Šta je novo?

iPhone 17

• Začetnik teme Začetnik teme nitro5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako je isto ako telefon nema fizički slot za sim karticu? Dovoljano je i da je samo baterija drugačija, a ima tu više stvari. Moraju biti različiti.

Zasto je na oglasima US verzija jeftinija? Jel ima jos neka razlika sem esim i vece baterije?
Po oglasima je uglavnom Japan i svašta nešto, ali garancija ne važi, pitao u Macoli, ko to donese mora račun da ima.
Ja se držim proverene priče EU, znam da garancija važi i da ću bez problema posle dalje prodati.

Pisali smo vec o tome, ali da ponovim ukratko: Iz prakse na koju su korisnici navikli racun uglavnom ne treba jer je garancija world-wide za prenosne uredjaje poput iPhonea, ali Apple se, naravno, ogradio i moze da trazi racun...

Samo sto ne pise eksplicitno mora nego moze da trazi... pa se izmedju ostalog navodi i par specificnih slucajeva, npr. kada zakon drzave zahteva produzenje garancije za vreme provedeno u servisu (kao u Kaliforniji) ili kada datum kupovine nije tacan, pa je zato uvek pametno imati racun...

Ali cuvajte racune za svaki slucaj jer na kraju stoji ovo konkretno:

When seeking a service, Apple may request that you provide a copy of the sales receipt or AppleCare Proof of Coverage document for your product to verify eligibility for a warranty service, even if you have already registered your product. Your warranty is the same whether or not you register.

Nego, jel ima neko da mu se izgrebao telefon stvarno? Moj je da kucnem u drvo bez zastita ( kao i svi do sada) i da kucnem u drvo ko nov je i dalje, a desavalo mi se da ga zakacim malo...

Ko hoce detaljno da cita za garanciju:

Jel zna neko, jel moguće otključati iPhone koji je lockovan na američke provajdere?

Jel zna neko, jel moguće otključati iPhone koji je lockovan na američke provajdere?
Moze, ali treba biti oprezan sa time. Neki stariji Verizon iPhone uredjaji ne podrzavaju klasican GSM. Noviji mogu imati softverski zakljucane 4G/5G band-ove. Otkljucavanje kosta reda velicine 60-200 USD. Sve zavisi od konkretnog modela.

SIM free modeli kupljeni u USA podrzavaju sve band-ove i jedina razlika u odnosu na evropske je sto nemaju slot za sim karticu (ali imaju malo vecu bateriju).

Kako vam se pokazala kamera na Air modelu ? Konkretno me zanima slikanje scena i predmeta u pokretu. Trenutno koristim S25 i shutter lag je ogroman problem, jako tesko slikati nesto u pokretu, gotovo svaka slika bude mutna.

Ja sam hteo, otisao da zamenim, kad sam uzeo 17 u ruku deluje kao igracka u odnodu 15 pro max.Kad se naviknes na veci ekran tesko ide nazad.

Sto se tice display-a ja sam sa veceg presao na manji i 2-3 dana mi bilo neobicno.... sada... nikada vise na veci. Ne igram igrice tako da mi i ne treba... inace da ima jos za nijansu manji, na njega bih presao. Sto se mene tice, nikada vise na velicinu.

Zato postoji Pro serija. 😊
Mislim da je šakama najlakše kad se pređe na manji ekran li da toga postanemo svesni tek kasnije.

Samo treba razgranciiti koliko cesto koristimo telefon jednom rukom. Ja sam uzeo 17 pro posle ultre da bih sebi olakšao korišćenje jednom rukom. Šta sam dobio? Ništa. Koristim ga sa dve ruke jer ne radi swype kako treba, nemam voice type. Vracam se ultri i velikim telefonima.

Ima tu i druga strana price. Iphone je uglavnom bio manji od konkurencije, i prava rec bi bila... nekako elegantniji. Danas, sa pro max i tim velikim ekranom nekako je kao i sve drugo, kao da ne izlazi iz proseka. Kada se na to doda recimo njegova debljina, izgleda nekako profesionalnije, ciglasto, u odnosu na recimo jedan Samsung koji je tu velicinu kompenzovao debljinom te samim tim mozda deluje i elegantnije. Pro verzija je bas tu negde, sve sa stilom, nit veliki, nit mali, ma bas sve po meri, pravi izvorni iphone, perfekcija. Da ne bude zabune, samsung/iphone, ne govorim o karakteristikama itd, vec isklucivo o izgledu.

Što se tiče izgleda, Samsung nikad više nije ličio na iPhone, prekopirali su ga. I mene su nervirale oštre ivice na S24 Ultra, nestao je i edge zakrivljeni ekran = S25 Ultra.
Što reče Peca u nekom klipu (mislim u recenziji S25 Ultra), neko je progutao veliku knedlu u Samsnugu kada su prekopirali iPhone izgled, jer su videli da taj zaobljeni izgled i ravan ekran prolazi odlično kod kupaca i da im se sviđa.

Sad svi kopiraju jedni druge. Nego kupih 17 pro i stiže mi sutra. Do sad android i od sutra po prvi put ios. Koliko će mi trebati za privikavanje? Ima li ovde nekog ko je prešao na drugu stranu? 😅

Evo ja prvi put presao pre 4 dana. Visim po guglu i gemini-u vec danima 😀 Mada evo sad vec sam se navikao na vecinu stvari, jedino i dalje krecem da udjem u settings preko control centra i u nekim aplikacijama svajpujem za back a ne moze.

Sad svi kopiraju jedni druge. Nego kupih 17 pro i stiže mi sutra. Do sad android i od sutra po prvi put ios. Koliko će mi trebati za privikavanje? Ima li ovde nekog ko je prešao na drugu stranu? 😅
Ja se nisam privikao nakon 1.5 mesec i prodao ga. Prešao sa Samsung 23ultre na 17 pro i vratih se na 25u. Galerija očaj, tastatura krš, često neke stvari neće da mi sheruje kroz sa/viber, npr iz yettel aplikacije, neće da sheruje uplatnicu.
Adobe PDF iz nekog razloga mi nije radio kako treba, a plaćam premium.

Ja se nisam privikao nakon 1.5 mesec i prodao ga. Prešao sa Samsung 23ultre na 17 pro i vratih se na 25u. Galerija očaj, tastatura krš, često neke stvari neće da mi sheruje kroz sa/viber, npr iz yettel aplikacije, neće da sheruje uplatnicu.
Adobe PDF iz nekog razloga mi nije radio kako treba, a plaćam premium.
Hmmm
Ja telefon dosta koristim za posao, radim baš sve i svašta na telefonu pa ako ne budem uspeo da se prilagodim prodaću ga sigurno.

Sve je to individualno, ja sam se navikao za par sati kad sam prešao sa Samsunga na iPhone, a što se tiče deljenja uplatnica (raiffeisen), tastature i ostalo što je forumaš iznad spomenuo, meni sve super funkcioniše. Tako da zavisi od čoveka do čoveka kome šta više odgovara, i od ponekih aplikacija koje koristi...

Identicno....i ja sam se vrlo brzo prilagodio...meni su sitemi jako slicni. Takodje, mi sve radi bez problema, vezano za aplikacije koje koristim ( i za firmu i privatno ). Ali kao sto si rekao sve je to individualno

Generalno sam navikao i ja na te stvari. Što se tastature tiče, swype i vođice type na srpskom mi fale. Clipbord takodjer.
Yettel aplikacija ne htela da sheruje uplatnicu, ne jednu, već par komada.

Kakva su vam predviđanja o kretanju cene za obični 17? Kada je izašao na KP je bio preko 1000e. Sada je već 880e. Da li očekujete da tamo negde početkom februara padne na 800?

Što se tiče izgleda, Samsung nikad više nije ličio na iPhone, prekopirali su ga. I mene su nervirale oštre ivice na S24 Ultra, nestao je i edge zakrivljeni ekran = S25 Ultra.
Što reče Peca u nekom klipu (mislim u recenziji S25 Ultra), neko je progutao veliku knedlu u Samsnugu kada su prekopirali iPhone izgled, jer su videli da taj zaobljeni izgled i ravan ekran prolazi odlično kod kupaca i da im se sviđa.
Imam Samsung Galaxy Note 4 iz 2014. godine koji odbija da umre i dalje koristim paralelno sa iPhone 15 Pro Max. Samsung iz 2014. koji imam, Ultra tog vremena, je isto zaobljen kao i ovaj novi iPhone. E sad, fora je što je taj Android iz 2014 (i 2015 kada je dobio Android 6.0.1.) i ceo telefon bolji od IP15PM osim kamere i brzine što je u očekivano posle toliko godina. Bolji je i funkcionalniji softver. Sve mi je lepše, Samsung SMS aplikacija, imenik, control centar, notifikacije i slično. ali fotografija mi je bitna pa otuda i noviji uređaj.

Kakva su vam predviđanja o kretanju cene za obični 17? Kada je izašao na KP je bio preko 1000e. Sada je već 880e. Da li očekujete da tamo negde početkom februara padne na 800?
Moguće je u februaru... Obično je decembar dosta jak po pitanju prodaje (božićni i novogodišnji pokloni, akcije kod mobilnih operatora na zapadu naravno itd.), u januaru i februaru kreću da se stabilizuju/gomilaju zalihe, pa ubrzo kreće blagi pad cena (februar/mart).

Nisam siguran jer se odlično prodaju ali do marta-aprila sigurno. Sačekaj, nije ti hitno.
Stoji da je osnovni model u odnosu na Pro Max nekako igračka ali Green Sage iPhone 17 je apsolutno prelep, nema priče o tome.

Kakvi su utisci sa iOs26.2?
Ja sam i dalje na 26.0, sve mi savrseno radi, nego eto planiram da pustim neki update, cisto onako 😄
Da li je baterija ista kao na 26.0 ili se nesto poboljsalo/pogorsalo, to me i najvise interesuje!?

Nazad
Vrh Dno