Šta je novo?

iPhone 5 - zvanicna tema

hmm a kako izgledaju mape?

Pa siromasno :D

Nemaju dovoljno podataka, jos uvek.. imas na anandu clanak o tome. Mape i Passbook kao dva glavna nova fičera ovog iphone-a.

Što se tiče petice, nisam oduševeljen preterano ali nisam ni razočaran. Očekivao se veći, uslov je ispunjen, moglo je to malo bolje da se odradi, možda da rašire ekran a ne samo da ga produže. Ekran je ostao sjajan, ppi i ostalo, to je stvarno jedan od najboljih ekrana (polazim od i4 i i4s) u koje sam gledao. Mali jeste za današnje vreme. Džaba što oni i dalje "furaju" kompaktnost, to je prevaziđeno odavno. Po meni izrada crnog modela je brutalno dobrog izgleda, i to je prvi iphone koji mi se svidja više u crnoj boji. To što je tanak ga čini još "manjim", tako da je mogao da padne i malo veći ekran možda, ali šta je tu je. iOS6 mi se ne sviđa uopšte, u smislu što bukvalno nije doneo ništa novo. Sitne zakrpe i dodeljivanje novih funkcija su dobrodošle i znače, mada može to još bolje. Meni lično ne smeta što nema mesta za widgete i ostale gluposti jer iskreno koristeći android sve se svede na kraju na samo jedan home widget sa weather/clock varijantom. Uvek sam bio za simplicity varijantu. Ovo su prvi utisci, kada ga budem čačkao uživo izneću ostale sopstvene zaključke, ja i nisam očekivao nešto revolucionarno sa ovim modelom, dok od sledećeg očekujem, a veruje mi vi, jer sada već svi znaju da će on biti dosta promenjen. Steve Jobs je imao ono što drugi nisu, potrebu za inovacijama i to je potrebno održati za takvu kompaniju kao što je apple, koja je poznata sa inovacijama. Njihovi proizvodi će se svakako prodavati u ogromnim količinama jer ljudi koji malo dublje zavire u sistem, znaju šta je iOS.

Ne obazirite se na avatar, od prvog dana je ovde i mrzi me da ga menjam :D

Meni se svidja White verzija :D
Mnogo mi se vise svidja telefon od 4s i ako je ovaj izduzen, ali i dalje mislim da su mogli malo i da ga rasire ali ok.
Testovi su za sada svi pozitivni koliko sam ja uspeo da vidim, svi hvale ekran i kazu da je duplo bolji od 4s, procesor, kamera... jako kvalitetan i zaokruzen uredjaj i ako nije predmet mojih interesovanja priznajem da jedino Apple moze da napravi nesto ovako jednostavno i svedeno a mocno.

Poštujem mišljenja ali meni veći ekran od ovoga na iP4 ne treba. Telefon je takvih dimenzija da ga vučem po džepovima bez problema, pogotovu ako nosim džins dok drugi telefon SGS2 me povremeno žulja kada sedim (pogotovu u autu) iako je samo malo gabaritniji.

Poštujem to što tržište traži veće dijagonale ali bih se ja zadržao na format telefona, ne treba mi portabl TV ili mini tablet :)

^ I kamera je bolja od 4s? ...

Camera

While the rear-facing camera still has an 8-megapixel sensor, Apple boasted that it can now shoot pictures in low light. Says the New York Times’ David Pogue: “Its lowlight shots blow away the same efforts from an iPhone 4S.” CNET’s Stein said the low-light shots are “more coherent” but granier “than the wonderfully detailed images taken in bright, direct light.” Engadget’s Tim Stevens noted the speed has improved: “Tap that big ol’ thum as quick as you can and the iPhone 5 will keep up, whereas the iPhone 4S eventually fell behind.” The reviewers were also impressed with the rear-facing camera, which got an upgrade to 1.2 megapixels.

http://blogs.wsj.com/digits/2012/09/19/an-iphone-5-review-roundup/

The camera

Something on the iPhone 5 has to not be new, right? Well, even the rear iSight camera's been tweaked, but not quite as much as other features. It's still an 8-megapixel camera, but there's a new sapphire-crystal lens, and improved hardware enabling features like dynamic low-lighting adjustment, image stabilization on the 1080p video camera, and the capability to take still shots while shooting video.
The camera takes excellent pictures, a bit more so now than before. The iPhone 5 takes far clearer low-light pictures, but the result, while more coherent, is grainier and lower resolution than the wonderfully detailed images taken in bright, direct light. I ran around in semi-darkness in my son's room taking pictures of his toys, and found that the iPhone 5 was able to make things out in places where the iPhone 4S couldn't.

http://www.cnet.com/iphone-5/

Meni je ekran na iP4 sasvim dovoljan, ali ovo sa iP5 gledajte sa druge strane - svi bezicni (kucni) telefoni su duguljasti :)

Kamera jeste unapredjena u odnosu na 4s koji i sam ima odlicnu kameru, ali neki ljudi mere kvalitet kamere sa brojem megapixela pa zato misle da je ista kamera ostala kao i u 4s :)

Poslednja izmena:
Ja nisam ni mislio na boj mpix...na predstavljanju su rekli da su unaprijedili kameru - safirnim staklom.

^ A nisu rekli da su rezultati mnogo bolji u low light uslovima? To je ujedno najveca mana 4s kamere, ako si pratio naglasili su to, kao sto vidis zaista je tako.

Nisam to zapazio, ali svejedno sami sebe demantuju svakim predstavljanjem novog proizvoda. Sledecim iPhone-om ce demantovati prednosti iP5. Ista je prica bila i za 4s-4, sad 5-4s sve je u tom trenutku "cutting edge", "top notch" ...

Pa svi to rade, Samsung je "pokopao" G II dok su predstavljali G III, moraju tako malo da naglase kako je sve duplo bolje od predhodnika i ako mozda nije bas tako...

Nisam to zapazio, ali svejedno sami sebe demantuju svakim predstavljanjem novog proizvoda. Sledecim iPhone-om ce demantovati prednosti iP5. Ista je prica bila i za 4s-4, sad 5-4s sve je u tom trenutku "cutting edge", "top notch" ...
Nisu rekli da 4s ima losu kameru vec su rekli da iP5 ima jos bolju... sto je i normalno.

Trolluje i u ovoj temi kao sto radi i u svakoj drugoj Apple temi, valjda mu je sveta misija da se i ovaj topic zakljuca kako bi mogao mirno da spava.

Što se tiče petice, nisam oduševeljen preterano ali nisam ni razočaran. Očekivao se veći, uslov je ispunjen, moglo je to malo bolje da se odradi, možda da rašire ekran a ne samo da ga produže. Ekran je ostao sjajan, ppi i ostalo, to je stvarno jedan od najboljih ekrana (polazim od i4 i i4s) u koje sam gledao. Mali jeste za današnje vreme. Džaba što oni i dalje "furaju" kompaktnost, to je prevaziđeno odavno. Po meni izrada crnog modela je brutalno dobrog izgleda, i to je prvi iphone koji mi se svidja više u crnoj boji. To što je tanak ga čini još "manjim", tako da je mogao da padne i malo veći ekran možda, ali šta je tu je. iOS6 mi se ne sviđa uopšte, u smislu što bukvalno nije doneo ništa novo. Sitne zakrpe i dodeljivanje novih funkcija su dobrodošle i znače, mada može to još bolje. Meni lično ne smeta što nema mesta za widgete i ostale gluposti jer iskreno koristeći android sve se svede na kraju na samo jedan home widget sa weather/clock varijantom. Uvek sam bio za simplicity varijantu. Ovo su prvi utisci, kada ga budem čačkao uživo izneću ostale sopstvene zaključke, ja i nisam očekivao nešto revolucionarno sa ovim modelom, dok od sledećeg očekujem, a veruje mi vi, jer sada već svi znaju da će on biti dosta promenjen. Steve Jobs je imao ono što drugi nisu, potrebu za inovacijama i to je potrebno održati za takvu kompaniju kao što je apple, koja je poznata sa inovacijama. Njihovi proizvodi će se svakako prodavati u ogromnim količinama jer ljudi koji malo dublje zavire u sistem, znaju šta je iOS.
+1
nicely put :)

Da li se koriste Apple-ove mape ili su uzimali od nekog?

Kupovao je MS milion firmi u nastojanjima da sustigne konkurenciju ali dzabe. Ne moze se na taj nacin konkurisati kako valja. Vrece para nisu uvek garancija uspeha.

Apple fanboji verovatno zive u ubedjenju da ce Apple za godinu dana prevazici Google mape ali ja nesto nisam optimista po tom pitanju. Pogotovo kada uzmemo u obzir da je bilo obrnuto u slucaju iOS vs Android ;)

Takodje su i poznati po tome da nista ne prepustaju slucaju i da sve sto rade - rade kvalitetno. (al sa zacinima koji se meni licno ne dopadaju, pa ne koristim apple uredjaje, osim shufflea - tako da, ne nisam fanboj ;p)
Sigurno ce to biti ili jako dobre mape i app, ili ce odustati od toga.. "end user experience", cuveno.

ovo je jezivo...

A kao procitah review na anandu, ne videh ovako nesto.. wtf.

..da nije bbc, rekao bi' troll hoax u najavi. Zju!

Poslednja izmena od urednika:
A šta pruža TomTom u toj priči?

TomTom pruza vise car navigation friendly interfejs - ima POI's i ostale delove koje ima klasican auto GPS (koristim Garmin u autu zadnjih 6 godina - i znam da ni jedan telefon nemoze da zameni car GPS)...
Sa cradle-om za iphone + tomtom dobija se car GPS...

Cak su i "dumici" u samoj aplikaciji veliki i pristupacni tako da se lako moze uraditi re-route a i dodatno koristiti (npr. dodatno menjanje rute, trazenje benzinske pumpe koja je usput, restoran, neka ustanova, itd...) dok je telefon u tom cradle-u.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno