Šta je novo?

iPhone 5S / 5C - zvanicna tema

Samo što su to cene za 16GB Ajfonove koje ne bih uzeo ni za džabe da mi budu primarni fon. Bez minimum 32GB ne vredi kupovati bilo koji Ajfon.
Pre bih koristio 5c 32GB nego SE 16GB jer je 16 neupotrebljiv ma kolko da je brži i štaveć, jednostavno nema mesta nizašta.

Samo što su to cene za 16GB Ajfonove koje ne bih uzeo ni za džabe da mi budu primarni fon. Bez minimum 32GB ne vredi kupovati bilo koji Ajfon.
Pre bih koristio 5c 32GB nego SE 16GB jer je 16 neupotrebljiv ma kolko da je brži i štaveć, jednostavno nema mesta nizašta.

Pa zavisi zasta koristis telefon. Ja recimo na imam iskoriscenost 0 mb muzike i 0 mb filmova.. Verovatno bi mi na tom modelu ostalo slobodno vise od pola...

iPhone 5S | 5C - zvanicna tema

Telefon koristim najnormalnije, za sve za šta služi smartfon. Znači ne gledam filmove i ne igram neke hevi igrice. Sve ostalo može.
16GB jedino može da posluži onima koji koriste samo stock apps, znači telefoniranje, poruke i eventualno fejsbučenje i tu i tamo koja fotka. Ništa drugo ne može ili ti ne ginu smaračke poruke "your phone storage is full".

Šta je po tebi normalno? Ja sam koristio 5s 16gb znaci muzika, po epizoda dve neke serije kad putujem, slike 2-3 igrice , social apps, i još neke tipa SoundCloud Shazam Tapatalk photoeditor 2 mail klijenta pored standardnog, CineplexxApp, Telenor banking, NFL fantasy, Steam, Waze ,Reddit ,mts centar, YouTube , PayPal, ebay

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Telefon koristim najnormalnije, za sve za šta služi smartfon. Znači ne gledam filmove i ne igram neke hevi igrice. Sve ostalo može.
16GB jedino može da posluži onima koji koriste samo stock apps, znači telefoniranje, poruke i eventualno fejsbučenje i tu i tamo koja fotka. Ništa drugo ne može ili ti ne ginu smaračke poruke "your phone storage is full".

Cek telefoniras, poruke, po koja fotografija, stock apps, i neke igrice. Mada koliko vidim fejsbuk dosta zauzima.. Ali ne mogu da verujem da ti to pojede svu memoriju. Nista nisi prebacivao od muzike ili neke druge fajlove telefon ?

Imam drugaricu kojoj je i 128gb u 7+ malo.Uspela je do sada da napravi oko 20.000 fotografija.Koja je svrha potezati opet ovakve diskusije.

Jesam muziku ali jako malo stane na 16GB - daleko od svega što bih želeo da imam uvek pri ruci. Druge fajlove - ne znam na šta misliš? iOS ne podržava file management, tako da osim fotki, videa i muzike ništa drugo ni ne možeš. Da, i knjige možeš ali izbor e-knjiga na srpskom je poražavajući. Druge tipove fajlova držim na cloud-u.
Sa 16-icom dok sam je imao sam se bukvalno gušio, morajući da je čistim svaka dva dana od nakupljenih keš fajlova i koječega da bih oslobodio par stotina MB kako bi fon bar privremeno prodisao.
Sa 32GB sam odahnuo, mada ni to nije dovoljno za sve, ali meni za sada bar jeste. Nikad više 16GB to je sigurno.

Moja topla preporuka svim potencijalnim kupcima Ajfona - zaobiđite 16GB model u punom krugu!

Poslednja izmena:
Jesam muziku ali jako malo stane na 16GB - daleko od svega što bih želeo da imam uvek pri ruci. Druge fajlove - ne znam na šta misliš? iOS ne podržava file management, tako da osim fotki, videa i muzike ništa drugo ni ne možeš. Da, i knjige možeš ali izbor e-knjiga na srpskom je poražavajući. Druge tipove fajlova držim na cloud-u.
Sa 16-icom dok sam je imao sam se bukvalno gušio, morajući da je čistim svaka dva dana od nakupljenih keš fajlova i koječega da bih oslobodio par stotina MB kako bi fon bar privremeno prodisao.
Sa 32GB sam odahnuo, mada ni to nije dovoljno za sve, ali meni za sada bar jeste. Nikad više 16GB to je sigurno.

Moja topla preporuka svim potencijalnim kupcima Ajfona - zaobiđite 16GB model u punom krugu!

Pa druge fajlove tipa pdf, word i excel fajlova i slicno... E sad ne znam koliko bi ti knjiga na srpskom jeziku (celu biblioteku) ali na jednom forumu ima veooooooma mnogo knjiga na srpskom (azw3, mobi, epub, pdf).
Ali uvek je lepse imati vise gigabajta :)... Mozda bi minimum trebao biti 32gb

@kriket malo preuvelicavas al ok, mišljenje je kao dupe, svako ga ima btw postoji aplikacija filemanager čisto da znaš da se ne izlupetas sledeći put, e da tu su i keynote pages i numbers i kolko znam ti fajlovi nisu .jpg .mp3 i .avi

Možda na hrvatskom, ne znam baš za srpski što se eKnjiga tiče. Jer oni naravno svaku obavljenu knjigu izdaju i u e-izdanju. Nisam baš siguran za naše izdavače.
Nije to što je lepše nego je i neophodno iz ličnog iskustva.

@kriket malo preuvelicavas al ok, mišljenje je kao dupe, svako ga ima btw postoji aplikacija filemanager čisto da znaš da se ne izlupetas sledeći put, e da tu su i keynote pages i numbers i kolko znam ti fajlovi nisu .jpg .mp3 i .avi

Prvo apsolutno ne preuveličavam, za svakog ko koristi išta na telefonu osim stock apps 16GB je ultra ograničavajući faktor, posebno na novijim modelima koji mogu svašta ali sa 16GB zapravo ne mogu ništa ili moraš da brišeš jedan softver da bi instalirao drugi, brišeš fotke da bi napravio mesta za nove, filmove i mega-igrice da ne spominjem.

Ok, ima file manager. I kakav pristup imaš s njim? Verovatno nekom user folderu ili home (~) direktorijumu. Nemaš pristup sistemskim folderima/fajlovima to je sigurno, osim ako fon nije jailbreakovan. Sigurno fon sa 16GB neću koristiti kao mass storage device, kad već imam cloudove da ne spominjem USB stikove.
Da imam 128GB pa i ajde, sa 16GB je besmisleno.

Drugo, pripazi kako se izražavaš. Ja tebe niti bilo koga nisam vređao, niti se služim uličnim rečnikom kao veliki stručnjak. Da sam i nešto pogrešio, a nisam ništa suštinski, može to i kulturno da se kaže.

Poslednja izmena:
Ne kazem za izdavace da izdaju u elektronskoj formi. Postoje ljudi koji to rade za sebe.. Jeste da je ilegalno, ali skeniraju ili slikaju knjigu (OCR-uju), prebace u word, srede greske prilikom OCR-a. I onda naprave epub. za mobi ili azw3 je sve u klik-dva.
Dakle ima forum gde imas brdo srpskih, hrvatskih knjiga..
I to razne knjige

Pozdrav
Puklo mi staklo na 5s-u. Znaci sve radi samo ima naprslina koja mi smeta. Koja mi je najbolja opcija? Da kupim samo staklo na aliju a nisam bas strucan u zameni ili da kupim ceo ekran. Ili da nosim u servis i kako da znam da mi tamo nece ubaciti kinesku kopiju umesto mog lcda? ekran sa alija Sta mislite o ovome?

Poslednja izmena:
I meni ...

Baš se razmišljam, dobio sam i ovde preporuku, cena 6000 za staklo, 7000 za komplet. Servis mobilnih telefona.

Ne znam...

IMG_2470.JPG

Nadjes zakljucan/neispravan na oglasima al da je neotvaran, i zamenis ekran. Posao od pola sata...

To je to, ovako ako kupujes ekran, to je sve aliexpres fazon. Na prvi pogled se vidi da nije pravi ekran, osvetljenje, boje, uglovi, cak i kvalitet stakla...

A ako nadjem servis koji radi samo zamenu stakla, znaci odlepljuju lcd i ponove lepe uv lepkom koliko mi je to isplativo?

Postoji mogućnost da ti oštete displej. Oni se tada ogradjuju od loma.

iP7

Hvala svima onda definitivno trazim neki zakljucan i menjam ceo ekran to je izgleda najbolje

Ne menjaj originalni ekran ako ne moraš, to ti je mačka u džaku.

Moja šveca kad je menjala ekran, stavili su joj neki krš blage veze nema sa originalnim.

Poslednja izmena:
Pa čovek mu upravo zbog toga savetovao da nađe zaključan i sam promeni

Pozdrav svima. Ozbiljno razmisljam da uzmem iPhone 5s (preko istyle-a, cena je 40k dinara) pa me interesuje da li mi je to pametna investicija? Telefon mi je potreban iskljucivo za najosnovnije stvari, plus neke aplikacije (mejl, fejs, instagram, tviter...). Igrice slabo igram, eventualno koja partija saha na dan i to je to. Znaci, nisam zahtevan korisnik.

Uglavnom, ne volim glomazne telefone, pa mi 5S deluje super. Retko menjam telefone, tako da bih voleo da mi potraje bar 2,3 godine :D

Unapred hvala na komentarima i savetima :)

Keš.

Razmišljao sam i da uzmem u Telenoru al mi je preskup tamo, s obzirom da mi ne treba jak paket.

Da, od toga sve zavisi jer ako uzima za keš za tu kintu se kupuje SE.

Onda SE za te pare u garanciji bez razmišljanja

Vrh Dno