Šta je novo?

iPad - opšta diskusija

Ja sam pre nekih mesec dana uzeo iPad 11 A16 za 45000 na nekoj akciji. Uzeo ga čisto kući i na poslu da malo zamenim telefon za surf i ostale gluposti… i oduševljen sam 🙂 Nisam neki zahtevan korisnik pa da obraćam pažnju na sitnice, naručio sam sa Temu-a bežični miš, tastaturu i olovčicu, neku torbicu za nošenje, futrole i stakla… i to sve za male pare za mene odlično šljaka. Deca uzmu da odigraju po neku igricu i da crtaju i boje na njemu.

Isti slučaj, ima već skoro dve godine kako je uzet, taj osnovni 10.9 sa A16. Mislim da je koštao oko 42 ili 45k tada na nekom popustu u radnji na G. Znam da je na KP bio možda 10 evra jeftiniji a gledam da izbegnem šverc komerc po svaku cenu.
Kupljena i neka maska sa držačem za olovku (uzeo original olovku sa usb-c). Posle i neki komplet tastatura i miš sa Temua.
Mala sestričina ga baš puno koristi. Čak i više nije ravan već duže vreme, nego blago savijen na polovini 🙂 Kada ga baciš u ranac i nasloniš se ko dete 🙂
AC plus je neka jako sitna cifra na mesečnom nivou za njega, mislim da je oko 3 dolara.
Malo je možda sporiji ako prebacuješ nešto na brži eksterni ssd ali to sam samo probao jednom prilikom. Imamo cloud pa nema potrebe za tim. Ne znam, meni i posle ovog vremena, sve se isto ponaša kao i prvog dana. Nisam baš nešto puno probao od kada je na iOs26 ali dete se ne žali uopšte, a meni se čini da je sve isto brzo u radu.

Evo ga i iPad Air M4, ništa posebno novo:

Nisu dobro odradili stranu.

1772465354813.png

Koja je sad bitna razlika? Da li mi je prelazak sa M1 Pro upgrade? Ključan mi je HDMI i extended desktop.

M4 CPU je jaci oko 60%, ako se ne varam ali GPU nije (plus je jedino ray tracing).

Imas 50% vise RAM-a i to je to qko ne uzimas cellular verziju.

Ovo je za Air

Izašao 26.4 update i napokon rešio bug sa time da ne brljavi kada se prelazi sa App Library nazad na prethodnu stranicu. Takođe su dodali opcije pod Accessibility za dodatno podešavanje oko Liquid Glass-a, pa sada pod Display and Text Size postoji mogućnost da se smanji sijanje svetlećih efekata, kao i pod Motion da se isključe efekti UI-a kao što su parallax i bounce efekti stakla. Što definitivno može pomoći u radu kod starijih modela. Takođe je i tastatura popravljena za one koji koriste nju.

Sve u svemu ovaj update radi poprilično dobro i fluidno kod mene na M2 Pro za ovih nekih sat vremena unazad i pored procesa u pozadini.

Ima li neko da je na ipad pro m5 13''? Koliko vam traje baterija na ipadOs 26.4? Rešavam da menjam m1. 43min procreate, spadoh na 10% baterije. 33% mi troši u pozadini.

Dva dana.

Kako bre 46 minuta procreate? Meni je minimalno popustio M1, a jašem ga ozbiljno.

Do ipadOS 26 je sve bilo u redu. Dopunila sam ipad do 95% i uzela da još odradim neki tekst na slici i došao je na 60% baterije. Kaže procreate troši 55%. Probaću restart al nešto sumnjam. Ozbiljno razmišljam da uzmem najnoviji model. Trebao mi je novi fon al nema veze, izdržaće ip13 još. Na ovom sam mogla 7 sati da radim u procreate bez prestanka nekad sa sve youtubom u pozadini.

Planiram da kupim iPad Air i ESR case sa tastaturom (Apple case sa tastaturom mi je skup) kako se kucaju naša slova sa kvačicom, da li isto kao na telefonu tržeći duže pritisnut taster na tastaturi ili nekako drugačije?

Menja se layout i normalno se kuca. Žena ima ESR mada je sve novo i nekorišćeno 😂 ja imam logi i isto tako radi.
Mada još uvek nisam uspeo da otkucan "@" na tastaturi. 🙄

Do ipadOS 26 je sve bilo u redu. Dopunila sam ipad do 95% i uzela da još odradim neki tekst na slici i došao je na 60% baterije. Kaže procreate troši 55%. Probaću restart al nešto sumnjam. Ozbiljno razmišljam da uzmem najnoviji model. Trebao mi je novi fon al nema veze, izdržaće ip13 još. Na ovom sam mogla 7 sati da radim u procreate bez prestanka nekad sa sve youtubom u pozadini.
Nemoguće da je crkao, neka aplikacija ždere koja tek treba da se updatuje na promene sistema. Biće to ok.

Menja se layout i normalno se kuca. Žena ima ESR mada je sve novo i nekorišćeno 😂 ja imam logi i isto tako radi.
Mada još uvek nisam uspeo da otkucan "@" na tastaturi. 🙄
Nešto cmd+shift+2 ili alt ili tako nešto. Nemam tastaturu ispred sebe da se tačno setim.

Na MBP je alt plus shift plus 2 kombinacija i verovatno je i za iPad tastaturu takva.

Hvala na pomoći. Nema sta nisam probao i kako nisam ubo. Na kraju je option + shift + 2. :/
Evo posle update mi i SR latinična i SR ćirilična tastatura kucaju ćirilicu.

• Like
Reagovanja: iOS
I meni isto, pomislih da sam luda. I ako mi je SwiftKey upaljen, plus fabrička za ćirilici, jer na SwiftKey iz nekog razloga nema ćirilice, neće da mi prebaci sa SwiftKey na fabričku nego moram da brišem SwiftKey skroz iz podešavanja tastature da bih mogla da otkucam nešto na ćirilici. I na fabričkoj su mi stalno velika slova na tastaturi i ako su uključena mala slova. I ko za inat kucam neki tekst za korice knjige na ćirilici baš sad.

Na koju foru je kod nas ipad A16 (base) 47000 RSD, dok je na Amazon.de isti taj model 330 EUR (38000), dakle skoro 10000 jeftiniji?

Trazim neki ipad da zamenim kevin ipad 6th gen - generalno se koristi samo za citanje knjiga i ponekad youtube. Ovaj mini je stvarno premali, jos nisam ukapirao sta to Air ima to base model nema, a pro vidim da u startu je mnogo bolji zbog pro motion (ali zato mu je cena jaka).

Moja pitanja su:
  • Odakle kupujete ipadove?
  • Da li su dobri i dalje ovi stariji pro modeli (ipad pro m1 mi se cini okej ako bih ga nasao polovnog)
  • Da li su dobri ovi base modeli - vidim da nema razlike izmedju 11th i 10th gen?

Ja kupih 11 na KP pre neki dan za 330.
Mesec proozvodnje decembar 2025.Otpakovao,aktivirao sve ok.
Razlika 11 i 10 je otprilike cpu i duplo vise storidza

Za njene potrebe,ti osnovni su i previse(11 gen uzmi). Ima malo vise ram-a . Sve ostalo je overkill,za nju. Pro imaju lepsi ekran,izmedju ostalog ali to dize cenu u nebesa.

Na koju foru je kod nas ipad A16 (base) 47000 RSD, dok je na Amazon.de isti taj model 330 EUR (38000), dakle skoro 10000 jeftiniji?

Trazim neki ipad da zamenim kevin ipad 6th gen - generalno se koristi samo za citanje knjiga i ponekad youtube. Ovaj mini je stvarno premali, jos nisam ukapirao sta to Air ima to base model nema, a pro vidim da u startu je mnogo bolji zbog pro motion (ali zato mu je cena jaka).

Moja pitanja su:
  • Odakle kupujete ipadove?
  • Da li su dobri i dalje ovi stariji pro modeli (ipad pro m1 mi se cini okej ako bih ga nasao polovnog)
  • Da li su dobri ovi base modeli - vidim da nema razlike izmedju 11th i 10th gen?

Neuporedivo veće tržište, više konkurencije i samim tim lanci nabavljuju robu direktno od proizvođača gde se ne ugrađuju na nekoliko mesta preko para kupaca. O dažbinama uvoza tek da se ne pričamo.

Za te potrebe gledaj osnovni model koji možeš naći već od 320-330€ na KP. Razlike između aktuelnog i prošlog je u duplo više skladišne (128GB>64GB) i RAM memorije (6GB>4GB) i nekih dvadesetak procenta ubrzanje samog CPU/GPU čipa. Načinom korišćenja verovatno neće ni primetiti sve razlike, ali će biti dugotrajniji. Air je primetno bolji iPad jer ima M čip u sebi i potpuno lamilirani ekran. On ili polovni Pro M1 su već 200€ i više evra razlike, koje možeš da uštediš.

Neuporedivo veće tržište, više konkurencije i samim tim lanci nabavljuju robu direktno od proizvođača gde se ne ugrađuju na nekoliko mesta preko para kupaca. O dažbinama uvoza tek da se ne pričamo.

Za te potrebe gledaj osnovni model koji možeš naći već od 320-330€ na KP. Razlike između aktuelnog i prošlog je u duplo više skladišne (128GB>64GB) i RAM memorije (6GB>4GB) i nekih dvadesetak procenta ubrzanje samog CPU/GPU čipa. Načinom korišćenja verovatno neće ni primetiti sve razlike, ali će biti dugotrajniji. Air je primetno bolji iPad jer ima M čip u sebi i potpuno lamilirani ekran. On ili polovni Pro M1 su već 200€ i više evra razlike, koje možeš da uštediš.
Koliko se krece cena polovnog Pro M1 od 13"? Ako si u materiji

Mislim da sam ih skoro viđao od 600€ pa naviše (zavisi od stanja i da li se prodaju sa olovkom, itd.). Baci pogled na KP, mada mislim da ih ima tek par u ponudi.

Mora da se bude strpljiv i pojavi se u oglasu. Ja sam ih nekoliko kupio u poslednjih par godina, neotpakovan ipad 8 sa 32Gb dok je još bio aktuelan, pred samu najavu ipad 9, za 250€, zatim sam ga ubrzo upgradovao na ipad 9 sa 256Gb, za 410€. Njega sam ostavio u kući i nabavio 10tak puta punjen iPad M1 128Gb sa Apple 2 olovkom i odličnim case-om, za 600€, još neka 2-3 meseca je bio u garanciji. Taj već koristi godinama, dušu mu vadim, a nameračio sam se na M5 isto tako, polagano, strpljivo, neće niđe.

Ma jok ne treba mi, vise me zanima ovako, uzeo sam ja za male pare od poznanice, nije ga koristila i dobi
Mislim da sam ih skoro viđao od 600€ pa naviše (zavisi od stanja i da li se prodaju sa olovkom, itd.). Baci pogled na KP, mada mislim da ih ima tek par u ponudi.
ma imam ja m1 pro, usralo me za 200e sam ga uzeo, jedva koriscen sa olovkom…ali ga slabo koristim, fazon youtube masina, pa gledam koliko bih zaradio da ga prodajem. 13” preveliko za sve osim da ga fiksiras na sto i za crtanje

Zdravo svima. Razmišljam o kupovini iPad-a, pa mi treba savet onih koji već koriste i razumeju zašto se "razmišljam". Kupio bih isključivo zbog Procreate i crtanja. Ne znam da li je bolje kupiti neki noviji model, (naravno na rate), ili isti/sličan efekt dobijam što se tiče Procreate-a i sa ranijim verzijama iPad-a?

Evo šta ne razumem.

Npr verzija tableta iPad 9, do 200e polovna. Pretpostavljam da Procreate radi dobro, s obzirom da je u program requirements od verzije 5 pa naviše. Ali, pošto nisam koristio - ne znam, nisam siguran.

Pa ako može neka preporuka, savet...

Hvala vam, pozdrav

Kupi polovan Pro, ja sam uzeo 11" iPad Pro 2018 64GB za 250 evra. Pencil 2 je 70tak evra polovan. Kod Procreate je sve isto bez obzira na model, osim broja layera: zavisno od RAMa imaš više layera.

Nazad
Vrh Dno