Iphone lockovan na mrezu mora biti jeftiniji bar 100e inace ga niko nece kupiti.Bice locked telefoni 30ak eura jeftiniji ali ispod 600e nema sanse.
Iphone lockovan na mrezu mora biti jeftiniji bar 100e inace ga niko nece kupiti.Bice locked telefoni 30ak eura jeftiniji ali ispod 600e nema sanse.
Iphone lockovan na mrezu mora biti jeftiniji bar 100e inace ga niko nece kupiti.
Са беобилда :3boby07 je napisao(la):Da li će ikoga biti u redu?
![]()
Zato sam i pitao kako ide sa Telenorom postupak, posto me jos uvek niko nije kontaktirao kako bi potvrdio rezervaciju, a online status i dalje "u obradi"... Stvarno ne bih da dolazim u cetvrtak u 00:00 i da ne bude vise telefona...Ne znam ni po kom principu ce znati ko je odradio rezervaciju a ko nije u tolikoj gomili, ako iste uopste i bude bilo (ne verujem da ce po hladnoci prozivati ljude...
).
Odakle ti ta informacija? Znas li nekoga da ga je Telenor vec kontaktirao vezano za rezervaciju?
Evo ovako, prvo, za iPhone važe drugačiji uslovi nego za ostale Apple proizvode:Cekaj, znaci posto sam ja kupio svoj telefon u Apple store-u, to znaci da mogu do 10. oktobra 2015. godine (dve godine od aktivacije) da odem sa tim racunom u store i da ostvarim garaciju? Jesi siguran u to i ako jesi, odakle si saznao taj podatak?
Pitam posto svi nagadjaju, a deluje mi da niko zapravno nista ne zna pouzdano.
Ne postoje EU zakoni, postoje regulative. Na državama je da ih primenjuju i tumače. Na kraju se ta REGULATIVA tumači tako da PRODAVAC mora da usvoji reklamaciju i omogući popravku ali ne piše o čijem trošku. Znači svi MORAJU da prihvate uređaj na servis u roku od 24m ali DOBRA VOLJA je kako će reagovati. Cenom mnogi pokrivaju slučajeve reklamacije pa izađu u susret korisnicima. Da ne ulazimo u detalje od države do države. Znači odgovornost je na PRODAVCU a ne na PROIZVOĐAČU. Apple Store jednostavno ako nemaš Apple Care neće da prihvati uređaj jer nema obavezu Zakonom, samo preporuku. Osim u Italiji gde važi 24m od strane Apple ali u praksi se u drugoj godini ponašaju kao što sam opisao, traže dokaze da korisnik nije kriv za kvar. Oni stav opravdavaju da postoji Apple Care i da u tom slučaju važi bezuslovna 24m garancija i da može da se dokupi, što realno i jeste tako. Postoji opcija pa ko želi neka dokupi.Meni i dalje nije jasno i logicno ovo pod 4. Kako moze apple u apple store-u da prodaje telefone sa jednogodisnjom garancijom, ako po EU zakonima, prodavci moraju da da daju dvogodisnju garanciju?
Pocetkom prosle godine u AT nisu hteli da zamene iPad kupljen u CH,mozda sad hoceSvajcarska nije u EU ali jeste u EEA i koliko sam procitao na europa.eu 2g vazi i kod njih kao i skoro sve vezano za EU ekonomiju.
Netacno,Apple zvanicno daje godinu dana garancije,a nezvanicno 2 (u celoj EU).To precutkuju kako kupci ne bi koristili svoje pravo i kako bi prodali Apple Care,i tako dodatno zaradili.Evo ovako, prvo, za iPhone važe drugačiji uslovi nego za ostale Apple proizvode:
1. iPhone garancija je internacionalna tj iPhone se može reklamirati bilo gde u svetu ako u državi gde se reklamira: a) postoji Apple Store b) postoji Apple Service Provider (ovo u Srbiji ne postoji i pitanje da li će biti trenutno)
2. Ako ne postoji ni a) ni b) telefon se reklamira ISKLJUČIVO kod PRODAVCA (operator ili ritejler) gde je kupljen (naravno, ako je u Telekomu, može na bilo kom mestu u bilo kom gradu, ali isključivo na Telekom prodajnim mestima)
3. Apple garancija standardna je 12 meseci i u tom periodu Apple Store, Apple Service Provider, operator i ritejler će vam izlaziti u susret i za svaku sitnicu zameniti telefon nekim drugim ako se ne može lako otkloniti greška
4. Drugih 12 meseci su garancija PRODAVCA (ako ste kupili on-line ili u Apple Store imate samo 12 meseci, bilo gde) i za nju odgovara ISKLJUČIVO prodavac i proizvod se reklamira ISKLJUČIVO kod prodavca ili lokalnog Apple Service Provider (ako postoji). U tom slučaju nećete tako lako dobiti zamenu jer će prodavac težiti da VI dokažete da šteta nije namerna i da niste odgovorni pa tako ako se žalite na dugme ili da telefon krcka i sl. imaju sva prava da kažu da se niste držali uputstva za rukovanje. SW probleme i teška oštećenje (ne radi wi-fi, bt i sl.) će naravno usvojiti ali opet ima sitnica a to je OKSIDACIJA!!! Ako pronađu bilo koji trag oksidacije vratiće uz izgovor da se niste pridržavali upustava i da je telefon bilo izložen vlažnoj sredini.
5. Apple Care je druga priča i po onome što važi na papiru u svetu je da bilo koje prodajno mesto mora da vam prihvati telefon i pošalje na popravku, ali ne znam kako je u praksi.
Iz navedenog sledi da ukoliko ne dobijemo Apple Service Providera (može biti i nezavisna firma a može i neki operator, mada retko uzimaju tu ulogu) svi telefoni kupljeni van Srbije ne mogu biti nigde reklamirani u Srbiji.
Ali opet, recimo u Sloveniji, garancija je jedna godina a preporuka da budu dve godine za potrošačku elektroniku (inako je EU) pa neki operateri daju dve a neki godinu dana. U teoriji, ako je iPhone kupljen u Sloveniji sa godinu dana garancije ne možete ga onda reklamirati u Srbiji i zahtevati drugu godinu jer će svakako Apple Service Provider (koji ponavljam ne postoji) proveriti.
To je to, ako nešto nije jasno u vezi post-prodajne podrške, pitajte.
P.S. Upravo vidim da se pojavilo http://www.apple.com/legal/warranty/products/emea-universal-warranty-serbian.html
Nisam čitao, ako nađete nešto drugačije, javite![]()
'Ajde ti sad mene uči moj posao pošto je to ovde praksa. Da li shvataš šta si napisao "daje nezvanično 2 godine". Nema zvanično-nezvanično, onako je kako "piše". Pre 10 dana sam u Parizu u Apple Storu namerno pitao kolika je garancija i odgovor je bio "godinu dana" sa pravom reklamacije 24 meseci ili Apple Care sa 24 meseci i "no-matter warranty", baš tako mi je rekla devojka. I baš kao što sam rekao, primiće ti na "silu i insistiranje" iPhone nakon 12 meseca ali će ti u 99% slučajeva vratiti uređaj i reći da nije proizvođačka greška već nestručna upotreba ili ponuditi popravku ali da platiš a ti se onda tuži za 700 evra vrednu robu po EU sudovima gde "dobar dan" košta toliko.Netacno,Apple zvanicno daje godinu dana garancije,a nezvanicno 2 (u celoj EU).To precutkuju kako kupci ne bi koristili svoje pravo i kako bi prodali Apple Care,i tako dodatno zaradili.
Ako genius nece da primi i zameni telefon trazite store manager-a i protestujte dok god ne isterate vase pravo.Ponasaju se kao prodavci i operateri u Srbiji,sramotno !
Apple daje samo godinu dana garanciju pa se ti slikaj.Taj zakon od 2 godine garancije za njih nevazi i tacka.
Ako hoces 2 godine garancije plati 99 evrica taj Apple Care sto i nija toliko losa stvar.
Izvedi ih na sud pa vidi jel vazi ili ne vazi![]()
Kako ti kazes druze,ti placaj tih 99 ja necu,a i ti i ja cemo imati 2 godine garancije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari