Šta je novo?

iPhone 11

Ako taj 720p daje tacniju sliku nego 4k, da , treba da kosta vise...a ne kosta zapravo. Svakome od Vas da stavim sad ovde na poklon Sony 32 720p TV i Vivax 43 4k, 99,9% Vas bi se javilo za Sony odmah iste sekunde. Mi ovde pricamo o 6inch i tu je sad kao neka problematika :)

Ne znam kako je iko uspeo da vidi piksele na iphone 11 [emoji3]

Ja imam 11 i 11 pro max (jedan privatni drugi poslovni) koristim ih uporedo i ne vidim piksele ni na jednom od njih. Ako stavim jedan pored drugog i otvorim tekst neki onda vidim samo da je ostriji 11 pro max od 11 ice. Ali opet pikseli i slicno to nema sanse da ko vidi osim pod lupom [emoji3]

Boje su iste kao na 11 pro max sto je cudo oobzirom da je ovo LCD. Vecina ne bi primetila razliku izmedju OLED i LCD na 11ici. Savrsen je ekran svakako. Ovi sto vide piksele mozda imaju bolji vid od mene, ali ja to sto vidim vidim, ne gledam pod lupom i slicno. [emoji3]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Znaci u redu je ako nema razlike, prodaju ti po ceni kao da je amoled i svima dobro? Pa to bas nema smisla. Izabracu proitlzvodjaca koji ce od nize tehnologije da napravi vise a ne od onoga koji mi cenom odredjuje hardver.

Pa ne kosta isto 11 i 11 pro max. A upravo ovo sto kazes oni to i rade, od nize tehnologije prave nesto najbolje. Sad, svako ima prava da ga kupi ili ne kupi.

Cene iPhona su takve vec godinama jer iOS nema konkurenciju u smislu da ima drugih telefona sa iOSom, a imajuci u vidu cene na trzistu apple diktira i cene androida, koji povecavaju cene nenormalno a koji jedino ne mogu da prate pad cena kao kod iPhone-a.

Poslednja izmena:
Jeste ali su te cene bar 20-30% vise od realnoh i to mi jako smeta kod jabuke. Ostajem ja kod njih, zaokruzicu ekosistem ali su im cene nerealne i tu nema opravdanja. To sto sve radi prefektno se valda podrazumeva a ne da za to treba dodatno da placam[emoji23][emoji23][emoji23]

Greska je sto se Amoled smatra za dobar ekran. Amoled je totalna prevara, i ekran za privlacenje naivne klijentele. Ekran prepunt problema, duhova, burn-a, green tinta, presaturacije, prekolorizacije je za mene smece od ekrana. Opet ponavljam ne moze dobar ekran davati netacne boje. Vuci na plavo, pa na ljubicasto, pa na crveno posle 4m koriscenja jer krece samospaljivanje itd. Ostrina? Pa zasto rokaju tolike rezolucije na Amoled? Pa Pentile matrica, koja se zaista izrazeno vidi okom. Onda rokaju 2k-4k da to sakriju. Masa ljudi se zali na netu na glavobolje, zamucenost vide posle duzeg vremena nakon gledanja u Amoled itd.

A šta je realna cena? U odnosi na šta? Lepo ti neko napisao, nema drugih iOS uredjaja pa da možeš da porediš.

Ma da, tu si u pravu, svako od nas bi voleo da manje kosta ali sta ces,  je to [emoji3]

Jači su od pojedinih država, tako da diktiraju sami kako hoće. Realno, ako recimo Samsung moze prodavati najnoviji Exynos za cenu koju ga prodaje, apple lagano moze i da podigne cene, jer apple svuda prodaje isto dok je exynos djubre.

Pogledaj samo koliko kosta  stalak za monitor, ako vec nisi, i sve ce biti jasno [emoji3]

@DGoran Sve ovo već znaš jer znam da odavno pratis apple i znas sve o njemu, samo si frustriran cenama [emoji846]

Opet, ja lično vidim razliku. Naviknem se posle nekog vremena, ali čim pogledam u stari telefon, odmah se vidi. Tekst je krzaviji, slika manje oštra... Devojka već 3. godinu koristi Samsung note 8, sa istom pozadinom (ne mogu da je nateram da promeni :D ), i nema nikakvog burn-ina ili bilo kakvih problema. Ali ok, poštujem da je nekome ekran vrhunski, meni nije. :)

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Ma da, tu si u pravu, svako od nas bi voleo da manje kosta ali sta ces,  je to [emoji3]

Jači su od pojedinih država, tako da diktiraju sami kako hoće. Realno, ako recimo Samsung moze prodavati najnoviji Exynos za cenu koju ga prodaje, apple lagano moze i da podigne cene, jer apple svuda prodaje isto dok je exynos djubre.

Pogledaj samo koliko kosta  stalak za monitor, ako vec nisi, i sve ce biti jasno [emoji3]

@DGoran Sve ovo već znaš jer znam da odavno pratis apple i znas sve o njemu, samo si frustriran cenama [emoji846]

Jeste, samo su mi cene problem ali ne kod apple-a nego i generalno.

Cene su otisle gore jer je kupovna moc ljudi veca nego ikad. Takodje ta neka pohlepa koju su razvili u ljudima da uvek moraju da imaju sve i najj takodje doprinosi da pune dzepove opasno. Sto se iphone tice mislim da nikad nisu bili povoljniji. Evo sad SE za 400e, 11 oko 600, pa toliko kosta i Xiaomi, OP, itd, izjednacili su se. Ono sto je dobro je da usled tog ultrabrzog razvijanja tehnologije dobro parce dobrog tech-a otislo je za jeftine telefone iz srednje kategorije koja se morala razvijati uz ove prehajpovane modele. Onaj ko danas uzme npr Pocophone, P20 Pro, S9 Plus, iphone 7 Plus dobija apsolutno korektan telefon za duzi vremenski period sa kojim ce da gura i igrice, sa kojim ce da pravi sasvim dobre fotke, i uzivati u koriscenju.

Greska je sto se Amoled smatra za dobar ekran. Amoled je totalna prevara, i ekran za privlacenje naivne klijentele. Ekran prepunt problema, duhova, burn-a, green tinta, presaturacije, prekolorizacije je za mene smece od ekrana. Opet ponavljam ne moze dobar ekran davati netacne boje. Vuci na plavo, pa na ljubicasto, pa na crveno posle 4m koriscenja jer krece samospaljivanje itd. Ostrina? Pa zasto rokaju tolike rezolucije na Amoled? Pa Pentile matrica, koja se zaista izrazeno vidi okom. Onda rokaju 2k-4k da to sakriju. Masa ljudi se zali na netu na glavobolje, zamucenost vide posle duzeg vremena nakon gledanja u Amoled itd.

Sve gore navedeno potpisujem.

Planiram da kupim iPhone 11 Pro (ili 11 Pro Max, nisam još odlučio), pa imam neka pitanja ako neko zna da mi pomogne :)
1. Da li ima neke razlike između Pro i Pro Max, osim što je Max veći i ima veći kapacitet baterije?
2. Vidim da oba telefona imaju eSIM, pa me zanima da li postoji mogućnost da imam više eSIM kartica podešeno u telefonu, i da biram kada koju želim da koristim?
3. Ako je odgovor na drugo pitanje potvrdan, da li je moguće imati i fizičku SIM karticu i još jednu eSIM, i kombinovati te dve?
4. Da li se isplati čekati da izađe iPhone 12, pa da dodatno padne cena ovim uređajima, ili je to pitanje kada će kod nas stići koliko će cene pasti? Kakva su iskustva sa cenama prethodnih modela pri izlasku novog?

Hvala svima na izdvojenom vremenu :)

Za eSim, mozes imati jedan fizicki i vise esim kartica na svim novijim iPhone uredjajima.

Treba imati na umu da prema poslednjim glasinama 12 Pro modeli izlaze u prodaju negde u novembru, znači kod nas u decembru.
Da li vredi čekati do decembra-januara za 100€, to sam proceni.

postavio sam temu i dole u sta da kupim, ali da pitam i ovde
ortakova dilema 11 ili xs max ? naravno novi, našao je za sličnu cenu. Uporedjivao sam 11 i xs , te ne znam kolika je razlika u ekranu , ali je tel za zenu te veličina ekrana i nije presduan. Gledao sam malo ekran 11, deluje da su veci bezeli izmedju kucista i ekrana. Sve ostalo mi manje vise slično. Ako neko ima neki pro et contra detalj neka kaze.
Hvala

Ja bih pre uzeo 11.
Najviše zbog dosta bolje baterije i kamere.

Najbolje sama da pogleda. Ja imam 11 i 11 pro max i uopste razliku ne vidim u tim bezelima. Da se razumemo, veci su na 11, ali ne nesto drasticno u odnosu na max da bi mi bilo problematicno. Sto se izrade tice 11 pro i Xs (max) je kvalitetnije izrade ali nimalo ne zaostaje ni 11. Nijanse su u pitanju. Takodje baterija dosta bolja na 11 ici i kamera ima vise mogucnosti.

Poslednja izmena:
Najbolje sama da pogleda. Ja imam 11 i 11 pro max i uopste razliku ne vidim u tim bezelima. Da se razumemo, veci su na 11, ali ne nesto drasticno u odnosu na max da bi mi bilo problematicno. Sto se izrade tice 11 pro i Xs (max) je kvalitetnije izrade ali nimalo ne zaostaje ni 11. Nijanse su u pitanju. Takodje baterija dosta bolja na 11 ici i kamera ima vise mogucnosti.

hvala druže

Da li vam se desava da tastatura jednostavno prestane da reaguje. Imam slican problem kao kad sam koristio nesrecni Xiaomi Note 8 Pro da kontakt samo prestane da, a najvise zabode na backspace dugmetu gde ume da ignorise i po vise komandi za back.

Ne.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Koja je tastatura u pitanju? Meni bi se ponekad desilo na SwiftKey u nekim situacijama. "Minimize and restore" aplikacije bi momentalno rešilo problem. (ne znam kako lepše da se izrazim ali mislim da je jasno)

Moje ‘ne’ se odnosi na default, nisam install ostale...

^ Kad si već spomenuo default tastaturu - ja bih je rado koristio da ima predikcije na srpskom. Ali toga nema koliko vidim. Ni swipe samim tim ne radi. Da li je zaista tako ili nešto propuštam?

Na žalost tako je, nadam se da će to ispraviti na ios 14 [emoji2]

Evo ti poredjenja:

46d4b7a670140efee09e1613de99f2ce.jpg

8f3f1a1c5ec912a994726803553af0c7.jpg

Pozadina je izabrana da se bolje vide bezeli [emoji3]

Default apple tastatura. Najgore je sto bag nije stalan vec je onaj najgori totalno random pa i da hocu da reklamiram telefon moram da imam srece da se to pojavi

Vrh Dno