Šta je novo?

iPad - official

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Firewire je iz nekih drugih razloga nezamenljiv u Video/Audio pa čak i vojnoj tehnici... ali je odavno zamenjen u tzv. consumer tehnici, kućnim računarima/laptopovima/netbucima (sve što je x86 kompatibilno), iako je u skoro svim aspektima bolji od USB-a.

Ne razumem sta si hteo da kazes. Prvo daleko da je Legacy, a drugo da je Apple hteo da progura samo svoj FireWire on bi to i radio, a ne bi gurao USB.

Pitanje za one koji bi voleli da imaju iPad: za šta (što konkretnije) biste ga koristili?

Jedino sto mu fali, jeste podrska za flash storage, nista vise. A da ugradjuju SD card reader u njega, to je totalno nepotrebna komplikacija. A o kakvom audiju pricas WebWolf?

Moja greska, za**** sam se :).

@ivan90BG
Rece li ti da su zabranili podrsku za masovne medije zbog piraterije?

Poslednja izmena:
A SD card reader i audio?

Iskreno mislim da je Apple-u minus shto nisu ugradili SD card reader

verujem da si procitao dosta mojih postova oko toga koliko je Apple zasluzan za prihvatanje, onoga sto ti danas zoves: standardnim u PC svetu, USB porta!

Da je samo PrC proizvodjaca na USB bi se cekalo jos 5 godina!

Odakle ti ovaj info pobogu?!? Pa Apple je imao Firewire kao standard kad je na PC-u bio uveden USB.

Tačno, Apple je kada je bio u najvećoj krizi (krajem devedesetih, da čitao sam istorijat računarstva), je uvodio USB sa svojih bednih 1% korisnika kako da ne..... Vidim njihov FireWire je danas postao legacy device i na Apple računarima, a toliko je bio brži od USB-a....

FireWire ima mnogo vise mogucnosti od USBa aka. napredniji je, ali je skuplji za implementaciju. Tako da se koristi samo tamo gde ima smisla iskoristiti sve njegove prednosti. Sa druge strane, da je FW postao toliko popularan kao i USB, njegova cena bi bila na istom nivou vremenom, sa tim sto bi mi sad svi koristili NAPREDNIJI standard... ali to je sad vec za drugu pricu. (Apple se odrekao rolaytisa za FW, za razliku od npr. HDMI i Intela i zbog cega sada Apple fura DisplatPort koji je roylatity free ;))

vezano za USB: Pa i tih 5% Apple racunara je trebalo nahraniti sa USB periferijama! daleko vise nego 95% PCja sa svim mogucim legacy portovima - zasto bi iko ulagao u nove tehnologije kad svi i dalje imaju legacy portove??

za Apple se trebalo cimati: samo USB! ali isto tako je bila i garantovana prodaja jer nije bilo konkurencije na polju USB periferija.

jasno? jasnije?

Pitanje za one koji bi voleli da imaju iPad: za šta (što konkretnije) biste ga koristili?

za prezentovanje web sajtove i fotografija, zatim za terenski pregled RAW fotografija iz Canona...

Odakle ti ovaj info pobogu?!? Pa Apple je imao Firewire kao standard kad je na PC-u bio uveden USB.

od IBMa ;)

http://www.ibm.com/developerworks/power/library/pa-spec7.html (sekcija "Enter the iMac")

a i pratio sam racunarsku scenu u vreme prihvatanja USBa ;) za FW procitaj prethodni post, FW je zamisljen kao zamena za SCSI port: da bude i externi ali da ima i sve napredne mogucnosti SCSIja; zato je i bio/jeste skuplji za implementaciju od USBa.

Poslednja izmena:
+ igrice :) Civilization na iPhoneu je fenomenalan sa strane UI; steta sto sama igra nema vise opcija ali sam siguran da ce neka nova verzija ispraviti i to... jednostavno sve sto nije FPS ili voznja lepse se igra na m.touche interfaceu...

Za hvatanje beleški i sva pisanja i crtkanja na predavanjima i vežbama na faxu. I naravno za malo zabave u pauzama (i podizanje nivoa sopstvene privlačnosti kod suprotnog pola, što da ne:eyebrows:).

iPad je veoma los ako ga poredite sa HP Slate-om, mislim porediti Win 7 i iPhone OS je sasvim besmisleno, za to se svi ovde moramo sloziti, hw u HP-u je barem za stepenicu do dve bolji od onog u iPad-u. Uskoro izbacuje Asus svoj tablet, najavljuje se i Dell tablet koji ce kao i HP-ov biti mnogo isplativiji i bolji od Apple-ovog, a sto je najbitnije imace istu / manju cenu i kod Amera, a pogotovu kod nas.

Kakva je uloga ovih tableta, jednostavno nikakva. Ali za neke firme moze biti koristan, ili na berzi, nekome kome je potrebna stalno informacija o kretanju akcija itd., znaci nekim ekstremno zauzetim ljudima kojima su potrebne najnovije informacije na svakom mestu. Ali njegova prvobitna upotreba je zabava.

Pozdrav!

iPad je veoma los ako ga poredite sa HP Slate-om, mislim porediti Win 7 i iPhone OS je sasvim besmisleno, za to se svi ovde moramo sloziti

Slazemo se da je besmisleno. Win 7 je apsolutni promasaj za tablet.

Znaci iPhone OS, Android, bilo sta drugo OK, ali Win 7? FAIL u najavi.

Poslednja izmena:
iWrok (za office bezvezarije), video u putu, surf (neuporedivo lakse i elegantnije od bilo kakvog net/laptopa), eBook
+1
Za hvatanje beleški i sva pisanja i crtkanja na predavanjima i vežbama na faxu. I naravno za malo zabave u pauzama
+1

За ове намене тренитно користим "први икада направљени netbook" еееPC 4G.
Овакве справе (а мој нема чак ни Atom у себи већ Celeron за кога само претпостављам да је спорији) су далеко од неупотребљивог, како су то неки од Apple fanboyeва :p покушавали да представе као чињеницу на овом форуму. Али сматрам да би куцкање предавања/вежби, гледање филмова из кревета/са девојком, показивање слика пријатељима, разбибрига док нешто чекам (лекар, муп, општина...) били много лакши и квалитетнији него на било ком netbookу.
Кључан је "form factor". Лаптоп захтева крило, а у случају netbooka и збијена колена, пиљење у релативно мали екран и кривљење врата. Све ово зависи од ситуације, али чини ми се да би ми iPad дао слободу да га користим и висећи наопачке ногама окаченим за вратило (добра идеја за рекламу :d)

Наравно, сматрам куповину keyboard docka готово обавезном.
Keyboard dock daje iPadу "елемент модуларности" о коме лаптоп па и класичан tablet са тастатуром може само да сања. Једноставно тастатуру могу да додајем по потреби. Да је физички интегрисана у уређај цео iPad би био или претежак или превелик или би имао малу крш тастатуру попут оног UMPC Sonyja који кошта преко 1000е (могуће да и није крш, али сигурно не може ни принету правој тастатури коју доноси онај keyboard dock).

Затвореност платформе у домену мултимедијалног садржаја потпуно разумем јер Apple на томе зарађује можда и више него на самом уређају. Не хватајте ме за реч, можда и није тако, повео сам се примером конзола за играње, али свакако се ради о огромним сумама. Не очекујете ваљда да нам Apple тек тако омогући да стављамо гигабајте свог пиратског материјала на њихов уређај :d питам се што се љути толико не љуте на Sony што није фабрички омогућио пуштање копија на својим конзолама ;)
iPad je veoma los ako ga poredite sa HP Slate-om, mislim porediti Win 7 i iPhone OS je sasvim besmisleno,
Слажем се у потпуности
hw u HP-u je barem za stepenicu do dve bolji od onog u iPad-u. Uskoro izbacuje Asus svoj tablet, najavljuje se i Dell tablet koji ce kao i HP-ov biti mnogo isplativiji i bolji od Apple-ovog, a sto je najbitnije imace istu / manju cenu i kod Amera, a pogotovu kod nas.
Јеси ли ти пробао да користиш Win7 и touchscreen интерфејс? Ја јесам на кратко, има изложен у BigBangu у тржном центру Ушће онај MSI што је био на тесту на benchu. Са оноликим екраном који има 20+ инча (мрзи ме сад да копам колико тачно) може бити мука користити Windows са touchscreenом, а камоли на екрану од 10 инча.
Многи заборављају да Apple продаје хардвер и софтвер у пакету и да је "симфонија" ова 2 света једна од кључних ствари које чине њихове производе тако успешним (поред дизајна наравно).
Укратко, за коришћење touchscreen уређаја потребан је оперативни систем који је прилагођен за такву употребу.

Видео сам снимке Lenova Ideapad S3, tableta који је Igoritza неколико пута споменуо као апсолутног iPad killera, али туга је како се онај јадни Lenovо мучи са Win7 у комбинацији са touchscreen интерфејсом.
Kakva je uloga ovih tableta, jednostavno nikakva. Ali za neke firme moze biti koristan, ili na berzi, nekome kome je potrebna stalno informacija o kretanju akcija itd., znaci nekim ekstremno zauzetim ljudima kojima su potrebne najnovije informacije na svakom mestu. Ali njegova prvobitna upotreba je zabava.
Pozdrav!
Може се и без конзола и без MP3 playera, па и без телевизије, ако се вековима могло без тога зашто се не би могло опет :-devil-:

Само када се сетим како сам као клинац гледао како Одо у Star Trek DS9 чита полицијске извештаје, али и књиге на нечему што изгледа као мешавина ebook читача и iPada :banana:

Неће ни хартија вечно бити доминантан медиј у читању ;)
Чак и ја као студент историје :p имам гомилу ствари које читам у електронском формату, а камоли други (читај модернији и профитабилнији образовни смерови) и ђаци уопште. Чему тоне хартије ако све може да стане у један уређај? Нека ми сад неко не каже како ће то људима одвући пажњу од књига и читања, ако неко стварно жели да чита читаће.

На крају да се дотакнем и мана. Чини ми се да би ми, кад и ако га узмем, највише сметао недостатак интегрисаног USB прикључка. Никакви "хард диск rackови са терабајтима филмова које никад нећу погледати" које је driver поменуо :D већ обично пребацивање пар ствари нa USB флеш. Колико пута сам пребацивао неку песму, документ, белешке, инсталацију програма, слику некоме користећи netbook. Знам да би већину тога требало да може и iPad уз адаптер, али није то то, како због цимања тако и због вађења из keyboard docka ако стоји у њему у том тренутку. SD читач картица би такође био пожељан због гледања слика из дигиталног фотоапарата на путу. Да је ово нека каснија година ове деценија или пре 202x те да је cloud computing уз поптуну покривеност бежичним или 3G мрежама стандардна ствар па да су сходно с тиме и скоро сви уређаји способни да се накаче на мрежу то би била друга ствар. Али овде су га момци и девојке из Аpple баш поранили :crash:

Бар да су уградили ове 2 ствари у keyboard dock.

Poslednja izmena:
http://store.apple.com/us/product/MC531ZM/A

Evo mozesh da prebacish fotke direktno sa aparata ili preko SDa, a sistem podrzava chak i RAW formate shto sam mislio da nikakve shanse nema. Dalje ? :)
Знам ја да може, али мислим да сам написао шта сам мислио :D
На крају да се дотакнем и мана. Чини ми се да би ми, кад и ако га узмем, највише сметао недостатак интегрисаног USB прикључка.

А и ако ћемо право цена није баш тако мала. Мени би уз iPad keyboard dock и case попут оног Аppleовог били неопходи што опуштено диже цену изнад 400е, а да заборавих USB и SD адаптере што ће рећи све укупно око 500е :-devil-: (и то са све америчким ценама и чекањем да рођаци дођу у редовну посету завичају :p) То већ опасно задире у цену пунокрвонг лаптопа.
Зато да нам бог благослови "Кинезе" :d па ће њихово штанцовање верујем у следећих пар месеци до годину дана да обори цене, ако ништа добићемо 10х јефтиније адапте. А под то сматрам и најављене таблете из других компанија, како са Win7 :crash: тако и са Androidom :type: можда неки Androidom tablet понуди све што је мени потребно по истој или нижој цени :)

Једно размишљање наглас. Mислим се шта би MS могао да уради ако би избацио посебан OS за tablet рачунаре или ако би довољно скресао и прилагодио Win7 :trust:

Poslednja izmena:
Bio do tetke danas, a ona zavaljena na trosedu i zove me da mi pokaze nesto.....kako je dobar ipad koji joj je upravo stigao:zgran:

Probao malo, i stvarno je super za po kuci. Za nju, i ljude koji se ne razumeju nesto posebno(i ne zele) apsolutni vrh i mnogo bolji nego laptop. Nesto slicno kao poredjenje moga win mobile samsunga i njenog iphona. Izvadim moj mob sa milion programa, i masu stvari koje njen nema ili ne moze a ona surfuje iphonom i smeje mi se. Kaze baci to g****, ovo uzmi, vredi mi koliko i auto. I s njene tacke gledista je potpuno u pravu./off

Meni se cini da je odlicna dopuna za desktop u kuci, ne bi ga ni nosio vani. Npr. dok je neko na kompu zavalio bi se u fotelju i udri po netu ili igricama. Citanje eknjiga, sto mi je inace smor na pc. Gledanje filmova sa devojkom u krevetu, ko sto neko rece.

Да платим 40$ за њихов cover да не би би' могао да га користим с њиховим keyboard dockом :D (и да видео сам предлог оног неког лика да се исече део dockа)

Gledanje filmova sa devojkom u krevetu, ko sto neko rece.
Ja sam često koristio laptop baš za tu namenu. Što se tiče iPada (i bilo kog tableta!), ne deluje mi da bi to bilo baš tako jednostavno. Mislim, dok si zavaljen u krevetu, kako držati tablet da stoji lepo i da se ne pomera? Kad čitaš e-knjigu - da nije tablet malo pretežak za duže držanje? Kad se zavališ u fotelju i npr. gledaš YouTube - tablet moraš sve vreme da držiš, dok laptop/netbook može lakše da se smesti u krilo?

Što se tiče hvatanja beleški - to stvarno ne znam, moguće je da je tablet za to ok (mada, opet mi deluje jednostavnije papir+olovka, ali to je već stvar ličnog afiniteta); prikazivanje prezentacija sa tableta takođe deluje ok, mada opet tablet moraš da držiš sve vreme (ili da nabaviš neko postolje), dok laptop može da sam lepo stoji...

Ne znam, sve u svemu, meni iPad (i drugi tableti) deluju kul, ali sa upitnom korisnošću (bar za generalno "pučanstvo").

A za knjige bih radije koristio neki bolji ekran sa e-ink tehnologijom. Ovi obicni ekrani umaraju oci...
Jeste da nema toliko raznovrsnih mogucnosti, ali onaj sonijev npr ebook reader ima citljiviji ekran i baterija moze da izdrzi i po 7 dana. (E-ink display trosi bateriju samo kad menja sadrzaj, tj baterija traje odredjen broj strana, pa makar citao svaku po sat vremena ;) )

ono sto meme nervira na samom uredjaju je cinjenica da Apple konstantno pravi neku gresku u dizajnu a nije mi jasno zasto to cine. evo na sta tacno mislim:

iphone 3g kada se poajvio imao je blago zaoblejnu zadnju stranu koja je jos bila od glossy plastike. Posel par meseci koriscenja (gde pod koriscenjem podrazumeam odlaganje telefona na ravnim povrsinama) pojavljuju se dve regije sa uzasnim ogrebotinama jer su to zapravo dodirne tacke sa povrsinom. Znaci nesto sto je sjajno i crno, na dva mesta postaje matirano i izgrebano.

Izgleda da su istu glupost napravili i sa Ipadom. Uredjaj ima blago zakrivljena ledja, dakle uredjaj ne moze da stoji na stolu i da se po njemu unosi tekst. Em bi se ljuljalo em ne bi mogli da potrefimo sve tastere... Ocigledno je da ce da se pojave neka mesta koja ce se uzasno guliti pri nekom normalnom koriscnju. Manite me one varijante "Pa kucas tako sto u jednoj ruci drzis ipad a drugom kucas", zelim da isti mogu da stavim i na sto i da kucam po njemu. Bilo je dovoljno da stave cetiri gumena odbojnika kao na macbook seriji i da zavrse posao na zadovoljstvo korisnika.

Ima ljudi koji koriste razne torbice, skinove, futrole... ZASTO IMAM NEKI DIZAJN AKO JE ON NEUPOTREBLJIV u stvarnom svetu. Kupis uredjaj i onda stavis crnu gumenu futrolu koja ga potpuno deformise. Ili ipad stavis u neki oklop koji ce da mu sluzi da moze da stoji na odredjenoj podlozi. To sto je taj oklop na primer crne boje a sam uredjaj siv, i sto je to toliko ruzno za oko, to necu da komentarisem.

Nisam kupio nesto sto moram da pazim kao da je najfiniji kristal koji nije za upotrebu nego za vitrinu da se u njega gleda:). Imao sam iphone dosta dugo i prdao sam ga kada sam shvatio da vise vodim racuna da li je bez ostecenja nego sto mi sluzi kao uredjaj za komunikaciju. Pazim kako ga stavljam, posle svakog razgovora brisem ekran... U kolima sam stavio krpicu za brisanje naocara da se slucajno ne bi iphone gulio na gumenoj podlozi! To se granici sa ludilom.

Smatram ovo ogromnom manom ipada koji me opasno baca u dilemu da li da preskocim ovu kupovinu.

Ja sam često koristio laptop baš za tu namenu. Što se tiče iPada (i bilo kog tableta!), ne deluje mi da bi to bilo baš tako jednostavno. Mislim, dok si zavaljen u krevetu, kako držati tablet da stoji lepo i da se ne pomera? Kad čitaš e-knjigu - da nije tablet malo pretežak za duže držanje? Kad se zavališ u fotelju i npr. gledaš YouTube - tablet moraš sve vreme da držiš, dok laptop/netbook može lakše da se smesti u krilo?
Pa ne cini mi se nista tezi od neke deblje knjige. Koristio sam i ja lap za to ali smara i prevelik je(za moj ukus), moras da sedis relativno ravno, sa ovim legnes na bok npr i citas. Drugo ovaj pad setas po kuci ko novine - na sto dok rucas, pa se vratis u fotelju, pa u vc:d

Meni licno ne treba lap za napolje, imam pocketpc mob za to, a za kucu bi mi taman bilo pc+pad(mozda neki drugi, ne mora bas apple ali samo ovaj sam probao)

Poslednja izmena:
@djpaan stoje sve zamerke na zaobljen dizajn iPhonea 3G - to je jos jedan od razloga zasto mi je 2G model daleko lepsi.

sa druge strane, zaobljen dizajn 3G modela moze da dovede do toga da prilikom upotrebe iPhonea u toaletu isti moze lako da sklizne dok pricate, a drzite ga obrazom i ramenom, pravo u WC solju!!

zato je najbolje da ga stavite u neki gumeni shielding kako vam se ovo ne bi desilo ... :D

btw iPhone ce preziveti bar desetak sekundi u "vodi", cisto dok ne zavrsite sa ........ po njemu :d ...i dok ne razmislite da li vredi gurati ruku u WC solju ili je bolje samo pustiti vodu i otici :D (doduse, posle ostaje problem kako taj isti iPhone prisloniti na obraz :vomit:)

ne, ali je prica istinita :D

Pa ne cini mi se nista tezi od neke deblje knjige. Koristio sam i ja lap za to ali smara i prevelik je(za moj ukus), moras da sedis relativno ravno, sa ovim legnes na bok npr i citas. Drugo ovaj pad setas po kuci ko novine - na sto dok rucas, pa se vratis u fotelju, pa u vc:d

meni ipad mnogo tezak da npr lezim/sedim zavaljen i drzim ga jednom rukom kao knjigu, plus je nekako nezgodan za drzanje, klizi i stalno zent da ce da mi ispadne :p ali to valjda moze da se resi sa gumenim case-om, ja ga probao bez

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno