Šta je novo?

iOS 18

"vocal shortcuts" rade odlicno. Telefon uci komandu th glas komande. Tako da naprimer za lampu mozete da izgovorite lampa a ne flashlight npr.

Eye tracking radio 2minuta solidno, onda izbacuje da je failed i mora opet da se podesava sto smara.

Mislim da kao korisnik Apple proizvoda imam pravo da kažem da nisam impresioniran njihovim entuzijazmom kad su predstavljali recimo Genmoji gde može da se generiše emoji (!?). Ostale stvari već godinama postoje na Androidu i ni po čemu se sada ne razlikuju osim po imenu. Da li će ispraviti ono ubogo prikazivanje notifikacija na lock screen-u koje je upropašteno sa iOS-om 16? Da li će dodati recimo preko korisni clipboard koji pamti više stvari? To da ne mora sve iz 4 koraka da se uradi (isključivanje wi-fi ja ili bt recimo) nego iz jednog klika? Probaj da prozreš kroz moj kursadžijski humor, jer ima nas kojima ništa ne znači to što mogu da sklonim natpis ispod ikonice ili da je spustim u red niže kada fali dosta funkcionalnih stvari.

Mislim da kao korisnik Apple proizvoda imam pravo da kažem da nisam impresioniran njihovim entuzijazmom kad su predstavljali recimo Genmoji gde može da se generiše emoji (!?). Ostale stvari već godinama postoje na Androidu i ni po čemu se sada ne razlikuju osim po imenu. Da li će ispraviti ono ubogo prikazivanje notifikacija na lock screen-u koje je upropašteno sa iOS-om 16? Da li će dodati recimo preko korisni clipboard koji pamti više stvari? To da ne mora sve iz 4 koraka da se uradi (isključivanje wi-fi ja ili bt recimo) nego iz jednog klika? Probaj da prozreš kroz moj kursadžijski humor, jer ima nas kojima ništa ne znači to što mogu da sklonim natpis ispod ikonice ili da je spustim u red niže kada fali dosta funkcionalnih stvari.
i hvala celoj smartphone industriji, uvek mozes da izaberes neki drugi telefon. i "kaznis" proizvodjaca jer ne radi nista da te zadrzi na svojoj platformi.

Ja i koristim obe platforme, i vidim i prednosti i mane obe strane. Samo kao korisnik ovde pomenute, ne padam na prenašminkani marketing i ubeđivanje kako je izmišljena topla voda. Drugim rečima, nisam fanboj.

Poslednja izmena:
Imas ti pravo da kazes sta god zelis, ali si citirao moj post, pitao mene i na to dobio odgovor konkretan na koji opet nisi odgovorio evo drugi post nego se hvatas za banalnosti ( koje u mom odgovoru apsolutno nemaju veze sa tobom, nego su prosto zanimljivost za neke kojima to znaci.) Dakle, ako mene citiras i samoinicijativno ulazis u diskusiju sa mnom onda je red da to bude civilizovano i da na moj odgovor konkretan na tvoje pitanje kazes ok hvala ti ili kazes nije tako ima to android, ali posto nema nemas sta da odgovoris jer je Apple to prvi integrisao ( ajde da uzmemo da sve mozes da nipodastavas i da pricas da je prenasminkani marketing ali za ovo bi to bilo stvarno suludo) onda ide ovo bespotrebno pisanije...

Uzgred, iskljucivanje wifi je u dva koraka, spustis control centre i pristisnes wifi... Ako mislis na iskljucivanje skroz i to mozes da uradis sa shortcuts da bude jedan klik posle otkljucavanja ako ti to bas toliko znaci, a evo sad ces moci da dodas i to u control centre...

Meni nije jasno, sto ne naprave sound profile, npr silent, work, normal, outdoor, kao sto je Nokia imala pre 20 i kusur godina. Da ringtone i jacina mogu da se predefinisu i kako koji profil odaberes odradi. Sad su ubacili na shortcuts opciju da mozes ringtone volume da podesavas, pa u kombinaciji sa focus-om to nekako radi... Bio je jailbreak programcic, koji sam cak i kupio, i radio savrseno do momenta kad sam uzeo novi iphone, a za njega nije bilo jailbreak-a...

Ne znam da li shvatate, ali ove novine se tiču samo Apple korisnika, jer oni to nisu videli i njima je baš dosta novina ubačeno. Ljudi koji su na Androidu to ne razumeju, jer imaju to već godinama unazad.

Meni lično sve što su predstavili je generalno super, ali dve meni najbitnije stvari zakazati SMS i sakriti screenshotove iz library dela.

ocekivao sam ludilo

Sta si tacno ocekivao? Jel imas bar jedan primer tog ludila? Dobili RCS i scheduled sms, dobili unapredjenu Siri, sve moguce vrste modifikacija, poboljsan focus mode, poboljsane slusalice, mnogo bolji handoff, jos korisniji reminders, bolji photos app, bolji dialer (napokon T9 mada sam se licno toliko odvikao od toga koristeci spotlight da ne verujem da ce mi to imalo znaciti), mogucnost limitiranja napunjenost baterije... Ai je ubacen suptilno, sto je mozda i bolje.

Zapravo, ne secam se da je ijedan novi ios doneo toliko novina, da se bojim da nece biti najstabilniji na svetu, ali hajde da sacekamo pa da vidimo.

Po meni jedini ozbiljan faul je sto 14pro i 15 nisu dobili podrsku za Apple Intelligence, jer cisto sumnjam da taj pricesor nije dovoljno jak da to moze bez problema da iznese.

Ja ne znam sta vi ljudi ocekujete od svakog novog iosa i modela telefona. Neke jednoroge?

Da li će ispraviti ono ubogo prikazivanje notifikacija na lock screen-u koje je upropašteno sa iOS-om 16? Da li će dodati recimo preko korisni clipboard koji pamti više stvari?

Ja npr smatram da je sistem notifikacija sasvim u redu, nikako ne bih voleo da ga ponovo menjaju. Clipboard mi vise ima smisla na racunaru, stvarno se ne secam da sam ikada imao potrebu da ga koristim na telefonu. Uglavnom, ovo sto si naveo su ili stvar individualne preferencije ili bas power user zahtevi.

Ja sam očekivao famozni redizajn, o kojem su mediji trubili unazad nekoliko meseci, a od redizajna ništa, izbacili adaptivne ikone.

Ja sam očekivao famozni redizajn, o kojem su mediji trubili unazad nekoliko meseci, a od redizajna ništa, izbacili adaptivne ikone.
Trube svake godine, što ne znači da će Apple to da uradi. Klikovi kao i svake godine se naplate.

Krivo mi je sto barem dio AI ne stize na 15ce bez PRO. Prije svega obrada fotografije, vjerovatno bi nesto korisno bilo i od ostalog, mada sve je realno vec dostupno i slabo generalno koristim Ai osim ako ne treba neka slicica na brzini pa trazim dobar ai za to. Siri sam koristio na pocetku dok se igrao sam telefonom sada nikako pa izgasio.
Po onome sto vidio svidja mi se noviteti za poruke i RCS najvise. Uredjivanje ekrana, vidzeta mi je ok ima odlicnih stvari, foto aplikacija fino izgleda ali mislim da tu treba jos malo da porade. Zakljucavanje app odlicna stvar. Tamni rezim aplikacija mi ne izgleda fino. Ali sve ce se vidjeti kada stigne.

Evo prebacio se na iOS 18 - za sad, ukratko, animacije jesu bolje, settings lepsi, kao i ocekivano, battery limita nema na svim ispod 15 serije (iako dokazano da u kodu postoji switch off/on za sve telefone od 11ice na gore, znaci MOGU, ali nece, klasika), control center po meni plac majke bozije, sklepan zbrda zdola i uopste ne deluje kao da je zavrsen proizvod, flow mi je totalno nesto neprirodan.

Snimac poziva nisam video, ne verujem da ima na uredjajima koji nisu 15P/PM, ipak je to deo AI segmenta.

Baterija za divno cudo evo ovaj jedan dan, skroz ok, rekao bih cak i bolja, u pitanju je 12PM prastari sa 75% BH ubacio sim da ga provozam par dana ovako.

Photos je po meni losiji nego pre, iz vise razloga, mozda je navika ali svakako mi se ne svidja kako je resen, a uz to i zapucava, totalni freeze, kad stoji duze malo u recentsu pa se vracam na njega - to ce verovatno opraviti.

Sa third party appovima nema nekih nekompatibilnosti, deluje sve poprilicno utegnuto.

Meni se iskreno ceo taj AI fazon i guranje da pametni telefoni budu jos pametniji licno kao korisniku ne svidja. Volim AI ali ne zelim da bude ubacen kao sto je Microsoft sa Recallom. Necu da bude opt out, nego opt-in. Akcionarima se ocigledno svidja ako je suditi po danasnjem danu, i ocekujem da im jos rastu akcije, jer ako je nvidiji onoliko, tek ce njima, ali kao krajnjem korisniku, koliko god da je apple #1 u privatnosti i nekim opcijama koje drugi proizvodjaci mogu samo da sanjaju, ovde ne verujem nista nikome, previse je osetljivo davati bukvalno ceo telefon na izvolte. Setimo se skandala sa onim CSAMom, pa obrisanim slikama proslog apdejta koje su se povampirile..i tako dalje i tako blize.

Jesi ti instalirao finalni softver ili betu? Obrisane slike se nikad nisu povampirile nego su se slike iz files-a pojavljivale u galeriji.

Stavio i ja... Prvi utisci su onako, bez AI funkcija nije to to, ali je bas dosta sitnica unapredjeno, recimo dodavanje pesama kao spotify, flashlight kontrola koja je tako cool, vec pomenuti basel efekat ( mada se ne vidi na crnoj pozadini)... Novi Control Centre je top kada ima vise opcija za nekog ko koristi home sad je jako koristan i za jos mnogo stvari...

Sto se tice personalizacije home screen ja sam napravio nekih par varijanti ali kapiram da cu da se vratim na staro uskoro a to je crna pozadina, veliki widget sa slikama, widget za vreme i par ikonica... Mogli su da uklone okvir docka to mi bas smeta i sto ne mogu da se ikonice spuste jos nize ka njemu, mada su ove velike cool...

Aplikacija banaka rade sve sem poste ali mislim da je tu neki problem do autentifikacije samog uredjaja jer je i na iOS 17 bilo to isto, mrzi me sad da se bakcem sa tim... Rade raif, intesa, Mobi, UK i USA... Takodje, nisam primetio da neka third party ne radi

Photos mi je cudan, ne mogu da se snadjem uopste, svaki put krenem ka starom mestu gde sam navikao da je nesto, mozda ce vremenom to se pokazati bolje ali bas mi je konfuzan... Meni nije zakucavao... Utilities je vrhunski a jedva cekam da proradi poboljsani search, to mi bas treba...

Integracija podsetnika i kalendara je super... i unapredjeni Notes bas... Calculator ima currency to je top...

Možda je glupo da pitam dok je u ranoj fazi.... Da li su možda ispravili problem koji datira još od, čini mi se, početka ios 17 a to je da neće da mi pošalje screenshot direktno kad ga napravim, na telegram, mesindžer, verovatno je isti problem sa svim aplikacijama za dopisivanje al ja najviše koristim telegram...Nego moram da ga sačuvam u galeriju pa iz galerije da saljem dalje, pa posle da brišem iz galerije. Isto je i za link sa youtube. Neće direktno iz youtube da ga pošalje nego moram da kopiram link pa da otvaram drugu aplikaciju, da nalepim u chat, pa da pošaljem. Nekad sve to radi ali češće ne radi.

Ja sam uspeo na 18.0 a ne sećam se da sam imao taj problem ikada na 17 🤔

Jesi ti instalirao finalni softver ili betu? Obrisane slike se nikad nisu povampirile nego su se slike iz files-a pojavljivale u galeriji.
Pa samo beta i postoji, tek na jesen ide finalni.

Obrisane slike su se itekako povampirile, i to na factory resetovanim uredjajima navodno, koji su kod drugih vlasnika bili (izuzetno redak slucaj, ali pricali ljudi da se desavalo) mesecima kasnije.

Telegram radi sve super, nemam greske nikakve. Jedino greska koja je vec jedno 2 iOS-a, je kad forwardujem nesto preko longpress pa forward, u pozadini on otvara spisak recent chatova kome da posaljem, ali meni ostaje i dalje blurovana pozadina i izabrana poruka vidljiva, i onda mora da cekam 5-6s da se odzbuni. Ali to je bukvalno vec godinama tako.

Radi eruodirekt banka app ako nekog zanima.

jel fukcionise call recording kod nas? ja ne provaljujem kako da upalim isti ako uuopste moze

Poslednja izmena:
Kakav je odziv na tap to wake, jel i dalje spor, i zna da preskoci nekad?

Radi eruodirekt banka app ako nekog zanima.

jel fukcionise call recording kod nas? ja ne provaljujem kako da upalim isti ako uuopste moze
Za snimanje poziva će biti potreban Apple Intelligence koji izlazi kao beta na jesen i radiće samo na 15 Pro i Pro Max od trenutno dostupnih modela

Ne, u prvoj beti ga još nema.

Ja sam se iskreno nadao da će redizajnom kontrolnog centra doći i mogućnost (bar da omogući ko želi) potpunog gašenja WiFi iz kontrolnog centra a ne samo odvezivanja međutim ništa 😒

Vrh Dno