Šta je novo?

iPhone 17

Nema KP na rate ;)
Kreditnom karticom podignes pare, uzme se uredjaj kada se stabilizuje cena na kp, a ugovor kod operetara prepolovis na 50% preko agenata. Svako uzimanje drugacije je suludo, mada preko banca intesa mozda ima beskamatno u gigatronu tako da ni to nije losa opcija, ali da su cene ostale takve kakve su bile pre promene

Zapravo je tužno i tragično da u 21. veku jedna zemlja koja se nalazi na tlu evrope i načelnio teži da bude deo evropske unije ima takav lanac dobavljaca da moras da pribegavas "švercerima" sa kp da bi imao priblizno retail cenu... Takođe mi nije jasna ekonomska politika države da im je bolje da stanovništvo telefone, hifi, ves masine, televizore kupuje u madjarskoj i svercuje u zemlju nego da naplati pdv i poveca prodaju na tlu zemlje. Sumnjam da bi se iko cimao sa kp da su cene 5-10% vece u odnosu na zemlje u okruzenju

Kreditnom karticom podignes pare, uzme se uredjaj kada se stabilizuje cena na kp, a ugovor kod operetara prepolovis na 50% preko agenata. Svako uzimanje drugacije je suludo, mada preko banca intesa mozda ima beskamatno u gigatronu tako da ni to nije losa opcija, ali da su cene ostale takve kakve su bile pre promene
A ko ima mts box paket to prepolovi 50% i onda uzme telefon na rate.

Zapravo je tužno i tragično da u 21. veku jedna zemlja koja se nalazi na tlu evrope i načelnio teži da bude deo evropske unije ima takav lanac dobavljaca da moras da pribegavas "švercerima" sa kp da bi imao priblizno retail cenu... Takođe mi nije jasna ekonomska politika države da im je bolje da stanovništvo telefone, hifi, ves masine, televizore kupuje u madjarskoj i svercuje u zemlju nego da naplati pdv i poveca prodaju na tlu zemlje. Sumnjam da bi se iko cimao sa kp da su cene 5-10% vece u odnosu na zemlje u okruzenju
Samo sto zaboravljas da na KP ko prodaje, uvozi bez placanja pdv-a i carine, uz povrat poreza iz zemlje gde je kupljen predmet.. sa time se ne moze boriti ni jedns legalna prodavnica.

Kod Bugara cene kao u Zapadnoj Evropi.
U Hrvatskoj i Mađarskoj skuplje.

Prilozi

• IMG_8009.jpeg
    IMG_8009.jpeg
    55.5 KB · Pregleda: 150
Samo sto zaboravljas da na KP ko prodaje, uvozi bez placanja pdv-a i carine, uz povrat poreza iz zemlje gde je kupljen predmet.. sa time se ne moze boriti ni jedns legalna prodavnica.
Pa ne oduzmu oni tebi pdv i carinu na kp nego lupe retail cenu a često i veću ali opet dosta povoljnije nego da se ušetas kod nas u radnju. Pri tom nema sta da se oni legalno bore, prosto nije normalno da ti mozes da sednes na low cost let odes u london za vikend , platis airbnb uzmes tel vratis se i budes tu negde sa cenom kao da si uzeo tel kod nas u radnji?!

Opet je preko Three lepo jeftiniji telefon, bez ugovora.

1000027313.png

Slovenija
Telekom

Telemach

Svako uzimanje osim u apple store po fabrickim cenama ili na kp je debilan potez. Dati prevarantskom mts-u 2000 evra za nesto sto kosta 1200 je nenormalno, isto vazi i za gigatron i ostale koji dupliraju cenu

edit:
Mts izbacio na 48 rata hahahaha koji bolesnici. 200 000 tacno obican pro

ko stan bokte 😀😀😀

Poslednja izmena:
posle toliko vremena zaboravis i sta si kupio

Istice mi ugovor za 4/5 mjeseci i vec sam odjavio ih da necu produziti i sad mi nude kao neke "specijalne" akcije da ostanem kod ovih al ovo mi zapelo za oko da je Pro skuplji nego Pro Max. Dal je greska ili potraznja diktira cijene, iako premalo vremena za tako nesto, ne znam.
Edit: sad vidim da je i 16 Pro Max skuplji od ovog 17 Pro Max. Ne mnogo, nekih 3/4€ mjesecno.
IMG_8480.png

Cene kod nasih operatera su uvek bile takve,mislim da su u MTS-u iste kao i prosle godine za 16 seriju.
I dok ljudi kupuju,a kupuju,tako ce nam biti.
Vidim za Sloveniju u njihovom telekomu se cene dosta bolje.

A dobro, koliko vidim svi ste ovde zaslepljeni oblikom, bojama i baterijom, kao i ekranom na obicnom modelu pa tako i masa u svetu razmislja i pije ove gluposti sa prezentacije.
Brate, mi se to više šalimo i sprdamo kad pričamo o bojama. Nemoj tako.
Da li je crna dosadila? Jeste. Kao i bela, siva.
Da li će narandžasta biti hit? Neće biti hit već će biti TOTALNI HIT.
Jer Apple zna da barem 30% njihovih kupaca imaju Pro Max samo da bi se videlo da imaju high end iPhone a narandžasta bode oči, blješti. Apple je marketinški genije.
Uvek govorimo i savetujemo da se ne ide sa Pro Maxa na osnovni noviji model ali osnovna 17-ca kida i da li je prelazak recimo, sa 13 Pro Maxa, na osnovnu 17-cu dobar potez? Daaaa, verujem da jeste.
Nije nikakav downgrade, totalno suprotno.
Potpisujem ono što sam rekao pre neki dan a to je iPHONE 17 ĆE BITI LEGENDA U RANGU IPHONE 11, AKO NE I VEĆA LEGENDA. Vreme će to pokazati.

Navikli smo da su cene kod operatera ludačke, pa se ne primećuje koliko su zapravo sve gore i gore.
iPhone 13 (MSRP 800€) je u MTSu koštao 4700x24= 112 800, ili 160€ više u nego MSRP.
iPhone 17 (MSRP 800€) košta 144 000 uz Omorika M koji je sličan paket kao onaj uz koj je uzet 13, odnosno 430€ više nego MSRP.

Pa svi oni kobajagi daju ove akcije,eko popuste da ti se kobajagi snizi cena uredjaja,a u stvari sa njima dodje na tu neku cenu koju drze ovlascene maloprodaje (koje su opet dranje tesko). Odnosno trude se da te zarobe ovim telefon na 36 ili 48 rata i sto duze vezu ugovorom.
Ako se ne varam u MTS-u je 17PM 21300,kada oduzmes tuh 15000 za eko popust dobijas 198000 koliko je i u iStyle.
Dakle oni ispod toga ici nece sigurno nikako,i kao sto rekoh,moze im se nazalost.

Naše prodružene ruke uvoznika takozvani domaći YouTube recenzenti, kažu da ko kritikuje cenu kod nas nema pojma sa životom i da ne ispadne glup u društvu više to ne pominje jer puno faktora utiče na te cene.
Kako da ne. Sreća još uvek postoje neke alternative ali u 2025 godini da nas ovako kecaju je stvarno strašno.
Što se tiče 17pm, trebali su ponuditi više boja u opticaj

Jednostavno nam je takav mentalitet da bi se zagovnali pretplatama samo da bi se videlo da imamo, zato i opstaje Srbija sa nama takvima kakvi jesmo. Kad bi Švaba kupovao takve telefone sa nasim platama, samo da bi se videlo da ima, nikada. Da se ponasamo da ako nemamo u kešu za taj telefon odma da ga i ne uzimamo, ziveli bi sveukupno mnogo bolje, jer nam mentalitet ne bi bio takav, i ne bi mogli ovako da nas deru sa cenama. Da niko ne uzima ne bi oni ni stavljali ove cene, al dok je ovaca bice i vune. Ista prica i sa gorivom i cenom, da svi predjemo na bicikle ne bi vise cena goriva bila tolika, jer im ne bi niko sipao, ali eto, nama je bitno da se vidi da vozimo auto ili imamo najnoviji iPhone.

Kako Vas ne mrzi da svake godine isto mlatite po tastaturi. Evo za 15-20 dana ovde se kace slike kutija i "stigao" . Koga briga za cenu , da li se ja nerviram sto novi M3 kosta kao nekada Ferrari? Jok brate, uzmem sta mogu i ne kmecim. Davite temu s tim pricama stalno i do i nedogled. Eno i na pixel temi, brate mili prodaju godinama isto smece od procesora i svake godine ista prica i svake godine ga kupe. Pa to je zaista za izucavanje..

Nego šta, ćuti i trpi. Pitanje je gde se nabavljaju uređaji, da je cena "normalnija" niko se ne bi zezao sa kp švercerima i tu bi se trgovalo polovnom robom kao što bi i trebalo

Niko te ne drži vezanog i tera da čitaš postove ljudi koje briga za cenu, sam biraš kako trošiš svoje vreme.
Kao što si prometio, kada se objave cene, to postaje fokus teme, i normalna stvar je da ljude bude briga koja je cena. Kad budu stigle kutije, fokus će se promeniti, kao i svake godine.
A taj narativ, kupi ako imaš, ako ne ćuti, je baš naporan.

Niko te ne drži vezanog i tera da čitaš postove ljudi koje briga za cenu, sam biraš kako trošiš svoje vreme.
Kao što si prometio, kada se objave cene, to postaje fokus teme, i normalna stvar je da ljude bude briga koja je cena. Kad budu stigle kutije, fokus će se promeniti, kao i svake godine.
A taj narativ, kupi ako imaš, ako ne ćuti, je baš naporan.
Barem je ovo forum gde se može govoriti o odnosu "uloženo-dobijeno" i na malo tehničkom nivou, dakle prvo ide koliko košta a onda šta se dobija

Pa kosta isto kao i svake godine vec godinama. Kosta svake godine sve vise kod operatera sto je u Srbiji takodje trend svake godine. Pa onda xyz kombinacija kako doci do najnovijeg iphone-a bez prodaje bubrega. Dakle ipak ga svi zele i kalkulisu, a opet svi znaju da je najjeftiniji preko, posle KP , a mts box-glajd-para glajd ide na kraju. Necu da preskacem temu Iphone 17 zbog ljudi koji ga nece kupiti, ali ce stranice i stranice ispisati o nacinima kako kupiti. Tema je telefon, cene su izasle..

Najjaci su ovi sto su iznad situacije, a istovrememo ih i nervira situacija. Cena je bitan faktor. A ako nekoga toliko nervira rasprava o ceni na forumu, onda ne ulazis na temu. Budes principijelan, bas kao i kod cene, kome je skupo, nece kupiti, kao sto onaj koga nervira nesto u bilo kom topicu, ce zaobilaziti isti.

Cene su sastavni deo svakog uredjaja,te stoga je normalno o njima i diskutovati,kao i o cinjenici kako do odredjene stvari,u ovom slucaju nivig ajfona najpovoljnije doci. Nije to slucaj samo kod ajfona vec i kod drugih modela,pa i ovde na forumu (na promer ne vidim da se iko zali sto na temi o s25 se vec danima diskutuje da li je isplativije uzeti dva uredjaja po ovoj akciji kojoj su dali,ili uzeti opet telefon preko KP). Tema je telefon,a tako i njegova cena.

Kako pwm off moze biti jako koristan, kazu da se baterija moze trositi i do 20% vise od koriscenja sa upaljenim pwm.

IMG_0746.jpeg
Od ostalih vesti u tipično apple stilu da bi se iskoristilo novo brzo punjenje mora njihov novi punjač… cena sitnica 39$…

A inače, sad proverio, pomerili su mi isporuku 17 Pro narandžastog u UK za 26-30. Plavi Pro stiže 19.

Vrh Dno