Zaista se već godinama držim van Apple rasprava i ne reagujem na razne izjave kako je iPhone "najbolji telefon na svetu" i da je "daleko ispred drugih". Kako nije profesionalizam ukazati nekome da smartfon koji smatra najboljim nije toliko dobar kao što on misli? Zašto moram biti neobjektivan ako reagujem na izjave da je Apple "daleko ispred konkurencije" ako imam stav da Apple nije bolji od konkurencije i da je po određenim stvarima iza? Potpuno da ostavimo po strani Android vs iOS kao sistem, i da pogledamo hardverski kao što sam i pomenuo, Apple jeste taj koji kasni.
Sad cu da napisem post da ljudi sa ovakvom izjavom negde copy paste i pogledaju ga svaki put kada im padne ovako nesto na pamet. Kao neko ko se jako dugo bavi IT-em i sada krece u malo dublje vode, jednostavno si Gizmo potpao pod marketing koji sa sobom nose Android telefoni, a to je fokusiranje na hardware i reklamiranje istog. Zasto? Svaki hardware vredi onoliko koliko ga interfejs iskoriscava. Interfejs je taj koji korisniku omogucava da koristi neko parce hw, a u slucaju telefona to je OS. Ostavis na stranu OS i sta si dobio, telefon kojim mozes da krckas lesnike o sto, da gadjas nekoga i slicno. Znaci, telefon kao proizvod je spoj hw i sw. Kod Androida, svi smo iskusli kako radi, ja sam imao skoro svaki flagship Androida, i tek pokoji iPhone, i prosao sam kroz sve. Problem je jednostavno sto Android nije stabilan (bez obzira kakav je hw, koliko GB RAM i slicno) - ja ne znam koliko ti koristis telefone van testova, ali ja kad na Android nabacam par Email naloga, razni sw za project management, messengere i slicno bez obzira koji je flagship pocne se gusiti. Da ne govorim kada krene standardno, hoces nekog hitno da pozoves, a ono otvara Dialer 5-6 sekundi, pa pukne neki process ili slicno. Mene iskreno ne zanima koji hw ima Android ili iPhone, meni je bitno da odradi ono sto mi treba, a i sto bi krajnjeg korisnika zanimalo koji je hw ako iPhone odradi sve sto mu treba brze?
Naravno, druga strana medalje je da Apple namerno ne stavlja specifikacije ostalih proizvođača jer su bespotrebne, ali to je potpuno druga priča.
Bas zbog ovog gore - potpuno je glupo uporedjivati hw kada se ne radi o istom sistemu, jer taj hw Android nikako ne koristi.
Ja ne znam sto ljudi zapinju za 4K - telefon vise sluzi za neke uspomene da uhvatis, a realno gledano i HD je na telefonima ocaj.
Normalna rezolucija senzora zadnje kamere (8MP)
I sam kao korisnik DSLR-a znas koliko je besmisleno stavljati mnogo pixela na taj senzor, cak i 8 je previse - jednostavno fizika ne dozvoljava da na senzoru velicine pola nokta dobijes vise Mpix. Kompakti imaju veci senzor, pa kada kupujes kompakt da li mozda gledas koliko Mpix ima ili mozda gledas koji kompakt ima bolji objektiv, ostriju sliku, normalnije boje, bolju dinamiku?
Normalna rezolucija prednje kamere (1.2MP, stvarno?)
Zato sto je slikanje selfija jako bitno vecini populacije na jos manjem senzoru? :d
Za ovo se slazem, iako ga ni na Androidu nisam koristio iz prostog razloga sto koristim telefon kao mobilni uredjaj i hocu da se sto brze napuni, ali wireless punjaci koje sam ja koristio pune telefon poprilicno sporije od zicanog. Ista mi je stvar da li je telefon na wireless punjacu ili nije, jer se puni, cak kada je na wireless punjacu ne mozes da ga podignes sa stola da odg na mail i sl. a da ne prekines punjenje, dok kod zicanog mozes.
Ovo je super opcija, ali me zanima kako ce se pokazati na duze staze - baterije koje su imale ovakve stvari su uglavnom jako brzo gubile kapacitet, pa cemo videti posle nekog vremena kako ce da zadrze kapacitet.
Sta fali samoj kameri i nekoj aplikaciji poput Hear Rate? Ja sam poredio sa ostalim pulsmetrima i nikad nije nesto gresilo cak i na starijim telefonima.
Veća rezolucija od njihovog "Retina" ekrana sa revolucionarnih 326ppi
Ako gledas telefon sa 5 cm mozda bi pilo vodu, ovako slabo, mada ok, do nekih 350-370ppi ljudsko oko na udaljenosti za telefon moze videti razliku, ali vise ppi = veca potrosnja baterije. Obzirom da je 300 ppi sasvim ok, uvek bi pre voleo da mi baterija vise traje, nego da imam za nijansu (jedva primetnu) ostriju sliku.
Aha, mislis kao Sony i onaj clanak na vasem sajtu - vodootporan je i evo slika pod vodom, ali nemojte slucajno da ga stavljate pod vodu?
To je vec jako mali broj ljudi, i za toliko ljudi da izbace poseban model, sumnjam, a da sve modele shipuju sa tim sumnjam, jer svaki mm kucista je bitan da se smesti nesto, a jos jedan SIM slot samo bespotrebno zauzima mesto.
Stereo zvučnici na prednjoj strani
Ovo bi mogla biti dobra ideja, mada telefoni kao telefoni su smesni za gledanje necega gde je jako bitno pruziti kvalitetan zvuk.
Mislis kao G3 sto je uveo, pa kada sam ga poredio sa iPhone nisam video nikakvu razliku, cak u slabijim svetlosnim uslovima nikako nije mogao da hvata uslov, a ostali telefoni su mogli. Da li ti iskreno mislis da je lasersko fokusiranje bolje od phase detection. Gizmo pa zar ne pratis ni DSLR-ove, zar ne bi uveli to na DSLR-ove za movie mode. Sto bi koristili phase detection. Pogledaj kako Canon 70D radi nenormalno dobro sa fokusiranjem...
Ovo je dobra opcija koja mi se svidela, ali opet pogresno iskoriscena - sem sto bi se desavalo da buguje (sto se lako moze ispraviti) zakljucavanje je samo korisno ako si na home screen i moras tapnuti gde nema ikonica. Ja ne znam za vas, ali ja sam uglavnom u nekoj aplikaciji kada zakljucavam telefon. Zasto bi vracao telefon na home da ga zakljucam. Dakle, neki drugaciji gesture bi svakako bio odlicna stvar za tako nesto, ali da radi na svim aplikacijama.
NFC koji ne služi samo za plaćanje
Ovo definitivno podrzavam.
Sigurno izostavljam nešto što već postoji kod konkurencije, a što će Apple kasnije predstaviti kao svoje i nazvati ga "revolucionarnim" kao i uvek. Ništa od ovoga nije toliko bitno da bih sada rekao da neki Android "briše patos" iPhone-om, ali to su stvari kod kojih Apple zaostaje i predstavlja ih polako iz godine u godinu dok su to drugi već imali. O tome pričam kada kažem da "kaskaju iza".
Pazi, fazon je u tome sto Apple to nesto razvije u nesto sto ces koristiti u prakticne svrhe. Gomilu stvari su ljudi izumeli koje su super, ali nisu nasli pravi nacin da se to upotrebi i olaksa upotrebu telefona, ili bude neki sjajan feature. Sa druge strane Apple to uglavnom postigne tako sto razviju tu ideju do kraja. Steve Jobs je jednom lepo rekao da krajnjeg korisnika ne zanima sta sve tvoj uredjaj poseduje (hw i sl), vec sta on moze da uradi sa njim - dakle ako ti izumis nesto i ne nadjes prakticnu upotrebu za to, to je kao da nisi nista izumeo, jer je beskorisno. Gomila proizvodjaca upravo tako izumi nesto, i lansira, bez da naprave nesto korisno od toga, a ako pogledas unazad po netu, naci ces milion primera toga.