I cenovna politika kada su operativni sistemi u pitanju im je danas sasvim ok.
Stvar je u tome što još uvek imaju krajnje bezobraznu poslovnu politiku u handheld sferi. Ja da pljunem gomilu para za iPhone kako bih platio za njihove reklame kojima me ovde zasipaju sa svih strana i danju i noću neću. Umesto toga neka mi ponude iPhone nezaključan i po pristojnoj ceni, a ja ću njih da reklamiram besplatno, kao što sam i dosad uvek hvalio svaki dobar proizvod koji sam kupio za pristojne pare.
Ali bez te reklame vecina korisnika ne bi imala utisak koji sada imaju o tom proizvodu.
Pa uvek nesto sto je najbolji proizvod, sa implementiranim najnovijim tehnologijama jeste nesto nerealno skuplji od ostalih.
Sta bi bilo kada bi Nokia izbacila iPhone, bas me zanima koliko bi kostala. No naravno Nokia nikada nece napraviti nesto sto ima priblizan kvalitet iPhone-u. (nesto kao premium klasa automobila). Nokia ima poslovnu politiku, prodaj telefon koji ce da traje 6 meseci i izbacuj odma "novi" model.
Tipicna "potrosacko drustvo" fora, srozavanje kvaliteta, non stop zasipanje trzista novim nedovrsenim modelima (jer realno nemaju ni vremena da se ozbiljnije posvete proizvodu) i bez nekog posvecivanja samom potrosacu i zadovoljenja njegovih potreba.
Ok je da hi-end proizvodi imaju veću profitnu maržu nego entry level, ali veći profit je jedno, a dranje kupaca nešto sasvim drugo.
Nokia ima drugačiju poslovnu politiku i pokriva svojim telefonima čitav cenovni spektar personalnih i biznis uređaja, dok Apple tipuje samo na touchscreen consumer high-end. Prosečan korisnik mobilni telefon menja na 20 meseci, kupujući najčešće noviji model u istom cenovnom razredu. Predstavljanje novih modela je usklađeno sa takvim trendovima i zahtevima tržišta.
iPhone zaljubljenici menjaju telefon istim takvim samo malo drugačijim svake godine, zato se bolje okani priča potrošačko društvo, trte, mrte... Za većinu ljudi mobilni telefon je samo mobilni telefon i nemaju psihološke potrebe koje telefon treba da im zadovolji.
Apple marketing važi za jedan od najboljih uopšte u Americi. Microsoft je recimo potrošio 300 miliona dolara na marketing Viste i ništa nije postigao...
Intelektualna lenjost je ono zbog čega Britni Spirs misli da se Japan nalazi u Africi. Kao što je Big Mac toliko mekan da praktično ne mora da se žvaće, tako je i Apple pri dizajnu iPhone interfejsa htao da ga maksimalno pojednostavi, da ne ne zahteva nikakav napor.
"Ako si kupio iPhone 2g pre par godina ti i dalje imas 99% funkcija najnovijeg iPhone-a koji je i dalje broj jedan po tehnologijama/kvalitetu izrade/jednostavnoscu UI/mogucnostima. Znaci imas iPhone 2g star par godina i ti i dalje imas bolji telefon u svim aspektima od bilo koje trenutne nokije i ko zna koliko ce to jos da traje. To se zove premium proizvod, koji kada jednom kupis ne mislis narednih 3-4 godina (ako ne i duze)."
Jel sam ja negde rekao da je iPhone "najbolji na svetu". Najbolje na svetu ne postoji jer svaki čovek ima drugačije potrebe te se stoga ne može generalizovati i proglasiti nešto da je najbolje za svakoga pa samim tim i najbolje na svetu.@kriket
Znaci onaj ko tvrdi da iPhone nije najbolji telefon i da ima nedostatke, taj ima pshicke probleme![]()
Da, i kad vidim ljude koji daju 650 evra za Diamond 2 ili (nedaj bože) za tako neku Nokiu, pa je posle mesec dana prodaju upola cene, mogu samo da se smejem. Nokia kod nas ima status kao Volkswagen - niko ne zna zašto je skupa nova i zašto je skupa na oglasu, ali je opet svi kupuju. A, Omnia može da ima ekran sa 1024 x 600 rezolucijom, a Diamond 3 sa HD ready, ako budu imali onaj odvratni OS i onakav kvalitet izrade, svako ko ima dve čuke u glavi će znati da to ničemu ne služi. Jedva čekam da Microsoft izbaci svoj telefon, pa da sednem i smejem se.
Malo fenseraja za Nokijaše, ovaj telefon izgleda kao pun pogodak za fensere, i imaće kapacitivni touchscreen (konačno), tako da možda bude gotivan. A druga zanimljiva stvar je novi tip oznaka. Da li je to nova X-serija ili samo naslednik XM serije? S druge strane to je samo još jedan Symbian pretending to be an iPhone
Ti Kriket prvi koristis svaku priliku da pljujes po necemu sto nije Iphone.Jedan od primera je i ovaj skorasnji kada si otvorio temu o X6 modelu kao da ga navodno predstavis,a zapravo si samo to iskoristio da bi rekao:
Otkud tebi pravo da kazes nekom da je flejmer?Otkud tebi da je ovo kopija Iphone telefona OMFG?Sve je kopija Iphone-a..Verovatno je i moj srebrni upaljac kopija Iphone-a zato sto ima slicno dugme za paljenje kao i Iphone?Ma i ja sam kopija Iphone-a.
Nema 5 coveka koja prilikom svog izlaganja ne fanboyisu na ovim temama,koje su vezane za mobilne telefone.
Niti jedan brand nema tako "odane" korisnike kao Apple i to pogotovo za Iphone.
byMax: "odvratni OS" - nikada nisam pročitao bolji opis Windos Mobile aka Windows CE![]()
![]()
Mislim, koji debilizam je reći "najgori GPS prijemnik od svih telefona". Ajde da odemo sa mojim 3GS-om i da vidimo po čemu je to najgori. Ima signal i ispod krošnji drveća i ne razlikuje mi se od prijemnika u MIO Moov 330 uređaju. Na prethodnom 3G-u me je zezala isključivo iGo aplikacija, ali to je do aplikacije jer je Maps uvek trenutno nalazio gde sam, a samo iGo zezao. Sada besprekorno radi...
Ako radi besprekorno i nema nista losiji prijemnik od ostalih napravi jedan jedan video na youtube u slicnim uslovima kao sto sam ja napravio ovaj:
http://www.youtube.com/watch?v=Vh6mCAbjRC8
Ako hoces mogu odmah da napravim jos jedan video gde ce sa spustenim roletnama u kuci odraditi fix.
Kako moze da bude najbolji telefon po svim aspektima kada recimo nema ni gps koji ga tek od skoro dobio, i dobio je najlosiji gps prijemnik sto postoji na trzistu (po najvecoj ceni), a o funkcionalnosti bez multitaskinga da ne pricamo.
Jeste jednostavan za upotrebu ali to ne znaci da svi imaju problema sa malo kompleksnijim stvarima pa samo zbog toga da ga proglasimo kao najboljeg.![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari