iPhone 7 iz drugog ugla
Uvod u pricu
Posle dugo dugo godina koriscenja android sistema, prelazi se na "savrseni" iOS. Kao i svaki prelazak u bilo kojoj sferi zivota, tesko je. Potrebno je navici se na novo okruzenje. Prolazeci kroz sve faze android sistema od njegovih samih pocetaka (Donut 1.6) preko Kit Kat-a, pa sve do Marshmallow-a, video sam napredak. Iako je na pocetku Android bio ne tako savrsen u odnosu na iOS, svake godine je sazrevao. Na 5.1 verziji je poceo da se oseti onaj smooth osecaj i kao neko ko je od skoro samog pocetka tu, osecas zadovoljstvo i vidis da je bilo napretka. iOS za to vreme je nadogradjivao neke druge stvare koje su bile neophodne za dalji ugodjaj i za vece domete od point and shoot kod kamere, sharing files i mnogo drugih stvari.
4" je stvarno premalo za neki ugodjaj, neko ce se sloziti, neko ne, ali 4.7"-5.0" je za mene idealno. Imao sam i manje i vece telefone, ali nekako se osecam komforno kad imam uredjaj koji mi je taman. Pojavom iPhone 6 poceo sam da razmisljam o iPhone-u ponovo, ali opet nase plate (zavisi ko u kojoj sferi posla radi) i iPhone nisi mogao da stavis u istu recenicu. Cak ni dan danas. Uzimati od operatera je skupo, a kupovati mesec dana posle izlaska telefon na sivom trzistu se isto ne isplati. Telenor je preskup, Mts je onako, Vip je najjeftiniji uz to imaju solidne pakete i odlican 4G. Probao sam "najbolju" mrezu u Srbiji, ali sam se vratio u Vip ipak sa kojim nisam imao nikada problema.
Odlucio sam konacno uzeti sedmicu, iako nije bilo matte verzije, ali ipak nikad nisam ni imao beli telefon, pa sto da ne. Kad vec prelazim da predjem totalno
Dvoumljenja je bilo puno. Cekajuci Google-ovo novo cedo, sa uber specifikacijama i sa novim dizajnom, sedmica mi je bila u pozadini. Nexus je Nexus i kralj je androida, iako mnogi kada kazu android, misle na Samsung. Izlaskom Pixela ocekujuci puno, dobio sam malo, ne samo ja, nego verovatno i svi ostali koji su iscekivali. Umesto da naslednik 6P ima sve sto i 6P, on je izgubio dosta stvari. Dodajuci na to i cenu, dostupnost u Srbiji, najlogicniji potez mi je bio da uzmem iP7.
Dizajn i kvalitet izrade
Apple kao i svake godine napravi dobar telefon. Uvek su bili cvrsti (khm khm iP6) i imali dobar kvalitet izrade. Dizajn je meni super, iako nisam neki pristalica metalnih telefona, jer svakako telefon zavrsi u nekom "zastitnom odelu", taj metal se ni ne oseti. Kvalitet izrade je dobar, nista ne krcka, sve je utegnuto. Isprobavao sam sve i svasta, sve je kako treba. Telefon je postao vodootporan, ali to nije bas prava rec, iako na Apple sajtu pise IP67, ali vise se kaze da je otporan na prskanje vode, tipa uhvati vas kisa, vi normalno mozete da kuckate poruku ili pricate telefonom. E sad sta ako vas uhvati veliki pljusak i telefon otkaze, dodje u dodir sa stikerima za vodu, kako oni mogu da znaju da se niste kupali sa telefonom, to je vec neka druga tema.
Displej
Iako sam prelazio sa FHD ekrana na 720p (da da znam da nije bas 720p) nemam osecaj da je ovaj nesto mutniji ili da vidim pixele. Nikad nisam bio pixel watcher, tako da mi ovo nije bilo sad kao nesto da prelazim na nesto losije iako bi se reklo da se prelazi. Ipak je na proslom telefonu PPI bio veci za 100. Ne znam zasto nikad nisam voleo auto osvetljenje, iako na iPhone to radi kako treba i brzo, ali uvek sam voleo ja da podesavam. Kada udjem negde smanjim, kada izadjem povecam, preko dana je uvek na max, jer ne zelim da ckiljim ili stedim bateriju. Boje su dobre, iako sam pristalica AMOLED tehnologije, prosli mi je bio IPS, pa mi onda ni na ovaj prelazak nije tesko palo. Uglavno ima podesavanja i displeja ako neko bas zeli ili ima yellow tint.
Zvuk
Znajuci kakav Apple ima zvuk na slusalicama, tu ne treba posebno puno pricati, jednostavno je odlican. Glasan, jasan, jos ako se ima neke dobre slusalice, uzivacete u slusanju muzike. Apple slusalice nisam ni otvorio, jer imam svoje Senn CX150 koje me i dalje dobro sluze. Ono gde je Apple kod iPhone-a uvek zaostajao to je zvuk na zvucniku. Nikad nije bio nista posebno, jedan mali zvucnik. Prvo sto sam uradio je upalio YouTube i pustio omiljenu pesmu. Zvuk je... Fantazija. Kao neko ko nije imao nikad stereo zvucnike na modu, ne moze ostati ravnodusan. Neko ko je imao neke android telefone sa stereo zvucnicima ce mozda biti i razocaran, a opet mozda ce i dobiti ono sto je ocekivao. Visoki tonovi, bass, sve je tu. Prosto je uzivanje gledati neki video ili poslusati pesmu neku.
Baterija
Baterija u iPhone-u nikad nije nesto obecavala niti bila neki vau faktor, pa nije ni sada. Mislim naravno kada se telefon ne koristi, svakome ce trajati baterija. Plus verzija telefona ipak ima jacu bateriju i verujem da bi mi gurala jedan dan, no ovde se prica o manjem modelu, tako da cu se fokusirati na njega. Kada mi je radni dan, baterija mi izdrzi ceo dan, sve zavisi koju smenu radim, ali uvek mi pregura. Vikendom kada vise koristim telefon, baterija je tu na ivici, ali je uvek pripunim za svaki slucaj ako odem neocekivano negde gde mogu da zaglavim do kasnih jutarnjih casova. Usage i standby stvarno ne gledam, ali usage mi se krece oko 7-8 sati na 18-20 sati standby-a (steta sto nema neki program bar da vidim koliko sam ja aktivno koristio telefon, umnogome bi pomoglo, ali boze moj).
Sto se tice punjenja, malo sam razocaran sto nema fast charge, ovako se malesna baterija puni za 2 sata sa njegovim originalnim 1A punjacem. Razmisljam se da nabavim neki fast charge od proverenih na aliju, jer mi se ne daju bolesne pare na iPad punjac. No, o tom po tom.
Utisci u radu
Iphone je kako bi Englezi rekli blazing fast. Bilo sta treba da izvrsi, to stvarno munjevito odradi. Naravno to moze samo da se zahvali A10 Fusion-u na tome. Svakako bi moglo da se i posalje po koja kritika na racun Apple-a, jer ne moze ni procesor sve da odradi, ako softver nije optimizovan, a i nije ova 10-ka bas optimizovana. Pojavljuje se stutter, ima ponekad neki delay kod animacija, nije bas tecno sve. Naravno citajuci razne forume vidim da nisam jedini koji ovo vidi i da se uveliko ocekuje 10.2 update koji ce malo poboljsati situaciju, a da ce 10.3 bas utegnuti stvari.
Ima nekih stvari koje su onako, ne znam kako da nazovem, a da ne zvucim grubo, ali lose odradjenje.
Npr dobijem 5 poruka od jednog kontakta na Whatsapp-u, dobijem jos po 3-4 poruke od razlicitih osoba na Whatsapp-u, dobijem 6 emai-ova od razlicitih posiljaoca i uz to dobijem 10 poruka na Viberu isto tako od razlicitih ili od 3 osobe. Kad se otvore notifikacije ili na lockscreen-u dobijes kupus. Ono je ne kupus, ono je ocaj. Umesto lepo da stoji Whatsapp jedna linija, email jedna linija, Viber jedna linija, imas kupus.
Otvaranje dobijenih linkova iako postoje instalirane aplikacije i umesto otvaranja preko njih, da se otvara Safari(?!) je za poseban krug pakla. Nema pitanja da li zelite da otvorite preko safarija, chrome-a ili aplikacije, ne on odmah otvara u safariju.
Sto se tice upravljanja sa fajlovima, muzikom, fotkama preko wireless-a... Postoji nesto sto se ne placa (na androidu se nijedna ovakva aplikacija ne placa) zove se AirMore. Uglavnom bilo sta da se prebaci preko wifi-a, bilo sta da se skine, neki ringtone, pesma ili bilo sta, mora da se kaci telefon kablom i naravno da se pali cuveni iTunes. Cek samo malo. Znaci prebaci se nesto preko wifi-a da se ne bi ljudi cimali sa kablovima, da se ne bi unistio lightning kabl (koji ne odise bas kvalitetom, jer ima mnogo slucaja pucanja), da bi se kasnije opet palio iTunes i stavljao na kabl i sinhronizovao sve to?! Nidje veze, ali bas.
Swiftkey koju sam godinama koristio na androidu, postoji i ovde, ali je obogaljena. Nema simbole iznad slova, nema posebno mesto za zarez pored razmaka, nema poseban red za brojeve, steta, ali svakako mi vrsi posao, jer bez predikcije ne mogu. Mozda ce nekad i da urade nesto, ali pitanje je.
3D touch koji postoji, iskreno fensi stvar, ali meni jos nije dobio neku upotrebu. Mozda ce biti u narednim godinama, ali da mi olaksava neki posao, pa bas i ne, tako da necu duziti o tome.
Kamera
Kamera svake godine napreduje, pogotovo sto se tice u uslovima slabog osvetljenja, tako je i iPhone napredovao. Ja nocu i ne fotkam nesto puno, ali ono sto jesam, mogu biti zadovoljan. Sto se tice u dnevnim uslovima, kamera je odlicna. Brzina i obrada sve spremljeno za brzi share. Video je isto tako dobar, na sedmici su sad dodali OIS koji nije bio u proslogodinjem manjem modelu, tako da je i tu unapredjeno. Snimio sam par timelapse-ova i par SlowMotion-a, rezultati su odlicni, ali to sam znao da Apple tu radi odlican posao.
Zakljucak
Na kraju krajeva ovo jeste zaokruzen proizvod, naravno za neke ljude kojima treba malo vise otvorenosti, uvek ce se okrenuti ka androidu, ali za neke druge korisnike ovo moze da bude odlican telefon. Naravno bolesti koje se uglavnom ticu softvera i koje treba da se ispeglaju moze uciniti ovaj telefon jos boljim.
Da li sam se pokajao sto sam uzeo ovaj telefon, a ne Pixel? Mislim da nisam, tj gotovo sam siguran da nisam. Ostalo mi je para u dzepu, ko zna koliko bih ga cekao da dodje na neku normalnu cenu i pitanje da li bi bio kod nasih operatera, dobicu update u narednih 3 ako ne i vise godina (pixel 2 godine + 1 godina samo sigurnosne zakrpe), jednostavno sve ima svoje, a to je opet subjektivno ko moze i ko ne moze da predje preko nekih stvari.