Šta je novo?

iPhone 14

Kako je kompresovan?

Prilozi

• IMG_5693.jpeg
    IMG_5693.jpeg
    119.6 KB · Pregleda: 73
  • IMG_5694.jpeg
    IMG_5694.jpeg
    146.5 KB · Pregleda: 80
Ovo si preko vibera poslao i sacuvao u galeriji? Meni svaki video poslat, zavrsi u rezoluciji 320x568.
Ne razumem koje postavke koristis?
Ali cekaj ovo je slika.. Pricamo o videu.

Jok to je video u 4k, imas sve podatke na slici i poslato je kao fajl a ne klasika.

Pa za fajl sam rekao da znam. Nego sam mislio na klasicno slanje videa..

Koliki fajl saljes?

Ma koji god zapis da se salje isto je. Nebitno da li je 4k ili 1080 ili traje 5s ili par minuta. Uvek bude ista minimalna rezolucija.. Ako se salje video a ne fajl kao sto rekosmo

Pa poslao ti je kako treba za viber ali nisi razumeo.
Viber uvek kompresuje. Nema tu pomoći.
Moraš u opciji kod share da izabereš kao icloud link. Iskreno ne znam da li postoje druge opcije kod vibera.

Razumeo sam ja sve, al izgleda vi mene niste. Ponavljam se treci put, sve to u vezi slanja videa kao fajla znam, interesovalo me da li moze da se kao kod androida posalje klasicno video zapis na viber, ali da ga ne kompresuje da bude neupotrebljiv.
Viber i Wa ne kompresuje android u toj meri. Salju punu rezoluciju videa. Zasto to rade sa Iphone-om ne znam...

I ne saljem nista u opciji share icloud..tu opet nista ne razumem svrhu toga..
Vec samo na viberu idem na posalji fajl umesto posalji video iz galerije

Nije tacno da Android Viber ne kompresuje video.

Meni stiže i sa androida prilično kompresovano. Sad ne znam kako šalju.
Možda što apple boli uvo za viber i ostale, koristimo imessages 🙂

Nije tacno da Android Viber ne kompresuje video.Ja
Pa onda nikada nisi koristio android izgleda. A ja sam lepo napisao “ne kompresuje u tolikoj meri”.
Kompresuje ga,tako je,ali jakoo maloo.. Ako posaljem video u full hd rezoluciji, u full hd ce ga i primiti korisnik na viberu. Proveri ako imas android to bar nije tesko

Reinstaliran je pre deset dana.. Jedino ako je nesto nisam podesio. Ali probao sam sve sto sam mogao i video na netu.. U kojoj rezoluciji tebi salje video?

naravno da kompresuje, ne salje raw, pukli bi im serveri ili aplikacija ne bi bila free da se salje cist video kao kada je snimljen

Reinstaliran je pre deset dana.. Jedino ako je nesto nisam podesio. Ali probao sam sve sto sam mogao i video na netu.. U kojoj rezoluciji tebi salje video?
Evo ja sam upravo testirao, poslao sam 4K video od par sekundi, ista rezolucija je ostala, kao i veličina fajla.
Prva slika su detalji snimka iz nativne Photos aplikacije, drugi detalji su isti snimak koji je poslat preko Vibera pa skinut na iCloud drive.

Prilozi

• IMG_3075.jpeg
    IMG_3075.jpeg
    96.1 KB · Pregleda: 45
  • IMG_3074.jpeg
    IMG_3074.jpeg
    135.5 KB · Pregleda: 45
ja sada poslao 4K video od 97MB, viber ga je kompresovao i taj video je sada .mp4 video od 1.8MB

viber_image_2024-06-24_18-53-54-924.jpg

Screenshot 2024-06-24 185337.png

edit: i naravno ako se posalje kao file, onda je original

Screenshot 2024-06-24 190314.png

Poslednja izmena:
Ajde isprobam i ja kasnije, pa javim.
Takodje se moze proveriti da li je video sniman direktno preko Viber aplikacije ili stock kamere.

Evo ja sam upravo testirao, poslao sam 4K video od par sekundi, ista rezolucija je ostala, kao i veličina fajla.
Prva slika su detalji snimka iz nativne Photos aplikacije, drugi detalji su isti snimak koji je poslat preko Vibera pa skinut na iCloud drive.
Al vidi kad ga posaljes drugom korisniku, da li ce i njemu biti u punoj rezoluciji ili ce biti mutan i kompresivan? Ako je sve ok u punoj rezoluciji onda koje postavke koristis? Cudno je da nekome bude kvalitetno a nekome ne

Dzabe se mucis, Viber kompresuje bas jako video i to je to, VIber inace skoro niko i ne koristi u svetu, mali je udeo u trzistu tako da se ovakve stvari slabo prijavljuju i unapredjuju, verovatno imaju i mali budzet sa cuvanje podataka, a video je tu ogroman trosak.

Al nije ovde stvar samo u viberu, i na WA je isti slucaj za ajfon. Zasto viber ne kompresuje rezoluciju androidu? Nego ajfon ima neki problem sa tim aplikacijama...

Viber kompresuje video pre slanja po istom algoritmu i kompresiji (kodeku) nezavisno od primaoca. Napravi za probu grupu na Viberu sa iOS i Android korisnikom, pošalji video u najvećem mogućem kvalitetu i proveri šta je stiglo na ta dva telefona.
Razlika može biti samo u načinu na koji neki telefon prikazuje kompresovani video, koliko pegla artefakte, kompresiju, nedostatak oštrine i sl.

Pa nije covece, ja ne znam sta ste vi probali pa tvrdite to.. Android kad salje preko vibera ne menja rezoluciju snimka. Full hd ostaje full hd, kompresovam malo tacno je,ali dobar u istoj rezoluciji. Ajfon kada salje video a da nije fajl, to je negledljivo, 350x528.. mutno blurovano..
Bez obzira na koji se uredjaj salje.

Stvarno i dalje ne razumem kakve veze ima apple sa kreatorima viber aplikacije.
Ili se prilagodi i koristi ili idi na tu drugu platformu. Postoji način ali ga izbegavaš a važno ti je... Ne razumem stvarno, malo kompresovano, više kompresovano... Nekadašnji apple bi sklonio to s$&@*% pod hitno sa prodavnice 🙂

Sto branis Apple odmah, bezveze ti je komentar skroz - tacno je da Viber na Androidu salje bolji snimak. Koga briga cija je odgovornost (Apple, Viber), tema je iPhone. I meni je ovo smetalo, i trazio sam jednostavno resenje, podesavanja, ali nema.

Tema je iPhone, a ovo se tice aplikacija te stoga molim da se ne ide vise u offtopic.

Pozdrav ljudi, jel menjao neko matičnu ploču na iphone 14 pro max u Beogradu, i gde bi to moglo da se odradi i za koliko para ?

Menja se gotovo sigurno ceo telefon ako je ploča. Mada nazovi pitaj Macolu, iStyle ili Pro Mobi. To su ti zvanični servisi.

Mislim da mu je telefon van garancije i da zato pita 😃

Pa ako neće da mu izadju greške da mu ne rade gomile stvari onda jedino ovlašćeni,jer od 14ke su promenili da čim se promeni deo neki nastaje problem u telefonu.

Vrh Dno