Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

Википедија каже овако:
По уставу из 2006. у службеној употреби у Републици Србији, на целој њеној територији је српски језик и ћирилично писмо
Тренутно имам лагдроид из 2010 на коме је српски латиничан, какво је стање на новијим верзијама и на виндовсу?

Википедија каже овако:
Тренутно имам лагдроид из 2010 на коме је српски латиничан, какво је стање на новијим верзијама и на виндовсу?

Нема српски језик као опција за iOS, барем не још увек.
Чуј, барем ти је комплетан језик телефона латиничан, код моје жене на Sony Xperia Z је системски српски латиничан али СВЕ апликације које долазе директно од Google имају ћирилично писмо, па је тако у њеном телефону српски језик на оба писма. Смејурија жива...

Poslednja izmena od urednika:
Википедија каже овако:

Гугл увек убацује ћирилицу, произвођачи телефона то промене

pe6y3y4y.jpg

nyve8eva.jpg

Нема српски језик као опција за iOS, барем не још увек.
Чуј, барем ти је комплетан језик телефона латиничан, код моје жене на Sony Xperia Z је системски српски латиничан али СВЕ апликације које долазе директно од Google имају ћирилично писмо, па је тако у њеном телефону српски језик на оба писма. Смејурија жива...
Знам да га нема, рекао сам да се надам да ће бити на ћирилици и питао да ли постоји неки други језик који има подршку на два писма. Искрено се надам да бити на ћирилици због особа које су алергичне на ћирилицу као поменути чланови..

Гугл увек убацује ћирилицу, произвођачи телефона то промене
Супер онда :banana:

Poslednja izmena:
Ima nade za ćirilicu u iOS-u, kada se stavi Region Format: Serbia, dobije se ovo.

Prilozi

• IMG_0483.PNG
    IMG_0483.PNG
    724 KB · Pregleda: 405
Ako pročitam još jedan maliciozni komentar na račun ćirilice u ovoj temi autor će biti momentalno poslat na privremeni odmor. Tema je iPhone, da podsetim.

Poslednja izmena:
Има све припремљено за српско тржиште и српски језик... само још да отворе AppStore за нас. ;)

U iOS8 (beta) pojavljuje se Srpski kao jezik sto znaci da je ipak u planu zvanicno iPhone kod nas, samo ne za dve tri nedelje kako je najavljeno...

Poslednja izmena:
pa znamo da je septembar prvi moguci datum za pojavljivanje ovde, to je sve.

Taman kad izadje 6-ca, na 5s ne vredi bacati pare ;D.

A tada će već izbaciti slike sedmice tako da ćemo uvek biti korak nazad u svetu tehnologije :p

zasto ne vredi, ako spuste cenu :)

btw ip6 mi je tako ruzan... kao prvi iphone sa vecim ekranom... sapun...
Mislim da je hteo da kaze da ko ne zuri sa kupovinom, nema potrebe da sad kupuje 5s. Iskreno, meni se po ovim najavama takodje ne dopada izgled 6-ice, ne prija mi dizajn kao sto je to 5s, ali kao sto je to uvek u svetu biznisa, napravili su oni vec 6s, koji ce imati "ispravljene" mane ovog koji bude izasao sad.

Ako mene pitate, ako nemate problem sa velicinom ekrana (mada i manji telefoni imaju svoje prednosti) i neophodan vam je nov telefon, 5s uopste nije losa opcija. Skoro sam sigurnan da ce performanse biti skoro identicne, baterija slicna, samo velicina ekrana. Ako za to nemate potrebu, 5s i dalje predstavlja odlicnu kupovinu.

Sto se tice cena, iz amerike sam dobio informacije (naravno, ne od uprave apple-a, vec iz prodavnica) da oni ne veruju da ce cena 5s pasti vise od 5-10% u odnosu na trenutne, vec ce cena iphone 6 biti najvisa do sad za simfree uredjaj do sada (spekulacije idu i do 900$ za simfree - mozda sa vise od 32gb memorije). Ono sto je realno ocekivati je da 4s prestane da se prodaje, a mozda 5c pojeftini (s ozbirom da on nece imati sve funkcije koje ce iOS 8 imati, kao i nepodrzavanje Yosemite OS koji ce biti predstavljen zajedno sa novim modelima).

Kada se sve sabere, najveci promasaj trenutno je kupovina 5c. Kupovina 5s vam garantuje aktuelnost uredjaja jos najmanje 1.5-2 godine, dok ne dodje 6s, kao i povezivost uredjaja sa svim funkcionalnostima novog OS Yosemite. Treba reci i da ima jos 3 meseca do predstavljanja iP6...

Ako trenutno imate dobar telefon i svidja vam se dizajn iP6 - definitivno vredi cekati
Ako vam se vise dopada 5s, ne dobijate nista posebno cekanjem, sem ukoliko ste spremni na kupovinu polovnog uredjaja, jer ce biti onih koji ce zeleti da zamene 5s za 6, pa da u nekoj kombinaciji prodjete osetno jeftinije.
Ukoliko vam se ne dopada 6, a nov telefon vam je potreban i imate novac za 5s, mislim da nema boljeg izbora.

...a mozda 5c pojeftini (s ozbirom da on nece imati sve funkcije koje ce iOS 8 imati, kao i nepodrzavanje Yosemite OS koji ce biti predstavljen zajedno sa novim modelima).
Odakle ti ovo? Onda znači da ni iP5 neće podržavati integraciju sa Josemiti što je nelogično da ostave samo jednu stariju generaciju sa novim opcijama, gde i iP5 i iP5c su dovoljno hardverski snažni da podrže te funkcije.

Odakle ti ovo? Onda znači da ni iP5 neće podržavati integraciju sa Josemiti što je nelogično da ostave samo jednu stariju generaciju sa novim opcijama, gde i iP5 i iP5c su dovoljno hardverski snažni da podrže te funkcije.
Naglasio bih na rec "sve funkcije", jer ce neke aktuelnosti zahtevati posedovanje A7 64-bit. procesora, i M7 ko-procesora ili jacih. Ovo se ne odnosi na klasicno povezivanje preko iClouda, ili na razgovore preko mac-a i slicne funkcije povezivanja najavljene za Yosemite, posto oni poseduju WiFi i AirPlay povezivanje, dakle, nece biti "zaboravljeni" uredjaji poput petice ili 5c (to je isti telefon), vec nece sve funkcije biti podrzane koje ce biti u okviru iOS-a (kroz implementaciju funkcija koje zahtevaju M proceor, touch senzor, 64-bitne aplikacije, i drugo), sto u nekom normalnom koriscenju nece biti primetno onom kome treba standardan telefon, ali ko bude zeleo premium funkcije, morace da kupi bar 5s.

Trenutna razlika u ceni, po mom misljenju, nije dovoljna da se opravda kupovina 5c pored 5s.

Ne bi me cudilo da se umesto 5c ponudi i neki okrnjen 6c ili slicno, sa ili manjim ekranom ili tako nesto, mada iz apple-a uopste nisu zadovoljni prodajom i statusom 5c telefona. Moja je pretpostavka da ce cena pasti malo znacajnije za 5c, jer su napravili velike zalihe tog modela, tako da verujem da ce biti prodavan po povoljnijim uslovima (poput prodaje 4s do danas), ali znajuci apple - nece oni bas ni davati dzabe svoje uredjaje.

Da se razumemo, i 4s je dovoljno hardverski snazan da izgura vecinu onoga sto moze 5s, ali njemu je problem velicina ekrana, tj rezolucija, za koju vise nece biti optimizacije kao ranije. Jednostavno, standard ce postati 6, aplikacije ce biti optimizovane za 5, ali za 4 samo ce najjace aplikacije imati update, koje ne zele da izgube te korisnike. U apple-u je cilj da se svi uredjaji stariji od 3-4 godine zamene za nove. Trojka je odavno ispala iz price, sad ce i cetvorka, u potpunosti, kao i 4s, cim izadje 6.

Ono sto je ovde glavno pitanje je: Koji uredjaji ce biti u ponudi ovde u Srbiji.

Moje je misljenje da ce biti 5c i 5s u ponudi, a verovatno i 6. Mislim da nije realno ocekivati prodaju sestice pre oktobra, imajuci u vidu inertnost nase administracije. Bilo bi zanimljivo videti i iPad modele u okviru ponude za internet pakete, ali mi kakvi smo, to nece pre sledece godine, pod uslovom da nekom to uopste padne na pamet.

Ono sto me dodatno iritira je cenovnik, koji sigurno nece biti naivan. Plasim se da ce kao i najjaci aktielni samsung ili htc modeli ponuditi sesticu na oko 100.000 u kombinaciji "bez ugovora", a za neke manje pare tek tamo za potrosnju vecu od 4000 dinara.

Ipak, najvise me brine otvaranje zvanicnog Apple Store-a, bilo nezavisno, bilo kroz neku vrstu saradnje sa postojecim Resellerima i nekim Upgrade-om, jer to moze da zakoci zvanicnu prodaju - Apple definitivno nece dozvoliti da ne postoji zvanican servis i support za korisnike koji kupe legalno telefon preko operatera... Ne kazem da je to sad neki posao, koji ne moze da se odradi, ali bi mogao da napravi pometnju neki biznismen koji bi zeleo da se pravi pametan i trazi neka "ekskluzivna" prava...

Poslednja izmena:
Ако ово буде био коначни изглед новог ајфона, то ће бити први ајфон који неће поставити нови рекорд у продаји ;)

Apple definitivno dolazi, čim su aktivirali program zamene u Srb:

Kompanija Apple pre par dana aktivirala je program zamene za punjače dobijene uz iPhone modele 3GS, 4 i 4S kupljene u periodu od 2009. do 2012.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku:

http://www.apple.com/support/usbadapter-european/

Po prvi put Apple je odobrio da ova akcija bude aktivna i u Srbiji i samim tim dva Apple Autorizovana Servisa Macola i iStyle Servis

mogu vršiti zamenu punjača za nevedene modele.

Već smo dobili određene količine kako bi formirali zalihe (trenutno samo 5 komada). S obzirom da smo samo danas reklamirali toliko komada,

molimo sve korisnike koji imaju pomenuti punjač za strpljenje ukoliko istog dana ne budu mogli da dobiju novi/zamenski punjač.

Procedura je da punjač donesete u Servis i nije Vam potreban nikakav račun niti je bitno gde je telefon kupljen. Potreban je samo serijski broj telefona.

Ukoliko imamo na lageru punjač, dobićete odmah zamenski, a u suprotnom okvirno se čeka 3 do 7 dana.

Za sve dodatne informacije možete poslati mail na mailto:[email protected] ili pozvati br. telefona 011/269-09-83.

Pozdrav

Info sa drugog foruma.

Poslednja izmena:
@mann

Ne treba mešati Apple Store i AppStore. Ni u jednom trenutku nije najavljeno otvaranje Apple Store kod nas, nego je provučena priča o srpskom AppStore.

@mann
Ne treba mešati Apple Store i AppStore. Ni u jednom trenutku nije najavljeno otvaranje Apple Store kod nas, nego je provučena priča o srpskom AppStore.
Mene ne brine da neko uzme u Kupertinu i doda jos jedan "nalog" poput hrvatskog, samo promeni zastavu, i manje vise posao je obavljen. Mene brine da li cemo imati u prodavnicama koje ce "imitirati" Apple Store i cene adekvatne kao i u evropi, ili cemo imati dodatni harac na to sto oni dobiju. Neprihvatljivo je i 10% veca cena od standardne, jer ionako svi ti dodaci i cuda vec imaju naduvane cene.

@mann,

Претпостављам да под ово ”имитирају” Apple Store мислиш на продавнице попут Мацола или iStyle?
Мацола постоји већ јако дуго као званичан продавац(и још пар ствари) док је iStyle регионална мрежа дистрибуције Apple продавница.

Та тема око цена је већ милиона пута била обрађена и разлог за веће цене код нас су 2 године обавезне гаранције на уређаје, Apple даје 1 годину гаранције. Узми сам, па израчунај... цена у немачкој плус 50% цене apple care за тај уређај, помножи са средњим курсем динара и добићеш врло сличну цену. Пример: основни МВР15 2000е + 175e (350e Apple Care) * 115.44 => ~251k динара а цена истог уређаја код нас је 252.390,00

Где је ту 10%?

Где је ту 10%?
Pogledaj cenu dodatne opreme. Skoro svuda je bar 10% jaca, negde i 20% nekad i vise. Neki dodatni proizvodi su slicne cene, pretpostavljam da im losije ide prodaja pa ne mogu da se uvale za taj novac.
mozes pogledati cene furtola, torbica, miseva, tastatura, bilo cega, vecina stvari koje bi covek kupio - skuplje su nego u evropskim radnjama. Sta, oni su retardi pa prodaju po tim cenama, a nasi su pametni?

Drugo, ne vidim da ti kad kupis kod nas racunar, dobijes apple care na 2 godine. Nisam ja to tako razumeo, njima svaka cast ako daju tako, ako ne... onda bas i nije to tako kao sto kazes. Naravno, voleo bih da si u pravu, ali... gorcina mojih prethodnih iskustava sa raznim garancijama i domacim prodavcima mi ne govori u prilog tvojim recima.

Druga godina kod nas je domaca garancija, sto ne moze da se poredi sa apple care..

@mann,

Ти си говорио за додатну опрему? Ја нисам стекао такав утисак из твоје оригиналне поруке... мислио сам да говориш баш за саме apple прозводе. За те остале производе заиста не знам, вероватно је да си у праву.

Не добијаш ти Apple Care јер нема опције да ти купиш додатну годину, већ искуљичиво додатне 2 године гаранције. Дакле, да би испоштовали наш закон, морали су да дају 2 године гаранције и тај додатни трошак је амортизован са 50% цене од потпуног apple care-a.

О твом искуству са другим продавцима не могу и не желим да дискутујем... ја имам само и искључиво позитивно искуство са домаћим Apple сервисима, тачније са оним од iStyle-a.

@lojola, може да се пореди у смислу шта пружа за тржиште где је издато а то је идентично што и apple care. Да, не важи нигде ван Србије...
За сада, колико је мени познато, на територији целе ЕУ, смао Италија има закон као ми, где је обавезно да се дају 2 године гаранције и тамо је урађено исто: http://store.apple.com/it/buy-mac/macbook-pro?product=ME864T/A&step=config па ако користите Chrome нека вам преведе... а ако вас мрзи, ево:

http://s11.postimg.org/ig1nyrucj/Screen_Shot_2014_06_18_at_15_32_31.png

Чисто информативно, Apple je био кажњен од стране италијанског суда да крши закон јер су радили исто што и код нас, где су наплаћивали производе више да би компензовали ту разлику гаранцији. Ово је, додуше, потпуно другачија тематика и проблем о коме не вреди расправљати у овој теми...

Poslednja izmena:
Po mom mišljenju, mts je verovatno stavljen na čekanje do zvaničnog puštanja srpskog AppStore i iOS8 koji bi trebalo da donese zvaničnu podršku za srpski, i kao jezik u uređaju i kao podršku za format tel. brojeva. Možda zbog poboljšanja prodaje, da može da ponudi uređaj na srpskom jeziku (u šta ne verujem) ili zbog lokalne regulative da uređaj mora da stiže sa uputstvom na srpskom jeziku (moguće da se čeka Apple da ga počne pakovati uz telefone), ili zbog nerešenih pitanja po pitanju naših zakona (2 godine garancije a Apple daje samo jednu, ko će raditi servis u drugoj godini).

Vrlo moguće i da Apple čeka najavu novog iPhone da u moru hvalospeva provuku u njima znanom maniru i slajdove tipa "iPhone now available in XX more countries... New XX regional AppStores... Greatest launch ever..."

Šta god da je pravi razlog, biće u problemu ako to čekaju, jer će ponuditi iPhone 5S u trenutku kada bude izlazio iPhone 6, neće se usrećiti sa prodajom.

Ako iphone6 bude ogroman kao po maketama,prvi bih pre uzeo 5s,ne vidim to kao problem!!

mislim da sam spomenuo da ce iP6 da udari po ceni, tako da ne brinem da li ce biti kupaca za 5s, jednostavno, mislim da ce biti preskup za neke nase pakete i da ce ga samo probrani kupci kupiti, ostali ce ici na slabije modele. samo da 5s ne povuku kao peticu... ne bi trebalo pu pu... XD

Nazad
Vrh Dno