Šta je novo?

iPhone 4 OS

ovo stvarno izgleda bolje (sto je dexx postovao) nego kako je Apple resio MT u 4.0 :D

btw kutija sad mozes da postavis wallpaper na home screen :) :p

Ne izgleda toliko loše, ali zašto je samo aktivirao base apps. Ne kažem da primer treba da daje sa NFSU, ali neka pokrene Skype, Facebook, Twitteriffic, Maps, Safari i Mail, pa da vidimo... Mislim, lepo je ProSwitcher evoluirao, ali to i dalje ne radi kako treba...

Za SBS postoji mali milion tema i moze da se sredi da izgleda sasvim ok :) I jeste, tesko mi je da svaki put idem u Settings ne bi li upalio wiFi, ugasio 3g ili GPS :)

Posle 3 godine wallpaper? Woooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooow odusevljen sam :)

Sto se tice categories, doticni stvarno smara, medjutim categoriesSB - skroz druga prica. Ubija brzinom. Po meni do izlaska 4.0 must have app. Inace i meni nije jasno zasto bi neko stavljao tonu infoa, brzinu procesora u lockscreenu, animirane wall-ove, i slicne budalastine, usporavao telefon, kad default os izuva.

videli smo kako radi backgrounder kod mene na primeru. ja nisam video nijednom da to radi kako treba...

Ne znam za tvoj problem ali kod mene Backgrounder u kombinaciji sa ProSwitcher-om radi savršeno; IM da radi u pozadini, on-line radio da svira dok igram neku igricu...

Fora sa folderima je super, a opet, to je kao postojalo u okviru categories. A onda kad sam taj categories pogledao kod frostonje, glava me zabolela. Ono, folder koji se svaki put učitava kao da radiš respring. Čemu to, pa brže ću da iskrolujem tri ekrana nego što ću da čekam da mi se folder učita... Ovako, opet, sistemski podržano mora da radi mnogo brzo.

Zato postoji dodatak CategoriesSB koji rešava taj problem kočenja, kod mene folder sa igricama koji se širi na 4 ekrana učitava momentalno, isto tako i gasi.

Ma dzaba se trudite sa objasnjenjima, maxa je tradicionalista :), a SJ zna najbolje i amin, bice kako se njemu svidja! Samo nas je uje*ao sa 3G-ovima sve...

Sto se tice categories, doticni stvarno smara, medjutim categoriesSB - skroz druga prica. Ubija brzinom. Po meni do izlaska 4.0 must have app. Inace i meni nije jasno zasto bi neko stavljao tonu infoa, brzinu procesora u lockscreenu, animirane wall-ove, i slicne budalastine, usporavao telefon, kad default os izuva.

Jesi probao nekad Lockscreen Info ili pricas napamet? :) Jer sve to sto si ti nabrojao zaista ne sluzi nicemu a informacija o tome koliko propustenih pozica si imao, sadrzaji sms poruka koji su ti stigli, mailova itd. su vrlo korisni. A cela ta "aplikacija" je obican Javascript app koji uopste nije nesto specijalno zahtevan.

Ma dzaba se trudite sa objasnjenjima, maxa je tradicionalista :), a SJ zna najbolje i amin, bice kako se njemu svidja! Samo nas je uje*ao sa 3G-ovima sve...

To je planski potez kako bi naterao sve 2G/3G korisnike da kupe novi iPhone HD ili kako god ce se vec zvati.

Citajuci jos dodatno na temu OS4 sticem utisak da je najveci razlog znog koga je cika Steva podario MT u stvari iAd, ovo ostalo mu dodje kao kolateralna korist.

Najjache je shto se nigde u temi o HTCu ili nekom drugom smartfonu nece videti "kakav mu je ovo touch, pa iPhone je imao bolji pre 3 godine", ali zato kada iPhone dobije foldere koje symbian ima 10 godina ma koliko oni bili neupotrebljivi, onda je to zaostao telefon :d

Da li neki od drugih smartfonova sada ima foldere kakve ce iPhone dobiti ? Ne. Da li ce svi telefoni posle ovoga imati takve foldere ? Naravno, kao i sve ostalo shto su iskopirali od iPhonea, a "to postoji vec 5 godina"...

Bilo koja opcija ne znachi nishta ako je implementacija krsh...

I naravno da 3G nece imati multitasking kao desktop, on se sa onim ramom muchi i onako kako radi sada, tek je 3GS taj koji to moze da sazvace kako treba, maltretirati 3G da to radi je kontraproduktivna stvar, ne znachi mi multitasking nishta ako ce mi to zagushiti ceo telefon, ne znachi mi ni ovako, voleo bih samo opciju da mogu da biram koje ce aplikacije ostajati u pozadini, i ne interesuju me 3rd party gluposti koje samo zabrljaju sistem...

Poslednja izmena:
Izaci ce vec neki community patch za multitasking pa cemo bas videti koliko ce se "muciti" na 3G-u :)

Ne zaboravite da ide Winnie the Pooh besplatno :D

Ne znam za tvoj problem ali kod mene Backgrounder u kombinaciji sa ProSwitcher-om radi savršeno; IM da radi u pozadini, on-line radio da svira dok igram neku igricu...

Zato postoji dodatak CategoriesSB koji rešava taj problem kočenja, kod mene folder sa igricama koji se širi na 4 ekrana učitava momentalno, isto tako i gasi.

Ja sam gledao kod frostonje, kod sebe to ne bih instalirao nikad, imao sam ranije loših iskustava, ali verujem da je sada bolje, nema razloga da me lažete...

Ipak, ne uključujem 3G i WiFi 20x dnevno pa da moram da imam SBS koji mi je rezidentan u memoriji (dok koristim običan SMS, pozive, safari ili Skype) i ko zna kakve budalaštine mora da instalira da bi radio... Jedan klik više, wow, jako mnogo vremena ti oduzme, a s druge strane, ja nikad nisam reinstalirao OS zato što sam ga ubio instalirajući gluposti sa Cydie. Doduše, ne kažem da ti ili neko ovde jeste, ali znam 300 paćenika sa iSrbija foruma koji jesu...

To je planski potez kako bi naterao sve 2G/3G korisnike da kupe novi iPhone HD ili kako god ce se vec zvati.

Pa bar su podržani da 4.0 može da radi na njima, a MT 3G ne može hardverski da izvede. Bolje i to nego kad ti Microsoft kaže da Windows Phone 7 ne može da radi na HD2, a to je najjači telefon koji postoji. Pa minimum hardverski je jači od toga. Šta, hardver za Win Phone 7 mora da bude jači od hardvera u netbooku, ne kapiram? Naravno da Apple nikad nije bio sisa kad je upgrade u pitanju, samo što su nove verzije hardvera uvek tako neodoljivo dobre, a fanovi Apple-a su kultaši i sektaši, pa uvek kupuju nove stvari jer prosto moraju da ih imaju... *** :D

Poslednja izmena:
Najjache je shto se nigde u temi o HTCu ili nekom drugom smartfonu nece videti "kakav mu je ovo touch, pa iPhone je imao bolji pre 3 godine", ali zato kada iPhone dobije foldere koje symbian ima 10 godina ma koliko oni bili neupotrebljivi, onda je to zaostao telefon :d

Da li neki od drugih smartfonova sada ima foldere kakve ce iPhone dobiti ? Ne. Da li ce svi telefoni posle ovoga imati takve foldere ? Naravno, kao i sve ostalo shto su iskopirali od iPhonea, a "to postoji vec 5 godina"...

Bilo koja opcija ne znachi nishta ako je implementacija krsh...

I naravno da 3G nece imati multitasking kao desktop, on se sa onim ramom muchi i onako kako radi sada, tek je 3GS taj koji to moze da sazvace kako treba, maltretirati 3G da to radi je kontraproduktivna stvar, ne znachi mi multitasking nishta ako ce mi to zagushiti ceo telefon, ne znachi mi ni ovako, voleo bih samo opciju da mogu da biram koje ce aplikacije ostajati u pozadini, i ne interesuju me 3rd party gluposti koje samo zabrljaju sistem...

Hahah,... jel sam ja ovo počeo da razmišljam kao drajveri ili drajver kao ja :D

Nego, evo sad odgledah ceo Keynote, vidim da ce OS 4.0 sa sve fjucrsima ici i na iPad. Tako da i one zamerke za iPad iPadaju u vodu. :D

Misliš multitasking...? Naravno, ja sam to odmah rekao da će uvesti. Samo da izbace front cam na 4G i opet će to biti ubedljivo najbolji telefon sa najboljim OS-om koji se može kupiti... Nikad nisam voleo ove otvorene standarde gde svako prčka po želji. Linux mi je uvek bio žvaka za ludaka... bez obzira na sve prednosti OS-a.

Jos jedna restrikcija iz Apple-a.
http://daringfireball.net/

Ovoga puta nije dozvoljeno koristiti druge programske jezike za pravljenje igara, a koji se izvrsavaju na nekom "engine-u". Npr.. nije dozvoljeno napraviti BASIC interpreter i zatim napisati igru u BASIC-u. Ovo podrazumeva zabranu mono porta, LUA scripta, i jos mnogo standardnih tehnika koje se odavno primenjuju u izradi igara. Znaci samo JavaScript, Obj-C, C i C++. Ostali.. napolje!!
Naravno.. cilj je zabraniti Flash, ali to sto su time onemoguceni i mnogi drugi .. nema veze.

Adobe bi trebao da napravi flash i stavi na Cydiu.
Haha koliko je ovo glupo.

Pa bar su podržani da 4.0 može da radi na njima, a MT 3G ne može hardverski da izvede. Bolje i to nego kad ti Microsoft kaže da Windows Phone 7 ne može da radi na HD2, a to je najjači telefon koji postoji. Pa minimum hardverski je jači od toga. Šta, hardver za Win Phone 7 mora da bude jači od hardvera u netbooku, ne kapiram? Naravno da Apple nikad nije bio sisa kad je upgrade u pitanju, samo što su nove verzije hardvera uvek tako neodoljivo dobre, a fanovi Apple-a su kultaši i sektaši, pa uvek kupuju nove stvari jer prosto moraju da ih imaju... *** :D

Ne moze hardverski da izvede? To je dobar izgovor ali ako radi sa bgrounderom onda ce raditi i sa Apple izvedbom koja je svakako bolja.

Može da pročita različita mišljenja. Sa mog stanovišta, radije ću koristiti i Windows 7 i MacOS X nego raspali Linux. Doduše, to je moje mišljenje jer ne volim da se bavim računarom, nego da radim na njemu. A ako se bavim računarom, bavim se hardverom i igrama, a to samo na Wintel platformi ima smisla, zar ne?

Ne radi se o linuxu nego o otvorenim standardima. Ja se malo manje zanimam za hardver i mnogo vise za softver i jasno mi je koliko su otvoreni ekosistemi i standardi vazni i koliko su zatvoreni ekosistemi kao sto je Appleov uvek nepovoljniji za korisnika.
Tvoje misljenje je tvoje i naravno imas pravo na njega ali ovde je jaaaaako pogresno.

Jel moze primer kako je Appleov ekosistem nepovoljan po korisnika ? A ja cu ti dati vishe primera kako je povoljniji od bilo chega jer pored mnogo vece stabilnosti i sigurnosti ima najbolje softverske pakete za vrlo ozbiljne poslove - Final Cut Studio, Logic, Aperture, iLife paket, iWork paket, i sve to dolazi iz Applea. Pored toga, nema virusa i svega shto ide uz to, nema pucanja, nema plavih ekrana, nema neobjashnjivih kochenja, zezanja sa drajverima, registryja, dllova, instalacija, chishcenja, tweakovanja, i slichno. Virtuelne mashine rade neuporedivo bolje nego na Windowsu, i sam sistem je generaciju ispred onoga shto Windows 7 nudi (koji je i sam kljakavo iskopirao fazone iz OS Xa). Time Machine, sistem za backup, je nesto najbolje shto je napravljeno na bilo kom sistemu ikada.

Shto se tiche Linuxa, on nema nishta od toga, nema ni Photoshop, a da ne prichamo dalje, i to je smeshno. Da ne pricham o kompajliranju u 21. veku LOL :d

Poslednja izmena:
Flash?

btw ne pricam ja o OSX i desktop racunarima, nego o mobilnim uredjajima (iphone, ipad...)

Poslednja izmena:
Jel moze primer kako je Appleov ekosistem nepovoljan po korisnika ?

Evo ti odmah primer aktuelan već deceniju - uporedi cenu PC i Mac hardvera. Što toliko ljudi prave Hakintoša umesto da kupe Mac? Zašto Apple prosto ne dozvoli drugima da prave Mac kompatibilne računare sada kada to nije problem? Zato što Apple hoće da te dodatno odere za hardver i drži Mac platformu zatvorenom u tom cilju.

Ključna stvar za nas kao potrošače su OTVORENI STANDARDI. Nije bitno da li je softver otvrorenog ili zatvorenog koda, slobodno nek bude zatvoren i vlasnički, bitno je da se on oslanja na slobodne, otvorene standarde i protokole. Kada bi recimo iPhone bio otvorena platforma, ne bi bio nikakav problem da treće strane napišu recimo i neki svoj OS za njega, možda i bolji od originalnog i bez limitacija koje ima iPhone OS. Mi kao potošači od toga svakako ne bismo mogli imati nikakvu štetu.

Slično kao što na PC-u sa jedne distribucije Linux-a možeš preći na drugu i zadržati sve aplikacije koje koristiš, ali sa Microsoftovog Windows-a ne možeš preći ni na jedan drugi Windows. Da je Windows zasnovan na otvorenim standardima i protokolima, čak iako je njegov kod zatvoren i skriven, mogao bi se napisati Windows kompatibilan OS i korisnicima dati izbor, što bi svakako koristilo i industriji i potrošačima. Ovako smo u situaciji da Microsoft godinama izbacuje loš i skup OS, ali narod mora da trpi da bi koristio aplikacije koje mu trebaju.

Poslednja izmena:
Poceli ste i gluposti da pricate :)

Dobar user ili developer Linux-a kad sedne za osx vidi samo jednu dobru i lepu temu. Ostalo mu je vec sve poznato... A kompajliranja naravno da nema za osx posto se programi davno jos iskompajliraju za tu arhitekturu i operativni sistem, spakuju u paket (koji ne znam kako se zove na osx) gde korisnik posle taj paket samo instalira i tera program. Nije da je prica ne znam koliko revolucionarnija od zastupljenije Linux distribucije.

Samo sam imao komentar na uporedjivanje Linux - OSX

Evo ti odmah primer aktuelan već deceniju - uporedi cenu PC i Mac hardvera. Što toliko ljudi prave Hakintoša umesto da kupe Mac? Zašto Apple prosto ne dozvoli drugima da prave Mac kompatibilne računare sada kada to nije problem? Zato što Apple hoće da te dodatno odere za hardver i drži Mac platformu zatvorenom u tom cilju.

Totalno masis poentu, korisnik ima ogromne koristi od zatvorene platforme jer je ista optimizovana, radi super, a iPhone ima najjaci UI sto vecina ljudi koji kritikuju Apple i iPhone totalno zanemaruje a UI je skoro pa najbitnija stavka i svakako najveci adut Apple.

Dakle poenta je da korisnik ima koristi jer sve vrhunski radi, odlicno optimizovano i odradjeno da sluzi korisniku jer je sve prosto i jednostavno. Sve to zajedno i tako lepo spakovano ima samo iPhone, i niko drugi (ne kazem da se ne priblizavaju). I to je razlog zasto toliko kosta. Jer neke stvari samo Apple proizvodi imaju. Kada drugi budu imali to sto ima Apple, onda Apple nece moci da bude toliko skup. Moze Apple sve to da odradi i da se otvori, i vise nece biti Apple, niti ce imati ista sto ce ga izdvajati po kvalitetu iz konkurencije, samo jos jedan u nizu sistema sa krs UI-jem, koji moze sve i svasta a sve to onako traljavo odradjeno, a tada ce sigurno biti jeftin jer takvi proizvodi i jesu jeftini. Ne znam kada cete skapirati da Apple nije dobar zbog dugacke liste specifikacija, kao sto je vama jedini kriterijum, vec zbog jedne stvari koja se zove user experience. Dugacka lista u specifikaciji jednostavno nije merilo kvaliteta nekog proizvoda, shvatite to i bice vam lakse. Dzaba symbianu sve to sto ima kad je odvratan za koriscenje otkad je i izasao, i dzaba HD2 hardver kada ima onaj uzas od Winmobile itd, itd.

Sve u svemu ovaj iPhone OS4 je pun pogodak, sada stvarno covek ne moze da ima zamerki da mu nesto fali.

Poslednja izmena:
Ko nije pogledao keynote, ima na youtube kompletan iz delova, objashnjene su sve opcije do detalja i prikazane kako funkcionishu, i po ko zna koji put ovo je ispred svega shto danas postoji na bilo kom telefonu, i svi ce lagano da to iskopiraju poshto naravno nemaju svoje ideje nego zatvorena platforma mora da im pokaze kako se radi :d

Sve u svemu ovaj iPhone OS4 je pun pogodak, sada stvarno covek ne moze da ima zamerki da mu nesto fali.

Da li mislish da samo u ovom threadu nema dovoljno ljudi koji ce posle OS4 naci problem :)

Poslednja izmena:

Nemoj pogresno da me razumes, ali sa ovakvim recenicama prestaje svaka objektivnost i zdrav razum. Ne samo u vezi OSX-a, nego bilo cega drugog. Da nema sta da se zameri ovu raspravu ne bi ni vodili, verovatno :). Sve dok ima mesta raspravi, znaci da nesto fali.

Poslednja izmena:
Realno, samo jos da su iskopirali LockInfo, ne bih mogao da kazem da mu bilo sta fali.

Totalno masis poentu, korisnik ima ogromne koristi od zatvorene platforme jer je ista optimizovana, radi super, a iPhone ima najjaci UI sto vecina ljudi koji kritikuju Apple i iPhone totalno zanemaruje a UI je skoro pa najbitnija stavka i svakako najveci adut Apple.

Krajnji korisnici nemaju AMA BAŠ NIKAKVE koristi od zatvorene platforme, jer ona uvek neizostavno bude zloupotrebljena u cilju stvaranja monopola, sa svim zlima koje monopol donosi, kao što je traljav proizvod i paprene cene. Microsoft je odličan primer za to, kroz monopol na Windows su progurali i gomilu svojih zatvorenih protokola, formata i standarda i sad nas kolektivno kar**u u b**u, jer mi tih stvari ne možemo da se rešimo.

Konkretno u iPhone primeru, Apple zloupotrebljava zatvorenost platforme da progura svoj DRM, sinhronizaciju sa računarom kroz isključivo svoju aplikaciju koja koristi zarvoreni, samo Apple-u poznat protokol, isključivo svoju prodavnicu aplikacija, isključivo svoj muzički servis, itd. Nije problem u tome da Apple uz uređaj ponudi i svoje dodatne servise, to svi tako i rade, ali nije u redu da sprečava konkurenciju i uslovljava korisnike da moraju isključivo njih da koriste. Korisnici imaju svoja prava kojih ne treba da se odriču u zamenu za šareni interfejs.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno