Slazem se, imao sam 12.9 davno nekad tokom kovida (pocetak 2020.), u UK i bio je stvarno fantazija. Jack of all trades, master of none.Evo i mojih par iskustava sa ipadom M1 Pro 12.9 nakon godinu dana uzivanja u njemu - jedna od najboljih kupovina svakako, iako potpuno nepotreban kao device koji radi neku specificnu stvar, versatilnost i kvalitet izrade ga cini vrhunskim luksuzom a sta je zivot ako se svede samo na bazicne potrebe i funkcionalnosti.
Uredjaj je svakako glomazan, ali kvalitet ekrana je mix najboljih mogucnosti LED i OLED-a, mogucnost da citas recimo PDF magazine u portret modu bez pinch zooma, ekranski prostor koji omogucava ozbiljniju multimediju i rad na ipadu uz pomoc tastature, uz brzinu M1 procesora, i bateriju, cini ovo sjajnom kupovinom i ne prodje jedan dan da ne pomislim koliko je dobro koristiti ga.
Imam magic pen ili kako se vec zove, ali me taj dizajnerski trip sa Procreate-om nije mnogo dugo drzao - jako je kul punjenje i magnet, mislio sam da cu ponovo da otkrijem svoju kreativnu stranu, ali suvise je vremena proslo od kada me je crtanje inspirisalo i jednostavno sam suvise lenj da se ponovo upustim u sve to. Za neko hvatanje beleski na ekranu i pisanje, nisam nisam bas nasao primenu - bolje je zapisivati u svesku ako ti bas treba rukopis.
Za citanje je perfekcija, bilo da je neki sadrzaj na netu, PDF ili e-book koji moze da se cita u landscape modu kao prava knjiga - dovoljno je prostran ekran da to izgleda odlicno.
Problem su cene periferija. 100e za ipad folio, 100e za magic pen... i najhladniji tus od svih, 450e za magic keyboard. Nisu me interesovala 3rd party resenja jer mislim da svima nedostaje (uz mozda poneku i prednost) poneki feature koji magic keyboard cini najudobnijim i najplugangplay resenjem. Jurio sam 100 godina neku nizu cenu, mozda i polovnu, ali niko te stvari ne prodaje, tako da sam pre neki dan slucajno pronasao za 25k novu novcatu preko KP dok je 56k u iStyle prodavnici. Cena je za jedno parce gume i nesto malo elektronike, sokantna i neoprostiva i nikako nisam sebi mogao da opravdam taj trosak, iako ga sustinski uopste ne osetim, izuzetno me nervira cenovna politika Apple-a i 25k je gornja granica koliko sam bio spreman da se ispruzim i srecom naletela je po toj ceni. Malo sam se dvoumio oko boje, ali sam uzeo crnu na kraju jer je i sam ipad crni - odlicno se uklapa i izgleda elegantnije. U sklopu sa tastaturom teziste koje je na ekranu, a ne na tastaturi kao sto smo navikli na laptopovima, pa cak i onim ultra light, tako da morate voditi racuna kod transporta, sve je inverzno - otvara se lakse odozdo, nestabilan je na krilu ali je "zalepljen" za povrsinu stola i u tom stacionarnom modu je relativno udoban za koriscenje. Nikako mi ne lezi Magic Mouse, tako da sam uzeo neki jeftini Logitech Pebble za 2k RSD, koji ima niski profil i nije bas neko ni estetsko ni funkcionalno resenje ali je blize klasicnom desktop iskustvu. Magic mouse ima mogucnost koriscenja gestova kao i na touchpadu, ali mi je ta funkcionalnost delovala redundantno osim sto prebacuje teziste na desnu stranu jer je strain za zglob da konstantno radis na touchpadu. I u nekim stvarima je bolji, ima klasican skrol i beskonacno trajanje AA baterije dok Magic Mouse ima onaj fail od punjenja odozdo.
Imao sam optimisticnu ideju da ga koristim za posao, ali je nekako neudoban cak i za rudimentarne stvari kao sto je Teams ili Outlook - specijalizovane aplikacije kao npr SAP naravno nisu moguce a problem je i u security sertifikatom koji postoji samo za windows pa moras da kreiras intranet hotspot sto je dodatni hassle. Generalno, produktivnost drasticno raste sa tastaturom jer je kucanje na ipadu nocna mora bez tastature, ali je i dalje daleko iza laptopa u tom pogledu, da ne pricam o ogranicenom i zatvorenom operativnom sistemu, gde si prakticno osudjen na cloud i web aplikacije.
Kao zakljucak ne znam koliko je uopste potrebno napominjati, ne poseduje ga bas svako kao iphone, nije bas u toj sferi mainstream kica, moguca je neka polu-ozbiljna produktivnost ali iako je zaista "svemoguc", ni za jednu upotrebu nije bas idealno resenje, ni za crtanje gde dosta ozbiljnih dizajnera prelazi posle kratkog vremena na graficke table jer im trebaju recimo full PC ili MacOS aplikacije, citanje nije bas kao na papiru, video nije bas kao na TV-u, kucanje nije kao na laptopu... ali je svejedno apsolutno fantastican uredjaj koji ce vam ulepsati svaki dan od trenutka kada ga kupite.
Nazalost, u Srbiji je veoma veoma skup sport osim ako neko nema zivaca i vremena da ceka da iskoci povoljno, gledam polovne npr na KP, bas 12.9, uzasno su skupi i generalno ih veoma malo ima.
Sto je najcrnje, uzeo bih rado i nov sa KP od ovih prodavaca standardnih, ali je oprema teska nabaviti. Olovka mi ne treba, screen protector ne moze da se naruci lako iz Kine jer je glomazan, pa ne salju ili su postarine po 30 dolara, a za futrole..ima opcija, ali samo magic keyboard je resenje.
Imam semu u EU gde bih mogao uzeti ali ne da mi se da putujem samo zbog toga i donesem, mada je i to glomazno dosta i usteda je nikakva, na kraju ce mozda biti polovan ili nov kod nas, a oprema u EU s Amazona.
Ostaje cekanje eventualno ako nekad nesto iskrsne ovde ili na KP, ali generalno veoma esoterican sport.
11" model po meni je besmislen uz iPad Air ovaj najnoviji, samo 120hz kome bas treba, ali je ekran nista specijalno, pa cak i obican ovaj A14 iPad standardan je 'uporediv', imao sam kratko vreme Air, na par dana od prijatelja, nista specijalno.