Šta je novo?

iPhone 18

• Začetnik teme Začetnik teme nitro5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Solidno.

Video sam razna nagađanja po netu za 18-icu, svašta se priča. Ja bih lično najviše voleo da se vrate na titanium.

I ono što bih baš voleo je da opet naprave mini verziju. Još sam na 13 mini i iskreno ne bih ga menjao ni za šta veće, savršena veličina za ruku i džep.

Iphone 18 Mini sa malo vecim ekranom, ali manjim okvirima, pa da bude slicnih dimenzija kao 13 mini...sa 120hz ekranom i malo vecom baterijom bi bio top...i da ga apple lepo izreklamira, mislim da bi se super prodavao 😀

Iphone 18 Mini sa malo vecim ekranom, ali manjim okvirima, pa da bude slicnih dimenzija kao 13 mini...sa 120hz ekranom i malo vecom baterijom bi bio top...i da ga apple lepo izreklamira, mislim da bi se super prodavao 😀
Niko više ne kupuje te manje telefone, da postoji tržište i kupci za njih i dalje bi ih pravili.

Drustvo, nov sam na ovoj temi jer sam je upravo pronasao, pa izvinite mozda na nekim ponavljanjima ako ih bude.

I ja se isto nadam kao sto se pominje, da ce vratiti Titanijum, ali ja sumnjam. Prvo zbog manje cene aluminijuma. Drugo, ako sam dobro razumeo, hladjenje je losije s titanijumskim kucistem, pa su zato i presli opet na Aluminijum.

Neko je pominjao izlged 16 vs 17 pro, i ja mislim da je tu vise stvar ukusa. Prosle godine ovo vreme, kad sam prvi put video najave za 17pro, razmisljao sam, jao sto je ruzno. Medjutim, sad mi je ustvari lepse. Ne mora da znaci da sam u pravu, ali to je subjektivno, posto sam prosao kroz obe verzije.

A jel moze neko da mi kaze, kolike su cene ovde u Srbiji (Beogradu) ako neko hoce da kupi nov telefon, bez ugovora? Jel to uopste moze? (zivim vani, ali dodjem jednom godisnje u posetu). Ja se spremam za poskupljenje 18pro kad izadje, samo je pitanje koliko.

Odlicna tema za diskusiju.

naravno da moze

A koliko ce tek biti 18 PM , ja sam 17 PM 256gb platio 189 k , samo da sada to ne bude cena 18 pro 😱

Nemamo official apple store gde cena mora da bude kao u svim ostalim na tlu EU + PDV koji svaka drzava odredi. Ali release date cene i u De/fr za 17 pro max nisu nesto spektakularno povoljnije bile nego u srb (25% pdv) dok je u swiss bilo osetnije povoljno (8% pdv). Ako ce cene skociti za ip18pm to kod nas znaci 2000€ retail u radnji🤷‍♂️

i ne mozes porediti cene u USA i cene u SRB

razlika izmedju te dve ekonomije je ogromna. trziste u SRB je manje od trzista u NY

A koliko ce tek biti 18 PM , ja sam 17 PM 256gb platio 189 k , samo da sada to ne bude cena 18 pro 😱
18 PM 256 će biti nešto malo skuplji, a verzije sa više memorije će biti značajno skuplje od 17 PM. Za sada se tako pretpostavlja, videćemo tačno za nepuna dva meseca. Apple ne želi da izgubi deo kupaca pa neće mnogo dizati cenu 256GB modela. Ipak oni imaju zaradu i posle prodaje telefona (iCloud, % zarade od aplikacija sa App Store i slično).

Da se nadovežem na prethodnu poruku, pitao sam AI da mi izračuna koliko prosečno Apple zaradi nakon prodaje baznog pro max modela (256GB), kaže oko 400-600 dolara tokom 4-5 godina. Tu se misli na: iCloud, Apple Wallet, 15-30% od svake prodate aplikacije na App Store itd.
Apple menadžeri znaju detaljne brojeve i sigurno će to imati u vidu kad budu određivali cenu novog 18PM. Zato mislim da se drastično poskupljenje memorije neće potpuno preliti na cenu telefona, Apple će da absorbuje deo troškova, da bi posle zarađivali od prodaje usluga i da bi održali tržišni udeo.

Malo poskupljenja će sigurno biti , ali i ja nešto mislim da će pokušati da se zadrže u nekim " normalnim " okvirima pa će im i to biti deo marketinga " Eto i pored nedostatka resursa i otežane nabavke uspeli smo da zadržimo cenu u xxxx domenu " i tu će skupiti nešto poena i novih korisnika.

Za prethodne godine mogu samo da skinem kapu i kažem bravo i hvala.

Javljam ovde ako nekog interesuje kad uzmem 18 Pro krajem Septembra 😊. Posto ja to mogu preko posla, svake godine uzimam najnoviji. Jedino sam 14 pro preskocio jer mi nije bio dovoljno ubedljiva nadogradnja na 13 Pro.

Nisu okolisali previse🤣

Obzirom da su mnoge info već iscurele mislim da će ovako neke cene biti

Pro 18 256 - 1249 $
Pro Max 18 256 - 1349 $

Veći kapacitet memorije sad neće ići gore sa cenom za 10% već bliže 15% ako ne i celih 20% , samo moje mišljenje.

Ova cena za veći model se toliko približava MBP 14 inčnim bazičnim modelima, koji se daju nahvatati vrlo često na popustima na Amazonu, da je to čudo i realno je da se čovek zapita u kolikoj meri je to više nenormalno. Ne da li je, već samo koliko 😁

Ovo pišem kao neko ko nikad ne razmišlja da pređe na android telefone ili Win mašinu 😃

Mislim da će Pro 256GB modeli da poskupe "samo" 100-150 dolara, a šteta što su izbacili Plus model. Ovako ko želi veći iPhone sa pristojnom baterijom, moraće da se ispruži 1400+ evra i to na KP kad se cena stabilizuje... Da nije MacOS-a, sad bih razmišljao da se vratim na Android😄

nije bas vezano za predstojeci model, zanima meda li je neko u slicnoj situaciji kao ja - imam 16pm, do sada sam od cetvorke menjao telefon na 2god, dok se jos stari uredjaj moze prodati za solidan novac. bio sam do juce siguran da cu tako i ove god, ali tek sam nedavno procitao da zapravo Apple preskace '19' dogodine zbog godisnjice i da ce ici odmah na 20 (ili XX, kako god ga budu nazvali) - naravno, sve su spekulacije u ovom trenutku, ali pretpostavlja se da ce biti unapredjenog i softvera i dizajna kao kad je X izasao svojevremeno.
jel jos neko ko menja telefon na 2 god. (a znam da dosta ljudi radi slicno) planira da preskoci ovu i saceka onu narednu generaciju? jer osim u ramu, malo bolje kamere, nece biti neki preveliki skok.
ps - ne radim to iz neke sujete ili kompleksa, ali vec na kraju druge godine primetim da mi baterija malo oslabi i kao sto sam vec naveo, vec u trecoj godini prodajna cena polovnjaka ce vec drasticno opasti.

nije bas vezano za predstojeci model, zanima meda li je neko u slicnoj situaciji kao ja - imam 16pm, do sada sam od cetvorke menjao telefon na 2god, dok se jos stari uredjaj moze prodati za solidan novac. bio sam do juce siguran da cu tako i ove god, ali tek sam nedavno procitao da zapravo Apple preskace '19' dogodine zbog godisnjice i da ce ici odmah na 20 (ili XX, kako god ga budu nazvali) - naravno, sve su spekulacije u ovom trenutku, ali pretpostavlja se da ce biti unapredjenog i softvera i dizajna kao kad je X izasao svojevremeno.
jel jos neko ko menja telefon na 2 god. (a znam da dosta ljudi radi slicno) planira da preskoci ovu i saceka onu narednu generaciju? jer osim u ramu, malo bolje kamere, nece biti neki preveliki skok.
ps - ne radim to iz neke sujete ili kompleksa, ali vec na kraju druge godine primetim da mi baterija malo oslabi i kao sto sam vec naveo, vec u trecoj godini prodajna cena polovnjaka ce vec drasticno opasti.
Druze, moje misljenje je da novi telefon na 2 godine ima smisla. Ja sam, osim 14-ice, uzimao svake godine pocev od XS. I najveci skok sam osetio upravo s iphone 13 pro na 15 pro. 16 pro skoro isto kao 15 pro, samo malo tezi sto mi se nije svidelo. 17 pro samo vizuelno sto je lepsi od 16 (po meni bar) i sto ima 8x zoom, koji cesto koristim.

Cekati 3 godine je balans, jer sto kazes, vec BH padne vise i prodajna cena je manja onda.

Jedino sada sto se nadam da ce skociti i cena polovnjaka, kada skoce cene 18-ce.

Koliko je realno da se digne cena iPhone 17 vakuum (Svi modeli) na KP ako 18 pro / max poskupe za 200-250$?

Ja bih se lično neprijatno iznenadio , ali sve je moguće naravno.....

Nazad
Vrh Dno