Šta je novo?

iPhone u Srbiji – glasine i potencijalni razlozi zašto ga nema

Obzirom da se preko 20 godina interesujem za tehniku, i mene zivo zanima zasto nema iPhone-a zvanicno kod nas. Da budem iskren, ni jedno objasnjenje mi ne deluje logicno.
Srbija je ipak platezno sposobna u relativnoj meri, da i te kako moze da se skupi kriticna masa koja bi zelela iPhone preko operatera! Zamislite samo gomilu javnih preduzeca, polu drzavnih firmi, i sl. koji dobijaju telefone o drzavnom trosku! Pa to bi sve pucalo!

Procenat od data saobracaja... to se sigurno ne dopada nikome, ali, ako drugi mogu... zapravo, skoro sve zemlje na svetu... zasto ne bi mogla i nasa?

Sto se tice placanja, iskreno, ne vidim kakav to problem postoji??? Danas svako sa bilo kojom karticom moze da plati gotovo sve. Ja recimo kupujem knjige na Amazon Kindle store-u. Registrovao sam svoj Android Tablet, uneo broj kartice i sta god pozelim, dovoljno je da pipnem naslov prstom i pocne da se prebacuje na moj tablet a pare se skidaju sa racuna???? Ako moze Amazon, ne vidim zaista nikakav razlog da ne moze Apple. Obe firme su americke.

Doduse, postoji ona bruka sa Google-om, koji nam je omogucio, pa ubrzo uskratio svoj store, ali opet kazem, ako moze Amazon, zasto ne bi mogli i drugi???

Sto se tice PayPal-a, kako recimo Moneybookers dozvoljava da imamo nalog?

Bojim se da je tu zapravo problem daleko drugacije prirode... jer mi sva gornja objasnjenja, kao i 51 komentar sa B92 vesti:

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2012&mm=06&nav_id=620502

jednostavno ne zvuce dovoljno ubedljivo i zdravorazumski!!!!

Ako traze da se kupi 100.000 aparata odjednom, da li zaista Kambodza, gde pola naroda struju nije videlo, to moze????
Ako traze App Store? Pa zar jedna Kambodza, Fiji i ostali, sa sve Albanijom na celu zaista ispunjavaju uslove za App Store, a Srbija ne???
Sto se tice uslova postavljenih operaterima... Pa zar mi zaista imamo gore operatere od Kambodze???

Evo i par slika iz te Kambodze:

http://www.travelblog.org/Photos/3098868
(zena koja prodaje przene buba-svabe, nije za one koji upravo jedu)

http://www.travelblog.org/Photos/3098869
luksuzni apartmani u srcu glavnog grada...

Cisto da se i najveci kriticari Srbije, koja jeste dno, uvere da nismo bas najgori... ali eto i ta zemlja, gde su se do juce ozbiljno klali na dnevnom nivou, ima App store!!! Al' im zato 80.5% stanovnistva zivi u ruralnim oblastima, koje naravno da nemaju ni struju a ne mobilnu telefoniju!!!
30 posto stanovnistva zivi od 1.25 dolara na dan!

I ta zemlja ima App Store a mi nemamo??????? Jel se i vama sada cini da se radi o necemu mnogo dubljem i apsolutno iracionalnom!

Radi se o tome da tajkuni ne daju da se otvori trziste. Sa Paypalom bi upravo do togadoslo. Nije mene bas mnogo briga za apple, jer ima milion svercera i cene su ok. Problem je sto nemamo pp i zakone uredjene
Sta mi vredi mb nalog kad skoro nista ne mogu da platim sa njim.

Šta reći?
Screen-Shot-2012-06-22-at-9.31.46-AM.png

Radi se o tome da tajkuni ne daju da se otvori trziste. Sa Paypalom bi upravo do togadoslo. Nije mene bas mnogo briga za apple, jer ima milion svercera i cene su ok. Problem je sto nemamo pp i zakone uredjene
Sta mi vredi mb nalog kad skoro nista ne mogu da platim sa njim.

Ja jos uvek cekam da mi neko objasni razliku izmedju pay pala i kartice... Sta to ne mozes da kupis na karticu a mozes na Pay Pal, sem nekih opskurnih stvari! Ali to je vec off topic! Ovde pricamo o tome sto Apple nece zvanicno da dodje u, realno, ako ne srce, a ono bubrege evrope, gde su uveliko dosli Samsung, HTC, HP, Lexmark, Nokia i sl. i imaju svoje kancelarije!
Nokia Siemens ima svoje predstavnistvo koje je zaduzeno za prodaju opreme operaterima, pa vi vidite, da li se isplati raditi kod nas, sa tri operatera. Njima da!

Slazem se donekle, ali 99% Srbije moze da nadje i na Amazonu sve to... Necu dalje da idem u off topic... tema je zasto kod nas nema iPhone-a i App Store-a... a poenta mog pisanja je, da ako moze Amazon da radi, zasto ne bi i App Store!

+1
Neverovatno koliku kontrolu novca zele i ako bi moglo da ni jedan euro ne ode iz zemlje.... Retardi

Sta mislis gde odlaze novci iz silnih inostranih banaka u nas...jedno pitanje sa onima sto porede kambodzansko prase sa nasom svinjom: "Zasto su krediti dosta nepovoljniji kod nas nego npr. u Nemackoj(Raiffeisen)"?...to je zato sto je Kambodza razvijenija :)

Sta mislite gde odlaze novci iz Fiat-a, Lukoil-a, Siemens-a ???

Odgovor zasto nema jafona u SRB je zaista jednostavan "INTERES",koji se moze razlicito citati ali zakljucak je isti, nekome ne odgovara da trenutno iPhone bude legalno na nasem trzistu.

P.S. Zaista bih bio srecan(nisam sarkastican) kada bi razlog za pobune, strajkove, ustanke i bune u SRB bila tako nevazna stvar kao telefon.

Slazem se donekle, ali 99% Srbije moze da nadje i na Amazonu sve to... Necu dalje da idem u off topic... tema je zasto kod nas nema iPhone-a i App Store-a... a poenta mog pisanja je, da ako moze Amazon da radi, zasto ne bi i App Store!
Pa objašnjeno je nebrojeno puta...
1. App Store je integralni deo iPhone jer Apple nudi kompletnu uslugu kupcima uređaja a to je i dostupnost aplikacija (jer iPhone bez aplikacija je samo telefon).
2. Da bi prodavali iPhone u Srbiji mora da postoji i App Store Srbija jer nije svako vičan "snalaženju", forumima i sl. već želi lokalnu podršku na lokalnom jeziku i to je MUST, to je politika Apple!
3. App Store nije samo platna kartica i prodaja aplikacija već je i podrška razvoju tj diveloperima koji se stimulišu da razvijaju lokalne aplikacije i mogućnost plasiranja na App Store (i posluju po zakonima Srbije), tu dolazimo do pitanja deviznog računa i priliva sredstava jer ako se trguje u lokalnoj valuti, to je ok, ali ako stranac kupi proizvod (aplikaciju) i plati u stranoj valuti onda je to reč o deviznom poslovanju
4. Zakon o deviznom poslovanju je takav da ne dozvoljava slobodno raspolaganje deviznim sredstvima i transakcije stranim valutama. Zamisli da diveloper u Srbiji proda 1000 aplikacija po 1 EUR, mora da banci pravda kroz 1000 naloga o deviznom prilivu po 1 EUR!!! Pa niko neće da se bavi time jer će bankarske takse da unište zaradu!!!
5. Zakon o deviznom poslovanju je restriktivan i takav kakav jeste da bi se sprečilo pranje novca i nekontrolisan odliv deviznih sredstava iz zemlje.

Jel još nešto nije jasno (uprostio sam svaku stavku da ne bih razglabao u detalje)? :)

Poslednja izmena:
Naravno da nisi u pravu! Ovde vec ima ljudi koji prodaju svoje aplikacije na App Storeu. Ti ne dobijas dolar po dolar na svoj racun, naravno, to bi bilo glupo, vec dobijas uplate na mesec dana.
Ja dobijam takve uplate redovno na osnovu neceg drugog, izjavu sam davno potpisao i samo mi se knjize te pare na privatni devizni racun i mogu njima slobodno da raspolazem!
Kako vise nisam rezident, tj. preko pola godine provodim napolju, nisam poreski obveznik u srbiji!

Dalje, opet moje pitanje, da li Kambodza ima ozbiljnije zakone od Srbije? Da li tamo ima developera??? :D U Kambodzi???

Dalje, opet moje pitanje, da li Kambodza ima ozbiljnije zakone od Srbije? Da li tamo ima developera??? :D U Kambodzi???

Pa gledaj kad Sijera leone koja je do skora bila u go***ma zbog ratova i gde ima vise onih divljaka i plemena nego normalnih ljudi ima Apple predstavnistvo i AppStore msm komedija :d :D

Evo i crno na belo, najveci operater u Kambodzi, ima oko 6 miliona pretplatnika. Od toga ogroman broj koristi nekakve bezicne fiksne telefone! Al' pogledajte samo spisak uredjaja! Sve go no name!

http://www.metfone.com.kh/en/Services/USB-3G/E173.67.aspx

Njegov konkurent u Kambodzi je Mobitel sa brendom Cellcard. Oni imaju dva smart telefona u ponudi i dva Blackberryja!

http://www.cellcard.com.kh/en/product/google_phone.php

Moze li to da se poredi sa ponudom nasih operatera, koje je stotinu puta bolja???

Ne kazem ja da smo mi sjajni, ali smo za te bedne i nikakve zemlje institucija! I dalje stojim iza toga da je neprijateljstvo Apple-a prema Srbiji potpuno licno i apsurdno! Takodje nicim izazvano, jer je Apple ovde oduvek imao ogroman broj fanova, koji su za razliku od ostalih, vecinom i placali skupi Apple softwer!

Edit:

ovo je fenomenalno :) :) :D

Evo ga i treci operater:

http://mobile.mfone.com.kh/default.aspx

Obratite paznju na recenicu:

"Mfone is a new product offered by Mfone, it’s a premium brand which well-known among subscirbers, It is stay on top among competitive brands in Cambodia market that exceed subscribers’ expectations, as a result Mfone becomes always a first choice of decision making. Mfone offers the most convenience communication that subscriber can feel, the strongest and widest coverage throughout the country, Mfone keeps you fast connection wherever you are that you can trust Mfone as my phone, my friend. "

Kakvo superiorno vladanje engleskim jezikom... dobar djak petog razreda u seoskoj osnovnoj skoli u srbiji bio napisao bolji tekst!!!!

I takvim indijancima je Apple dao App Store i iPhone a nama kao nece jel smo najgori od sve dece... :D

Poslednja izmena:
Naravno da nisi u pravu! Ovde vec ima ljudi koji prodaju svoje aplikacije na App Storeu. Ti ne dobijas dolar po dolar na svoj racun, naravno, to bi bilo glupo, vec dobijas uplate na mesec dana.
Ja dobijam takve uplate redovno na osnovu neceg drugog, izjavu sam davno potpisao i samo mi se knjize te pare na privatni devizni racun i mogu njima slobodno da raspolazem!
Kako vise nisam rezident, tj. preko pola godine provodim napolju, nisam poreski obveznik u srbiji!

Ti ili se praviš da ne razumeš ili nećeš da razumeš ili misliš da je zakon da se traži rupa u njemu. Radi se o tome da ne dobijaš uplate "na osnovu nečega drugog" nego na osnovu onoga što jeste. Da li može neko da ti uplati iz inostranstva na broj tvoje kreditne kartice (tj vezanog računa za karticu) bez problema neki iznos u stranoj valuti?

Jel se pravimo naivni pa ne znamo ko drzi western union ovde i zasto niko ne sme da pomisli na otvaranje finansijskog trzista?
Ajde de, pa ovakvih indijanaca ko kod nas nema.

Opet idemo u Off Topic... Western Union je samo za najvece jadnike i indijance! Vala svaki "imigrant" je davno otvorio roditeljima/bratu/sestri ili kome vec pomaze devizni racun i najnormalnjie svakog meseca prebacuje pare! Bez ikakvih problema!
Ja sam sto puta primao uplate na devizni racun, iz inostranstva!

@jopopo, to sto ti kaze istina teze funkcionise ovde, ali je bank transfer, tj. wire transfer sasvim normalna stvar i legitimna!

U nasoj drzavi mnogo toga ne valja, ali ajde da je ne krivimo bas za sve!!!

Jel se pravimo naivni pa ne znamo ko drzi western union ovde i zasto niko ne sme da pomisli na otvaranje finansijskog trzista?
Ajde de, pa ovakvih indijanaca ko kod nas nema.

Ja ne znam ko drzi WU? Miskovic?

Opet off topic... Kakve veze ima Western Union sa temom?!?!? :(

Ajte ljudi neke inside informacije a ne nebuloze zasnovane na stvarnosti by kako je zamislja mali djokica... Posle svega, zaista sam vise nego radoznao da saznam kakav to bizaran razlog sprecava Apple da se zvanicno pojavi kod nas!

Ja razmisljam da pitam Cooka na mejl da narodu kaze sta je problem :)

Mozda je slican uzrok sa Google Play problemom?

^ sta je bilo u pitanju sa njim?

srbija nije na listi zemalja iz kojih mogu da se kupuju app. cak ni tapatalk ne moze da se pazari bez kojekakvih "vratolomija".
kapiram da su uzroci slicne prirode.

Zakoni o bankarskom transferu novca su restriktivni.
Jednostavno...

Kontrolisan odliv deviza, proverite sve zemlje koje su dobile AppStore nedavno i videcete da su bez tih zakona od nedavno...

Mozda je slican uzrok sa Google Play problemom?

Mislim da ne, PlayStore je jedno vreme radio, mogli smo da kupujemo aplikacije. Na Google IO 2011, zvanicno je Srbija dodata na spisak zemalja koje imaju paid apps.
E sad, kupovina programa ne radi vec duze vreme, pisao sam X puta Google-u, kazu da postoji neki problem i da rade na resavanju. Problem nije do nasih zakona, jer kad dodajete karticu na google wallet, Srbija se nalazi na tom spisku.

Meni i sad radi PlayStore....Preko kompa sam dodao podatke sa kartice, prihvaceni su bez ikakvih problema, sad samo enable-ujem market unlockerom da bih vidio placene apps i izaberem sta hocu da kupim...

I ja to radim, mada ne uspevam svaki put da platim aplikaciju, nece da 'prodje' kupovina svaki put.

Kad ti prvi put odbije kupovinu, samo ugasi/upali market i drugi put proradi 100%.

Zivo me zanima da li ce se u Srbiji u skorije vreme promeniti ovaj zakon jer on ne odgovara drzavi ni u kom smislu jer se otvara trziste preko paypall-a ( a samim tim i app store ali to je malo trziste) i necemo morati da placamo pdv za sve te artikle.

Nema nista od paypal-a. Nema nista od otvaranja trzista. Da, to ne odgovara drzavi,ali odgovara pojedincima. Tacka.

Mnogi bi se bavili trgovinom preko interneta, ili pruzanjem usluga i na taj nacin resili delimicno problem nezaposlenosti. Ja smatram da je poreska uprava jako lose organizovana i da nisu u stanju da isprate promet novca preko paypall ili nekog drugog servisa da bi obracunali i naplatili porez. WU i MoneyGram koriste trik da se novac salje kao vrednosno pismo (ili nesto slicno) pa se na taj nacin izbegava oporezivanje.
99% problem je u nama i nasim zakonima.

Meni normalno rade aplikacije kupljene sa HR. Store-a. Sto se tice samog apple, mislim da je najveci problem. tj. nesuglasica sa sva tri nasa operatera to da im ne pada na pamet da puste flat internet pakete koju su "must to" za Apple. Sve osalo je nebitno. Sto se tice servisa, i dalje su nedovoljno strucni i jako bezobrazni, skupi i ne postuju rokove. Za HTC i Blackberry postoji Begram. Koliko puta Vam se desilo da platite neki proizvod brdo para, a da kada trebate najmanju sitnicu promenite, cupate sebi kosu sa glave?! Mi smo jedna banana u kojoj kupac nema ama bas nikakva prava, niko normalan nece da dodje ovde da posluje sem onih kojima treba strucna radna snaga za 300-500 Eura i jos uz to dobiju nase pare, i sve besplatno. Necu da offujem, vec sam se iznervirao.

Nije flat net problem... ionako ne mozes da potrosis 1gb mesecno. Veoma je lako zabraniti wifi-tether na iphone-u, tako da bi se operateri resili likova koji bi da bekapuju internet.
Ja smatram da je glavni problem nasa restriktivna devizna politika, jer Apple prodaje i uredjaj i apps, a kupovina aplikacija je izuzetno problematicna iz Srbije. Jos veci problem je prijem novca ako bi se neko odavde registrovao kao developer i poceo da pravi i prodaje aplikacije.

Vrh Dno