Odakle ti ovo? Onda znači da ni iP5 neće podržavati integraciju sa Josemiti što je nelogično da ostave samo jednu stariju generaciju sa novim opcijama, gde i iP5 i iP5c su dovoljno hardverski snažni da podrže te funkcije.
Naglasio bih na rec "
sve funkcije", jer ce neke aktuelnosti zahtevati posedovanje A7 64-bit. procesora, i M7 ko-procesora ili jacih. Ovo se ne odnosi na klasicno povezivanje preko iClouda, ili na razgovore preko mac-a i slicne funkcije povezivanja najavljene za Yosemite, posto oni poseduju WiFi i AirPlay povezivanje, dakle, nece biti "zaboravljeni" uredjaji poput petice ili 5c (to je isti telefon), vec nece sve funkcije biti podrzane koje ce biti u okviru iOS-a (kroz implementaciju funkcija koje zahtevaju M proceor, touch senzor, 64-bitne aplikacije, i drugo), sto u nekom normalnom koriscenju nece biti primetno onom kome treba standardan telefon, ali ko bude zeleo premium funkcije, morace da kupi bar 5s.
Trenutna razlika u ceni, po mom misljenju, nije dovoljna da se opravda kupovina 5c pored 5s.
Ne bi me cudilo da se umesto 5c ponudi i neki okrnjen 6c ili slicno, sa ili manjim ekranom ili tako nesto, mada iz apple-a uopste nisu zadovoljni prodajom i statusom 5c telefona. Moja je pretpostavka da ce cena pasti malo znacajnije za 5c, jer su napravili velike zalihe tog modela, tako da verujem da ce biti prodavan po povoljnijim uslovima (poput prodaje 4s do danas), ali znajuci apple - nece oni bas ni davati dzabe svoje uredjaje.
Da se razumemo, i 4s je dovoljno hardverski snazan da izgura vecinu onoga sto moze 5s, ali njemu je problem velicina ekrana, tj rezolucija, za koju vise nece biti optimizacije kao ranije. Jednostavno, standard ce postati 6, aplikacije ce biti optimizovane za 5, ali za 4 samo ce najjace aplikacije imati update, koje ne zele da izgube te korisnike. U apple-u je cilj da se svi uredjaji stariji od 3-4 godine zamene za nove. Trojka je odavno ispala iz price, sad ce i cetvorka, u potpunosti, kao i 4s, cim izadje 6.
Ono sto je ovde glavno pitanje je: Koji uredjaji ce biti u ponudi ovde u Srbiji.
Moje je misljenje da ce biti 5c i 5s u ponudi, a verovatno i 6. Mislim da nije realno ocekivati prodaju sestice pre oktobra, imajuci u vidu inertnost nase administracije. Bilo bi zanimljivo videti i iPad modele u okviru ponude za internet pakete, ali mi kakvi smo, to nece pre sledece godine, pod uslovom da nekom to uopste padne na pamet.
Ono sto me dodatno iritira je cenovnik, koji sigurno nece biti naivan. Plasim se da ce kao i najjaci aktielni samsung ili htc modeli ponuditi sesticu na oko 100.000 u kombinaciji "bez ugovora", a za neke manje pare tek tamo za potrosnju vecu od 4000 dinara.
Ipak, najvise me brine otvaranje zvanicnog Apple Store-a, bilo nezavisno, bilo kroz neku vrstu saradnje sa postojecim Resellerima i nekim Upgrade-om, jer to moze da zakoci zvanicnu prodaju - Apple definitivno nece dozvoliti da ne postoji zvanican servis i support za korisnike koji kupe legalno telefon preko operatera... Ne kazem da je to sad neki posao, koji ne moze da se odradi, ali bi mogao da napravi pometnju neki biznismen koji bi zeleo da se pravi pametan i trazi neka "ekskluzivna" prava...