Šta je novo?

iPhone 17

• Začetnik teme Začetnik teme nitro5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Manja tezina, malo veci i svetliji ekran sa manjim okvirima, baterija verovatno tu negde, kamera manje, ali sada i ultrasiroka ima 48mpx, e sad, da li je senzor glavne kamere losiji, to ne znam, malo duza podrska, malo bolje performanse.
Iskreno, mislim da se ne isplati prelazenje sa 15 pro na obican 17...ali dobro, ako neko voli da se igra, sto da ne 😀

Ok ,javi obavezno i bas me zanima dali ima neke velike razlike i dali se isplati prelazak sa 15 pro na 17.

Ja presao sa 14pro na 17pro, meni licno se ne isplati . Ne slikam se za instagram 🤣, napravim neku fotku psa, prirode i to je. Dobio sam novu bateriju i drugu boju telefona. Sve sto sam koristio radilo mi je lepo i na 14pro.

Evo jedne fotke od pre par dana pa proceni:
unnamed.jpg

high res: https://i.ibb.co/HDkmrQJ1/unnamed.jpg

Poslednja izmena:
Ja sam sa 13 pro na 17 najvise presao zbog type c. Svi uredjaji su mi na type c, samo telefon na lighting. Sve ostalo radi dobro kao i na svakom iphone-u. 🙂

Manja tezina, malo veci i svetliji ekran sa manjim okvirima, baterija verovatno tu negde, kamera manje, ali sada i ultrasiroka ima 48mpx, e sad, da li je senzor glavne kamere losiji, to ne znam, malo duza podrska, malo bolje performanse.
Iskreno, mislim da se ne isplati prelazenje sa 15 pro na obican 17...ali dobro, ako neko voli da se igra, sto da ne 😀
Baterija je nebo i zemlja, jutros sam ga zakačio na punjač na kratko kad sam se probudio. Dosta je brže punjenje sa laptop punjačem od 66w u odnosu na 15 Pro. Skinuo sam ga sa 93% a evo dan završavam na 58% sa 4h 43min screen active time. Ne pamtim kada sam dan izgurao sa više od 20% na 15 Pro. Ono što sam primetio na starom je da Bluetooth rastura autonomiju, wireless Carplay ili slušalice bukvalno tope bateriju, dok je ova nova serija neuporedivo bolja na tom polju. Danas bio 2h u autu i sat vremena u teretani, za to vreme pala par procenata samo.

Pišem detaljnije utiske za vikend, ali sam za sad prezadovoljan kupovinom.

Pozdrav, kakvi su utisci sa Iphone 17 pro max..? Baterija, kamera? Da li se isplati prelazak sa 16 pro max?
U poredjenju se Androidom da li moze neki da mu parira?

Ja sam bas zadovoljan sa 17 pro i baterijom. Danas, 88% usage 9h59min screen active i 5h5min screen idle. AOD uključen, wifi/4g 40/60.
Juce 94% 9h29min/6h41min

Po navici sa starog androida ga nakacim na 15min na punjac, ali nema potrebe.

Pozdrav, kakvi su utisci sa Iphone 17 pro max..? Baterija, kamera? Da li se isplati prelazak sa 16 pro max?
U poredjenju se Androidom da li moze neki da mu parira?
Vjerovatno ne ali sve zavisi od licne percepcije.
Nekome se ne isplati sa 14 PM prelazak dok sam ja presrecan sto sam zamijenio 15 PM ovim.
Baterija je nebo i zemlja i meni to mnogo znaci. Sinoc bas kupio Anker punjac sa 67w i malo se i brze puni nego 15PM koji sam punio starim punjacem.
Displej je bolji takodje kao i kamera. Prednja kamera dosta bolja iako za ovih 20tak dana nisam napravio nijednu fotku sem video poziva gdje drugi pohvale kvalitet.

15 PM (sa mnogo dodataka) prodao za 700€, ovaj preko firme dobio za 1.250€ tako da ta razlika me nije mnogo izasla a dobio sam dosta bolji uredjaj.

Baterija je nebo i zemlja, jutros sam ga zakačio na punjač na kratko kad sam se probudio. Dosta je brže punjenje sa laptop punjačem od 66w u odnosu na 15 Pro. Skinuo sam ga sa 93% a evo dan završavam na 58% sa 4h 43min screen active time. Ne pamtim kada sam dan izgurao sa više od 20% na 15 Pro. Ono što sam primetio na starom je da Bluetooth rastura autonomiju, wireless Carplay ili slušalice bukvalno tope bateriju, dok je ova nova serija neuporedivo bolja na tom polju. Danas bio 2h u autu i sat vremena u teretani, za to vreme pala par procenata samo.

Pišem detaljnije utiske za vikend, ali sam za sad prezadovoljan kupovinom.

Ако приметиш још неку битну разлику, напиши, и ја сам заинтересован да пређем са 15 про на 17 регуларе.

Moze li preporuka nekog case od kože da je dobar osim Apple?

Da li ja ne nalazim tu opciju, ili je jednostavno nema na iOs-u. Rec je o notifikacijama za Youtube, u padajucem meniju sa notifikacijama sam na Androidu mogao da jednim klikom sacuvam video za “Gledacu kasnije”, dok ovde to ne nalazim.
Mogu da obrisem notifikaciju ili preko nje udjem u Youtube.

Pre nego što se pusti video desno ima 3 uspravne tačkice i u tom meniju je opcija Save to Watch later

Ако приметиш још неку битну разлику, напиши, и ја сам заинтересован да пређем са 15 про на 17 регуларе.
Grejanje, ja sam presao sa 15 Pro na obican, i telefon je dosta hladniji, nosim telefon bez maske pa primecujem svaku promenu. Jedino osecaj pri drzanju telefona mi je bio bolji na 15 Pro, da l' zbog toga sto je frame bio titaniumski, ili zbog toga sto je telefon bio tezi, ne znam, ovaj mi nekako sada deluje ''suplje'' 😅

Što se tiče estetike serija 17 Pro- Pro Max je blagi horor. Siva je donekle okej, ostali haos.
13 Pro Max Alpine Green, Graffith i Siera Blue, 14 Pro Max Purple, 15 Pro Max White, Natural, Natural Titanium...
Svi oni su mnogo lepši od 17 Pro-Pro Max serije.
Lepota je u oku posmatrača ali to su činjenice.

Kada hoću da dobijem informacije o mreži ( na A1 sam konkretno ) sa 3001#12345# nakon nekoliko sekundi dobijem poruku :
Error performing request
Unknown Error
Probao sam da resetujem telefon, uključim pa isključim air plane mode….ne pomaze
IOS 26

A zvezdice jel si ukucao ide (staviću x umesto zvezdice zbog formatiranja na forumu) x3001#12345#x kada uđeš u field test sačekaj minut dva da učita sve podatke.

ii odjednom mi vise ne rade notifikacije. sve sam proverio, iskljucio i sleep focus totalno, kao i one ostale fokuse i gluposti. opet mi nista ne stize. sad mi je isto kao i na androidu 😀 ili ne stizu, ili stignu, ali dosta kasnije

Ajde da napišem i ja koju posle malo dužeg druženja. Obično kupujem na dve godine, imao sam 11 Pro>13 Pro>15 Pro. Ovo je prvi base model.

U poređenju sa 15 Pro za nijansu je lakši, ekran je svetliji na otvorenom i malo veći, ali sam prikaz u zatvorenom sa automatskim osvetljenjem je jednako dobar na oba telefona. Veličina prošlog mi je više odgovarala, dok je prava mera bio 11 Pro, ali verovatno nikad više neće napraviti tako mali telefon posle fijaska sa Mini modelima.

Izrada je bila bolja na prošlom, lepši je osećaj titaniuma u ruci, ali čelik koga su izbacili ranije mi se činio još bolji iako je 13 Pro bio izuzetno težak. Ovaj (a i 17 Pro, ali do njega ćemo doći malo kasnije) ima pomalo "jeftin" osećaj u ruci.

Brzina je identična, nema nikakvog štucanja u radu sad na 26.1, dok je prva verzija ios 26 bila baš problematična na 15 Pro.

Glavna kamera potpuno ista, čak i uz pixel peeping ne mogu da primetim razliku između ova dva telefona. Ultrawide kamera je bolja, ne toliko preko dana, ali u uslovima lošijeg osvetljenja razlika je primetna. Selfie kamera je neuporedivo bolja na seriji 17, odlična je fora sa ovim kvadratnim senzorom, može da uhvati baš veliki ugao čak i dok držite telefon uspravno.

Punjenje je dosta brže na novom i čini se da ne morate da koristite specijalan apple punjač, razlika je primetna dok ga punim Lenovo 66w punjačem od laptopa, dosta brže puni, posebno do 80%. Uz Samsung 25w quick charger razlika je nekoliko minuta samo.

Autonomija je dosta bolja, sa oko 4-5h aktivnog ekrana ja svakog drugog dana kačim na punjač. 15 Pro je morao svako veče u low power mode i na punjač, doduše on je bio na 84% battery health.

Manje se greje ovaj novi, posebno prilikom igranja igrica. 15p je imao taj problem na izlasku, kasnije su to ažuriranjima malo ispeglali, ali je i dalje bio vruć prilikom dužeg snimanja, kada klinac igra igrice, ili kada se koristi navigacija. Na 17 seriji toga nema.

Ovo novo dugme za kameru je gimmick, em je loše postavljeno (previše nisko za slikanje palcem dok držimo telefon uspravno a previše visoko za kažiprst u landscape).

Odlično je što su napokon ubacili 256gb na osnovni model, 15 i 13 Pro su mi imali 128gb, dok je 11 Pro imao 256gb. Uvek mi je bila puna memorija sad kad obične aplikacije na chat zauzimaju po 7-8-9gb. Zeznuto je bilo što kad kupuješ novi sa više memorije platiš xxx€ više, dok kad ga prodaješ kao polovan ta razlika bude samo xx€. Mislim da je 256gb dovoljno za 90% ljudi sad.

Da li se prelazak sa 15 Pro na base 17 isplati: po meni da. Zamena baterije u ovlašćenom servisu je 22000din, ja sam doplatio malo više od toga i dobio sam nov telefon koji je u nekim stvarima egal a u nekima mnogo bolji od prethodnog. Jedino izrada (ali ko nosi u masci to i ne primeti), dimenzije i telefoto kamera su prednosti 15 Pro.

E, sad poređenje sa 17 Pro, koje kao da dele džabe. Četvoro ljudi u mom okruženju su prešli na njega, sa 12 Pro, 13 Pro, i dvoje sa 16 Pro. Svi su uzeli Cosmic Orange, jedan je esim, troje sa fizičkom sim karticom. Jedino ovom sa 12 Pro je prelazak bio wow, ostali su svi u fazonu dobar telefon ali sve je to slično. Ova sa 13 Pro je najveću razliku u bateriju primetila i lightning > usb c. I to je ostala na ios 16 do prodaje starog telefona, pa je bar novi ui dobila. Baterija je bolja na Pro, računajte pola sata - sat više nego na base, a nekih sat i po više screen active time na esim verziji. U ruci je Pro bolji, teži je zbog unibody izrade i veće baterije, a kamera plato služi kao odlično mesto za odmor kažiprsta. U maski je sve to isti đavo. Telephoto kamera je odlična, mnogo bolja u odnosu na 15 Pro. Ostale kamere i ekran su u potpunosti isti. Što se samog dizajna tiče, po meni je lepši i skladniji base model, ali je cilj ovogodišnjih Pro modela da ih vizuelno odvoje (zato su i ubacili ovu drečavu boju) i sa tim su u potpunosti uspeli. Da li vredi skoro 300€ u odnosu na base - ni u ludilu. Ali često ne kupujemo racionalno, neko taj novac potroši za dva izlaska, tako da: što da ne. Možda, ne kao upgrade sa 16 Pro, ali sa ovih starijih može biti lep upgrade posebno zbog autonomije.

Prilozi

• IMG_3893.jpeg
    IMG_3893.jpeg
    94.4 KB · Pregleda: 50
Da li ima neko ko je skoro preso sa androida na 17 Pro Max? Trenutno koristim S23 ultru, s obzirom da nisam nikad koristio Iphone hteo bih da probam. Interesuje me kakva su iskustva, sta mogu da ocekujem?
Imam opciju da uzmem 17 Pro Max 256 vakum za 1200e, verujem da je to ok cena s obzirom na to koliko je nov.

Ja sam prešao na s23u na iPhone 17pro. Iphone ima smisla porediti samo sa prethodnim modelima, pošto je u odnosu na samasung S seriju poluproizvod. Meni se dopalo što mi više odgovara manja veličina telefona (nikad se ne bih vraćao na veliki ekran), i baterija me oduševila. Znao sam da iOS nema ni deo mogućnosti androida, ali da je ovoliko bagovit nisam mogao ni da naslutim. Vremenom se navikneš, odnosno pomiriš sa svim nemogućnostima i nelogičnostima telefona, ali sam prelazak će ti biti bolan.

Ja sam prešao na s23u na iPhone 17pro. Iphone ima smisla porediti samo sa prethodnim modelima, pošto je u odnosu na samasung S seriju poluproizvod. Meni se dopalo što mi više odgovara manja veličina telefona (nikad se ne bih vraćao na veliki ekran), i baterija me oduševila. Znao sam da iOS nema ni deo mogućnosti androida, ali da je ovoliko bagovit nisam mogao ni da naslutim. Vremenom se navikneš, odnosno pomiriš sa svim nemogućnostima i nelogičnostima telefona, ali sam prelazak će ti biti bolan.
Potpuno isti komentar i od mene. Ja sam sa s23u presao na 17 pro. Prvo da bih promenio android posle duže vremena, drugi jer su me smorili veliki telefoni. Dosta nekih bagova, valjda ce se to ispeglati vremenom. Najveći problem mi je tastatura, sve ostalo nekako svarim.

Samsung treba Appleu.
Apple treba Samsungu.
Ja namerno zato za službeni telefon uzeo S24+ 512 GB.
Pitanje je ko je treći igrač ali taj treći je debelo, debelooo ispod njih.

Ја јесам примијетио неке багаове али нешто озбиљније нисам. Ево двије године сам на iOS у односу на андроид, јесте да кажем досаднији може много мање може да се играш са системом, али полако се иде ка андоиду па је могуће да из због тога има тих багове. Генерално много је стабилнији барем мени, није ми се десило да ми закаже када ми треба у послу.
Иначе сви се жале на тастатура али мени није уопште лоша, лако сам се навикао на њу.

Da li ima neko ko je skoro preso sa androida na 17 Pro Max? Trenutno koristim S23 ultru, s obzirom da nisam nikad koristio Iphone hteo bih da probam. Interesuje me kakva su iskustva, sta mogu da ocekujem?
Imam opciju da uzmem 17 Pro Max 256 vakum za 1200e, verujem da je to ok cena s obzirom na to koliko je nov.
Imao sam s25+ i 17 base pa uzeo 17pm (us model zbog bat) platio u onoj pomami dobrih 1350€ sad su oko 1250 a vrv se mogu naci i za 1200e. Da li vrede nekom tech entuzijasti (tj nama clanovima) ne vredi. Kamere su mi nista spec, selfie je dobar upgrade, baterija odlicna, ekran je odlican (zadne dve stavke su i glavni razlozi zasto sam i presao btw). Ne ocekuj nikakav wow efekat, prosto ne gledas u tel sa zadnje strane nego u ekran koji je kod flagshipova pitanje ukusa , nisam “content creator” pa je meni ovaj ip17pm samo stabilan veliki telefon sa dobrom baterijom. To sam primarno hteo to sam i dobio. Dal sam otkrio neke skrivene vrline kao sto mozes kod androida nisam a i ne nadam se😅 ako te ne svrbe prsti da bacas soma+ evra bolje iskuliraj🤷‍♂️ to je uvek pametniji izbor koji svi mi znamo al ipak podlegnemo hypu😅

Skroz mi je nebitno dal je dosadan ili ne. I na Samsungu sam poredjao parnaplikacija na početnoj strani koje koristim redovno, tako i ovde…

kao neko ko je koristio iphone ravno 10 godine, odlucio sam se da predjem na android - u mojoj glavi je to bila zelja da izadjem iz zatvorenog sistema koji mi je bio isti iz godine u godinu jedino se oblik uredjaja razlikovao. Presam sam na android i to s25 ultra. Koristio sam ga mesec i po dana i dosao do zakljucka da to nije za mene. Jedna od stvari koja mi je bolja kod s25 je velicina ekrana. Prvo sam imao frustraciju oko nacina gasenja aplikacija, ajde to sam pripisivao navici. Onda oni side barovi koji mi se aktiviraju ako odem prstom malo vise u levo ili desno. Potreba za konfigurisanjem postavki kod prvog pokretanja igara ( moj sok kad mi je jedan relativno laka igra lagovala nenoramlno da sam pomislio da je telefon riknuo dok nisam otkrio da ima podesavanja oko brzine , grafike i slicno). I posle mesec i po dana pojava kocenja, neprepoznavanja otiska i lica u mraku, zastajkivanja kao i kod note 4, resio sam da to nije za mene. Pre njega imao sa 14 pro max i prelazak na 17 pro max je za mene pun pogodak. Utisak je brzi, fluidniji rad, daleko bolja baterija. Radnje koje se automatski nastavljauju tipa slusas muziku, imas poziv, po zavrsetku poziva nastavlja se muzika bukvalno u sekundu dve, dok je samsungu trebalo ohoho, siri u odnosu na bixbi takodje meni laksi za rad . Tako da iako kazemo da sistem deluje isto, prelazak sa 14 na 17 je razlika. Jedine stvari koje mi nedostaju, a sto je kod samsunga odlicno je jutranji alarm koji te budi sa vestima o vremenu i temperaturi i zaista velika sloboda u podesavanjima oko izgleda menija, aplikacija. Deluje da svaka radnja u telefonu moze da se podesi. Iako nisam previse koristio , znaci kada znas da neke stvari mozes da podesis bas po tvojoj volji. Kod iphona , da l zbog toliko godina te stvari uzimas zdravo za gotovo.

Moźeš da napraviš automatizaciju alarma da ti čita vremensku prognozu i koliko ti treba do posla u realnom vremenu, preko Shortcus app.

Nazad
Vrh Dno