Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

Sve velike kompanije određuju maloprodajne cene svojih proizvoda pa samim tim i marže distributera. Na taj način drže kontrolu nad svojim proizvodima, nad politikom cena, suzbijaju nelojalnu konkurenciju koja bi možda pokušala damping cenama da ugrozi opstanak ostalih trgovaca u regionu (pa onda da pokušaju da diktiraju uslove, isl), itd. Pa valjda ti je jasno po cenama ostalih mac proizvoda koje su u svim radnjama u dinar iste. .....

Sve velike kompanije ipak daju samo preporuku o cenama. Naravno da neće dozvoliti damping i prodaju ispod predviđenog rabata. Što se manje više naduvanih cena mac čini mi se da je ipak dominanti razlog uvoznik koji određuje uslove i da su oni i dalje ovde poluzvanično

Što se tiče uvoznika i prava prodaje, ovaj put 100% nisi u pravu.
iStyle, odnosno Apcom je ovde prisutan 100% sa dozvolom Apple-a, čak šta više, pravo prodaje za ovaj region (i mnogo šire) seže daleko u prošlost kada je Apple bio na rubu propasti i kada je, priča kaže, Libanski biznismen kupio prava za sitne pare.
Evo i malo istorije, pa pročitaj ako te ne mrzi:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&limit=11&limitstart=55

Poslednja izmena:
Sve velike kompanije ipak daju samo preporuku o cenama. Naravno da neće dozvoliti damping i prodaju ispod predviđenog rabata. Što se manje više naduvanih cena mac čini mi se da je ipak dominanti razlog uvoznik koji određuje uslove i da su oni i dalje ovde poluzvanično

Ne znam šta smatraš pod velikim kompanijama i na čemu baziraš takvu tvrdnju? Za vreme mog 15-ogodišnjeg profesionalnog iskustva u multinacionalnim kompanijama (i dosta saradnje sa kolegama u drugim oblastima i drugačijim kompanijama ali sa takođe jakim brendovima) ni jednom nisam sreo slučaj "preporuke" o cenama i ostavljanja distributeru slobode odlučivanja o maloprodajnim cenama. Sve velike kompanije su one koje puno računa vode o samom brendu i zahtevi takvih kompanija prema distributerima idu do neverovatnih sitnica, a kontrola maloprodajnih cena se praktično podrazumeva. A Apple, kao elitistička kompanija, je jedna od ekstremnih po pitanju krajnjih zahteva i potpune kontrole. To se vidi na svakom koraku, ne moraš da budeš zaposlen u Apple-u da bi to bilo jasno. Poenta politike cena nije samo u tome da bi se kontrolisao distributer i njegova marža, već sam nastup prema krajnjem kupcu koji mora biti uniforman svuda (i ne samo po pitanju cena, pogledaj Apple prodavnice kako izgledaju svuda u svetu). Pošto je cena jedan od osnovnih faktora komunikacije prema kupcu o kakvom je proizvodu reč, na taj način se takođe kontroliše i pozicioniranje na tržištu u odnosu na konkurenciju i na kraju štiti sam brend i na određeni način opravdava elitizam koji brend nosi. Kada bi Apple spustio cene za npr 50% (a verujem da bi mogli i da bi opet bili u plusu), posle početnog buma, izgubio bi svoj elitistički sjaj i takođe izgubio većinu svojih kupaca i praktično uništio sopstveni brend, jer nivo npr. jednog Samsunga nije Apple nivo i na tom polju Apple gubi bitku. Da li misliš da bi kompanija koja toliko drži do sebe poput Apple-a dopustila tako nešto?

Ako pričaš o kineskim kompanijama, onda možda stoji to što ti pričaš o preporučenim cenama, ali to je ipak jedna sasvim drugačija poslovna kultura i njihov marketing ima drugačiji pristup. Ipak, kad staviš jedan Apple naspram bilo kog kineskog brenda, valjda je razlika jasna čak i laiku.

zasto je cena 5S u Nemackoj (Apple Store) 690e, u Madjarskoj ili Austriji preko 800e (reseller), ako Apple postavlja uslove i zeli jednake uslove ka krajnjem kupcu?

Info iz Telenora je navodno - Telenor nece dozvoliti da bilo ko od kokurencije ponudi nesto sto oni nece imati prilike da ponude, tako da mozemo da ocekujemo i iPhone u Telenoru ako se pojavi u MTS i VIP ili samo jednom od navedenih...

zasto je cena 5S u Nemackoj (Apple Store) 690e, u Madjarskoj ili Austriji preko 800e (reseller), ako Apple postavlja uslove i zeli jednake uslove ka krajnjem kupcu?

Одакле ти те цене?

Словенија:
http://www.istyle.eu/si/iphone.html
цена 700е

Мађарска:
http://www.istyle.eu/hu/iphone
цена 705е (претворено из форинти)

Чешка:
http://www.istyle.eu/cz/splatky
цена 650е (претворено из круна)

Аустрија:
http://store.apple.com/at/buy-iphone/iphone5s
цена 700е

Швајцарска:
http://store.apple.com/ch-fr/buy-iphone/iphone5s
цена: 640е (претворено из франака)

Варијације у ценама су најчешће због висине ПДВ-а. Цене у евро зони се креће око 700е и најскупље је у Италији због обавезе да дају 2 године гаранцију, уместо 1 године.

U Švajcarskoj 5S startuje već od 540EUR (kada se pretvori iz chf) , i ne verujem da ga igde u Evropi ima po toj ceni.

@Djilkosh_Ns

Veoma lako, samo ne uzimam cenu u chf koju je ays naveo. Naime u Švici autorizovanih resellera imaš kao šaše, i kod njih cena ide već od 672chf. Primera radi u MediaMarktu cena je 679chf, a priznaćete da MediaMarkt nije tek makar ko.

Poslednja izmena:
Dobro mi smo gledali zvanicno...

Jel MM daje 2 god garanciju kad se uzima iPhone ili ide kao Apple garancija godinu dana?

Onda ce i kod nas biti skuplji, posto sam skoro siguran da i kod nas mora 2 godine garancija.

Moра 2 године. Зато су нам скупљи Мек рачунари него у околним земљама јер сви се продају са 2 године гаранције уместо 1 који, стандардно, даје сам Apple.
Моја процена је да ће коштати око 720-730евра, као што је случај у Италији.

Kada smo vec kod 5s. Odlican klip

[YOUTUBE]0CA7vHRwuKQ[/YOUTUBE]

U celoj EU mora 2 godine po zakonu EU a ne clanica Evrope. Apple je italiji samo kaznjen zato sto je zbucalo da je osnovna 1g pa da treba sa se doplati za dve.

Pricali smo na forumu o tome odavno.
Ch ima mnogo manji porez.

Poslednja izmena:
U celoj EU mora 2 godine po zakonu EU a ne clanica Evrope. Apple je italiji samo kaznjen zato sto je zbucalo da je osnovna 1g pa da treba sa se doplati za dve.

Pricali smo na forumu o tome odavno.
Ch ima mnogo manji porez.

Da, CH je malo drugacija prica, porez je ja mislim oko 8%, a povracaj poreza preko recimo GlobalBlua na cenu iPhona 5S je samo 34 CHF, ali je i startna cena niza nego cena u okruzenju. Takodje, u CH cesto ima dobrih Apple akcija, sada je na primer aktuelna akcija za iPhone 4S u Interdiscount-u. Kosta 379 CHF :)

http://www.interdiscount.ch/idshop/...-_Smartphone_-_CDMA___GSM___UMTS_-/detail.jsf

Moра 2 године. Зато су нам скупљи Мек рачунари него у околним земљама јер сви се продају са 2 године гаранције уместо 1 који, стандардно, даје сам Apple.
Моја процена је да ће коштати око 720-730евра, као што је случај у Италији.
Kako su to skupi i koliko su skuplji? Nemoj da preračunavaš cenu u EUR po srednjem kursu jer to je fensi kurs po kome ništa ne možeš da uradiš. Svi prodavci uvozne tehnike računaju 1EUR oko 118,5 dinara kada formiraju dinarsku cenu, neki distributeri (IT opreme pogotovu) čak i 120,5 ovih dana!!! Pisao sam 3 puta o tome!!!

Kako su to skupi i koliko su skuplji? Nemoj da preračunavaš cenu u EUR po srednjem kursu jer to je fensi kurs po kome ništa ne možeš da uradiš. Svi prodavci uvozne tehnike računaju 1EUR oko 118,5 dinara kada formiraju dinarsku cenu, neki distributeri (IT opreme pogotovu) čak i 120,5 ovih dana!!! Pisao sam 3 puta o tome!!!

Чему толико знакова узвика? Како нису скупљи када јесу? Изволи:

Немачка:
http://www.apple.com/de/macbook-air/
Најефтинији МВА је 999e

Србија:
http://www.istyle.eu/rs/mac/macbook-air.html
129.090 динара је око 1.114е
http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=129090&From=RSD&To=EUR

115е је превелика разика на цени од 999е да би то било због коришћења средњег курса наспрам куповног.
Такође, када мало боље погледаш цене, видећеш да су јако често скупљи уређаји тачно за пола цене Apple Care.

Са немачког сајта:
AppleCare Protection Plan für MacBook Air / 13-inch MacBook Pro - Auto-enroll [+ 249,00 €]

ma i porez varira od drzave do drzave, secam se do pre nove godine kod nas je npr. mac mini bio 73k, posle povecanja poreza sada je 83k.

a neznam sto se uopste i raspravlja o ceni ionako ce mo uskoro svi moci da je znamo tacno u dinar a ovim prepucavanjem i nagadjanjem nista necemo postici osim da jedan drugog nerviramo

Posle citanja svih 12. strana da kazem moje skromno misljenje i opazanje vezano za dolazak Iphone u Srbiju. U zadnjih mesec dana sam u 2 navrata sluzbeno bio u Kini(Peking) po 7 dana i dosta vremena provodio vozeci se metroom. Prvo da napomenem da je Kina sto se tice standarda u rangu sa nama(mislim na plate i cenu hrane dok je gorivo duplo jeftinije). Kod njihovog najveceg operatera China Mobile iphone je dosao u januaru ove godine. Moj zakljucak je da je oko 40% telefona koje sam video IPhone 5s, 30% Galaxy Note 3 i ostatak otpada na kineske brendove(vecinom Huawei). Ovo sam ustanovio jer su oni nacija koja je zaludjena telefonima i koji ga ne vade iz ruku. U metrou u vagonu svi sede u redu i drze telefone u ruci sa slusalicama u uvetu. Vecina igra igrice, neki gledaju filmove i neki su na njihovoj qq drustvenoj mrezi. Na ulicama je gomila ljudi koji idu ulicom i na ipad-u ili telefonu gleda neki film dok hoda. Bio sam u jednom Apple store-u u Pekingu na 2 sprata gde je vrvelo od ljudi, ne moze da se pridje stolovima sa uredjajima. Mozda sam malo otisao u off, ali znajuci nase podneblje mislim da cemo isto kao i Kinezi biti zaludjeni Iphone manijom koja ce stici. Svi ce pohrliti da kupe telefon na rate samo da ne daju kes u startu bez obzira koliko ih to iznelo na kraju. Pitanje je koliko ce ljudi realno koristiti njegove mogucnosti a koliko ce ih nositi samo da bi imali fancy telefon. Moja ocekivanja se slazu sa ostalima gde ce uz najvisi paket biti sigurno oko 20.000 dok uz neki normalan od 2.000 dinara bice 50.000 sigurno. U Kini je slicno, a bez ugovora je 670 eura. Ako Telenor i VIP ne krenu sa Iphone-om u isto vreme Telekom ce sigurno povuci odredjeni broj ljudi kod sebe. Ici ce prodaja dobro sigurno jer volimo mi da je na rate i ne razmisljamo kako cemo ih otplatiti, bitno je samo da se zgrabi uredjaj.

Hajde samo da definisemo vise te famozne "mogucnosti", posto gomila ljudi ovde prica o nekakvim "mogucnostima" kao da su pametni telefoni rezervisani samo za naucnike iz CERN-a i NASA-ine astronaute..

Hajde da krenem od sebe...meni treba telefon koji ima odlican zvucni cip jer volim da slusam muziku konstantno kad sam u pokretu, a i kada sam kod kuce..zatim treba mi stalan pristup Gmailu, internetu...ekran, 4"-5"...filmove ne gledam na telefonu nikada, gledam samo spotove umesto samo slusanja muzike..igre igram ponekada ali one nisu zahtevne preterano jer ne igram COD i Crysis na telefonu, vec logicke poput The Room i sl. Kameru slabo koristim na telefonu, godisnje ako napravim 50 slika...

Po toj tvojoj definiciji meni ne treba smartphone...verovatno jer ne koristim ssh terminale za udaljeni pristup sistemima i sl...poenta pametnog telefona je u prilagodljivosti, dakle svako ce koristiti onaj deo koji njemu najvise treba..

I na kraju svi telefoni danas se prave sa nekim skalabilnim operativnim sistemom tako da i da hoces glupe telefone neces vise nalaziti na razvijenijim trzistima u tom broju.. Druga je stvar sto se telefon sa OSom prilagodjava prosecnom korisniku, gde oni drugi pi*de jer smatraju da je to ekskluziva samo za clanove MENSA-e.. A to nije losa stvar jer ce te opcije koje njima trebaju i dalje biti tu, prisutne, samo sakrivene od ociju normalnog korisnika dok ce oni drugi uvek moci da im pristupe i iskoriste ih.

Dokaz za to na Androidu je recimo smanjivanje broja aplikacija koje traze root pristup i jednostavno izbegavanje pristupa ukoliko bas nije neophodan.. ( http://www.engadget.com/2012/03/16/cyanogenmod-disables-root-access-by-default/ ) Sa jedne strane to je odlicno, a sa druge strane to ne umanjuje vrednost tog sistema jer je taj mod i dalje dostupan naprednijim korisnicima kojima treba..

Dakle ako neko zeli da uzme Iphone ili HTC One jer mu treba kvalitet zvuka zasto da ne, ako neko zeli Galaxy Note jer mu treba veliki ekran zbog gledanja filmova i udobnijeg rada sa Office dokumentima u pokretu, zasto da ne...ako neko zeli Galaxy S5, pa on je bud*ala..

Poslednja izmena:
iPhone u Srbiji konacno

Jb ne mogu da otkriju, upises novi os i to je to. A ako je crko fon skroz dobijes novi na licu mesta. Plus, jb nije ilegalan.

Apdejt problem zakljucavanja je samo kod ne-simfree telefona skidanih iz inostranstva. To isto nije relevantno jer posle isteka ugovora provajder ti ga otkljucava.

99% njih kazu da im treba jb jer im je ios suvise zatvoren a zapravo 90% njih jb samo zbog krekovanih apps.

Zasto bi iko jb svoj fon kad bude kod nas? Npr tapatalk ce kostati sta? Manje od happy meala, kutija i po cigareta...

Svi sno furali piratske igre ranije ali kad su nam dali da kupujemo povoljno i iz fotelje dosta njih je preslo na originale.

Poslednja izmena:
ne znam ni ios ni android ne valjaju, android je samo malo manje zlo

Ne mogu svima ugoditi. Meni je Android vizuelno i koncepcijski vrh i odgovara, samo da je malo vise stabilniji i bez cestih prebacaja.
Ali opet radije bih ga zamjenio za iOS i iP koji je kvalitetniji u svakom pogledu od bilo kog androida sa masu fabrickih gresaka. :) Sto neko rece ovo je telefon sta ima kog djavola kastomizovati neke bezvezne stvari koje nisu od presudnog znacaja, a vamo telefon blokira pri osnovnoj funkciji tj. pozivu i gasi se kad je najpotrebnije :D
Ali kad skonta covjek iP je i sa pravom skuplji od Android tela (jer je mnogo vise ulozeno u njega, truda, rada, ideja...), ali to ne opravdava enormno visoke cijene...
Nemam ja sta pametovati trziste pokazuje ko je u pravu. Sa jednim telefonom godisnje i to po ne bas prosjecnoj cijeni postici tu popularnost u svijetu nije mala stvar. 95% korisnika ne kupuje Android sto ga voli ili sto mu odgovara, vec sto je 'jeftin' :)

Edit: Touchscreen bolji 5x na iOSu, sve je nekako preciznije, na tastaturi manje grijesim na tom manjem ekranu, ekran, kamera, zvuk, nema wakelockova, curenja baterije...itd...o cemu vi pricate i pravite nekakvo poredjenje...uhvatili se sitnih mana, a na Androidu one krupne zanemarili :D

Poslednja izmena:
Чему толико знакова узвика? Како нису скупљи када јесу? Изволи:

Немачка:
http://www.apple.com/de/macbook-air/
Најефтинији МВА је 999e

Србија:
http://www.istyle.eu/rs/mac/macbook-air.html
129.090 динара је око 1.114е
http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=129090&From=RSD&To=EUR
Znakovi uzvika su da nešto naglasiš, da se obrati pažnja.
A ne gledam ja to tako, ja odem i pitam u ove naše 2-3 prodavnice koliko košta neki model (naravno, većinom negde ima mogućnost za neku vrstu popusta) i kada podelim dinarsku cenu sa 120 dobijem cenu u evrima, sličnu na Apple sajtu, +/- 10 evra i to je to.

Nazad
Vrh Dno