Šta je novo?

iOS 26

Kako ti nije jasno kad je ovo jedna od najbagovitijih iOS verzija 😃

Prvo jedom reset, kao i obično kad bilo šta ne funkcioniše na telefonu, a onda opet uđi u Settings/Appss/Phone i proveri da li je Haptics uključeno i, ako jeste, isključi i ponovo uključi.
Neverovatno da kad god ima neki bug na ios prvo resenje je "reset". U smislu - probaj od nule opet.

Kod mene bukvalno ponekad radi, nikako da ukapiram u cemu je fora. Na 26.1 je radilo kako treba koliko se secam, dakle pozovem nekog, stavim telefon na uvo, i kad se druga strana javi blago zavibrira da ti da do znanja da su se javili - korisno.
Sad na 26.2 bukvalno na random, jedno 20% vremena radi kako treba, da li je do senzora, da li je do orijentacije - nemam pojma. Prijavio sam bug apple preko onog njihovog feedback sajta, nadam se da ce popraviti.

Mislim da je možda pod reset mislio na restart? Malo mi je overkill da zbog jedne zabagovane opcije ide reset čitavog telefona.

Cek,cek, polako 🙂 ta opcija ne radi kad je telefon na uvetu, i tad i ne treba da radi. Ta funkcija sluzi upravo da bi se korisnik zastition od najjaceg uticaja zracenja koje je upravo pri uspostavljanju veze. Dakle telefon drzi u ruci pozovi nekog, kad se uspostavi veza zavibrirace. Ni nema logike da ti vibrira na glavi, svakako cujes glas kad ga drzis na uvetu.

Kod mene isto vibracija pri pozivu radi nekad, nekad ne radi, ne znam od čega zavisi, verovatno bagovito, u pitanju je 16 PM. Da, 99% poziva je preko spikerfona.

Kada sada povežem carplay, ako pošaljem neku poruku npr. preko vibera odmah mi prekine FM radio koji slušam i preaci zvuk na carplay na kom nemam ništa naravno jer ništa nije pušteno, svaki put moram da vraćam zvuk da menjam na FM radio. Ima li opcija negde da mi ne prebacuje?

Neverovatno da kad god ima neki bug na ios prvo resenje je "reset". U smislu - probaj od nule opet.

Reset i restart su kod mene dve razlicite stvari. Reset bi bio fabricki reset, restart bi znacilo iskljuci - ukljuci 😀

Sigurno nisam mislio da resetuješ ceo telefon, ideš na clean install i slično.
Mislio sam na ono što smo davnih godina zvali "hard reset" za iPhone, a na novijim to podrazumeva volume plus, putiš, volume minus, pustiš (ovo radiš brzo jedno za drugim) i onda pristisneš power dugme i držiš dok god se telefon ne ugasi i pojavi jabuka. Tek onda pustiš power dugme. Ovo je uvek prva stvar ako nešto baguje u iOS-u, oduvek je bilo tako. Ovo nije skroz klasičan restart telefona, kad klikneš #Slide to power off" i ponovo ga upališ, pošto briše i cache iz RAM-a.

Nadam se da je razumljivije 😃

Poslednja izmena:
Jedna od korisnijih stvari koje su ubacili ili, da kažemo, pokušali da implementiraju. Kad se javi sagovornik, onda tek prisloniš telefon na uvo.

Kod žene na običnoj 16 26.2 radi kako treba. Možda je problem sa 17 serijom.

ili je problem u onome sto je instalirano na tom 17

Logičnije bi bilo obrnuto.
Cemu vibracija na kraju poziva?

Cek,cek, polako 🙂 ta opcija ne radi kad je telefon na uvetu, i tad i ne treba da radi. Ta funkcija sluzi upravo da bi se korisnik zastition od najjaceg uticaja zracenja koje je upravo pri uspostavljanju veze. Dakle telefon drzi u ruci pozovi nekog, kad se uspostavi veza zavibrirace. Ni nema logike da ti vibrira na glavi, svakako cujes glas kad ga drzis na uvetu.
Nikola je lepo objasnio.

i iste aplikacije i isto se koristi telefon?

i iste aplikacije i isto se koristi telefon?
Naravno da nisu iste aplikacije i da se isto ne koristi telefon. Moja poenta je da je problem sto u zavisnosti od modela telefona neke opcije kod nekoga rade dok kod nekoga ne rade. To je i ranije bio problem i sve govori da je problem u iOS-u dok ne ispeglaju sa novim updateom.

Naravno da nisu iste aplikacije i da se isto ne koristi telefon. Moja poenta je da je problem sto u zavisnosti od modela telefona neke opcije kod nekoga rade dok kod nekoga ne rade. To je i ranije bio problem i sve govori da je problem u iOS-u dok ne ispeglaju sa novim updateom.
Kod žene na 15, sina na 16 pro i kod mene na 17 pro vibracija uredno radi u momentu uspostavljanja poziva. Svuda 26.2. I slazem se sa kolegom možda neka aplikacija ili različita podešavanja naprave problem.

Kod žene na 15, sina na 16 pro i kod mene na 17 pro vibracija uredno radi u momentu uspostavljanja poziva. Svuda 26.2. I slazem se sa kolegom možda neka aplikacija ili različita podešavanja naprave problem.
Slazem se, sve je moguce, kod mene takodje vibricja tokom uspostavljanja poziva radi, dok kada se prekine poziv ne radi. Kod zene na 16 vibracija radi i kada se prekine poziv. Na 16 pro sa 26.1 je radila i kada se prekine poziv. Da ne davim vise, videcemo sa sledecim updateom 🙂

Uspeo sam da potvrdim ovo gore sto je nikola rekao. Ovo radi samo ako je telefon u ruci (dalje od uveta). Mislio sam da ovo moze da radi cak iako je kod uveta telefon, jer se desava da zovem nekog a da se ta osoba javi i da nista ne kaze, pa onda moram da bacim pogled na telefon da li su se javili pa tek onda da zapocnem razgovor 😁

Steta sto Apple nema dovoljno ljudi da popravi ovakve bagove, ipak su mala firma sa desetak radnika 😥

Izašla nova 26.3 beta 2

Prilozi

• IMG_2039.png
    IMG_2039.png
    352.2 KB · Pregleda: 48
  • IMG_2040.png
    IMG_2040.png
    508.4 KB · Pregleda: 45
Evo i zanimljivih promena na novoj beti detaljno
iOS 26.3 beta 2 — Šta je novo?
🔹 Upgraded the flashlight (iPhone 15/15 Plus/16): On the basic iPhone in this beta, the design was simply unified: now it's not a small icon, but a full-fledged bar in the Island, but you can only move the brightness slider (up and down) on it.
🔹 Mega-move to Android: In the "iPhone Transfer" section A powerful tool has appeared. Now you can transfer almost everything to Android without third-party applications.:
• WhatsApp: Chat and media transfer is now built-in natively.
• Data: Photos, contacts, notes, and even passwords from the Keychain.
• How it works: Just put two phones side by side, scan the QR code and you're done.

Smart Photo search: Now AI understands not only objects, but also actions. You can search for "handwritten text" or photos based on complex descriptions of situations.
🔹 Third-party watches: In Europe, full-fledged notification transfer to Garmin and Samsung has been launched (you can even reply to messages). We are waiting for you in other regions!
🔹 Communication: Updated modem firmware — iPhone 15 has become better able to keep the network in "blind" zones.

Screenshot 2026-01-12 234252.png
"Novu" siri ce pokretati Google Gemini. Ocekuje se da ce biti dostupna sa verzijom 26.4 negde na prolece.

Kako ti nije jasno kad je ovo jedna od najbagovitijih iOS verzija 😃
Što je sasvim opravdano ako se uzme u obzir broj promena. Da li su dobre ili loše je druga stvar~
Drago mi je što sam pročitao da će iOS 27 biti samo za AI i optimizacije sistema, bar da se neko i dalje trudi.
A ne kao ovi kinezi sa 7500mAh i SoTom kao na ajfonu od 4300...a tek standby koliko niko ne može ni da prismrdi iOSu..
Mislim, nije da je iOS nešto vau, ali ostali su toliko loši 🙁

Znam tačno na šta misliš 😃

RAM menadžment, po kome je Apple bio poznat, nije više tako dobro urađen. To je krenulo sa povećavanjem količine RAM-a, gde je Apple takođe bio poznat kao tvrdoglav i među poslednjima su krenuli sa tim, ako se dobro sećam, a onda su počele neusaglašenosti iOS verzija za različitim količinama RAM-a na različtim modelima telefona, da bi čak uspeli da naprave situaciju da to, bar u početnim verzijma iOS-a, ne funkcioniše kako bi trebalo ni na najnovijem modelu 😃

Svakako, oduvek mi je odgovaralo da ne moram da ganjam to gašenje aplikacija u pozadini 😃

Nije RAM povećan na 8GB kod 15 Pro zato što je neko planirao da pokvari RAM management 🙂

RAM je povećan zbog AI modela koji se kod Apple-a, zbog privatnosti koju promovišu, većim delom obavlja (tj. obavljaće se) na klijentu tj. telefonu. Apple Intelligence radi na telefonima sa 8GB RAM-a to je minimalni HW zahtev.

Teorijski ne bi trebalo da bude problema sa iOS na modelima sa 6GB, jer je kod njih AI jednostavno isključen i ne treba im tih extra 2GB. Mislim da su ove nekonzistetnosti nevezane za sam HW, već optimizaciju.

Jel prešao neko sa 18.6 na 26.2 na iPhone 13? Kakva je baterija?

Koliko sam zapazio kod sestrića, telefon mi izgleda tromije nego što mu je bio na 18ci. Otključavanje telefona ponekad deluje kao da se muči i kada želiš da pokreneš tastaturu treba mu i po dve sekunde. Kaže i da baterija traje kraće i to što ne koristi telefon toliko često i nečim zahtevnim i da se na kraju pokajao što je brzopleto pritisnuo na ažuriranje.

Ja sam na svom iP16 Pro ostao na 18.7.2 i iskreno ne nameravam prelazak još uvek jer radi maksimalno utegnuto. Na iPad Pro M2 imam poslednju verziju iPadOS 26 i tamo mi da ne ureknem ne pravi probleme u radu, ali pored svih onih bug-ova što je došlo sa iOS 26 apsolutno nisam želeo da rizikujem, jer ništa ne propuštam bez poslednjeg OS-a.

Tako da od mene predlog da sačekaš sa ažuriranjem, naročito sa tim starijim modelom, jer ukoliko se razočaraš nema nazad.

Nazad
Vrh Dno