Šta je novo?

iPhone XS / XS Max / XR

Da, tu informaciju imam i ja. Samo je ovde poenta što su došli telefoni koji nisu uopšte zaključani, koliko znam ranije telenor nije imao takvu politiku kada je ip u pitanju

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

To je super stvar.
Nikada mi nije bilo jasno zasto se zakljucavaju telefoni. Msm kupio sam tel,obavezao se ugovorom i ne vidim poentu zakljucavanja.
Sad jos samo i mts da se dozove pameti.

Rekose u Telenoru da moj Samsung Note 8 kad sam ga uzimao nije zakljucan kao i S9, e sad nisam probao sa drugom karticom jer nemam potrebu pa nisam 100% siguran u to... sve mi se vise cini da single sim telefone ne zakljucavaju, za dual nisam siguran

Bila je priča da samo MTS zakljucava telefone kad su u pitanju poslovni korisnici.

Mts to opravdava cinjenicom da telefon nije vlasnistvo kupca dok se ne isplati, dok je filozofija drugacija kod VIPa i TELENORa - telefon je vlasništvo kupca odmah nakon preuzimanja.

U firmi koristimo i MTS i VIP i TELENOR.

Samo MTS telefoni su kodirani.

Napominjem da je sve ovo preko firme. Znaci kao poslovni korisnici. Ne znam da li se razlikuje za privatna lica i da li je nesto promenjeno u medjuvremenu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Lepo odrađen video a i u pravu je kad kaže ljudi kupuju hardver zbog OS-a ali više nije trka u tome...mislim da se ovog puta Apple malo zaigrao a to će im se u budučnosti obiti o glavu, na žalost. Sa napretkom ostalih platformi važan igrač postaje hardver, dizajn koji je Apple izumeo o tom svetu, dodatna operma u standard izvedbi i td...tu su omanuli sa XR-om.

Ako se pogleda cena telefona bez standardne opreme pa se na to doda cena iste koja se treba dokupiti...XR može biti sve samo ne jeftin.

Po meni je ovaj telefon preskup za to sto nudi. Kontam da ce ga najvise zenska populacija kupovati zbog boja koje su dostupne.

Telefon na oglasima kosta vise nego X sto je apsurdno.

Ako ga poredimo sa cenom XS modela, nije preskup. Većini korisnika je to sve jedno te isto.

Cobek bi pomislio da je XR krs od telefona,citajuci pojedine postove.

Nemoj pričati gluposti...telefon je sjajan ali ne opravdava cenu kad se uzme sve u obzbir.

Poenta je u pogrešnoj politici Apple-a, da su mu smanjili cenu, za nijansu promenili dizajn telefon bi bio pun pogodak što bi se reklo sweet spot. Ali ovako krknuli su cenu uređaja koji je svakim novim modelom donosio napredak, što sa XR-om nije slučaj, podigli su cene drugih modela koji su po meni trebali da budu u ceni od 700$ i pri tome izbacili su ono što treba da bude standardna i obavezna oprema za tu cenu.
A nisu osluškivali konkurenciju koja je napredovala ohohooo u odnosu na pre 3 godine...veellika greška.

Ja sam imao izbor da za isti uložen novac uzmem XR 64gb klot ili Mate 20 Pro 128gb+GT watch+bežični punjač+126Gb memorijsku karticu. Da li misliš da vredi gledati XR najslabiju varijantu pored Androida koji je izuzetno napredovao poslednjih godina?
Ja preferiram Apple baš zbog fluidnosti u radu, ekosistema, dizajna ali presudan mi je realni rad...prosto i jednostavno Apple uređaji rade ono za šta su namenjeni baš zbog softvera koji je perfektan i još uvek koristim MBP iz 2012 god umesto i7 Win laptopa i nemam nameru da menjam jer to radi kako treba.

E sad problem je što je i Android sazreo i sad ni kod njega nema tih problema više, znači razlike su svedene na lične stavri...ko šta voli, kažem ja ću uvek izabrati rock stabile sistem koji je fluidan, pouzdan i kji mi pruža više za uložen novac nego nešto što se vodi kao pomodarstvo...da ga imam samo zato što je popularno.

To da li opravdava cenu ili ne je subjektivna stvar,dosadni ste sa pricom o ceni. Da ti je bitno da i telefon bude deo ekosistema,kao i ovde ostalim korisnicima Apple uredjaja,ne bi ti bilo skupo. Na kraju krajeva,ako je bitno da bude iPhone,imas i jeftinijih modela. Sta me briga sta poklanja Huawei,mogu da poklanjaju i TV uz sledeci telefon,meni to nista ne znaci kad je samo jos jedan android u nizu. Smorili ste sa tom pricom,kome je stvarno bitan sistem,briga ga za telefone i satove drugih proizvodjaca,ali kod tebe to nije slucaj. Kupio si telefon koliko vidim,nadam se da ce lepo da te sluzi,nema vise razloga da mracis temu sa tvojim stavovima o ceni.

To da li opravdava cenu ili ne je subjektivna stvar,dosadni ste sa pricom o ceni. Da ti je bitno da i telefon bude deo ekosistema,kao i ovde ostalim korisnicima Apple uredjaja,ne bi ti bilo skupo. Na kraju krajeva,ako je bitno da bude iPhone,imas i jeftinijih modela. Sta me briga sta poklanja Huawei,mogu da poklanjaju i TV uz sledeci telefon,meni to nista ne znaci kad je samo jos jedan android u nizu. Smorili ste sa tom pricom,kome je stvarno bitan sistem,briga ga za telefone i satove drugih proizvodjaca,ali kod tebe to nije slucaj. Kupio si telefon koliko vidim,nadam se da ce lepo da te sluzi,nema vise razloga da mracis temu sa tvojim stavovima o ceni.

Ne mračim temu a apsolutno imam pravo da kažem svoje mišljenje...i apsolutno imam pravo da komentarišem cenu jer ja to plaćam. Da li sam uzeo i koji telefon je moja stvar a tebi ako se ne sviđaju moji komentari i mišljenje stavi slobodno mene na ignore i završio si posao.A da ti određuješ ko će šta da kaže i kako će da misli to zaboravi...makar u mom slučaju.

Smatram da imam prava na svaki komentar jer iPhone koristim od modela 3GS i posedovao sam svaki do iPh7+, prema tome smanji doživljaj... ako si Appleboy fan ok, niko nije savršen.Nema potrebe da se vređaš....šilji i hrani ego na nekom drugom mestu.

Ne znam koliko dugo koristis,ali pojma nemas sta znaci ekosistem,koji spominjes i u M20P temi [emoji23][emoji85] Slobodno nastavi sa pricom o ceni i politikom Apple-a,verujem da svi zeljno iscekuju tvojih "5 centi" na tu temu,po osmi put verovatno. [emoji1360]

Ne znam koliko dugo koristis,ali pojma nemas sta znaci ekosistem,koji spominjes i u M20P temi [emoji23][emoji85] Slobodno nastavi sa pricom o ceni i politikom Apple-a,verujem da svi zeljno iscekuju tvojih "5 centi" na tu temu,po osmi put verovatno. [emoji1360]

Heheh vidim pratiš...lepo. Naučićeš ono što ne znaš to je za pohvalu. A ja nemam nameru da pokazujem svoje znanje na forumu, ti ako voliš ovde da šiljiš mozak slobodno to je tvoja stvar. Lično volim da kažem svoje mišljenje što se u velikom razlikuje od bilo kakvog znanja od strane bilo koga. Ali ti slobodno nastavi...kažem lepo ti ide možda nešto i naučiš osim šiljenja u fanboy smeru ;)

Imas nameru,ali ocigledno nemas sta da pokazes [emoji1] Ne bih te vise zadrzavao,nastavi sa siljenjem,pardon,istrazivanjem "ekosistema" na M20P [emoji23][emoji6]

Odicno je pozicioniran Xr. To je pre svega telefon za omladinu i one koji se ne interesuju previse pa aj malo da se ustedi. No opet nije i ne treba sa bude jeftin uredjaj. Isto tako, nikako nece Apple-u da skodi to sto ce se mnogi pokolebati i na kraju uzeti punokrvni Xs.

Moze M20 i da svira klavir i kuva kafu, u razvijenim zemljama ozbiljni ljudi ga nece ni pogledati. Takvi kupci koji pri svakoj kupovini merkaju ko im da za 20 eura bolji deal i preskacu sa jednog proizvodjaca na drugog, takozvani preletaci, Apple-u nisu ni zanimljivi. Njih zanimaju kupci kod kojih ce stvoriti trajnu povezanost sa brendom i ekosistemom, na obostranu korist i zadovoljstvo.

Sta nekoga ko koristi Apple Music, TV, iPad, Mac, Apple Watch zanima da li ce mu huawei ili Xionli dati neki raspali sat pride, potpuno mu se ne uklapa u koncepciju.

Kad vec poredite cene pri kupovini, bar uracunajte i ostatne vrednosti telefona po kojima cete ih prodati, te iP onda ispadne i povoljnija opcija pored svega.

Poslednja izmena:
Ma dzabe Lazo ekosistem i sve,kada ne dobijas "dodatnu opremu" uz telefon,ne pakuju zimske gume uz XR a sneg samo sto nije,mislim stvarno...

Ovde ispada da kao kupac treba da budeš ovca i da je sramota za uložen novac dobiti više...neverovatna logika. Znači ovaj što šilji u prazno više voli da da novac za manje samo zbog mentalnog zadovoljstva i osećaja moći u glavi koji mu stvara određen brend proizvoda?Ljudi...pa to se leči u određenim ustanovama i zove se drugačije.

@LazaNS takav tip potrošača koji pominješ je u zadnje vreme opao, zato i kažem da će Apple u narednom periodu imati problema ako ne promeni makar malo politiku, i sam Apple je izneo informacije da su imali manju ili istu prodaju uređaja a zarada je otišla gore samo zahvaljujući većim cenama uređaja, šta misliš koliko će to trajati?

Sve je to ok oko proizvoda ali upravo zbog te trajne povezanosti bi trebalo da se menjaju.Sećaš se kakav prodor na tržištu je napravio njihov ekran na iPh4? Pa dizajn iPh5 itd... Govorim da su u tom i sličnim segmentima posusutali, OS je ostao manje više isti sa manje ili više šminke a konkurencija je podigla tempo. Zato mislim da će biti sve više preletača nego tih ''povezanih''.

P.S. Zašto je Huawei zabranjen u USA? Ovo samo pitam jer me zanima i nema veze sa mojim preferiranjem bilo kog uređaja da ne bude zabune.

Poslednja izmena:
Brojevi pokazuju drugacije, broj iOS korisnika raste dosta brzo (samo redje menjaju telefone).

Dogodine dolazi i veliki redizajn iOS, tako da nemas brige.

X i sada Xs su doneli najvecu promenu i napredak jos od prvog iP, nikako ne posustaju. Oni su godinama kaskali za Android konkurencijom pa im se nije obilo o glavu, a sad kad su ih stigli ce propasti jer ne daju dodatnu opremu uz tel, kako ne...

Odgovor na tvoje pitanje moze da bude i drugo pitanje: Zasto Huawei nije zabranjen i u Evropi?

Zabranjen je zato sto je to veliki kineski drzavni projekat komunisticke partije. (Ne salim se).

Poslednja izmena:
Brojevi pokazuju drugacije, broj iOS korisnika raste dosta brzo (samo redje menjaju telefone).

Dogodine dolazi i veliki redizajn iOS, tako da nemas brige.

X i sada Xs su doneli najvecu promenu i napredak jos od prvog iP, nikako ne posustaju. Oni su godinama kaskali za Android konkurencijom pa im se nije obilo o glavu, a sad kad su ih stigli ce propasti jer ne daju dodatnu opremu uz tel, kako ne...

Heheh kako se ljudi uhvate za nešto manje važno u celoj priči...nisi razumeo poentu. Moj celokupni komentar je bio da bih kupio XR i bez dodatne opreme da je doneo neku inovaciju po toj ceni a realno nije. A smatram da X i XS trebaju biti u ceni XR-a jer je to relna cena, tad bi verovatno dobili više korisnika u odnosu na sadašnji broj.

A to što raste broj korisnika je zbog toga što cene starijih uređaja padaju i dolaze u kupovnu moć prosečnog čoveka tako da... ne znam koliko je ta statistika realna ali hajde ok.

Ovde ispada da kao kupac treba da budeš ovca i da je sramota za uložen novac dobiti više...neverovatna logika. Znači ovaj što šilji u prazno više voli da da novac za manje samo zbog mentalnog zadovoljstva i osećaja moći u glavi koji mu stvara određen brend proizvoda?Ljudi...pa to se leči u određenim ustanovama i zove se drugačije.

Kako se dobija vise,ako u startu ne dobijes sistem koji ti zavrsava posao i besprekorno komunicira sa ostalim uredjajima iz iste "porodice"? Ti samo meris na papiru sta se dobije,a porede se babe i zabe. To nema veze sa osecajem moci i ostalim glupostima koje navodis,vise je stvar potrebe u cilju jos boljeg korisnickog iskustva. Naravno,pod uslovom da ti odgovara bas taj ekosistem.
Edit:
Realna cena bi bila 750$ za X i XS,koji su najskuplji uredjaji za proizvodnju,od same izrade do displeja,gde se na nicemu nije stedelo? A za Huawei je realna cena 1000€,samo zato sto dobijes sat na poklon,nema veze sto ima kineski displej. Svasta se ovde moze procitati.

Poslednja izmena:
Apple dosta ulaze u software development, to pokazuje cinjenica da na iP 5s jos uvek stize najnoviji update stoftvera i da dobija najnovije funkcije.
Znaci da za svaki model od 5s-a do XS Max-a stoji odredjen broj ljudi koji rade na omogucavanju stofvera za iste, sto naravno nije jeftino i zato opravdavam tolike cene, dok recimo ni jedan proizvodjac ne ulaze toliko u software development koliko i Apple jer koriste vec napravljen open-source sistem koji izmene malo(vise) i to je to, godinu-dve dana neki sitni update-ovi i to je to.
A raspravka oko cene mislim da nije potrebna.
Ni meni se nije svidela cena XS Max-a al opet to je moj problem sto je meni skup, svakako su cene bazirane na druga trzista gde su plate vece i gde ljudima nije problem mesecno da odvoje 30$ mesecno za telefon.
A sto se tice Xr-a mislim da je okej telefon, dobra baterija, kamera, dobar ekran itd, da nisam toliko zeleo OLED verovatno bih ga uzeo. [emoji4]

Ma te poklone daju, samo da bi sto vise uredjaja prodali, odnosno, namolili kupce da kupe njihov telefon. Apple-u to ne treba, iako mogu recimo da ubace fast charger, ali sta da se radi, to je Apple, ne svidja ti se, uzmi Samsung ili Huawei. Sto se mene tice, nikad’ vise android, ma da dele i 3 telefona i 2 sata, neka hvala.

Kako se dobija vise,ako u startu ne dobijes sistem koji ti zavrsava posao i besprekorno komunicira sa ostalim uredjajima iz iste "porodice"? Ti samo meris na papiru sta se dobije,a porede se babe i zabe. To nema veze sa osecajem moci i ostalim glupostima koje navodis,vise je stvar potrebe u cilju jos boljeg korisnickog iskustva. Naravno,pod uslovom da ti odgovara bas taj ekosistem.

Apsolutno se slažem ali u zadnje vreme ima siaset kompatibilnih alatki koje olakšavaju komunikaciju i rad recimo Android i MacOS platformi. Iskreno koristim i iOS i Android na Mac-u i za moje potrebe ne vidim neku preteranu razliku. Prosto i jedno i drugo radi što nije bio slučaj prethodnih godina.

O tome govorim...da ako Apple želi da ostane na vrhu jer je legitimno svojim inovacijama došao dotle mora da pruži nešto novo a ako želi da vrti ovo što ima i to je ok ali ne za tolike cene.

Ne postoji nijedna alatka za Android koja može tako dobro da uveže sistem kao što to radi iOS sa macOSom. Handoff, pozivi, poruke, pa i third-party aplikacije koje imaju neke mogućnosti (tipa TweetBot zapamti gde si stao sa čitanjem na telefonu, i nastaviš na tom istom delu na Mac-u).

Moram postaviti jednostavno pitanje: Koji telefon bi pre uzeli odmah sada da imate 800eur u dzepu, X ili Xr? I zasto.

Ja bih uzeo X, tj i uzeo sam ga jer je u svakom pogledu bolji od Xr-a. Tj, samo mu je procesor "slabiji" ako uopste mogu takvu rec da upotrebim.

Da se razumemo, ne pricam o ekosistemu ili bilo cemu drugom, pricam o tome, da sad uzimate iPhone i mozete da birate izmedju novog X i Xr, sta bi bio vas izbor.

I ja bih uzeo X bez razmišljanja, najviše zbog veličine i zbog ekrana. Na Xr bih išao ako mi je bitnija baterija (pošto je ekstremno dobra) i zbog bolje kamere.

Ali, X se više zvanično ni ne prodaje, tako da malo pričamo u prazno. :) Ovde jedino možemo da pričamo o zalihama koje su ostale kod švercera i polovnim X-ovima.

Ja sam za X. Ne vidim prednost xr nad iohonom X

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Jači procesor a to znači par milisekundi brže obavljanje nekih složenih procesa. Verovatno je i kamera zanemarljivo bolja. Ako je to bitno, onda bolje XR ali X je ukupno bolji uređaj.

Nazad
Vrh Dno