- Učlanjen(a)
- 10.01.2001
- Poena
- 1,019
Pa da, ima A4 ali ne znamo na koliko Hz-a (bar ja ne znam). Verovatno će raditi na max 1Ghz kao u iPad-u. Tačno je da iPad bez problema gura sve iPhone igre u većoj rezoluciji od 960x640 ali je prirodno očekivati da sa iOSv4 dođu i grafički naprednije igre nego ove što trenutno imamo. Bar je takva tendencija bila do sada. Ja da se pitam, pre bih radio upscale native 320x640 na 640x960 nego što bih zahtevao da igre rade u 640x960. Ta rezolucija je već previše oštra za displej od 3.5 inča a teško da bi iko mogao da primeti razliku između upscale-a i nativne 640x960 na ekranu te veličine. Koje su prednosti tog rešenja? Pa održavanje kompatibilnosti sa starijim uređajima kao i ostavljenje mogućnosti za grafički impresivnije igre (snažniji hardver koji nije u obavezi da renda više piskela sigurno bi mogao ponuditi bolji kvalitet grafike). Just my 2 cents![]()
Nego jedno škakljivo (i pomalo glupo) pitanje: šta mislite kakva su šanse da iPad dobije iOSv4 pre predstavljanja sledeće generacije (iPad 2G)?
Razmišljamo isto. Ne samo na isti način, nego i o istim stvarima. Jednostavno, ovi što pričaju da telefon "nije nešto" i porede ga sa bilo koji postojećim telefonom, ne zaslužuju ni da ih kvotujem sa replikom. iPhone 4 je toliko ispred svega ostalog na tržištu, da je smešno i praviti poređenje. Ako retina display nije mnogo veće rezolucije od onoga što nudi Desire, svako ko je video kako vrišti OLED i koliko je taj prikaz za decu i one što se pale na digitalni kontrast na svom LG LCDTV-u, onda je svakako impresivan podatak koliko je to piksela na idealnoj površini. Da, HTC HD2 i ostali imaju veću dijagonalu, ali 3.4 do 3.7 inch je idealna dijagonala za nošenje - sve preko je zaista previše i prevazilazi okvire onoga što bi jedan telefon trebalo da bude. HD2 je jednostavno prevelik.
Ako je istina ono što se priča za kvalitet - onda će i iPhone 1st gen biti nadmašen. Činjenica da se koristi svaki kubni mikrometar je impresivna, telefon je manji, a u pakovanju se nalazi zaista impresivan hardver s kojim dolazi impresivan softver. Džaba Nokiji N900 što ima dosta kvaliteta pod haubom, kada je spakovano u cigla kućište i kada vozi OS koji nikoga ne zanima... I da, ne samo što se sve koristi, nego je i nerđajući čelik istovremeno i kućište i antena. Da li to ima ijedan telefon - tako savršeno jednostavan koncept, koji funkcioniše. Ništa pametnije nisam čuo još od trenutka kada sam kao klinac saznao da se prazan prostor u krilima putničkih aviona koristi za smeštanje goriva
Što se reskaliranja tiče - da, bolje je da igre rade i u rezoluciji koja važi za prvi iPhone, čak i manja od ove što je predlažeš. Prosto, dok se igraš to nećeš ni videti, a ono što može da se dobije smanjenom rezolucijom, na konto poly-count-a, efekata i veličine 3D sveta nije zanemarljivo. Imaćemo situaciju kao na konzolama - grafički zahtevne igre će raditi u manjoj rezoluciji, a one 2D zezalice će biti ultra oštre i izgledaće super. Iskreno, mene su kupili sa ovim, potpuno. Impresioniran sam, najpre činjenicom da nisu išli na odvratni OLED. Istina, na telefonu ti i ne treba ekran koji ima super-verne boje jer nećeš da radiš u photoshopu na njemu, ali opet... ako može, što da ne!