Šta je novo?

iPhone SE

Mozes obrisati, izaberes iz iTunesa neki dovoljno veliki video fajl ( film ) , koji ce sigurno premasiti raspolozivi kapacitet na tvom telefonu, odaberes opciju kupi i telefon ce pokusati da stvori dovoljno prostora brisanjem kesa, ali nece uspeti i transakcija ce biti otkazana. Meni je ovo radilo na uredjajima sa 16 Gb, za veci storage nije ni problem. Ne snosim odgovornost ako neko ne izracuna pa kupi film.

Mozes obrisati, izaberes iz iTunesa neki dovoljno veliki video fajl ( film ) , koji ce sigurno premasiti raspolozivi kapacitet na tvom telefonu, odaberes opciju kupi i telefon ce pokusati da stvori dovoljno prostora brisanjem kesa, ali nece uspeti i transakcija ce biti otkazana. Meni je ovo radilo na uredjajima sa 16 Gb, za veci storage nije ni problem. Ne snosim odgovornost ako neko ne izracuna pa kupi film.
Eto...nikad nisam imao iphone, ali ovo stvarno ne razumem nikako. Znaci ladno postoji opcija da se fino obrise kes aplikacija, ali ti oni nece to dozvoliti da odradis sam, nego eventualno ako hoces da im kupis neki papreni film...onda ce ti ponuditi brisanje kesa. E jesu kraljevi.

Čekaj, sad i mene interesuje jer razmišljam da uzmem ofaj telefon posle 5 godina Androida. Ne postoji opcija clear cache?

I ja sam posle 5 godina androida presao na 6s,jedine mane su notifikacije i to sto nema clear cache. Fb,instagram reinstaliram svake 2 nedelje,ovo ostalo ne kupi toliko cachea.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ono sto sam ja skontao za svega mesec dana iOS-a imate par nacina:
1) download filma kroz itunes koji je veci od slobodne memorije
2) unutar settingsa nekih aplikacija ima opcija za brisanje kesa
3) program cini mi se "ifreeup" ili je neki slican, prikljuci se telefon na komp i on ocisti kes
Verovatno ima jos...

Sent from my Galaxy S7 using Tapatalk

Ja za skoro 3 godine na 5s sa 16gb nikad nisam imao potrebu da obrišem keš. Doduše, ne koristim ni Facebook ni Instagram. Neke aplikacije imaju tu opciju interno, ali ne vidim zašto bi neko uopšte razmišljao o tome.

Sent from my iPad using Tapatalk

Ja čisto pitam jer nikad nisam koristio neki Apple uređaj a malo bih da promenim Android, pa da znam koje su razlike i na šta ću sve morati da se naviknem. Hvala leksa na informaciji

Eto...nikad nisam imao iphone, ali ovo stvarno ne razumem nikako. Znaci ladno postoji opcija da se fino obrise kes aplikacija, ali ti oni nece to dozvoliti da odradis sam, nego eventualno ako hoces da im kupis neki papreni film...onda ce ti ponuditi brisanje kesa. E jesu kraljevi.

ne moras da kupis nikakav film, samo izaberes i kes ce se ocistiti

Ja čisto pitam jer nikad nisam koristio neki Apple uređaj a malo bih da promenim Android, pa da znam koje su razlike i na šta ću sve morati da se naviknem. Hvala leksa na informaciji

Nemoj da se brineš oko tih stvari. Ako ti bas zatreba postoje neke procedure, ali to će biti vrlo retko.

Ja za skoro 3 godine na 5s sa 16gb nikad nisam imao potrebu da obrišem keš. Doduše, ne koristim ni Facebook ni Instagram. Neke aplikacije imaju tu opciju interno, ali ne vidim zašto bi neko uopšte razmišljao o tome.

Na SE ima 4k video snimanje, 10 minuta snimka izadje oko 4+ GB. Na 16GB modelima se to oseti dosta,pa su potrebne gimnastike sa prostorom :)

^ ovo pre svega zavisi od načina korišćenja i koji model uzme.
Npr fb ume da naraste sa mesec ili dva na 1 GB. Isto važi za instagram. Tapatalk zna da ode na 500+ MB. Na to dodaš veličinu aplikacija, slike, još nešto bitno i u problemu si ako imaš verziju od 16GB.
Pričam iz iskustva, 18 meseci sam nosio ip6, ali sam na sreću imao verziju od 64GB pa nisam morao da ga praznim toliko često. Moje mišljenje je da je sve ispod 32GB bezobrazno malo, 32 je neki minimum, a 64 optimalno za normalno korišćenje. Ovo govorim baš zbog ovih akrobacija i gimnastike oko čišćenja keša, ništa drugo. Da je sve u dva klika i preko telefona, pa i ajde, ali nije, već uz kabl i računar...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ja iskreno ne znam samo kako koristite taj instagram, imam ga i ja al ne prebacuje mi 500-600mb, koji se prilikom apdejta samoobrisu...

^ ovo pre svega zavisi od načina korišćenja i koji model uzme.
Npr fb ume da naraste sa mesec ili dva na 1 GB. Isto važi za instagram. Tapatalk zna da ode na 500+ MB. Na to dodaš veličinu aplikacija, slike, još nešto bitno i u problemu si ako imaš verziju od 16GB.
Pričam iz iskustva, 18 meseci sam nosio ip6, ali sam na sreću imao verziju od 64GB pa nisam morao da ga praznim toliko često. Moje mišljenje je da je sve ispod 32GB bezobrazno malo, 32 je neki minimum, a 64 optimalno za normalno korišćenje. Ovo govorim baš zbog ovih akrobacija i gimnastike oko čišćenja keša, ništa drugo. Da je sve u dva klika i preko telefona, pa i ajde, ali nije, već uz kabl i računar...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ja sam na 16gb uvek imao nekih 3-4-5gb prazno. Video nisam snimio dal' 1-2 od po nekoliko sekundi za 3 godine, pa ne verujem da bi ni 4k bio neki problem.

Tapatalk sam koristio svakodnevno od početka i ni jednom nisam posegao ni za jednom od procedura kojom bih očistio keš. 500mb me zaista ne pogađa čak ni na 16gb.

E sad, sto se tice FB-a, ako za dva meseca naraste na 1gb, da li to znaci da ce za 4 meseca narasti na 2gb, za 6 na 3, itd, ili ostaje uvek na oko 1gb?

U svakom slučaju, zaista još uvek nisam naišao na nekog korisnika iphone-a koji je imao problem sa nedostatkom prostora zbog keša koji se gomila u aplikacijama. Možda gresim, ali bih rekao da iOS ima neki mehanizam automatskog čišćenja u slučaju potrebe.

Mozda glavna super osobina iphona u odnosu na android. Sto ce sa upaljenih 20 appova raditi isto smooth kao sa jednom upaljenom. Nemanja je u pravu za itunes i skidanje veceg fajla, nego sto je memorija. Tako itunes brise junk memoriju sam od sebe. Takodje ako imate Jailbreak mozete da koristite iCleaner Pro sa junk fajlove, ali ja kao dugogodisnji korisnik iphona tvrdim da ti kes fajlovi ne usporavaju fon, vec da je to tripovanje. Dakle sto se rada telefona tice, radice uvek ekstra smooth, a ako se prica o memoriji onda je to druga stvar. Instagram je 100mb app ali ume da naraste do 700mb(moj rekord) tako da reinstall resava problem!

Poslednja izmena:
Mozde iCleaner Pro da se instalira i bez jailbreak-a, klasicno uz Xcode i sideload.

Ako je bas nekom potrebno da ga instalira.

Jel zna neko nekog proverenog prodavca sa kp? Može u inbox

Gde ste stavljali zaštitno staklo na ekran? Ja pitao u iStyle-u ali je kod njih previše skupo. I kako se ono uopšte stavlja, nikada to nisam radio...

Ja kupio na KP za 400din za prvu pomoć. Čekam da Alija da mi dodje, ali uhvatili me ovi praznici tako da mi nece pre srpske nove doći... Imaš tutoriale na YT pogledaj. Ja sam lepio bar jedno 10 puta što sebi, što drugima.

Ja naručio bio na Aliexpressu neko najjeftinije i zalepio sam. Imas na YT pa pogledaj otprilike kako se stavlja. U svakom slučaju lakše od folije

Sent from my Galaxy S7 using Tapatalk

Ja sam imao dobra iskustva sa mocolo staklima, isto uzeta preko Alija.

A kakva su ova što se prodaju po našim prodavnicama? I iStyle-u košta 4000 i postavlja ga mašina, tako kažu...

Za 4000 mozes da nosiš bez ikakve folije,i cak i ako unistis staklo od SE jeftinije te izadje da ga promenis nego da kupis to. Kakvo masinsko postavljanje..

Sent from my 6S using Tapatalk

Ma naravno, radije bih ga oblepio sa 4 000, zato i pitam vas ovde jer nemam iskustva sa staklima...

Neko sa Aliexpressa sa dosta porudzbina za 1-2$ i bog da te vidi.

Za 4000 mozes da nosiš bez ikakve folije,i cak i ako unistis staklo od SE jeftinije te izadje da ga promenis nego da kupis to. Kakvo masinsko postavljanje..

Gde ? 5s je u pitanju

Vrh Dno