Šta je novo?

iPhone 15

Stara narodna izreka lepo kaže - svetu se ne može ugoditi, pa je isti slučaj i sa mobilnim operativnim sistemima i na kraju se svede na to šta ko očekuje i želi od svog uređaja i sistema. Neko je control freak i baš voli da može da customizuje svaku sitnicu, i taj se generalno neće usrećiti na iOS-u i izlišno je uopšte i pokušavati.

S druge strane, meni iOS i macOS i generalno Apple filozofija savršeno odgovara upravo zato što je neko drugi rešio većinu stvari umesto mene tako da imam mnogo više vremena da se bavim drugim stvarima i da jednostavno ne razmišljam o mobilnom i laptopu kao o uređajima koji zahtevaju neko aktivno održavanje. Dovoljno mi je što drndam Linux na AWS-u, Azure-u i kojekude po vasceli dan, što moram da se makljam sa eBPF-om i kernelom i što moram da piskaram C i Rust i radim još milion stvari na dnevnoj bazi i definitivno bih odlepio da uz to još moram da bejbisitujem mobilni i laptop da bi radili kako treba, iako je bilo mega interesantno u srednjoj školi da se non stop nešto čačka po kompu i da se budži custom Android ROM na HTC Desire HD, lepa vremena...

Definitivno ne bih mogao danas da zamislim samog sebe kako nešto previše customizujem svoj Android telefon ili probavam još jednu od milion Linux distribucija ili novi tiling manager koji je moderan u kolekciji jesen/zima 2025 kao recimo moj kolega CTO koji je još uvek u tom fazonu, a pre neki dan je potrošio tipa 4 sata da namesti Hyprland na Arch-u da bi mogao da mu radi screen sharing tokom Slack huddle-a.

Zamišljam samog sebe u takvoj situaciji i prođu me žmarci, otprilike kao u onom vicu kad ciganka ponudi ginekologu da joj da 500 RSD da mu pokaže onu stvar. Hvala, ali ne hvala.

Drugar juce nasao i kupio nov iphone 15, ne znam gde. Uglavno obicna 15-ica, iznenadio sam se kako je lagan i kako lepo lezi u ruci. Bas me je prijatno iznenadio. Ali ono sto ne mogu da oprostim, iako neki tvrde da nema razlike, IMA ITEKAKO 60Hz ekran naspram mog 120Hz. ITEKAKO se oseti razlika

Meni je najviše u prelasku zasmetalo to što nisam mogao da prebacim viber istoriju, i nisam ni prebacio viber. Ostao mi viber na drugom telefonu koji je tu uvek negde u kući i na laptopu. Sva sreća ne koristim previše taj viber, više mi odgovara whatsapp. Nisam nikad uhvatio vremena da se bavim onim aplikacijama koje navodno prebacuju istoriju (neko kaže da je uspeo, a neko kaže da nije).
60Hz mi je ok, navikao sam se jer nisam imao 120Hz pre. Ali kada uzmem telefon sa 120Hz, vidim razliku.

Drugar juce nasao i kupio nov iphone 15, ne znam gde. Uglavno obicna 15-ica, iznenadio sam se kako je lagan i kako lepo lezi u ruci. Bas me je prijatno iznenadio. Ali ono sto ne mogu da oprostim, iako neki tvrde da nema razlike, IMA ITEKAKO 60Hz ekran naspram mog 120Hz. ITEKAKO se oseti razlika

A šta se to itekako osjeti razlika na šta tačno misliš? Ajde budi ljubazan pa pojasni? Baš me živo zanima..

Ajmo malo da rasclanimo situaciju...kažeš skrolovanje..ok slažem se da onaj pro brze tj fluidnije odrađuje u odnosu na ovaj standardni od 60mhz..dakle telefon nije turbo brži pa da se može definirati "itekako brže".. radi se milisekundama što će pro odskrolovati malčice brže u odnosu na ovaj od 60herca..dalje znamo jako dobro da 120 herca neradi punom parom konstantno nego ih pali po potrebi ovisno koju aplikaciju pokreneš..dakle radi od 1mhz pa do 120mhz prevedeno nije u stalnoj upotrebi 120mhz dok standardni iphone fercera na konstantnih 60mhz..dakle laički rečeno negdje nećeš uopce vidjeti razliku između rada običnog i pro verzije telefona..tako da ono secka ili šteka kako god je čista iluzija da telefon neradi fluidno..svaki iphone radi jako dobro osim ako ga ne zatrpaš sa brdom kojekavih aplikacija (pa čak i onda radi dobro) ili slučajno se odlučiš da instaliraš neku beta tester verziju gdje dolazi do raznih situacija od seckanja štekanja,zaleđivanja aplikacija i slično ali to je već onda neka druga priča..
I još jedna bitna stavka nekoristimo svi telefone jednako,nemamo svi iste rutine korištenja telefona+aplikacije koje varijaju od korisnika do korisnika..

Ajmo malo da rasclanimo situaciju...kažeš skrolovanje..ok slažem se da onaj pro brze tj fluidnije odrađuje u odnosu na ovaj standardni od 60mhz..dakle telefon nije turbo brži pa da se može definirati "itekako brže".. radi se milisekundama što će pro odskrolovati malčice brže u odnosu na ovaj od 60herca..dalje znamo jako dobro da 120 herca neradi punom parom konstantno nego ih pali po potrebi ovisno koju aplikaciju pokreneš..dakle radi od 1mhz pa do 120mhz prevedeno nije u stalnoj upotrebi 120mhz dok standardni iphone fercera na konstantnih 60mhz..dakle laički rečeno negdje nećeš uopce vidjeti razliku između rada običnog i pro verzije telefona..tako da ono secka ili šteka kako god je čista iluzija da telefon neradi fluidno..svaki iphone radi jako dobro osim ako ga ne zatrpaš sa brdom kojekavih aplikacija (pa čak i onda radi dobro) ili slučajno se odlučiš da instaliraš neku beta tester verziju gdje dolazi do raznih situacija od seckanja štekanja,zaleđivanja aplikacija i slično ali to je već onda neka druga priča..
I još jedna bitna stavka nekoristimo svi telefone jednako,nemamo svi iste rutine korištenja telefona+aplikacije koje varijaju od korisnika do korisnika..
Ja sam rekao sta meni smeta, za te pare, ne moze da ima 60Hz. Izvini ali ne moze. Nisam ljubitelj Iphonea al mi se jako zasvidjao ovaj, jedina mana je taj 60 Hz ekran, da se razumemo

Vidi se razlika, tj ne vidi ako stalno gledas u 60hz.
Ako gledas u android od 120€ sa 120hz i predjes na ajfon od 700€ i 60hz kazes sebi sta je ovo koji moj?
Nemojte se lagati, 60hz je prevazidjeno i sramotno
Zena mi ima sluzbeni i14 i kad pogleda u moj smori se

Nazad
Vrh Dno