubitak stereo zvuka i gornje slusalice na Huaweiu u odnosu na M20 PRO, gubitak mogucnosti da stavis zastitno staklo na S10 izuzev Whitestonea ako hoces FP reader - koja je poenta ultrasonicnog otiska ako onaj u 6T u praksi bolje funkcionise iako je opticki), i slicne stvari. Nemoj pogresno da me razumes, svi to rade, ali ne volim ova zakidanja na opste korisnim stvarima i to predstavljanje kao feature-a.

Apple nece da da AOD iako je burn in nepostojeci problem na Samsungu, usporavao telefone da bi kao stedeo baterije, itd. Huawei osakati telefon od 1000e po pitanju zvuka, Samsung po svu cenu hoce da se razlikuje od Apple i da izbegne U/V Notch na S seriji i na kraju defacto napravi veci notch nego apple koji je usput i ruzniji jer narusava simetriju statusne trake plus je spusta prenisko dole (opet smanjujuci efektivnu povrsinu ekrana izuzev filmova), i tako dalje...

Mislim, kontas poentu mog posta. Svi to rade a onda se ljudi na forumima prepucavaju i naglasavaju novitete i prednosti koje su iskoristili jednom u 18 meseci koriscenja telefona.

Poslednja izmena:
Ja sam sigurno udavio ljude sa pricom o AODu na ovom forumu otkad sam bio krenuo u raspitivanje o kupovini novog telefona, ali ta potrosnja baterije je toliko smesna da je zanemivo. Ako koristis aktivno telefon tokom dana, uvece ce morati na punjac kako god okrenes, pa da li je ostalo 10 ili 30% nije bitno, a vecina telefona danas dobija fast charging u paketu (fuck you, Apple), tako da jos jedan problem manje. Cale je bas nedavno uzeo A50 i telefon ima odlican displej a wideangle kamera je super stvar, nesto sto je opipljivo i korisno u svakodnevnom koriscenju. Samsung i Huawei ne vade iz usta reverse wireless charging iako danasnji smartfoni nemaju baterije ni za sebe, a ne za nesto drugo (izuzev MOZDA wireless bubica koje prodaju), trube o "profesionalnom" fotografisanju iako ce ih bilo koji fotoaparat od 200e oduvati u svemu, ukidaju stvari koje su postojale na prethodnom flagship modelu i to nazivaju napretkom (gubitak stereo zvuka i gornje slusalice na Huaweiu u odnosu na M20 PRO, gubitak mogucnosti da stavis zastitno staklo na S10 izuzev Whitestonea ako hoces FP reader - koja je poenta ultrasonicnog otiska ako onaj u 6T u praksi bolje funkcionise iako je opticki), i slicne stvari. Nemoj pogresno da me razumes, svi to rade, ali ne volim ova zakidanja na opste korisnim stvarima i to predstavljanje kao feature-a.

Apple nece da da AOD iako je burn in nepostojeci problem na Samsungu, usporavao telefone da bi kao stedeo baterije, itd. Huawei osakati telefon od 1000e po pitanju zvuka, Samsung po svu cenu hoce da se razlikuje od Apple i da izbegne U/V Notch na S seriji i na kraju defacto napravi veci notch nego apple koji je usput i ruzniji jer narusava simetriju statusne trake plus je spusta prenisko dole (opet smanjujuci efektivnu povrsinu ekrana izuzev filmova), i tako dalje...

Mislim, kontas poentu mog posta. Svi to rade a onda se ljudi na forumima prepucavaju i naglasavaju novitete i prednosti koje su iskoristili jednom u 18 meseci koriscenja telefona.

Sve ja kontam. Sve kompanije se drze za vratove i gledaju kako da kojoj crkne krava. Ako pricamo o tome zasto je sta ukinuto i dodato a da ne treba ili treba, ne samo kod telefona, dodajmo Macbook sa samo jednim usb c. Plati pa se rugaj fazon. Pojedine stvari se desavaju i na telefonima. Sto se kamere tice, da bi bas svaki aparat od 200e oduvao, tu se ne bih slozio. Imao sam prilike da pricam sa ljudima koji se bave snimanjem, i sami su priznali da su pojedini samsung i apple telefoni (pa i huawei) toliko daleko otisli da nema vise razlike u aparatima, odnosno kamerama od 500e i njih. Imas brojne snimke uporedjivanja aparata i telefona, i videces da je zapravo kamera otisla daleko. Jedino sto ostaje je zoom, baterija, nocna fotografija... Ali u ''normalnim'' uslovima, slika 1:1 aparat vs telefon, razlike nema. Nebitno, ja nisam apple fan boy koji ce da brani sve i da stoji na nekoj strani posto-potom. Koristim i Samsung uredjaje i ima sve svoju svrhu. Cela poenta ove price je da se neko dosetio da moze da zgrne hiljade milijardi dolara na davanje tehnologije na kasicicu, i ide mu/im super. Dok sa druge strane stoje ljudi u redu, koji ocekuju da ce sledeci uredjaj da bude svemirski produkt sa vanzemaljskom tehnologijom. No bez obzira na sve, mene su liberalni kapitalisti navukli na ovo, i ja se vrlo rado odricem novca za kasicicu ''poboljsanja'' :D Ne zbog njih, vec zbog sebe. Kad vec ne pusim i ne pijem :)

Nazad
Vrh Dno