Šta je novo?

iPad Air 2

Ima li nade da ce cena za osnovni model da padne ispod 600e u domacim oglasima?

Kolko vidim, cena za osnovni model u EU je ~490, sto kad se vrati porez izadje od 400-450 u zavisnosti od zemlje i nacina povracaja pdv-a. Mislim da je realno da i u nasim maloprodajama cena bude oko ~60k za osnovni model. A na oglasima ce uskoro biti cena kao u EU.

Kakva je funkcionalnost ipada u srbiji?
Sto se tice itunes istore i slicno?
Ocu jos jedan da uzmem da posaljem sestri al me to pecka

Sve radi dobro.

Inace, po mom iskustvu potrebno je neko vreme da se covek privikne na koriscenje iPad-a (verovatno i ostalih tableta), ali onda pocinje medeni mesec koji evo ne prestaje ;)

Ja ipad koristim najvise za ucenje novih stvari, krstarenje web-om itd. Sve sam to jedno vreme zapostavio jer nisam mogao pored posla da sedim vise za stolom i racunarom. Ovako se lepo zavalis i internet je ponovo zabavan kao sto je bio na pocetku.

Za mene surfovanje ipadom nije bas zabavno i udobno ali je dobro za uspavljivanje :)

Uzeo sam pre par dana ipad air 2.
Nisam ranije imao apple tablet. Imao iphone, tako da sam upoznat sa ios-om.
Oduševljen sam kako sve lepo i brzo radi. Izrada je kvalitetna, a ekran je fenomenalan. Za klasu iznad bilo čega što sam do sada koristio i video.

Marques Brownlee review:
[YOUTUBE]DqVPbEcWtA0[/YOUTUBE]

neko poređenje sa Nexusom 9 sa Android Police:
http://www.androidpolice.com/2014/11/11/nexus-9-vs-ipad-air-2-a-mostly-subjective-comparison/

AnandTech review:
http://www.anandtech.com/show/8666/the-apple-ipad-air-2-review

i ispravka/dopuna AnandTecha:
http://www.anandtech.com/show/8716/apple-a8xs-gpu-gxa6850-even-better-than-i-thought
u međuvremenu su ustanovili da Air 2 nema šestojezgreni GX6650 GPU kako su svi mislili nego osmojezgreni GPU: GXA6850
Imagination Technologies ovaj GPU nema u ponudi, a izgleda da Apple kao suvlasnik kompanije ima mogućnost da modifikuje postojeće dizajne kako bi ih bolje prilagodio svojim proizvodima, tako da su ovaj GPU označili kao semi-custom.
Njihov zaključak je:
As far as performance is concerned this doesn’t change our initial conclusions – iPad Air 2 performs the same no matter how many GPU clusters we think are in it – but it helps to further explain iPad Air 2’s strong GPU performance. With 256 FP32 ALUs Apple has come very close to implementing a low-end desktop class GPU on a tablet SoC, and perhaps just as impressively can sustain that level of performance for hours. Though I don’t want to reduce this to a numbers war between A8X and NVIDIA’s TK1, it’s clear that these two SoCs stand apart from everything else in the tablet space.

Uzeo sam i ja iPad air 2...
Glupo je da sad prenosim neke utiske kada je net pun dobrih reviewa, ali dodacu samo sledece:

1) ko god spomene ugibanje ekrana kao problem je ****** (efekat je apsolutno nemoguce reprodukovati pri svakodnevnoj upotrebi - ipad mora da se dobro stisne pozadi na jednom mestu pored jabuke, da bi ekran proizveo mali efekat duge... Toliko o "problemu")..
2) ali sa druge strane, problem sa vibracijom tableta je itekako stvaran. IPad je prosto neprijatno drzati nakon par minuta (npr Hearthstona). Naravno, pretpostavljam da ce fortrola da ublazi ovaj efekat, ali ja cekam da izadje neki origami model (ozaki ili moshi), pa cu tek onda i to da proverim.

Naravno, cak i sa problemom, prezadovoljan sam tabletom.
Jedino me brine, da li vibracija moze nekako negativno da utice na komponente u samom tabletu?

Poslednja izmena:
Zbog cega vibrira?

Zbog zvuka koji je jači nego na prethodnom iPad-u i zbog toga što je nestvarno tanak.

Poslednja izmena:
Jeste jaci zvuk, ali tablet ceo vibrira i kada je pojacan do pola (kao da dolazi sa wooferom :) )

Isplati li se ovo doneti iz USA ljudi? Ima li kakvih problema? Hoće li kod nas raditi 3g na američkoj verziji celular tableta?

Ne isplati se, iPhone je mnogo isplativija kupovina u USA, a 3g ce raditi...
primer:
iPad Air 2 64gb + cellular je 730$+tax sto ispadne oko 630EUR, u CH je taj model 800CHF sto sa povracajem poreza ispadne oko 630EUR
Iphone 6 64GB je 750$+tax sto ispadne oko 650EUR, u CH to izadje oko 700EUR

Ne isplati se, iPhone je mnogo isplativija kupovina u USA, a 3g ce raditi...
primer:
iPad Air 2 64gb + cellular je 730$+tax sto ispadne oko 630EUR, u CH je taj model 800CHF sto sa povracajem poreza ispadne oko 630EUR
Iphone 6 64GB je 750$+tax sto ispadne oko 650EUR, u CH to izadje oko 700EUR
A gde je tu put do CH i nazad? Dodatnih min 150e.
mozda je covek u usa ili mu neko dolazi

Ako treba bilo gde da se putuje, jeftinije je kod nas da se kupi

Idem sluzbeno u US pa zato pitam. Koristim iphone 5s pa mi nije za o glavu da sad uzimam 6-icu, a tablet nemam. Ipak, mozda je povoljnije uzeti npr obican Air 32mb koji je dosta jeftiniji. Ne znam kakva je razlika u odnosu na Air2 i da li se isplati (u smislu odnos cena-performanse). Ako bih uzeo tablet, sigurno ga ne bih menjao narednih par godina.

Poslednja izmena:
Idem sluzbeno u US pa zato pitam. Koristim iphone 5s pa mi nije za o glavu da sad uzimam 6-icu, a tablet nemam. Ipak, mozda je povoljnije uzeti npr obican Air 32mb koji je dosta jeftiniji. Ne znam kakva je razlika u odnosu na Air2 i da li se isplati. Ako bih uzeo tablet, sigurno ga ne bih menjao narednih par godina.

16gb wifi je 500$ plus takse koje zavise od drzave do drzave. Ali oko 540 je uglavnom. Isplati se kupiti ovde naravno(usa)

Kolika je taksa u GA (Georgia)?

Stvarno ne znam, max sto mozes da platis je 550$

Vredi razmisliti i o 64GB...

Idem sluzbeno u US pa zato pitam. Koristim iphone 5s pa mi nije za o glavu da sad uzimam 6-icu, a tablet nemam. Ipak, mozda je povoljnije uzeti npr obican Air 32mb koji je dosta jeftiniji. Ne znam kakva je razlika u odnosu na Air2 i da li se isplati (u smislu odnos cena-performanse). Ako bih uzeo tablet, sigurno ga ne bih menjao narednih par godina.
Air 2 ima drastično jači CPU+GPU i 2 giga RAM-a, tako da je "future proof" - verovatno će zadržati odlične performanse godinama.
Takođe ovo eliminisanje prostora između slojeva ekrana na ajfonu daje fenomenalan rezultat, ekran odlično izgleda, pa nema razloga da i na iPadu ne bude tako.
64 giga je must have.

Air 2 ima drastično jači CPU+GPU i 2 giga RAM-a, tako da je "future proof" - verovatno će zadržati odlične performanse godinama.
Takođe ovo eliminisanje prostora između slojeva ekrana na ajfonu daje fenomenalan rezultat, ekran odlično izgleda, pa nema razloga da i na iPadu ne bude tako.
64 giga je must have.
Bogami ja imam 16gb i pola mi ne prazno. Slike cuvam na dropboxu. Aplikacijama ne mogu da popunim prostor.
Serije i filmove gledam preko streama.

Ajd da se i ja upišem na temu, od juče vlasnik ovog čeda. Obzirom da mi je ovo prvi Apple uređaj u životu, ne mogu mnogo da kažem, osim da je u poređenju sa mojim prastarim Asus Transformerom, bar kad je dizajn i fluidnost u radu u pitanju, pa... osetna razlika, ali poređenje i nije realno, pa ću se suzdržati od daljih ocena za sada, ali mislim da me neće razočarati.

Vrh Dno