Ajde da napišem i ja koju posle malo dužeg druženja. Obično kupujem na dve godine, imao sam 11 Pro>13 Pro>15 Pro. Ovo je prvi base model.
U poređenju sa 15 Pro za nijansu je lakši, ekran je svetliji na otvorenom i malo veći, ali sam prikaz u zatvorenom sa automatskim osvetljenjem je jednako dobar na oba telefona. Veličina prošlog mi je više odgovarala, dok je prava mera bio 11 Pro, ali verovatno nikad više neće napraviti tako mali telefon posle fijaska sa Mini modelima.
Izrada je bila bolja na prošlom, lepši je osećaj titaniuma u ruci, ali čelik koga su izbacili ranije mi se činio još bolji iako je 13 Pro bio izuzetno težak. Ovaj (a i 17 Pro, ali do njega ćemo doći malo kasnije) ima pomalo "jeftin" osećaj u ruci.
Brzina je identična, nema nikakvog štucanja u radu sad na 26.1, dok je prva verzija ios 26 bila baš problematična na 15 Pro.
Glavna kamera potpuno ista, čak i uz pixel peeping ne mogu da primetim razliku između ova dva telefona. Ultrawide kamera je bolja, ne toliko preko dana, ali u uslovima lošijeg osvetljenja razlika je primetna. Selfie kamera je neuporedivo bolja na seriji 17, odlična je fora sa ovim kvadratnim senzorom, može da uhvati baš veliki ugao čak i dok držite telefon uspravno.
Punjenje je dosta brže na novom i čini se da ne morate da koristite specijalan apple punjač, razlika je primetna dok ga punim Lenovo 66w punjačem od laptopa, dosta brže puni, posebno do 80%. Uz Samsung 25w quick charger razlika je nekoliko minuta samo.
Autonomija je dosta bolja, sa oko 4-5h aktivnog ekrana ja svakog drugog dana kačim na punjač. 15 Pro je morao svako veče u low power mode i na punjač, doduše on je bio na 84% battery health.
Manje se greje ovaj novi, posebno prilikom igranja igrica. 15p je imao taj problem na izlasku, kasnije su to ažuriranjima malo ispeglali, ali je i dalje bio vruć prilikom dužeg snimanja, kada klinac igra igrice, ili kada se koristi navigacija. Na 17 seriji toga nema.
Ovo novo dugme za kameru je gimmick, em je loše postavljeno (previše nisko za slikanje palcem dok držimo telefon uspravno a previše visoko za kažiprst u landscape).
Odlično je što su napokon ubacili 256gb na osnovni model, 15 i 13 Pro su mi imali 128gb, dok je 11 Pro imao 256gb. Uvek mi je bila puna memorija sad kad obične aplikacije na chat zauzimaju po 7-8-9gb. Zeznuto je bilo što kad kupuješ novi sa više memorije platiš xxx€ više, dok kad ga prodaješ kao polovan ta razlika bude samo xx€. Mislim da je 256gb dovoljno za 90% ljudi sad.
Da li se prelazak sa 15 Pro na base 17 isplati: po meni da. Zamena baterije u ovlašćenom servisu je 22000din, ja sam doplatio malo više od toga i dobio sam nov telefon koji je u nekim stvarima egal a u nekima mnogo bolji od prethodnog. Jedino izrada (ali ko nosi u masci to i ne primeti), dimenzije i telefoto kamera su prednosti 15 Pro.
E, sad poređenje sa 17 Pro, koje kao da dele džabe. Četvoro ljudi u mom okruženju su prešli na njega, sa 12 Pro, 13 Pro, i dvoje sa 16 Pro. Svi su uzeli Cosmic Orange, jedan je esim, troje sa fizičkom sim karticom. Jedino ovom sa 12 Pro je prelazak bio wow, ostali su svi u fazonu dobar telefon ali sve je to slično. Ova sa 13 Pro je najveću razliku u bateriju primetila i lightning > usb c. I to je ostala na ios 16 do prodaje starog telefona, pa je bar novi ui dobila. Baterija je bolja na Pro, računajte pola sata - sat više nego na base, a nekih sat i po više screen active time na esim verziji. U ruci je Pro bolji, teži je zbog unibody izrade i veće baterije, a kamera plato služi kao odlično mesto za odmor kažiprsta. U maski je sve to isti đavo. Telephoto kamera je odlična, mnogo bolja u odnosu na 15 Pro. Ostale kamere i ekran su u potpunosti isti. Što se samog dizajna tiče, po meni je lepši i skladniji base model, ali je cilj ovogodišnjih Pro modela da ih vizuelno odvoje (zato su i ubacili ovu drečavu boju) i sa tim su u potpunosti uspeli. Da li vredi skoro 300€ u odnosu na base - ni u ludilu. Ali često ne kupujemo racionalno, neko taj novac potroši za dva izlaska, tako da: što da ne. Možda, ne kao upgrade sa 16 Pro, ali sa ovih starijih može biti lep upgrade posebno zbog autonomije.