Šta je novo?

iPhone 18

• Začetnik teme Začetnik teme nitro5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bolja baterija 10-15%, brže punjenje, dosta jači procesor (štedljiviji + znatno bolje hlađenje, veća površina vapor chamber), manji dynamic island, varijabilni otvor blende kao najveća novina što bi bar na papiru trebalo da znači dosta bolje noćne fotografije, više svjetla, dosta bolji background blur, na papiru ponavljam sve bi to trebalo biti primjetno bolje. Novi modem i još dosta sitnih promjena koje i nisu vrijedne toliko pomena (npr timelaps 4K Dolby Vision, onda DV sada u Cinematic mode-u snima u 60fps umjesto dosadašnjih 30...)

Dakle nije da nema razlika ali ne opravdava doplatu veću od 250-300e koliko će mene izaći na jednom ugovoru kod Telekoma. 🙂 (mada se još nisam odlučio)

Poslednja izmena:
Upravo sam uspeo da saznam koji panel ima moj 18pm - socijalni naravno LG GH3 !

Instrukcije kako da i vi proverite:

Pogledajte prilog 554871

Pogledajte prilog 554873

Mislim po meni je izgled ok, nemam neke zamerke al' eto sada kada znam ne znam sta da mislim, mozda nisam
merodavan za ocenu kvaliteta.
Nasao sam i neku app koja sve to lepo upakuje sysdiagnose (meda sa cvikama)

Kaze ovako:
Pogledajte prilog 554875Pogledajte prilog 554876Pogledajte prilog 554877Pogledajte prilog 554878Pogledajte prilog 554880
Ignorance is a bliss, jos jednom na delu

Danas sam čačkala 18 PM u iStyle-u i uporedila ga sa svojim 17 PM. Znam da je procesor nešto brži, ali kroz skrolovanje kroz meni nisam primetila neku razliku, kao ni u težini, iako vidim da mnogi to naglašavaju. Jedina jasna razlika koju sam primetila jeste ekran i kalibracija boja. 18-ica je vidno svetlija, čak i kad su oba bila na maksimumu (iako su na papiru iste osvetljenosti). Čak i sa isključenim True Tone-om, bela na 17-ici kod mene malo vuče na žuto, dok je na 18-ici stvarno bela, nekako hladnija. Što se kamere tiče, slikala sam par fotki i, osim što mi slike deluju svetlije i boje nešto lepše, nisam primetila neku razliku u oštrini i kvalitetu. E sad, da li je to do same kamere ili do kalibracije boja na ekranu, ne znam.

Moze se ovde pisati ko sta hoce , onaj ko je resio da kupi 18 ili samo pomislio na to u 99 % ce ga kupiti . Ko ima seriju 17 po meni ne vredi da prelazi na 18 , jedino ko je aple fan pa svake godine novi Iphone .

Danas sam čačkala 18 PM u iStyle-u i uporedila ga sa svojim 17 PM. Znam da je procesor nešto brži, ali kroz skrolovanje kroz meni nisam primetila neku razliku, kao ni u težini, iako vidim da mnogi to naglašavaju. Jedina jasna razlika koju sam primetila jeste ekran i kalibracija boja. 18-ica je vidno svetlija, čak i kad su oba bila na maksimumu (iako su na papiru iste osvetljenosti). Čak i sa isključenim True Tone-om, bela na 17-ici kod mene malo vuče na žuto, dok je na 18-ici stvarno bela, nekako hladnija. Što se kamere tiče, slikala sam par fotki i, osim što mi slike deluju svetlije i boje nešto lepše, nisam primetila neku razliku u oštrini i kvalitetu. E sad, da li je to do same kamere ili do kalibracije boja na ekranu, ne znam.
Ekran je lutrija, zavisi od telefona do telefona, nije svaki 18pm isti. Imaš na prethodnoj strani, neko je pisao.🙂

Moze se ovde pisati ko sta hoce , onaj ko je resio da kupi 18 ili samo pomislio na to u 99 % ce ga kupiti . Ko ima seriju 17 po meni ne vredi da prelazi na 18 , jedino ko je aple fan pa svake godine novi Iphone .
Naravno, ovi što pričaju da je telefon bolji klasičan cope. Prepakovan uređaj 95%. Nosim 17 i na kraj pameti mi nije upgrade na ovo, nisam sklon čašćavanju Applea teško zarađenim parama.

Neko ko misli da je procesor efikasniji ne znam koliko procenata treba da odgleda ovaj video

Tacno, tako da ocekujem min 20% bolju “bateriju”.
17 Pro Max mi svaki dan zavrsi ispod 20% baterije.
O tome koliko kome izdrzi baterija i ko sa koliko % baterije zavrsi ili ne zavrsi dan je samo u pitanju individualno koriscenje telefona . Sada imamo i to da telefoni - Iphon sa e sim karticom ima i vecu bateriju . Znaci poredjenje nije moguce precizno utvrditi - svi razlicito koristimo telefone i ne punimo ih isto . Mani baterija na 17 PM pregura dan i to sve u zavisnosti kako ga koristim taj dan .

O tome koliko kome izdrzi baterija i ko sa koliko % baterije zavrsi ili ne zavrsi dan je samo u pitanju individualno koriscenje telefona . Sada imamo i to da telefoni - Iphon sa e sim karticom ima i vecu bateriju . Znaci poredjenje nije moguce precizno utvrditi - svi razlicito koristimo telefone i ne punimo ih isto . Mani baterija na 17 PM pregura dan i to sve u zavisnosti kako ga koristim taj dan .
Ja pricam o svom koriscenju i prelasku sa 17 Pro Max na 18 Pro Max.
Ocekujem oko 10% bolju bateriju, + dodatnih 10% posto je sigurno toliko degradirala batarija na godinu dana starom 17.

Iskreno govoreci nije mi problem da kupim 18PM , ali sam zadovoljan sa ovim 17PM sirotinjskim , tako da cekam , ako uspem samo da izdrzim na ovom telefonu do pojave jubilarca . Meni je telefon O D L I C A N

Demo mod ti pruza to sto vidis. Cim se skine demo mod ekran bude identican 🙂 sluzi da privuce paznju i napravi razliku iz prve.

Demo mod ti pruza to sto vidis. Cim se skine demo mod ekran bude identican 🙂 sluzi da privuce paznju i napravi razliku iz prve.
Nije do toga, dobro je primjetila, na 18 Pro Max je bijela bijela, a na 17 Pro Max vuce na zuto. Uslikacu u toku dana.

I ja razmisljam da predjem na 18 PM jer mi je baterija postala ocajna zadnjih 7 dana mozda. Kako je dosao novi IOS bila je dobra, mozda cak i bolja na pocetku u odnosu na iOS26 ali kako se indeksiranje zavrsilo, tesko ******. Da ga vracam na fabricka, sanse nema.

Ne postoji argument za prelazak sa 17 na 18. Meni je, na primer, kamera jako bitna zbog posla i ova promena mi se dopada. Problem je što iPhone u zatvorenom prostoru, čak i pri jakom osvetljenju, pravi tamnije fotografije i ima taj žućkasti tint. Napolju tog problema nema. Tako da meni ova sitnica znači, iako mi je daleko od razloga za prelazak. Nije stvar samo u tome što je belo belo, već i sama fotografija deluje svetlije, manje zatamnjeno, boje su mi nekako lepše i postprocesiranje mi izgleda bolje. E sad, da li je do kamere ili do ekrana, to ostaje da se vidi.

Naravno, cisto bacanje para i nasi hirovi. Meni uskoro stize 18PM iz USA, hteo sam prosle godine 17PM da kupim, ali su mi cene kod nas bile poprilicno visoke na oglasima nakon izlaska. Naredne 3 god sam miran sto se telefona tice 🙂.
Meni je glavni argument prelaska sa 15+ na 18PM kvalitet fotografije i zoom uz bateriju, da bih imao lepse porodicne fotografije i fotografije dece sa treninga/takmicenja prvenstveno zbog znatno boljeg zooma.

Ne postoji argument za prelazak sa 17 na 18. Meni je, na primer, kamera jako bitna zbog posla i ova promena mi se dopada. Problem je što iPhone u zatvorenom prostoru, čak i pri jakom osvetljenju, pravi tamnije fotografije i ima taj žućkasti tint. Napolju tog problema nema. Tako da meni ova sitnica znači, iako mi je daleko od razloga za prelazak. Nije stvar samo u tome što je belo belo, već i sama fotografija deluje svetlije, manje zatamnjeno, boje su mi nekako lepše i postprocesiranje mi izgleda bolje. E sad, da li je do kamere ili do ekrana, to ostaje da se vidi.
Neki dan bas gledao review jednog profi fotografa i samo je kameru komentarisao. Sazetaj je sledeci, mogucnosti te nove blende ce primetiti 5% korisnika,ostali jok. Ako ti spadas u te profi fotografe,menjaj inace nema svrhe.

18 Pro.
Mozda je ovo malo subjektivno, ali jedini osetni napredak u odnosu na 17P jeste koriscenje telefona napolju. Nema vise da se smanjuje osvetljenje posle 2 minuta ili da se telefon greje. I po mom nacinu koriscenja telefona, baterija je solidno bolja u odnosu na 17P.

Kamere i sve ostalo, nema razloga na prelazak po meni.

Nema ni tih 5% , prosto ne može da se postigne taj efekat koji fotograf može videti korišćenjem kamere i objektiva, naravno to je i limit samog senzora i sve ostalo , ali dobro , prodavaće se i bez toga i po neko će spomenuti " Da , ali sad su bolje slike u mraku " i to je to

Nazad
Vrh Dno