Šta je novo?

Ipad 3 ili ANDROID tablet

jelenaki

Cenjen
Učlanjen(a)
07.12.2010
Poena
169
Posle dileme da li da kupujem uopste tablet ili ne, odlucih da ipak kupim :) Sad treba odluciti koji tablet. Koristila bih ga najvise za surf netom, citanje, office, tu i tamo mozda neka po neka igrica tako da mi je primarna stvar kod tableta ekran. Po onome sto sam citala, videh da sto se ekrana tice Ipad 3 nema konkurenciju ili gresim? Zato mi je Ipad prvi izbor, jedino me brine kako cu se snaci sa iOS-om jer nikad nisam posedovala neki Apple uredjaj i ne znam koja su ogranicenja tog op. sistema kao i podatak da cu ga koristiti iz Srbije. Sa androidom se dobro snalazim, a koliko sam cula iOS bi trebalo da je dosta jednostavniji. Ono sto mi je vrlo bitno za odluku o kupovini Ipada je informacija da li na njega mogu da se instaliraju krekovane aplikacije, jer mi se ne daje toliko novca za njega ako dodatno moram izdvojim jos 100$ da bi funkcionisao i zadovoljio moje potrebe.
Sto se tice androida, cini mi se da je u tom cenovnom rangu ASUS Prime. Na papiru odlican tablet, ali imam negativna iskustva sa Asusom pa mi bas i nije toliko privlacan. Nazalost nisam ga videla uzivo pa ne mogu bas da sudim.U svakom slucaju mi treba tablet od oko 10 inca, bez 3G, i pozeljno i bez GPS-a. Otvorena sam za sve predloge i sugestije ;)

iPad 3.

Instalacija krekovanih igrica zavisi od sw-a sa kojim dodje iPad, i kad "izlazi" jailbreak za tu verziju sw-a....u principu, nemas sta da brines moci ces da instaliras krekovane apps.

Bas to. A realno, i bez jb imas dovoljno aplikacija za sve sta ti treba for free.

Još ako imaš priliku da iPad nabaviš preko grane, super... Ja sam generalno protiv Apple-ove politike, ali imao sam priliku da mi se dovuče iPod četvrte generacije iz USA i stvarno sam prezadovoljan, po toj ceni koja je tamo (189$), uređaj stvarno nema konkurenciju, jednostavno, sve radi kako treba...

Zavisi koliko daješ kinte. Ali, pošto gledaš ipad3 verovatno preko 500$.
U svakom slučaju, ja bih ovako:
do 200$ - Kindle Fire
do 400$ - ipad 2
preko toga ipad 3

Posto ce mi taj iPad biti verovatno primarni uredjaj ne bih da stekarim, pogotovo sto planiram da mi bude resenje na dugi rok, naravno dok ga vreme ne pregazi. Imam pitanje sto boje tice: koliko sam videla na slikama i beli i crni su sa zadnje strane isti, jesam u pravu? Razlika je izgleda samo napred u okviru? U tom slucaju mislim da bi mi vise odgovarao crni. E sad je problem i kako ga nabaviti. Listala sam malo oglase i naletim na ovaj http://www.kupujemprodajem.com/Ipad-3-32gb-wifi-4g-hitno-2376289-oglas.htm Meni tu nesto nije u redu sa cenom. Jel je kupovao neko nesto od ovog prodavca? Meni kaze da se prodajom apple uredjaja bavi od 2007, ima racun, vakum pakovanje, sve full. Jedina stvar koja me buni je cena, ne znam na koju foru bi mogao to da nabavlja a da mu se isplati da preprodaje.

Pa kako neotpakovan kad je stavio sliku????? Uh... olupao bih mu ga o glavu.

Trazi mu serijski broj sa kutije i nek ti slika racun sa serijskim brojem. Provjericemo preko sajta da li je re-vakumiran.

Jes fol mu trebaju pare za mb.... ma daj.

Poslednja izmena:
Ovo je verovatno neka slika s neta. Ova dva iz oglasa je prodao, ali mu u sredu stizu novi po istoj ceni. Da je ''ispao iz kamiona'' pa i da razumem cenu, ovako je krajnje sumnjivo s obzirom da ima racun iz appstore-a. Ovako me samo mami ovom cenom:) suvise je too good to be truth :)

Poslednja izmena:
jelenaki, ako ti treba pouzdan prodavac, javi mi se u inbox :) nemam nikakvu zaradu, već samo preporučujem prodavca a lik što prodaje ti obezbeđuje čak i garanciju u slučaju da se nešto desi :) apsolutno pouzdan prodavac, na desetine zadovoljnih mušterija

Poslednja izmena:
na kraju krajeva mozda hoce/moze da kupi negdje drugo. Ne znam sto u svakoj apple corbi moras biti mirodjija.

OD prvog posta se pominje samo iPad. Iz tog razloga sam napisao post.

Molim te da me ne vređaš, ne poznaješ me, ne poznajem te i nemoj da me spominješ više, hvala.

Jelena, kao neko ko je prešao sa androida na ios, preporučujem ti ako imaš mogućnosti da proveriš i ipad i neki top android tablet pa da vidiš šta ti više odgovara. Neki korisnici jednostavno ne mogu da se naviknu na ios. Takođe obrati pažnju na storage, sa 16 giga ćeš uvek morati da razmišljaš šta da obrišeš da bi nešto drugo mogla da ubaciš. Koliko znam, novi Ipad još uvek može da se jailbreakuje, ali kad izađe sledeći update to verovatno neće biti moguće nekoliko meseci.

Sto se tice ios-a kao sistema mislim da nece biti problema, volim nove stvari i jako sam prilagodljiva. Android me je malo smorio po pitanju flesovanja romova, instaliranju i tweakovanju svega i svacega da bi izvukao maksimum. Kod ipada sam vise mislila na ogranicenja tipa kao sto sam negde procitala da bluetooth funkcionise samo izmedju apple uredjaja, nedostatak usb-a i takve stvari. Kazite ako ima jos neki nedostak, a da ne znam:) Ova dva mi ne smetaju, ako uopste mogu da se nazovu nedostacima. U krajnjem slucaju ako mi ne bude odgovarao uvek mogu da ga prodam.

Sve se to lako resi jailbreakom.
Zamisli to kao jednistavan nacin da napravis od iOS-a sta god zelis, mogucnosti su neverovatne.

Ja bih izdvojio jedan veliki nedostatak iako sam vlasnik iPhona a zena iPad-a 2. A to je flash sadrzaj. Znaci 2/3 stranica ti nece raditi. Nedostatak USB-a je druga stvar i itunes smrdljivi treca. Pored toga sve ide skoro pa glatko. Ipak, najbolji tablet trenutno.

@jelenaki: ako si koristila android na takav način, onda si ukapirala njegove nedostatke, opsednutost (re)instalacijom custom verzija os-a (flashovanje romova), što samo po sebi nosi i potrebu za backupom/restorom, rizici flashovanja (bootloop, brickovanje uređaja), a promene su uglavnom kozmetičke.
iOS je malo drugačije koncipiran, umesto direktnog pristupa file systemu ideja je bila da se sadržaju pristupa iz aplikacija: npr da su sve fotke vezane za Photos aplikaciju, da je sva mp3 muzika u Music aplikaciji, itd. Druga stvar koju je Thierry pomenuo, i po meni najveći problem, je itunes - program za sinhronizaciju sa ios uređajima, a koji je kontraintuitivan, da ne kažem nazadan. Dosta aplikacija ima mogućnost in-app transfera fajlova kako bi se izbegao itunes, ali problem ipak nije rešen.

@Thierry: auh, gde sad nađe 2/3 stranica... :) ne mogu da se setim ni jedne web stranice koju posećujem a da ne radi, jedino za izvestan broj youtube klipova dobijem poruku da nisu podržani...
u svakom slučaju, adobe je prošle godine rekao da je ICS zadnja verzija androida koja će dobiti podršku za flash, a nova verzija androida ( jellybean ) izlazi narednih dana, tako da ni budući android uređaji neće imati flash podršku

Jellybean nece imati neke preterane izmene u odnosu na ICS po svoj prilici, tako da iskreno me ne bi ni najmanje zacudilo da ipak i on dobije Flash podrshku. Zashto neshto ne podrzati, ako ti za to ne treba nikakav rad? Naravno, videcemo...

Flash je lepa stvar, ako hocesh da igrash Farmville ili tako neku glupost na tabletu koji je dovoljno jak da ga pokrene (ne igram, pa nemam pojma koliko mocna sprava mora da bude za ovo). Izuzev toga, slazem se - velika vecina embedded videa radi i na iPadu, poneki ne radi, ali nije katastrofa shto ne podrzava flash.

Opsednutost reinstalacijama custom romova je neshto shto radi relativno mali broj korisnika. Ukoliko je rom dovoljno kvalitetno uradjen, cak i napredan korisnik ce da ostane na onom kvalitetnom. U ovom trenutku menjam romove na telefonu cesto, iz prostog razloga shto pokushavam da nadjem dovoljno dobar ICS za ZTE Blade (svi koje sam probao imaju neke svoje bubice) - na Galaxy Tabu drzim AOKP, koji radi bez problema i jedino shto mi je za sada zasmetalo je shto blic ne radi kao baterijska lampa. 90% korisnika nece menjati fabricki rom i bice zadovoljni; samo napredni korisnici ce se igrati sa romovima. Takodje, piratizacija ne trazi root, dok je na iPadu neophodan Jailbreak.

Ja licno mnogo vishe volim Android nego iOS, tako da bih pre sacekao da se pojave tableti sa full HD ekranima i Qualcommovim ili Samsungovim quad core ili Cortex A15 procesorima, nego shto bih kupio iPad. Medjutim, ja u ovom trenutku imam Galaxy Tab i bash me briga da ga menjam, nigde ne zurim. Radi posao kako treba. Takodje, razmislio bih ozbiljno o Transformeru TF300 (kada bih ishao na vecu dijagonalu, meni se svidja 7") da kupujem u ovom trenutku.

I pored toga, smatram da su na tabletu najbitniji elementi baterija i ekran. Ako bilo koje od ova dva ne radi kako treba, dzaba ti sva moc koju nudi. Ipak je to uredjaj za konzumaciju sadrzaja pre svega, ako ekran sa kojim vrshish kompletnu interakciju ne valja, onda ni ceo tablet ne valja po mom mishljenju. Ako ne moze da izdrzi dan malo jace upotrebe (a pozeljno i vishe), ista prica.

Smatram da ce Full HD ekrani na 10" tabletima biti vishe nego dovoljni, e sad, da li tebi vishe odgovara 16:10 ili 4:3 odnos strana?

Smatram da je iPad glupost ako ga ne jailbreakujesh, da je suvishe ogranicen (dok Android nije), ali takodje i da je u ovom trenutku najbolji tablet na trzishtu (zbog ekrana) iako nisam ljubitelj iOSa.

Dobro malo sam preterao sa 2/3-ne al' neka bude 50% reklama, video klipova ili ostalog flash sadržaja jednostavno ne prikazuje. Youtube klipovi rade ok.

Vec sam pisao na drugoj temi i odlucio se 99% za ipad3. Kupujem ga u USA pa je i cena ok a kapiram da i koriscen dolazi u ubzir. Zanima me jos par stvari. Kako nedostatak usb-a i glupi itunes uticu na svakodnevno koriscenje? Da li ga prepoznaje kao storage na kompu i da li mogu da ubacujem muziku/filmove/knjige copy-paste metodom?

Hehhe, citam i ne vjerujem. Man'te se iPad svi vi kojima je iTunes mucan i c/p vam je jedino resenje za transfer multimedije. Ozbiljno kazem..... Posle samo dobijemo nezadovoljnog korisnika i "los" uredjaj.

Copy paste onako kako ti zamisljas nije moguc.

Razmisli i o asusu transformeru TF300TG, preko vipa, koji je malo slabija verzija primea...cena je više nego pristupačna, a dobiješ i više memorijskog prostora i tastaturu i dužu bateriju i 3g...

Posebno ako planiraš i korišćenje office—a...

Taj itunes i zatvorenost ios-a mi nisu neki problem. 4:3 ekran mi je prednost. Flash sam totalno smetnula s uma, da nema,to mi je vec nedostatak. Farmville i slicne igrice ne igram, mislim da je vecina reklama u flash-u, ali ipak nisam sigurna koliko ce mi nedostajati flash i uopste koliko je prisutan na webu. Zato cu da iskljucim flash na kompu i testiram :) Sto se tice USB-a, jel funkcionisu OTG kablovi?

Vec sam pisao na drugoj temi i odlucio se 99% za ipad3. Kupujem ga u USA pa je i cena ok a kapiram da i koriscen dolazi u ubzir. Zanima me jos par stvari. Kako nedostatak usb-a i glupi itunes uticu na svakodnevno koriscenje? Da li ga prepoznaje kao storage na kompu i da li mogu da ubacujem muziku/filmove/knjige copy-paste metodom?
imaš više opcija:
1) itunes, gde ne funkcioniše copy/paste već jedan od sledeća 2 načina
- drag and drop. Ovo je jednostavno. Imaš u itunesu odeljak "my Ipad" ili kako već, klikneš na "apps", dobiješ spisak aplikacija, klikneš na aplikaciju, vidiš sve fajlove koji su njoj pridruženi (npr svi stripovi u nekoj comicbook aplikaciji), i onda drag nad dropuješ nove stripove iz windows explorera u odeljak te aplikacije u itunesu
-sinhronizacija. Ovako npr moraš da prebacuješ muziku. Označiš itunesu gde na hardu ti se nalazi muzička kolekcija, on napravi library, i onda možeš jednim klikom da sinhronizuješ (kopiraš) sa pc-a na ipad

2) wifi transfer unutar aplikacija. Ovo je moj omiljeni način da dodam neki film (avplayer) ili pdf knjigu (goodreader). Koristiš kućnu wifi mrežu i ne zahteva nikakvo povezivanje sa kablovima. Uključiš wifi transfer u ipad aplikaciji, odeš na određenu adresu u pc web browseru, tu dobiješ meni iz kojeg možeš da uploaduješ fajlove sa hard diska.

3)ako je uređaj jailbreakovan, imaš pristup ipadovom file systemu u besplatnim pc programima kao što je ifunbox i možeš da kopiraš kako hoćeš

možeš da koristiš i razne druge načine u zavisnosti od aplikacije, da koristiš dropbox, da mejluješ neki fajl sam sebi, itd.

Nazad
Vrh Dno