Šta je novo?

Iphone 2g VS omnia VS n96

micairvas

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
199
Planiram da se resim moje nekie N73 i da se ponovim sa nekim od gore navedenih telefona! Ako moze neko da mi kaze iskustva sa navedenim telefonima! Nisam planirao nov da kupim nego polovan, iphone i omnia su tu negde slicne cene dok nokia odskace 50e na gore!

Ovde izbija flame war svaki put kada se iPhone uporedi sa nečim drugim, tako da bi možda bolje bilo da skokneš na mobilni svet ili neki sličan forum i pitaš tamo za savet.

Zavisi kakav si tip korisnika. Ako ti je najbitniji komfor telefoniranja, verovatno ti je Nokia najbolji izbor (osim ovih sa touchscreenom). Ako ti je pak stalo da vidiš šta se sve može s takvim naprednim uređajima osim telefoniranja i slanja sms-ova, iPhone ima ubedljivo najnapredniju platformu u smislu softverske podrške i najveći koeficijent iskorišćenosti hardvera i mogućnosti.

Najbolje je imati i jedno i drugo :) Zato ja neću ni da prodajem tu N73 jer je odličan kao telefon, a ne isplati ga se prodavati za pare za koje ide po oglasima.

Doduše ako budeš kupovao ponovo Nokiju onda ti neće trebati ali ćeš s druge strane ostati uskraćen za neverovatne mogućnosti Ajfona.

Za Samsung ne znam, ali resistive touchscreen mi ne uliva poverenje u smislu komfora. A Windows Mobile verovatno ima neke prednosti za poslovne korisnike ali mislim da nema softversku podršku u klasi Ajfona. (ovde bolje da se javi neko ko ima više iskustva sa Windows Mobile platformom)

Kako ti samo ne dosadi da propovedaš o "naprednim" mogućnostima iPhone-a? Da li može jedan topik da prođe da se ne govori o revolucionarnosti iPhone-a.

Poslednja izmena:
@telep ako ti je dosadno da slušaš o Ajfonu, a ti onda nemoj da čitaš teme koje se tiču njega kad već nemaš ništa pametno da kažeš. Ja sam dao svoje mišljenje momku koji je postavio temu, a ti svojom mrzovoljom samo teraš diskusiju u offtopic.

Što se tiče ovog saveta tipa "idi pogledaj ih u izlogu pa kupi onaj koji ti se najviše sviđa", stvarno nisu na nivou ovog foruma. I moja baba bi znala da se tako kompleksni uređaji ne mogu proceniti u roku od par minuta.

@micairvas

Ako uzmeš Nokiju dobićeš ono što ti je već poznato - dobar telefon sa istim Symbianom koji si već koristio. Ako je to ono što ti treba onda ti je to pravi izbor.
Ako bi pak kupio Ajfon, za uložene pare bi dobio i naučio nešto potpuno novo. Ako si entuzijasta onda je to pravi izbor.
Što se tiče Windows Mobile-a, meni lično je dosta Windowsa i na laptopu i na netbooku i na desktopu tako da ga ja ne bih uzimao. To je moje mišljenje.

I eto, nije mi dosadno da odgovorim na temu. Kome je dosadno da to čita - ne mora.

Evo imas ovde nekoliko review-ova pa procitaj :):

http://www.gsmarena.com/samsung_i900_omnia-review-267.php

http://www.gsmarena.com/apple_iphone-review-155.php

http://www.gsmarena.com/iphone_3g-review-272.php

http://www.gsmarena.com/nokia_n96-review-286.php

Inace sto se mene tice +1 za Samsung. Ipak je to Win Mobile, touch screen, ogromna baza programa, etc. GPS koji radi i ima mape za Srbiju, dok koliko ja znam za Iphone nema nsaih mapa. A i ako neces da non stop razmisljas, da li smes nesto da instaliras, upgrade-ujes a da ne zakljucas, brickujes tel. itd. dok se ne pojavi Iphone u ponudi nasih operatera ja mislim da je bolje zaobici ga, koliko god on bio dobar/los.

Uh da ne citam gornji spam o tome kako je iphone najbolji i o opovrgavanju toga.
Samo da ti kazem
Imao sva 3 pomenuta. I iz VELIKOG iskustva ti mogu reci, sta god da uradis NIKAKO nemoj uzimati N96. Znaci pre uzmi upaljac i spali karticu nego da uzmes ovu nokiu.

Nekvalitetna(skripi,zvecka,loshe shine na slideru[Ja:dobar dan, imam problem sa N96 sine su labave da li mozete to da zamenite, MOBIS: Ne to je tako kod nokije sa duplim kliznim sistemom ne sme da se zateze da nebi pukle shine] Laz, ja sam menjao sine na N95 8GB kad je isto bilo, ali nema veze. Osim sto izgleda kao da je napravljena od plastike koja ide na flashe za pice, baterija traje <24h sto je veoma tuzno, a o ekranu i sporosti Symbiana drugom prilikom).
Od ostala dva, sta god ti je jeftinije i vishe ti se svidja. S tim sto je iPhone vishe user friendly.

Kao neko ko voli nokiu i nosi koristi njihove telefone mogu da ti preporucim da sta god radis, ne uzmiaj onaj krs od N96.
Kontam da ni najgori kineski krs ne moze izgledati onako jadno i nekvalitetno ko ona. Pokusavao sam da se upoznam sa njim, al sam konstantno imao zelju da ga razbijem o pod i ne gledam ga vise :)

Omnia naravno

Probaj iPhone negde ili ako znas nekog ko ima i samo ce ti se kasti.

I uzmi iPhone 3G ako si ga možeš priskrbiti :) Viđao sam ih po oglasima već za €330-€350.

Mada je i 2G u suštini isti osim podrške za 3G, samo što je meni lično ružniji dizajn.

Mada je i 2G u suštini isti osim podrške za 3G, samo što je meni lično ružniji dizajn.

WTF?
iPhone2G-vs-iPhone3G.jpg

Meni izgledaju skoro isto.
Enivej, i ja preporučujem iPhone u ovoj trilemi, N96 zaboravi (Nokia ga je totalno upropastila). Omnia je OK, ali je po meni WM previše sterilan i nezanimljiv (makar u poređenju sa iPhonom ;)).

Definitivno Omniu. Ja sam takodje dugo razmisljao izmedju iPhone i Omnie (N96 sam odmah otpisao), uzeo ovaj potonji i sto ga vise koristim ubedjen sam da nisam pogresio.
Ono sto je nedostatak Omnie je WM koji mi se bas i ne dopada (zato Omnia HD ima Simbian) i to sto definitivno Samsung nema toliki broj zagrizenih fanova koji ce da ga propagiraju kao najbolji izbor koliko ih imaju Apple i Nokia.

Jedan glas za win mobile...imam xperiu koja nije u ovoj temi ali je na istom OS-u. Ukoliko se bavis nekakvim poslom gde ti je neophodan office paket, lakoca podsetnika, alarmiranja i mnogih drugih stvari (koje verujem u vecini ima i Iphone), smatram da je omnia dobar recept.

JA sam veoma zadovoljan win.mobile-om samim tim sto ima i pregrst dodatnih pogodnosti od winremote-a (upravljanje drugim uredjajima) pa pocket controllera (kontrola PPC-a preko kompa) i drugih zanimljivosti.

mislim da nema greske!!!

WTF?
Meni izgledaju skoro isto.
Na slici izgledaju skoro isto, ali uživo ima razlike veruj mi. 3G izgleda prefinjenije, 2G je nekako "kockast", pozadina mu je ravna dok je 3G zaobljen.

Što se Nokije tiče. možda bi bolji izbor od N96 bio N95 8GB (ako već govorimo o tim N9x). Danas sam prvi put uživo video N71, iznenadio sam se koliko je mali u prirodi. Ja sam zamišljao po slikama da je to neka mrcina kao E61, a ovaj jedva da ima veći ekran od ove moje N73, samo u landscape orijentaciji. I jako su mu mali tasteri, a s obzirom na full QWERTY cenim da je kucanje teksta pravi izazov. Isto tako i ovaj 5800XM, baš je mali - jedva da je veći od 3110c s tim što nema tastaturu.

Ovaj decko što je pokrenuo temu (i trilemu), verovatno nije neki poslovni korisnik, čim ne zna šta mu treba i nije siguran šta bi uzeo. Moj glas ide za Ajfon, ne zato što ga ja imam nego zato što bi za uloženi novac zaista dobio i naučio nešto potpuno novo, dok bi recimo kupovinom Nokije dobio isto ono što je već i imao - telefon koji će za godinu dve vredeti €100, a za te pare neće biti ništa pametniji nego što je sada - neće naučiti/iskusiti ništa novo.

E da, ima jedna "mala" stvar u vezi sa Ajfonom. Ako nemaš Wi-Fi kod kuće, praktično ne možeš da radiš gomilu stvari, jer bi ti računi na 3G/EDGE Internet saobraćaj bili enormni, plus što ne možeš da uspostaviš SSH vezu PC-iPhone.

Znači ko nema Wi-Fi a planira da kupi iPhone, trebalo bi da ukalkuliše i cenu nekog Wi-Fi rutera, znači minimum oko €30 za neki najjeftiniji TP-Link ili sličan. Mada znam da sada dosta provajdera nude i wireless opremu korisnicima za neku povoljnu cenu ili možda čak i besplatno. Ja ne znam, svoj wi-fi ruter sam kupio, ali video sam kod ortaka Telekomov ADSL modem/wifi ruter, kod drugog od Sezamproa neki Siemensov WiFi ruter itd.

U svakom slučaju pri nabavci Ajfona obavezno uračunati i nabavku kućne wireless opreme.

Svakako je ugodnije sa wifi-om i preko win mobile i iphone platforme :)

:))) nemoj iPhone 2g da gledas,pogotovo sad kad za manje do mesec dana izlazi novi model iPhone-a.... ne zbog toga sto ce izgubiti na ceni,nego zato sto je vec inferioran jako....

n96 nokiu nikako...ima dosta problema vezanih za samo retardirano kuciste,tj plastiku,shine i sve od spoljasnjeg hardvera (kao i drug sto na N95 pizdi od EXTREMNO losheg kvaliteta slider mehanizma,ovde nisu nista promenili)

tako da je Omnia pravi izbor,+ imas 8gb interne, pa ti dodje ko iphone,samo s boljom kamerom, i drugacijim softverom ;) /mozda boljim mozda gorim,zavisi kako volis WindowsMobile ;)

:))) nemoj iPhone 2g da gledas,pogotovo sad kad za manje do mesec dana izlazi novi model iPhone-a.... ne zbog toga sto ce izgubiti na ceni,nego zato sto je vec inferioran jako....

Izasao i predstavljen pre 10 dana.

kad se pusta u prodaju?!

edit: mislim u evropi?!

Poslednja izmena:
Nasao sam povoljno N96 i pazario je ;D Sto se tice funkcija i izgleda.... telefon je stvarno odlican, ali ste u pravu sto se tice kvaliteta izrade nije nesto kvalitetno odradjen, moram polako da ga otvaram i zatvaram jer imam osecaj da ako ga budem sillio da ce da se raspadne!

Nasao sam povoljno N96 i pazario je ;D Sto se tice funkcija i izgleda.... telefon je stvarno odlican, ali ste u pravu sto se tice kvaliteta izrade nije nesto kvalitetno odradjen, moram polako da ga otvaram i zatvaram jer imam osecaj da ako ga budem sillio da ce da se raspadne!

Upravo tako...menjaj ga za n95 8gb...em ce ti ostati para em imas kvalitetnije izradjen tel!!!

Istina je... resavanje stocka... ali je Symbian OS 9.3, S60 rel. 3.2 bolje optimizovan tako da se downgrade ne primeti prakticno a uz to je dodata hardverska akceleracija za video kodeke, u sustini ono sto je bio najvetji problem... Java je MIDP 2.1 a i dodata je podrska za OpenGL ES 1.1...

Što volim ovakve teme gde se traži savet, i onda čovek kupi telefon za koji mu ama baš niko ovde nije dao savet:) Šta više mnogi su ga odvraćali baš od tog modela :)

Možda on nešto zna što ja ne znam, da treba kuiti upravo suprotno od onoga što te ovde ljudi posavetuju hehe.

O bože, daj otkači me se čoveče to je kevin telefon, šta si se primio proganjaš me iz teme u temu.

Neverovatno kakvih bolida na ovom svetu :)

Kao prvo telefon sam kupio pre prvog loseg komentara za N96, tako da je bilo kasno, a i nasao sam ga dosta povoljno za razliku od drugih modela, koje sam u tom trenutku mogao da kupim za vise para nego sto sam dao za ovu nokiu!!!

Nazad
Vrh Dno