Hajde samo da definisemo vise te famozne "mogucnosti", posto gomila ljudi ovde prica o nekakvim "mogucnostima" kao da su pametni telefoni rezervisani samo za naucnike iz CERN-a i NASA-ine astronaute..
Hajde da krenem od sebe...meni treba telefon koji ima odlican zvucni cip jer volim da slusam muziku konstantno kad sam u pokretu, a i kada sam kod kuce..zatim treba mi stalan pristup Gmailu, internetu...ekran, 4"-5"...filmove ne gledam na telefonu nikada, gledam samo spotove umesto samo slusanja muzike..igre igram ponekada ali one nisu zahtevne preterano jer ne igram COD i Crysis na telefonu, vec logicke poput The Room i sl. Kameru slabo koristim na telefonu, godisnje ako napravim 50 slika...
Po toj tvojoj definiciji meni ne treba smartphone...verovatno jer ne koristim ssh terminale za udaljeni pristup sistemima i sl...poenta pametnog telefona je u prilagodljivosti, dakle svako ce koristiti onaj deo koji njemu najvise treba..
I na kraju svi telefoni danas se prave sa nekim skalabilnim operativnim sistemom tako da i da hoces glupe telefone neces vise nalaziti na razvijenijim trzistima u tom broju.. Druga je stvar sto se telefon sa OSom prilagodjava prosecnom korisniku, gde oni drugi pi*de jer smatraju da je to ekskluziva samo za clanove MENSA-e.. A to nije losa stvar jer ce te opcije koje njima trebaju i dalje biti tu, prisutne, samo sakrivene od ociju normalnog korisnika dok ce oni drugi uvek moci da im pristupe i iskoriste ih.
Dokaz za to na Androidu je recimo smanjivanje broja aplikacija koje traze root pristup i jednostavno izbegavanje pristupa ukoliko bas nije neophodan.. (
http://www.engadget.com/2012/03/16/cyanogenmod-disables-root-access-by-default/ ) Sa jedne strane to je odlicno, a sa druge strane to ne umanjuje vrednost tog sistema jer je taj mod i dalje dostupan naprednijim korisnicima kojima treba..
Dakle ako neko zeli da uzme Iphone ili HTC One jer mu treba kvalitet zvuka zasto da ne, ako neko zeli Galaxy Note jer mu treba veliki ekran zbog gledanja filmova i udobnijeg rada sa Office dokumentima u pokretu, zasto da ne...ako neko zeli Galaxy S5, pa on je bud*ala..