Šta je novo?

iPhone 12

Raspao mi se kabl od iphone 7 stare, prošlo divnih 5god 😄

Inače, punim iPhone 12 sa starim punjačem od 7ce (5W) pa mi sada treba novi kabl.

Valja li ovaj od Baseusa?

US $3.99 20% Off | Baseus USB Cable for iPhone 14 13 Pro Max Fast Charging USB Cable for iPhone 12 mini pro max Data USB 2.4A Cable
Valja, ali ja bih stvarno dao 20e za mali (a vrlo brzi) punjac i jedan type-c na lightning kabl. Ima ih od Baseusa i Essagera na kilograme sto se kaze. Mit je da sporo punjenje znaci toliko za zdravlje baterije. Ako se fon ne drnda dok se brzo puni, narocito ako je ispod 40-50%, nece mu apsolutno nista biti. Ako je u poslednjih 20ak %, moze i da se jace koristi i puni.

Toplota je najbitniji faktor.

Pa power bank ko god je koristio, zna da 12-13W je minimum koji isporucuju svi noviji (od 2017 pa na ovamo.

Taj 5W punjac je uvek bio cost-cutting mera od epla, da oni ustede pare, a ne preporuka.

RSD 424.70 50%OFF | Baseus 20W PD USB C Cable for iPhone 14 13 Pro Max Fast Charging USB C Cable for iPhone12 mini pro max Data USB Type C Cable

Sve ide na type-c uskoro, uzmes ovaj i nema zime.

Da ne valja puniti brzim, ne bi nudili oni njihov punjac za 40 evra..

Pa kad sve predje na type c ni ovaj mu nece trebati vise :)
Meni se telefon zagreje poprilicno kad je na 20w orginalnom punjacu, dok mi se na 10w samsungovom ne greje uopste.
Toplota mu skodi to je provereno, a proizvodjaca boli cosak kad ti rikne telefon svakako ces mi dati novih 1000e

Pa kad sve predje na type c ni ovaj mu nece trebati vise :)
Meni se telefon zagreje poprilicno kad je na 20w orginalnom punjacu, dok mi se na 10w samsungovom ne greje uopste.
Toplota mu skodi to je provereno, a proizvodjaca boli cosak kad ti rikne telefon svakako ces mi dati novih 1000e
Pitanje je koliko mu tacno skodi. Jeste da se svi usijaju kad idu od 20-25% da se pune, pa jos se koriste, ali vecina je ok, jesu temperaturne razlike ali ne tolike. Ja uvek gledam kad sam kod kuce da ukljucim, kad god sam ispod 80ak, pa cak i da ga koristim dok se puni, veoma malo se greje jer je baterija skoro pri kraju punjenja.

12 Pro Max na primer je hladniji od 13 Pro kad se puni, valjda jer je veca povrsina pa toplota se ne zadrzava toliko. Mislim da su razlike u zdravlju baterije nekog ko s 5W puni i 25W (ali odgovorno) 3-4% bh u vrh glave, posle par godina.

Cesto ljudi zaboravljaju koliko se usijaju telefoni leti, napolju, jos se slika, snima..tek to steti.

U kuci kad se puni brzo, a da nije fazon npr u cebetu nego na podu, stolu, i ne koristi se dok se ne puni, ok je.

Za koji dinar više ili tu negde (ne pratim cene) uzmi original ili samsung 25w. Imaš u A1 i Yettel-u. Vidi gde je jeftinije.

A da li je bitno koji kabl za punjac koristim jer imam vec jedan kuci neki Max mobile

Najbolje je MFI sertifikovan punjac ili već pominjani Samsungov koji lično ne koristim, ali pozdano kažu da je dobar. Druga opcija je original koji je kod operatora bio znacajno jeftiniji od zvanočnih prodavnica Apple uredjaja.

Najbolje je MFI sertifikovan punjac ili već pominjani Samsungov koji lično ne koristim, ali pozdano kažu da je dobar. Druga opcija je original koji je kod operatora bio znacajno jeftiniji od zvanočnih prodavnica Apple uredjaja.
A kabl koji da kupim da ne dajem 3500 za onaj original

Upravo taj, iz IKEA prodavnice MFI sertifikovan i solidno jeftiniji.

Zdravo svima, nisam do sada bio korisnik iphone telefona a imam priliku da od poznanika uzmem 12 pro 256gb, batery health 90%, za nekih 520/530e... Zanima me da li se isplati uzimati 12 pro u 2023 godini i da li je 90% za bateriju ok ili bi trebala da se menja?

Zdravo svima, nisam do sada bio korisnik iphone telefona a imam priliku da od poznanika uzmem 12 pro 256gb, batery health 90%, za nekih 520/530e... Zanima me da li se isplati uzimati 12 pro u 2023 godini i da li je 90% za bateriju ok ili bi trebala da se menja?
Po meni je malcice jaka cena, 460-480e je ok cena za obican pro model. 90% je vise nego dovoljno i menjanje se tek radi na 75%, a to je neke dve godine daleko za ovaj telefon. Imam 12PM sa 79%, (stigao je do 80% posle cca 2 god koriscenja, tacno), a u prakticnom radu drzi bez ikakvog problema, kao i kad je pisalo 85, 86%..znaci bez potrebe.

Na androidu ne bi ni znao koliko je battery health, i ne bi se opterecivao ;)

Definitivno je 12 pro telefon koji moze da izdrzi komotno jos dve, eventualno tri godine, jer 6GB ram ima.

Ja bih dodao 60-70€ i kupio nov 12. U toj generaciji je najmanja razlika bila izmedju obicne i pro verzije, a novo je ipak novo...

Optimised Battery Charging uključen, već pola meseca stavljam na punjenje u isto vreme, ali nikada ne uspori punjenje nakon 80%.
iOS 15.6.1 je u pitanju

Da li je preporucljivo uzimati telefon, tj polovan Iphone 12 mini sa baterijom koja je menjana u ProMobi, i na 100% je? Znam da su iphone zamenske rizicna prica, ali ne znam da li Promobi slucaj garantuje da moze da radi kao fabricka?

Promobi je ovlašćeni Apple servisni centar, šanse da nije original baterija ugrađena u Apple telefon je 0%

Hvala, tako sam i mislio, samo rekoh da li su te baterije za preporuku itd, odnosno da se ne treba izbegavati telefon samo zbog toga.

Pozdrav, imam problema sa ulazom za punjenje. Mislio sam da je do kablica ali se i sa movim desava da dodje do prekida pod nekim uglom. Da li je ostecen ulaz ili mozda zbog prasine hoce da prekida? I kako mogu ocistiti taj ulaz bezbedno a da ne ostetim nesto.

Pozdrav, imam problema sa ulazom za punjenje. Mislio sam da je do kablica ali se i sa movim desava da dodje do prekida pod nekim uglom. Da li je ostecen ulaz ili mozda zbog prasine hoce da prekida? I kako mogu ocistiti taj ulaz bezbedno a da ne ostetim nesto.
U dm-u imas interdentalne cetkice (njihove), plasticne, ja cistim redovno to i speaker grill, bez frke. Moze i drvena cackalica obicna, ali ova mi je malo bolja.

Zamenio bih iphone se (2022) za 12 mini, zbog manjih dimenzija. Koristim ga kao sluzbeni telefon za pozive i poruke, ali ne znam kolika je stvarna razlika u velicini, kao i kakve su im baterije kada se uporede... Sada mi ovaj SE drzi skoro 3 dana bateriju...

Ako ti je ključno za bateriju

Considering these two are compact smartphones, battery performance is not their strong point. That said, Apple has managed to improve the battery performance of the iPhone SE 3 over the previous generation by packing a slightly bigger, 2018mAh battery. This still isn’t great, but coupled with the A15 Bionic’s efficiency, the iPhone SE (2022) can last an hour longer on average than the older model.

In comparison, the iPhone 12 mini sports an even bigger, 2227mAh battery despite having a smaller footprint, allowing it to last up to an hour longer than the iPhone SE (2022). Even though the A14 Bionic isn’t as efficient as the newer A15 chip, the OLED display’s energy efficiency makes up for it.

https://www.makeuseof.com/iphone-se-2022-vs-iphone-12-mini/

Poslednja izmena:
1690469437117.png
12 Pro Max, posle nekih 2.5 god normalnog koriscenja, punjenje jednom dnevno.

78% kaze iOS, ali zapravo se odlicno drzi i pravi je dokaz koliko Max verzije znace za bateriju i dugotrajnost iste, kome odgovara zbog dimenzija, naravno.

Mislim da ce pasti zamena na nekih 1300 ciklusa (sto ce doci dosta brze, jer vec sad se dopunjava par puta dnevno), kada ProMobi pocetkom sledece godine ponudi za njih baterije za 50e kao sto nudi sad za 11 Pro/Max verzije.

Nakon poslednjeg softvera prestao je da optimizuje punjenje telefona nocu do 80% i da pred zoru ide na 100%
Ne znam u cemu je problem

Koliko dana to traje? Ne bi trebalo da se desi tako nesto ali verovatno ponovo "uci" tvoje navike.

Moguce da je to posto sam u toku godisnjeg potpuno promenio nacin punjenja, nije bi punjen 2 nedelje ni jednom u toku noci.
Traje otprilike od pre 7-8 dana sto se i poklapa sa zavrsetkom odmora i novim softverom

I baterija mi je ocajna na 16.6

Nazad
Vrh Dno