Šta je novo?

iPad - opšta diskusija

Evo i mojih par iskustava sa ipadom M1 Pro 12.9 nakon godinu dana uzivanja u njemu - jedna od najboljih kupovina svakako, iako potpuno nepotreban kao device koji radi neku specificnu stvar, versatilnost i kvalitet izrade ga cini vrhunskim luksuzom a sta je zivot ako se svede samo na bazicne potrebe i funkcionalnosti.

Uredjaj je svakako glomazan, ali kvalitet ekrana je mix najboljih mogucnosti LED i OLED-a, mogucnost da citas recimo PDF magazine u portret modu bez pinch zooma, ekranski prostor koji omogucava ozbiljniju multimediju i rad na ipadu uz pomoc tastature, uz brzinu M1 procesora, i bateriju, cini ovo sjajnom kupovinom i ne prodje jedan dan da ne pomislim koliko je dobro koristiti ga.

Imam magic pen ili kako se vec zove, ali me taj dizajnerski trip sa Procreate-om nije mnogo dugo drzao - jako je kul punjenje i magnet, mislio sam da cu ponovo da otkrijem svoju kreativnu stranu, ali suvise je vremena proslo od kada me je crtanje inspirisalo i jednostavno sam suvise lenj da se ponovo upustim u sve to. Za neko hvatanje beleski na ekranu i pisanje, nisam nisam bas nasao primenu - bolje je zapisivati u svesku ako ti bas treba rukopis.

Za citanje je perfekcija, bilo da je neki sadrzaj na netu, PDF ili e-book koji moze da se cita u landscape modu kao prava knjiga - dovoljno je prostran ekran da to izgleda odlicno.

Problem su cene periferija. 100e za ipad folio, 100e za magic pen... i najhladniji tus od svih, 450e za magic keyboard. Nisu me interesovala 3rd party resenja jer mislim da svima nedostaje (uz mozda poneku i prednost) poneki feature koji magic keyboard cini najudobnijim i najplugangplay resenjem. Jurio sam 100 godina neku nizu cenu, mozda i polovnu, ali niko te stvari ne prodaje, tako da sam pre neki dan slucajno pronasao za 25k novu novcatu preko KP dok je 56k u iStyle prodavnici. Cena je za jedno parce gume i nesto malo elektronike, sokantna i neoprostiva i nikako nisam sebi mogao da opravdam taj trosak, iako ga sustinski uopste ne osetim, izuzetno me nervira cenovna politika Apple-a i 25k je gornja granica koliko sam bio spreman da se ispruzim i srecom naletela je po toj ceni. Malo sam se dvoumio oko boje, ali sam uzeo crnu na kraju jer je i sam ipad crni - odlicno se uklapa i izgleda elegantnije. U sklopu sa tastaturom teziste koje je na ekranu, a ne na tastaturi kao sto smo navikli na laptopovima, pa cak i onim ultra light, tako da morate voditi racuna kod transporta, sve je inverzno - otvara se lakse odozdo, nestabilan je na krilu ali je "zalepljen" za povrsinu stola i u tom stacionarnom modu je relativno udoban za koriscenje. Nikako mi ne lezi Magic Mouse, tako da sam uzeo neki jeftini Logitech Pebble za 2k RSD, koji ima niski profil i nije bas neko ni estetsko ni funkcionalno resenje ali je blize klasicnom desktop iskustvu. Magic mouse ima mogucnost koriscenja gestova kao i na touchpadu, ali mi je ta funkcionalnost delovala redundantno osim sto prebacuje teziste na desnu stranu jer je strain za zglob da konstantno radis na touchpadu. I u nekim stvarima je bolji, ima klasican skrol i beskonacno trajanje AA baterije dok Magic Mouse ima onaj fail od punjenja odozdo.

Imao sam optimisticnu ideju da ga koristim za posao, ali je nekako neudoban cak i za rudimentarne stvari kao sto je Teams ili Outlook - specijalizovane aplikacije kao npr SAP naravno nisu moguce a problem je i u security sertifikatom koji postoji samo za windows pa moras da kreiras intranet hotspot sto je dodatni hassle. Generalno, produktivnost drasticno raste sa tastaturom jer je kucanje na ipadu nocna mora bez tastature, ali je i dalje daleko iza laptopa u tom pogledu, da ne pricam o ogranicenom i zatvorenom operativnom sistemu, gde si prakticno osudjen na cloud i web aplikacije.

Kao zakljucak ne znam koliko je uopste potrebno napominjati, ne poseduje ga bas svako kao iphone, nije bas u toj sferi mainstream kica, moguca je neka polu-ozbiljna produktivnost ali iako je zaista "svemoguc", ni za jednu upotrebu nije bas idealno resenje, ni za crtanje gde dosta ozbiljnih dizajnera prelazi posle kratkog vremena na graficke table jer im trebaju recimo full PC ili MacOS aplikacije, citanje nije bas kao na papiru, video nije bas kao na TV-u, kucanje nije kao na laptopu... ali je svejedno apsolutno fantastican uredjaj koji ce vam ulepsati svaki dan od trenutka kada ga kupite.
Slazem se, imao sam 12.9 davno nekad tokom kovida (pocetak 2020.), u UK i bio je stvarno fantazija. Jack of all trades, master of none.
Nazalost, u Srbiji je veoma veoma skup sport osim ako neko nema zivaca i vremena da ceka da iskoci povoljno, gledam polovne npr na KP, bas 12.9, uzasno su skupi i generalno ih veoma malo ima.
Sto je najcrnje, uzeo bih rado i nov sa KP od ovih prodavaca standardnih, ali je oprema teska nabaviti. Olovka mi ne treba, screen protector ne moze da se naruci lako iz Kine jer je glomazan, pa ne salju ili su postarine po 30 dolara, a za futrole..ima opcija, ali samo magic keyboard je resenje.
Imam semu u EU gde bih mogao uzeti ali ne da mi se da putujem samo zbog toga i donesem, mada je i to glomazno dosta i usteda je nikakva, na kraju ce mozda biti polovan ili nov kod nas, a oprema u EU s Amazona.

:(
Ostaje cekanje eventualno ako nekad nesto iskrsne ovde ili na KP, ali generalno veoma esoterican sport.
11" model po meni je besmislen uz iPad Air ovaj najnoviji, samo 120hz kome bas treba, ali je ekran nista specijalno, pa cak i obican ovaj A14 iPad standardan je 'uporediv', imao sam kratko vreme Air, na par dana od prijatelja, nista specijalno.

E reci mi kako radi logitech pabble miš? Ima li kašnjenja u odzivu.. Više mi treba za macbook nego za ipad. Imam neki...nemam pojma kineski...i užasan je kad se poveže preko bt. Razmišljala sam taj logitech da uzmem..
Ja sam jurio neko jeftinije resenje jer nisam bio siguran koliko ce mi uopste trebati - ima relativno skromnu 1000 DPI rezoluciju, koja moze da se percipira kao kasnjenje, nije na nivou nekih gaming miseva ili preciznijih productivity miseva, plus BT sam po sebi unosi dodatno kasnjenje. Tako da kasnjenje na ipadu postoji, e sad koliko ce ti to smetati, subjektivna je stvar. Mene vise nervira jer se iOS cudno ponasa kod upravljanja misem, jer sam navikao na windows.

Oblik je niskog profila, pogodan za portabilne i kompaktne sisteme, ne lezi bas idealno u ruci, tako da nisam siguran kako bi se pokazao u nekom duzem radu koji zahteva udobnost i preciznost, mozda bih ipak uzeo neki ozbiljniji mis za macbook. Pebble moze da se stavi u neki mali dzepic, nosa sa sobom, baterija traje zauvek, ima samo 2 tastera, nije bas ni neki lepotan, mada je to vec subjektivno, ima neki minimalisticki appeal mozda i dolazi u raznim bojama.

Ja sam nasao i po bas niskoj ceni, za koju nisam siguran da ima i kineskih i HAMA miseva vise...
Ostaje cekanje eventualno ako nekad nesto iskrsne ovde ili na KP, ali generalno veoma esoterican sport.
11" model po meni je besmislen uz iPad Air ovaj najnoviji, samo 120hz kome bas treba, ali je ekran nista specijalno, pa cak i obican ovaj A14 iPad standardan je 'uporediv', imao sam kratko vreme Air, na par dana od prijatelja, nista specijalno.
Mene je sve zajedno kostalo:
ipad 12.9 M1 - 800e + screen protector koji mi je lik dao gratis u prodavnici
original apple futrola - 100e (ovo ti mozda ne treba uz tastaturu)
apple olovka - 100e
apple magic tastatura - 230e

Sad, kad pogledas, malo skuplje sve zajedno od iphone 14 Pro Max-a, koji kod nas bogami nije nikakva ezoterija, nose ga svi ali cena moze da se opravda jer je, kao, neki statusni simbol.

Vrednost novca je dosta opala, tako da danas npr 1200e vredi kao nekada 600e, jer je sve skocilo duplo, tako da racunam da i nije neki specijalan ekstreman sport a moze da ti pruzi 5-6 godina vrhunskog iskustva ili da ga svake godine menjas uz neku malu doplatu i da to posmatras kao barijeru ulaska.

Zelim da te ohrabrim da kupis - para ce biti, uvek mozes vise da zaradis, a vreme provedeno bez ipada niko nece moci da ti nadoknadi i iskustvo je neprocenjivo, manje vise.

Poslednja izmena:
A ipad je razonoda, citanje knjiga, zvrljanje, gledanje serija, slusanje muzike, yt. Nikako zamena za laptop. Ukoliko neko planira da kupi tastaturu daleko bolje i povoljnije je da uzme m1 air

Ja vec imam M1 Macbook Air 256GB koji manje vise skuplja prasinu, nekad se u 2 nedelje koristi, haha..uzas sam, ali opet ima nesto u ogromnoj Netflix masini, Disney+ masini, sa onakvim HDR ekranom.

Sve zavisi za šta je potreban (11 pro 2018 godište) . Mini je za internet marketing VRH, 95% sve završava. Obrada video materijala (LumaFusion, mada Davinci može free je), gomila sad stvari može preko Safarija i Chroma. Magic keybord me je usrala preko KP našao sam je za 50e (orginalna ispravna ko nova), čak sam skuplje platio Smart keybord (100e) :) isto na KP. Ko voli crtanje, olovka je obavezna.

Ja sam jurio neko jeftinije resenje jer nisam bio siguran koliko ce mi uopste trebati - ima relativno skromnu 1000 DPI rezoluciju, koja moze da se percipira kao kasnjenje, nije na nivou nekih gaming miseva ili preciznijih productivity miseva, plus BT sam po sebi unosi dodatno kasnjenje. Tako da kasnjenje na ipadu postoji, e sad koliko ce ti to smetati, subjektivna je stvar. Mene vise nervira jer se iOS cudno ponasa kod upravljanja misem, jer sam navikao na windows.

Oblik je niskog profila, pogodan za portabilne i kompaktne sisteme, ne lezi bas idealno u ruci, tako da nisam siguran kako bi se pokazao u nekom duzem radu koji zahteva udobnost i preciznost, mozda bih ipak uzeo neki ozbiljniji mis za macbook. Pebble moze da se stavi u neki mali dzepic, nosa sa sobom, baterija traje zauvek, ima samo 2 tastera, nije bas ni neki lepotan, mada je to vec subjektivno, ima neki minimalisticki appeal mozda i dolazi u raznim bojama.

Ja sam nasao i po bas niskoj ceni, za koju nisam siguran da ima i kineskih i HAMA miseva vise...

Mene je sve zajedno kostalo:
ipad 12.9 M1 - 800e + screen protector koji mi je lik dao gratis u prodavnici
original apple futrola - 100e (ovo ti mozda ne treba uz tastaturu)
apple olovka - 100e
apple magic tastatura - 230e

Sad, kad pogledas, malo skuplje sve zajedno od iphone 14 Pro Max-a, koji kod nas bogami nije nikakva ezoterija, nose ga svi ali cena moze da se opravda jer je, kao, neki statusni simbol.

Vrednost novca je dosta opala, tako da danas npr 1200e vredi kao nekada 600e, jer je sve skocilo duplo, tako da racunam da i nije neki specijalan ekstreman sport a moze da ti pruzi 5-6 godina vrhunskog iskustva ili da ga svake godine menjas uz neku malu doplatu i da to posmatras kao barijeru ulaska.

Zelim da te ohrabrim da kupis - para ce biti, uvek mozes vise da zaradis, a vreme provedeno bez ipada niko nece moci da ti nadoknadi i iskustvo je neprocenjivo, manje vise.
Hvala na info. Videću još šta bi mi odgovaralo za macbook. Fino te je izašlo sve to. Mislim da je mene toliko izašao samo ipad i olovka ali tad je m1 bio najnoviji model. M2 još nije izašao. Esr futrolu i like paper screen protector sam naručila sa alija, bili su oko 40€. Mislila sam i tastaturu da tražim ali u međuvremenu uzmem i macbook pa mi sad ne treba. Na macu pratim kurseve na ipadu crtam.

Dobro vece, tek sam pazario ipad 10th i tastaturu sa slike. Sve lepo radi, ali imam problem sa pisanjem nasih slova na latinici. Na PC-u (win) kada je povezana tastatura normalno kucam nasa slova kao kod svake druge tastature. A kada je povezem na ipad, samo cirilicu mogu da pisem preko tastature a na laitnici ne. Kada prebacim na latinicu mogu da pisem nasa slova samo ako na primer za slovo š zadrzim slovo s na tastaturi pa mi na ipadu izadje opcija da biram š. To je veoma lose resenje ako pisem tekstove. Da li ima mogucnosti da se kao kod win-a prebaci na latanicu i da se normalno pise preko te tastature?

Ako nece da ucita sliku, evo linka tastature sa interneta da vidite koju imam.

Posle nesto vise od 2 meseca koriscenja Ipad 10, tldr. je - Odlican uredjaj, slika fenomenalna, split view super stvarcica pogotovo za mene koji silujem youtube i guglam istovremeno, odziv fantastican u zahtevnijim igrama (genshin, asphalt, hearthstone, total war) bez problema sto se i ocekivalo, baterija bi mogla biti bolja ali koliko sam merodovan ne znam, ja ni na 14pm nisam baterijom zadovoljan kojom su svi odusevljeni.
S druge strane, da li bih ga kupio opet - Nisam siguran, i dalje se cesce hvatam za telefon cak i za one stvari za koje bih inace trebao koristiti ipad. Valjda mi je telefon prakticniji, setup mi je brzi za bilo sta pozelim (radi se o subjektivnom osecaju jer su u pitanju sekunde). Nekako je najveca prednost (velicina) za mene njegova mana. Tek sad kad sam na odmoru i malo lezernije pristupam svemu pocinjem vise da ga vrednujem
Mozda sam mogao da idem i na mini verziju kad malo razmislim ali sta je tu je, daleko od toga da sam nezadovoljan.

Hint za sve koji surfuju uz YouTube na iPad, puštajte ga iz browsera. Kad se fullscreen pokrene, a otvori naredna aplikacija, YouTube će otići u plutajući prozor. Posebno preporučujem Brave browser, uz par refresha blokira reklame, pa neki duži klip može da se gleda bez reklama, sem eventualnog zezanja na početku. Probajte da li vam odgovara.

Evo i mog utiska nakon nekih 4-5 meseci koriscenja Ipad Pro M2 11".

U Januaru sam u Bangkoku u Apple store dva dana za redom isprobavao M2 Ipad Pro od 11" i 12.9" i vrlo brzo sam skontao da mi je 12.9" nekako prevelik (za moje potrebe) i odlucio se za 11-icu, i nisam se pokajao, iako u pojedinim situacijama i on deluje preveliko, medjutim dosta je pregledan i svaki put se odusevim kako odlicno prikazuje sliku i sve sta ide uz njega.

Obzirom da imam MX Master 3 (mis) i MX Keys (tastatura) oko 2 godine, nisam hteo da uzimam Folio jer mi ideja bila da "ne pravim laptop od tableta". Naravno kad sam se vratio za Srbiju povezao sam za jedan minut tastaturu i misa i.... ocaj... msm radi to super fluidno i bez greske, ali... nije to to, imam onaj osecaj da cu na tabletu pre nesto zavrsiti rukom po ekranu nego da idem sa misem. Kucanje text-a je OK naravno udobnije je preko tastature ali tu se prica zavrsava u principu. Odgledao sam sigurno 10-ak video klipova na YT gde su ljudi zamenili laptopove za tablete i tako rade... ko moze super, ja ne mogu i dalje mi fale i programi i "udobnost" OS koji lici na MacOS ali naravno nije isti.

Moj savet i preporuka je da se ne zalecete sa (preskupim) folio adapterima za tablete ukoliko bas bas nemate potrebu za tim i da isprobate recimo duze od 10-ak minuta da aktivno radite sa tim da stvorite osecaj da li vam je to potrebno. Drugar koji je uzeo isto Ipad Pro uzeo je i folio i olovku... prodao je i folio i olovku nakon mesec dana jer je skontao da mu ne odgovara.

Dobra primena recimo jeste ako imate macbook i radite nesto na njemu na stolu vam stoji i tablet, ukoliko koristite isti AppleID na oba uredjaja da tablet postavite kao mirror ili cak extended display i to jako lepo rado, ako jos imate i mis i tastaturu povezanu automatski vam mis i tastatura reaguju i na tabletu, pa u tom smislu moze biti od koristi recimo za video pozive ili neki chat program da imate sa strane a da 99% posla obavljate na Macbook-u. Imam dva recimo teams naloga i svako ko je nazalost morao da radi sa Teams-om zna koji je to bloat od sw-a, ali ja sam na tabletu imao jedan nalog a na macbook-u drugi oba su mi bila potrebna u isto vreme a video poziv sam obavio sa tableta dok sam radio na macbook-u na drugom ekranu u isto vreme.

Eto mozda nekom ovo moje iskustvo pomogne.

P.S. Folio stranu vidim jedino kao alternativu za neke copywriter-e, urednike blogova, etc etc pa ako bas zele da zamene laptop sa tabletom onda bi Folio imao smisla.

Da, iPad proovi mogu da rade kao eksterni, bezicno ili zicano, Sidecar mislim da se zove, i odlicna je stvar. Naravno moze i eksterni monitor onaj od 14-15" na type-c sto ide, pa na hub, ko voli, ali definitivno moze multimonitor setup od iPad pro-a da se napravi, i top izgleda.

Konačno 😎

Da, iPad proovi mogu da rade kao eksterni, bezicno ili zicano, Sidecar mislim da se zove, i odlicna je stvar. Naravno moze i eksterni monitor onaj od 14-15" na type-c sto ide, pa na hub, ko voli, ali definitivno moze multimonitor setup od iPad pro-a da se napravi, i top izgleda.
Balavim na one razne setup-e po internetu kako to "lepo i prakticno" izgleda, ali nisam siguran koliko je takav setup ozbiljnija zamena za bilo koji laptop.
Ja vec nekih godinu i po imam jeftiniji setup, iPad 9th gen, sa nekom zamenskom olovkom i Logitech Combo Touch case-om i tastaturom.
Sem sto mi ga klinci urnisu da crtaju i YT, nisam ga nesto duze koristio za poslovne svrhe, jednom na nekih par sati gde sam uspesno odradjivao sve taskove (mejlovi, Teams chat i sastanci, pristup virtuelnoj masini preko Citrix Workspace, ne secam se jel sam probao i klasicni Microsoft RDP ka drugom okruzenju sto koristim na poslu). Verujem da je na Pro modelima takav rad jos "udobniji" ali opet sve zavisi od licnih zahteva i naravno, monetarnih jedinica :D

Prelomio danas, ide ipak ipad 10 u oglas.
Kao sto sam vec napisao, super uredjaj, nikakve gotovo zamerke nemam, ali ipak ‘luxury item’ , evo sad i na odmoru gotovo da ga i ne palim, za sve koristim telefon.
Te pare sto refundiram ce otici kao bonus na neki bolji laptop

Ja imam ipad 9 th,bolje nije potrebno,dizajn tableta je meni potpuno nebitan,bitno je da je rad fenomenalan i nisam imao nikakvih problema,za 350€ bas odlican tablet,baterija je odlicna,baterija moze da traje danima

Šta znače ove dve stavke?
Jel zaključan ili nije, može da se resetuje ili ne???
1685300167048.png

iPad je sa oglasa, razmišljam da ga uzmem ali neću ako ne može da se resetuje.

Nađem interesantan i povoljan tablet na KP, uslikana email adresa naloga, napišem mail osobi i pitam o čemu se radi, kaže ipad ukraden pre par nedelja (u Nemačkoj, Austriji, tako nešto), neće da ga otključa, izgleda 99% polovnih u oglasima je imala istu sudbinu...

200 i nešto pozitivnih, 4 ili 5 negativne, batalio sam oglas nakon što mi se javio bivši vlasnik...

Masa ih je ukradeno, sto ipada sto telefona, dete zaboravilo sifru, zena izgubila ceduljicu sa lozinkama. Sramota sta se radi

Zato je tu Android u velikoj prednosti, ne možeš slučajno da se zezneš ako nisi stručnjak ili da te neko zezne, reset je jednostavan.
Ovde ti ode 100-200E i onda skontaš da te neko zeznuo, blago rečeno.

Samo licno i uvek delete data and reset kad se kupuje uredjaj i naravno obratiti paznju na cenu jer ponekad i ona govori dosta toga

Kupio sam iPad 9th gen za mamu, sinoć sam joj podešavao i ona naravno hoće da je na našem jeziku, ali kad odaberem Srpski sve i dalje ostane na egleskom, a kad odaberem Hrvatski tada bude prevedeno. Da li to nema prevoda na Srpski, iako ga ima u listi za odabir jezika?

Nema prevedeno na srpski, najpribližnije može da se ubaci na hrvatski jezik da bi razumela.

Hvala, i meni je tako djelovalo.

Evo još jedno pitanje, kada na iPad sherujem video na Viber on pošalje manji fajl, koji samim tim ima vidljivo manju kvalitetu. Na Android telefonu se to ne dešava.

Dakle ako na iPad preko Files ili Pohotos aplikacije idem na "share" za neki video od oko 3 MB, i pošaljem ga nekome na Viber, on pošalje video fajl od nekih 900 KB, i vidi se da je lošija kvaliteta. Isto se desi ako uđem u sam Viber pa u njemu idem dole na Media i odaberem taj video.

Sa druge strane kada tako nešto radim na Android telefonu on pošalje video od 3 MB, i kvaliteta je kakva treba biti.

Gledao sam u podešavanjima za sam Viber i tamo ima izbor kvalitete fotografija (već je podešeno na najbolju) ali ne vidim neko podešavanje za video, da ih ne kompresuje.

Kako ovo radi kod vas na iPad?
Trebam li nešto da podesim da ne bi kompresovao video?

Nazad
Vrh Dno