Šta je novo?

Mobilni telefon Iphone 13 ili Samsung s22 - koji kupiti, nedoumica 😕

Koji mobilni telefon kupiti

Jeka

Zapažen
Učlanjen(a)
16.06.2022
Poena
15
Zdravo svima, zelela bih ovde da potrazim savet u vezi telefona koji bih zelela da kupim. Dvoumim se izmedju Iphone 13 i Samsunga s22. Samsung mi se svidja jako jako, fizicki mi je savrsen. Odbija me baterija. Ne znam da li sam zahtevan korisnik, ali reci cu sledeće : telefon ne koristim samo kad spavam, jedem, radim (ne punih 8h da ne koristim), inace mi je u ruci stalno telefon. Igrice ne igram uopste niti me zanimaju. Ne radim zahtevne stvari. Browsing po ceo dan, mape ponekad, drustvene mreze (najvise tik tok, instagram) citanje foruma, dopisivanje itd. Multitasking. I to je to. Jedni pljuju ajfon, drugi pljuju samsung. Apsolutno se ne zna za koji se odluciti. Ajfon mi je kul jer kao ttaje dugo, siguran je, bezbedan brz itd, odbija me sto nije otvoren za sve, bezlican je malo. Samsung je ono, kao sarena igracka za decu. Ja imam xiaomi note 10 lite, koristila sam ga od 21h sinoc do 2 nocu neprestano. I danas od 11 do sada (malo vise) i na 3% sam. Imam 12h sot bez problema. I sta, kupim samsung i imam 4h sot npr?! Pa ja bih se upucala. Slupala bih sebi telefon o glavu. Da li je ajfon bolji izbor za mene? Ili mozda nije nijedan? (xiaomi necu, smorio me dizajn i sve).
Hvala puno unapred! 😊

Ja nekako nisam mogao nikako da se naviknem na eko sistem iOs. Nekako sam navikao na android i otvoreni sistem. Ovisan o google uslugama i nije mi se dalo da predjem na p40 pro zbog ociglednog razloga. E sad ja bi na tvojem mestu gledao na ios kao neku vrstu izazova. Probaj pa vidi da li ti odgovara, najbolje ces sama otkriti sta je za tebe bolje

iPhone 13 definitivno. Ovo kazem kao neko ko je na Samsungu 4 godine konstantno. A to "otvoren i zatvoren sistem" ne znam sta znaci, skoro sve sto imas na jednom, imas i na drugom, pogotovo za tvoje potrebe imas sve i na iOS-u.

Ako mnogo blenes u ekran i tih 120hz koji ima s22 bi znacilo puno u vizuelnom dozivljaju. Sa druge strane baterija je problematicna. Mozda da pogledas S21 plus, SD varijantu. Ok baterija, ali malo glomazniji uredjaj.

Hvala svima puno! Da li je moguce puniti ajfon punjacem koji nije ajfon? Da li to steti telefonu? Jer na drugom forumu su rekli da moze. Da ne kupujem poaeban ajfon punjac. A i ajfon punjac ima samo 25w cini mi se. Da li je moguce puniti punjacem koji puni brze ili ne 😁

Preporuka za Android. iPhone je bolji telefon, ali ako ti je ceo dan u rukama gotovo sigurno će te smoriti u neko dogledno vreme. Zatvoren je ekosistem, dosta je kruto sve, radi perfektno ali nije nimalo zanimljivo, dinamično, uvek znaš šta te čeka. Na Androidu i da iste tri aplikacije koristiš opet će ti nekako biti drugačije iskustvo, verovatno psihološki. Isto tako notifikacije su mnogo, mnogo, mnogo bolje rešene. Ovo sve kažem kao iPhone korisnik, ali jedan koji dnevno koristi telefon možda ni 30 minuta sve skupa, samo da odgovorim na poruke i eventualno pogledam jedan klip dok kačim veš da se suši.

Ne znam nužno da li je S22 rešenje u tom slučaju ali neki Android vrlo verovatno da.

Zavisi koje standarde za punjenje podrzava tvoj sadasnji punjac. Moze se desiti da moze da puni, ali da ne puni max brzinom za koju je telefon projektovan.
Sto se tice brzine punjenja, dzabe i punjac od 65W, ako sam telefon podrzava ~25W.
Moja preporuka je da kupis original Apple punjac ili Apple sertifikovan punjac u iSt*le (valjda 3000din 20W), da nikako ne kupujes punjace sa oglasa jer ima i kopija po oglasima. U temi ispod sam napisao da su losi punjaci jedan od glavnih uzroka pozara u kucama i stanovima. Mozda moze i Samsungov 25W punjac, ali to neka neko upuceniji u tematiku odgovori. Trebalo bi da moze, posto je USB PD 3.0?

Ma nije mi problem da kupim novi apple punjac, samk pitam da znam. Jao, sad ne znam. Gledam ostale android tel, ali nijedan mi nije ono privlacan kao ovaj s22 (bukvalno mislim na izgled samo 😔). Google pixel 6 mi je isto privlacan ali kad sam gledala battery drain test na yt ispada da i oni nemaju neku jaku bateriju? Jeste samsung zanimljiviji, ali ako ja budem morala da ga punim svaka 5h onda kakvo mi je to iskustvo. A i volela bih da potraje bar 2,3 god da radi normalno. Na drugom forumu mi rekli da ne gledam bateriju jer cu oba svakako puniti jednom dnevno. I ako mi se vise svidja samsung da uzmem samsung. Sta znam. Kao visemi se svidja samsung a znam da je ajfon mozda bolji izbor. ***, kao da donosim zivotnu odluku 🤣 Sve u svemu, strah me je da ne kupim s22 i shvatim da je gori od bilo kod telefona koji postoji jer ljudi su ga toliko napljuvali da ja zamisljam telefon kao lep okvir a iznutra nema nista, igracka. Kao da je krs najveci, prevara.

Bez obzira sto samsung ima 120hz, ja bi uzeo iphone. Plus si rekla da ti je bitna baterija,sa s22 neces toliko da se usrecis. Mada koliko koristis tel, punices i ip mozda dva puta dnevno :D
One Ui je kod samsunga savrsen, ali opet je baterija problem. Ultra je dosta veca, ali kad bi gledala ultru, tu je ip13pm gde je dosta bolji. Ako ti nije hitno uskoro izlazi 14 , tako da razmisli.

Ja ne bih uzeo S22 jer se bas dosta njih zali da je slaba baterija. Ako ti na Xiaomi-u traje dugo, sumnjam da ces se usreciti sa sarenolikim telefonom koji ce te jos vise privuci, pogotovo u pocetku, da ustanovis da si non stop na punjacu. Mozda Iphone 13... mada za oko 3 meseca izlazi Iphone 14 :D

U ovom njenom opisu korišćenja telefona, koji god da kupi 1000% sam siguran da će da se dopunjava u toku dana (s22 verovatno čak i 2x). Lično bi išao na s22 (da je ip13p već bi bila druga priča).

@Jeka dane od 12h sot slobodno zaboravi u 2022 (osim ako ne uzmeš asus phone od 6000mah). U svakom slučaju šta god da odabereš neka te služi i radi posao.
Btw možeš da puniš kojim god punjačem hoćeš (svi oni imaju zaštite)...devojka puni xs već pola godine na mom galiumN 100w (doduše stalno se čudi kako joj se brže puni telefon nego kod kuće).

Prilozi

• 20220616_190447.jpg
    20220616_190447.jpg
    83.5 KB · Pregleda: 45
Imao istu dilemu, kupio iPhone.

Uh. Ostavicu ja i xiaomi pa xiaomi mogu kuci za drndanje a s22 ili ph13 za napolje da cuvam bateriju 🤣 Ne znam sta da kazem. Ne mogu ip14 preskupo kao ip 13 pro. Znaci s22 ili ip 13 i nista vise iznad te cene. Samo ispod moze. Da li je baterija kod ip 13 vidno bolja nego kod s22? Na yt na drain test ispada oko 3h duze.

Dobra je baterija na ajfonu. Mada je meni privatni tj. sekundarni telefon :D

Jeste malo smoran ajfon ali je pouzdan. iPay je vrh, zvuk je vrh, ekran je vrh, kamera je super. Samo se ne vidi da je ajfon jer sam ga gumirao da ne bi razbio telefon od cca 1000 evra.

A jel mogu ja na iphone da skinem aplik koju koristim za online banking? Jel moze to? Da ne bude ne postoji to na itune? Kako god, ne razumem se u to nista. Sta treba da promislim pre nego uzmem ajfon? Sta mecu moci a sto je bitno?

Koja banka?

Tema nije za kokice nego za katanac :alien:

Elem, ja sam presao sa Mi Note 10 Lite na Iphone 13. Nema greske, prezadovoljan

Savrsena optimizacija softvera plus kompaktan dizajn (nije cigletina, lepo lezi u ruci i u dzepu). Ujutru krecem sa 50% baterije na posao, tako da racunaj svaki drugi dan na punjac.

Jedina mana je cena kod nas, kako god okrenes preskupi su kod nas...

Nazad
Vrh Dno