Šta je novo?

iOS 26

Taj Safari možda i radi kao munja ali i učitava sve moguće reklame dok mu se ne ugradi Adblock. Posle toga više i ne radi tako brzo. Zato sam prešao na Brave sa ugrađenim blokerom reklama odavno jer je konzistentniji u performansama. Svakako ja čekam ovog puta 26.4 dok sam prošli put ranije i to na 18.3.

Meni su juce nestali svi widgeti i ikonice iz donjeg bara. I kako koju kliknem tako se pojavi pa nestane. Otkljucao, zakljucao 2x i vratilo se u normalu. Da je neki software pun novotarija, pregrst opcija novih za ios, potpuno drugaciji sistem pa i da razumem, al da posle 3 update-a i dalje ovako zaglupi je nerazumljivo. Verujem da su uveliko digli ruke od ovog sistema i da ce 27 biti ok al fizicki ocigledno opet isti.

Prešao jutros na 26.2 sa 18 na 16PM. Za sad meni lepo izgleda, verovatno sam Vistu koju svi pominju prespavao i bio na Xp pa mi izgleda kao novo nešto. Za sada nisam nalateo na bagove, verovatno je 26.2 ispeglan. Morao sam da dižem jer na v18 nisu navodno dostupne sve funkcije za Airpods Pro 3, kada se i otvori kotijica prvo daje poruku za update (nema animacije sa kutijicom i da se spojite), mogle su da se spoje pešice ali ajde da vidim pun potencijal i za sat Ultra 2 nove opcije, zbog te tve stvari sam najviše prešao na 26.

Kod mene su i dalje ozbiljni problemi sa ipad-om m1 dok običan ip13 radi normalno. Mislim da je i baterija na 13 ok ali ipad ubija. Baterija mu baš curi. Trenutno sam na poslednjoj beti.

Zanimljivo mi je, ali u negativnom smislu, da pošto sam i dalje na iOS 18.7.2 posle apdejta WA, notifikacije više ne stižu na lock screen. Da li ti znaci da cu morati da predjem na iOS 26 da bi mi i ostale aplikacije radile pravilno. Nije prošlo ni šest meseci od pojave novog iOS a već su developeri batalili razvoj za prethodni IOS i sad su i druge app bagovite. Ovo je nedopustivo.

Ako ne update-ujes telefon, ne smes ni aplikacije, dolazi do nekompatabilnosti.

Iskreno na identičnom softveru sa odrađenim update-om za Whatsapp rade notifikacije najnormalnije 😃 Moraju oni da duže vreme zadrže kompatibilnost sa starijim iOS verzijama zbog uređaja koji nisu predviđeni da dobiju nove softverske verzije 😃

Mogao bi da uradi hard reset, za početak, a ako ni tad ne radi, backup aplikacije, deinstalira je i ponovo instalira 😃

Drugari, ja sam jos uvek na 15PM sa 18.7.2, da li prelaziti sada na 26? Pocela je da me iritira notifikacija za update... 😅

Ja sam tu notifikaciju za update koja me je isto nervirala rešio tako što sam se prijavio za beta testera i to na iOS 18 u nadi da ću uspeti da uhvatim 18.7.3, medjutim zakasnio sam jer su ga ubrzo povukli ali i dalje sam ostao čekajući neku betu verzije 18. Medjutim pošto to neće doći, ostaće mi u setovanjima kao da čekam i to uklanja notifikacije koje se tiču verzije 26. Svrbelo me je da predjem na 26 ali cu se ipak strpiti bar do 26.4 jer apsolutno mi nista ne fali na 18.7.2 koji radi savršeno na IP15PM.

I dalje je 26.2 "betast". Svako ima neku zvrchku. Kod mene posto ne drzim nikakve aplikacije u pozadini, kada gasim poslednju aplikaciju redovno zatrokira i nestanu sve ikone na sekund-dve i onda se opet pojave.
Prvo nestanu, onda se pojave kao prozirne i tek posle toga se definitivno pojave sa temom koja im je dezignirana.
U mom slucaju baterija je bolja nego na 26.0/26.0.1, ista kao na 26.1, ali i dalje nije kao sto je bila na 18.
Iphone 16e.

Bili su čuveni po updejtovima u celom svetu u isto vreme. I sve radi kao podmazano
Apple prop'o 😁

Dešava li se još nekom da više greši dok kuca na tastaturi na ios26? Koristim Swift i ubi koliko grešim, nešto ne štima.

Tastatura, bilo originalna, bilo druga aplikacija, je nejveća Apple enigma za njihove programere.

I dalje je 26.2 "betast". Svako ima neku zvrchku. Kod mene posto ne drzim nikakve aplikacije u pozadini, kada gasim poslednju aplikaciju redovno zatrokira i nestanu sve ikone na sekund-dve i onda se opet pojave.

Lepo ti telefon ukazuje da ne treba da gasiš aplikacije iz pozadine 😁
Šalu na stranu, to jeste bug, ali generalno ne treba izbacivati aplikacije iz pozadine, kao što je i njihov savet 😃

Tastatura, bilo originalna, bilo druga aplikacija, je nejveća Apple enigma za njihove programere.

Lepo ti telefon ukazuje da ne treba da gasiš aplikacije iz pozadine 😁
Šalu na stranu, to jeste bug, ali generalno ne treba izbacivati aplikacije iz pozadine, kao što je i njihov savet 😃
Ne treba, sam ce 😂

• Like
Reagovanja: iOS
Znam tačno na šta misliš 😃

RAM menadžment, po kome je Apple bio poznat, nije više tako dobro urađen. To je krenulo sa povećavanjem količine RAM-a, gde je Apple takođe bio poznat kao tvrdoglav i među poslednjima su krenuli sa tim, ako se dobro sećam, a onda su počele neusaglašenosti iOS verzija za različitim količinama RAM-a na različtim modelima telefona, da bi čak uspeli da naprave situaciju da to, bar u početnim verzijma iOS-a, ne funkcioniše kako bi trebalo ni na najnovijem modelu 😃

Svakako, oduvek mi je odgovaralo da ne moram da ganjam to gašenje aplikacija u pozadini 😃

Ja msm da im je ovaj glass efekat poremetio koriscenje resursa u telefonu jer sve ostalo je manje vise isto kao na ios18. Realno tragicno su losi sa ovim i verujem da ga nece ni popraviti. Nisu to neke sitnicave anomalije, pre neki dan su mi nestali svi widgeti s ekrana i kako na koji kliknem tako se pojavi pa nestane, da imam iphone 11 pa da kontam sto se gubi iz rama nesto, al na 8gb rama ne kontam.

Samo se nadam da neće biti tvrdoglavi sa liquid glass efektom i da će ga ukinuti od iOS27. Ni windows Vista nije dobro prošao u ono vreme 🙂

Moze da se iskljuci i onda da gledam sive foldere na crnoj pozadini koje gube boju ako zelim default mode, kada se vratis iz bilo koje aplikacije na pocetni ekran.

Poslednja izmena:
da li moze personal hotspot da se nekako ukljuci sa samo wifi bez bluetooth i

2
da se dodatno wifi auto iskljuci kad se ugasi hotspot

Sa RAM menadžment nisam ni ja zadovoljan na 26, prošlo zlatno doba iOS po tom pitanju.

U odbranu Epla, ima nas kojima 26ica radi ko puška. Problema bez od 26.0, ako izuzmem manipulaciju prozorima za koju smo čekali jedno po jedno da uvode, dok na 26.2 nije sve leglo na svoje. Ja sam prezadovoljan sa ipados 26 na starom M1 11”.

Meni takodje radi odlicno, ali mislim da je liquid glass bio velika greska. Apple je uvek imao jedinstven i inovativan dizajn, a ovaj liquid glass je vidjen vise puta. Dizajn nije samo izgled, vec i funkcionalnost. Ovde je funkcija podredjena (diskutabilnom) vizuelnom identitetu. Ne znam zasto su se odlucili bas na takav dizajn, ali je to daleko od onoga sto je Jony Ive uradio sa iOS 7. Tada smo imali presedan po pitanju dizajna i funkcionalan korisnicki interfejs uz puno inovacija. Steta sto su to ponistili sa iOS 26.

Promena dizajna mi je prošla nezapaženo. Vidim da je malo drugačije, ali da mi smeta, ne. Moglo je da bude kao pre, a može i ovako. Jedini prioritet mi je da uređaj radi dobro i pouzdano, što je poprilično ok.

Baš mi znači rad na velikom eksternom monitoru, za ove pare nema ipad alternativu. Za većinu aktivnosti gde mi treba komp ne moram da palim win.

Telefon doduše ne bih u životu koristio njihov, a posebno ne za svoje pare. Misterija mi je da se ovoliko više trude oko korisnika ipada, na kome sigurno mnogo manji profit prave. Liči na neku internu bitku odeljenja, gde na telefonu drže po inerciji neke metuzaleme.

Meni je najveca misterija cemu ta bezvezna i potpuno nebitna promena. Znajuci apple spremaju nam nesto likvidno, dal ce to biti neke naocare jeftinije , dal ce to provuci kroz fold, ali nesto plutajuce ce doci, nesto sto bi trebalo vizuelno biti razigrano , ali ne dopirem sta bi to moglo tacno biti. Ako nije tako onda je liquid ideja bas bezidejna.

Jel se meni cini ili vibracija kada zovete nekog pa se taj javi - nekad radi a nekad ne? Nije mi jasno zasto nekad nece

Kako ti nije jasno kad je ovo jedna od najbagovitijih iOS verzija 😃

Prvo jedom reset, kao i obično kad bilo šta ne funkcioniše na telefonu, a onda opet uđi u Settings/Appss/Phone i proveri da li je Haptics uključeno i, ako jeste, isključi i ponovo uključi.

Kod mene to nikad nije radilo a ukljuceno je haptics. Samo kada se zavrsi razgovor onda zavibrira. 16 pro, ios 26.2

Nazad
Vrh Dno