Šta je novo?

iPhone 15

Nista, cekamo jos objektivnijih recezenata da se ne pretvorimo u lmtd.rs. "Koji ip15 za dete od 3 god izabrati"? 😁 Sarkazam naravno. 😊

Dal se zna charge time za regularnu 15icu sa 20w punjacem? Ako je i dalje 2 ipo sata kao 14 da ne razmisljam

Obican 15 prakticno u dve boje? Crna i par beličastih... ovde bas izgledaju bez veze zuta i plava...

Dal se zna charge time za regularnu 15icu sa 20w punjacem? Ako je i dalje 2 ipo sata kao 14 da ne razmisljam
Ako je već brzina punjenja ostala ista, onda je logično da se vreme nije promenilo, eventualno simbolično duže u skladu sa nešto većom baterijom. Iskreno ne znam na koji to tačno model iz 14 serije misliš, ali nikad ga nisam pinio ni blizu tog vremena :)

I šta ćemo sad sa tom procesorskom snagom? Ništa, jer te ograničava ono što zovu form factor. SoC na telefonu treba da bude dovoljno brz da glatko skroluje multimediju, sve preko toga je traćenje resursa, jer sa tom snagom ne možeš ništa, sve ozbiljne upotrebe su maltretiranje na telefonu. A i neozbiljne takođe, igranje zahtevnih igara na malom ekranu i bez dugmića je čista frustracija, plus posisa bateriju koju ćeš onda puniti dva i po sata.

To je taj paradoks o kome sam pričao par strana unazad, da su danas telefoni srednje klase bukvalno bolji od skupih telefona. Uvek su bili bolji za uloženi novac, to je tako po prirodi stvari, ali su danas i ukupno bolji. Kad platiš više, ti dobiješ stvari koje impresivno deluju, ali ne doprinose stvarnoj upotrebi telefona. Jedina realna prednsot skupih telefona je duža softverska podrška, srednja klasa obično dobije dve godine, dok visoka i po četiri, pet.

Početna klasa iPhone-a takodje dobija softversku podršku više godina :).
U pravu si ,sve to stoji.

Ali isto tako sa druge strane na globalnom nivou prosecni korisnici menjaju uredjaj uglavnom na dve (cim istekne ugovor kod provajdera produzavaju i menjaju uredjaj drugim) do 3 godine.

Iako ce vec stari uredjaji biti u opticaju i ,i dalje kod nekih i cirkulisati ,treba ipak staviti akcenat na to da danasnji moderan korisnik ,ma koliko support samog uredjaja bio na prvu wow-5 godina i slicno ipak tezi i uzima najnoviji/najbolji/novi uredjaj i mnogooooo pre isteka soft. podrske tako da realna prica kod lifecycle uredjaja bi po meni 3 godine bila i vise nego dovoljna.Opet mozemo polemisati i o tome da omladina prati korak sa vremenom i iz godine u godinu menja za novije,ili pak ljude koji uzmu uredjaj pa dokle gura bilo to regularnih 3 ili 5 godina ali sustina je da se baca veliki naglasak na samu pricu oko te long range podrske koju vecina nas ovde ni ne doceka zamenom postojeceg uredjaja

Početna klasa iPhone-a takodje dobija softversku podršku više godina :).

Sa ovim cenama, Apple nema srednju klasu telefona, sve je u visokoj klasi. Možeš da kažeš da mogu da se kupe uređaji iz prethodnih generacija jeftinije, ali su oni onda već izgubili godine od te podrške, pa se vraćamo na isto.

Pa 5 godina koliko imaju starije generacije je i dalje više nego dovoljno. Uzeti sada seriju 14 , pa čak i 13 veoma ima smisla. A cene su im niže značajno i eto ti niže premijum Apple klase.

To ne može da se vodi pod “nižu premium” klasu, nego prošlogodišnju premium klasu.

Jeste niža cena, ali je i stariji uređaj. Mada svakako je bolja kupovina 13 pro nego recimo s21/s22.

I šta ćemo sad sa tom procesorskom snagom? Ništa, jer te ograničava ono što zovu form factor. SoC na telefonu treba da bude dovoljno brz da glatko skroluje multimediju, sve preko toga je traćenje resursa, jer sa tom snagom ne možeš ništa, sve ozbiljne upotrebe su maltretiranje na telefonu. A i neozbiljne takođe, igranje zahtevnih igara na malom ekranu i bez dugmića je čista frustracija, plus posisa bateriju koju ćeš onda puniti dva i po sata.

To je taj paradoks o kome sam pričao par strana unazad, da su danas telefoni srednje klase bukvalno bolji od skupih telefona. Uvek su bili bolji za uloženi novac, to je tako po prirodi stvari, ali su danas i ukupno bolji. Kad platiš više, ti dobiješ stvari koje impresivno deluju, ali ne doprinose stvarnoj upotrebi telefona. Jedina realna prednsot skupih telefona je duža softverska podrška, srednja klasa obično dobije dve godine, dok visoka i po četiri, pet.
Taj procesor je vrlo potreban. Ne sad, ali 2028. kad izađe ios 22 videćeš kako će da bude lepo što ga imaš.

U pravu si ,sve to stoji.

Ali isto tako sa druge strane na globalnom nivou prosecni korisnici menjaju uredjaj uglavnom na dve (cim istekne ugovor kod provajdera produzavaju i menjaju uredjaj drugim) do 3 godine.

Iako ce vec stari uredjaji biti u opticaju i ,i dalje kod nekih i cirkulisati ,treba ipak staviti akcenat na to da danasnji moderan korisnik ,ma koliko support samog uredjaja bio na prvu wow-5 godina i slicno ipak tezi i uzima najnoviji/najbolji/novi uredjaj i mnogooooo pre isteka soft. podrske tako da realna prica kod lifecycle uredjaja bi po meni 3 godine bila i vise nego dovoljna.Opet mozemo polemisati i o tome da omladina prati korak sa vremenom i iz godine u godinu menja za novije,ili pak ljude koji uzmu uredjaj pa dokle gura bilo to regularnih 3 ili 5 godina ali sustina je da se baca veliki naglasak na samu pricu oko te long range podrske koju vecina nas ovde ni ne doceka zamenom postojeceg uredjaja
Evo bilo je da 250 miliona iPhone ima 4 i više godina. Pa da je to ogromna prilika da ih Apple sad pridobije da urade upgrade. Već par godina pada broj ljudi koji menja telefon na dve godine, nije uopšte prosek.

Ako je ovo tacno, a ima realne osnove da jeste, prica nije nimalo dobra sto se procesora tice.

Ako je ovo tacno, a ima realne osnove da jeste, prica nije nimalo dobra sto se procesora tice.

Eto prilike da reklamiraju stari procesor u klasicnom 15 kao prednost 😂

Btw, sudeci po slikama, meni klasican 15 izgleda lepse nego 15 Pro. Manji kamera bump koji izgleda dosta skladnije nego na Pro-u, lepo mu stoje zaobljene ivice i mat staklo pozadi. Plus je i laksi. Kome 120Hz nije deal breaker, 15 je odlicna kupovina.

Evo bilo je da 250 miliona iPhone ima 4 i više godina. Pa da je to ogromna prilika da ih Apple sad pridobije da urade upgrade. Već par godina pada broj ljudi koji menja telefon na dve godine, nije uopšte prosek.
Hahah....ok ,250 miliona na 7 milijardi korisnika telefona u danasnjici.A mozemo i procentualno ,sto android sto iOS korisnika ako zelis.

A sto se proseka tice,i to globalnog,a mozemo i po kontinentima ako zelis,kao sto vec rekoh...No dobro,o gornjim i donjim granicama ne bih da polemisemo mnogo..

Mozemo mi da pricamo i pljujemo Apple do sutra, ali jedno je sigurno - ljudi su majstori svog zanata, prodavanja telefona.

Njihov fokus nije na priozvodnji telefona, nego na prodaji telefona.
Minimalno ulaganje, maksimalna dobit, i ide im od ruke odlicno.
San svakog biznisa.

Ja im skidam kapu na tome, ne moze svako uspeti u tome, mozda su im telefoni isti godinama, i u usporedbi sa android svetom cesto isti ili gori, ali im je marketing i generalna strategija perfektna, i ocigledno im ide dobro. Nisu oni ni u kakvom snu, oni zive svoj san, nesto malo dorade, bam novi model redovi ispred radnji... svaka cast. :)

Dok ostali iz godine u godinu prave revoluciju :)

(ne branim nikoga, sve ih u isti kos stavljam)

Navodna skica iphone-a 16, navodno ce ovaj put zaista uzeti u obzir zelje korisnika:

The_Homer.png

Delimično si u pravu. Nije sve u sirovoj snazi i skorovima u sintetičkim testovima, većini korisnika smartfon služi za tu neku osnovnu upotrebu, mreže, skrolovanja itd. Ali ne treba zaboraviti da dobar, flagship čipset ne čine samo te brojke.
U teoriji, da neko (obaranjem klokova) ''uštroji'' bilo koji noviji Apple čipset (ili Snapdragon SD 8 Gen 2), to će i dalje biti mnogo bolji čipsetovi od neubedljivog Exynosa/Tensora npr. Za manje probleme neki čipsetovi su proglašavani za totalni fail, a sada se žmuri na maskirane Exynose, samo zato što su u Pixel telefonima, kojima se određene mane brišu samo zato što imaju najbolje point-and-shoot kamere.

Poslednja izmena:
Mozemo mi da pricamo i pljujemo Apple do sutra, ali jedno je sigurno - ljudi su majstori svog zanata, prodavanja telefona.

San svakog biznisa.

Ja im skidam kapu na tome, ne moze svako uspeti u tome, mozda su im telefoni isti godinama, i u usporedbi sa android svetom cesto isti ili gori, ali im je marketing i generalna strategija perfektna, i ocigledno im ide dobro. Nisu oni ni u kakvom snu, oni zive svoj san, nesto malo dorade, bam novi model redovi ispred radnji... svaka cast. :)
wtf…?

imaju svoj SoC, svoj OS, bukvalno su ceo ekosistem razvili za telefon, ekrane prave po njihovim specs, gomilu patenata… i napises ovo?

To je ta mantra da su korisnici i kupci Apple-a "ovce za šišanje" a "ovi drugi su pametni". Pa im Apple "prodaje" priču da kupuju vrhunski hardware a ovi "za šišanje kupuju" tu priču. Vrlo često dolazi i od ljudi koji predstavu nemaju o čemu govore. Pisao sam više o tome ovde.

Ne samo da je Apple originator i setuje trendove, nego ih je Samsung odavno iskopirao: https://www.gadgets360.com/mobiles/news/samsung-copied-every-element-of-iphone-apple-249944 Sećam se kad je izašao Samsung Wave, bilo mi je neverovatno koliki ripoff Apple dizajna.

San svakog biznisa.

Napravi i ti nešto najbolje na svetu i prodavaćeš i radićeš šta hoćeš. I sve dok je to najbolje ne moraš ni da ga menjaš prodavaće se. Kad si najjači lako je sve. Tako je nokia vedrila i oblačila dok je mogla, kad su došli bolji-doviđenja.

Uvek ista priča, uspeš kvalitetom, ulenjiš se, deluje kao da te to ne košta, dok ne propadneš. Za to vreme većina misli da si nedodirljiv.
Isto je za pojedince, kompanije, države, uvek isti ciklus.

• Like
Reagovanja: JNC
Pa to ti je kao trka u biciklizmu ili gde već. Kad dođeš na prvu poziciju okrećeš pedale čisto koliko treba da budeš ispred pa makar metar... Što bi zamarao noge i umarao se kad ne moraš. Ako ovaj iza tebe malo ubrza dodaš i ti gas i to je to.
E dok se to odigrava, neki mali možda trenira pa vas pretekne sve. Ali ja tog malog ne vidim u svetu telefona 😆

Vrh Dno