Šta je novo?

Internet Revolucija

Bitno je samo da se nesto desava :d
Imali smo nekoliko godina stagnacije sto se tiche brzine interneta, a sada stvari polako dolaze na svoje mesto :)

"Namera nam je da rešimo sve ono na šta su se korisnici žalili, a to je prevashodno brzina „aplouda“ i to što „Telekom“ nije nudio i veće brzine od dva megabita za one koji su spremni to da plate. Od naredne godine ćemo zato omogućiti i internet protok od 4, 8 i 16 megabita - najavio je Lučić."

Da mu ne verujemo previse, ali upravo Natalija mi je rekla da ce od Nove godine biti iznenadjenje i da ce biti 8 megabita, kada sam je pitao za 16, ona je rekla, "pa to vec nece biti, ali uzmite obavezno iptv kod nas". Posle toga sam im poslao mail sa predlozima u kome sam insistirao da bude 16 i drago mi je ako je moj mail sa predlozima o vecim brzinama za one koji su to spremni da plate (a to vecina od nas i misli) makar malo doprineo da nam od Nove godine tp isto i uvedu. A pre svega za razliku od nekih koji misle da od njih nista ne zavisi, ja naprotiv mislim da je ova nasa akcija imala poprilicno udela u celoj stvari. Upravo ova vest potvrdjuje da nisu realna nasa ocekivanja i da treba zahtevati 24 megabita, VDSL i FTTH u najskorijem periodu, sto bi znacilo u toku iduce godine vec od proleca.

Posebno bi napomenuo da je bilo test korisnika koju su maximalne brzine imali jos odavno, tako da je Telekom jos 2005 mogao da nam ponudi mnogo kvalitetnije pakete, ali jednostavno je radio ono sto mu je u interesu, a to je maximalno sporo povecanje, da bi sto vise novca zaradio.

A evo danas je i zvanicno pusten Youtube HD, tako da eto jos jednog razloga da su nam potrebne vece brzine.

http://www.youtube.com/watch?v=zlfKdbWwruY , ne zaboravite da kliknete na "watch in HD" ispod clipa

Poslednja izmena:
Ja znam da mnogima entuzijazam koji ispoljava vladastosic izgleda i naivan i preteran, ali mislim da je u suštini (a to znači ne nužno i u konkretnoj stvari) on više u pravu nego oni koji ga kritikuju.

Onima koji žele da vas izmajmunišu najidealnija je situacija u kojoj se poveruje da ne možete ništa, "ne može šut s rogatim" i takve stvari. Tu se unapred predajete i u napred pristajete na sve.

Ja ću vam navesti konkretan primer (nije iz IT oblasti, ali princip je isti).

Ja živim u velikom bloku zgrada gde su kotlarnicu i grejanje držali nekakvi hohštapleri. Kad je provučen toplovod oni su s nekim napravili nekakav dil o uvođenju grejanja iz toplane, gde je ispalo da svaki stan treba da plati neki ogroman novac.

Stanari su se pobunili (nije ni bilo kućnog saveta i takvih stvari), organizovali skup u dvorištu, pozvani su novinari (kasnije je "Politika" objavila veliki tekst o tome). Jedan od stanara je bio advokat, rekao je šta je sve nezakonito i preuzeo na sebe pravni deo poslova.

Znate li šta je bio rezultat? Nikada nismo platili uvođenje grejanja ni dinar. Ništa. Besplatno smo priključeni na toplovod. Da smo u startu rekli "ma, ne možemo im mi ništa" - odrali bi nam kožu s leđa (i posle lepo slavili u nekoj kafani jer su nasankali budale).

Imas na ovom thread-u i za adsl start i za speed up slicice ponuda..

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=182003&page=2

Adsl start vise ne vazi a za speed up ne znam posto me i ne zanima previse pa necu i ni da ulazim u to,ali prelistaj detaljno topic-e da vidis sta ljudi misle o tome!

Poz:wave:

Pa znaci bio sam u pravu - Telekom nije ponudio nize cene tj jeste pa se pokajali i povukli ponudu ( kakvi likovi, vidi se da su ozbiljna firma:smash:! ). Beotel ima 3Xbrzi paket od njihovog starta za 690 kinti ako je za verovati jednom od ucesnika foruma tj nisam proveravao.
Vladi svaka cast i sva podrska,bar je pokusao ako nista drugo. Mislim samo da laje na pogresno drvo sto kazu braca ameri tj trebalo bi da se insistira na sto brzoj demonopolizaciji kompletnog trzista telekomunikacja i privatizaciji Telekoma
Pozzz

Vidim revolucija nam je uspela, treci dan niko nista nije napisao na ovom postu.

Nije uspela, samo su svi ispljuvali telekom a sada vise nema o cemu da se prica. Cekamo novu godinu i dupliranje koje je obecano.

Разноразни челници Телекома су у прошлости обећавали све и свашта па од тога често био шипак или само делимично.
На једном другом форуму имају све изјаве њихових челника свих ових година где се лепо види како су причали бајке :mad:.

Poslednja izmena:
Oni nama pricali bajke, a mi njih nismo smestili tamo gde treba, npr. u BASNU

Vidim revolucija nam je uspela, treci dan niko nista nije napisao na ovom postu.
Vele da revolucije jedu svoju decu. Možda su se svi revolucionari u međuvremenu zaposlili u Telekomu? :p

Novi intervju gospodina Lucica:

http://www.emportal.rs/emplus/pogledi/72662.html

Meni deluje veoma pozitivno i pokazuje da iako ima malo poznavanje tehnickog dela, sto smo se i uverili u prethodnim intervjuima, on jako dobro radi svoj posao, a ne zaboravimo da on nije tehnicki direktor niti elektroinzenjer i ne mora da se razume u sve detalje oko paketa i sistema u celosti. Naime velika je greska korisnika koji misle da direktor mora da se razume u tehnicki deo, naprotiv to je potpuno nepotrebno cak stetno, za to postoji tehnicka sluzba i tehnicki direktor, kao sto za pravljenje ponude i cene postoji posebno odeljenje u okviru neke velike kompanije. Takodje je najavio i nove pakete u fixnoj telefoniji, a to je ono sto su mnogi od nas trazili.

Nadajmo se da nece izneveriti nasa ocekivanja, o cemu cemo se i uveriti za nekih 15-ak dana.

Poslednja izmena:
Novi intervju gospodina Lucica:
Na linku koji si ostavio je intervju sa Brankom Radujkom, ne sa Lučićem.

BTW, meni se veoma sviđa to što Radujko otvoreno govori da je kredit za kupovinu Telekoma Srpske veliki kamen oko vrata Telekoma Srbija. Ja sam to isto govorio ovde pa su me ubeđivali da lupam i da nemam pojma šta pričam.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se, sada sam primetio da sam nazalost napravio gresku, ali moje misljenje i dalje ostaje isto. Eto onda pohvala i za jos jednog direktora Telekoma, gospodina Radujka.

Ja sam dovoljno mator da znam da pohvale treba davati samo za ono što se uradi, a ne za ono što se priča. Tako da, što se mene tiče, pohvale će zavisiti od cena, brzine interneta, pouzdanosti mreže, ljubaznosti osoblja... Do tada, nema pohvala od mene!

Slazem se... ali nadajmo se najboljem, mada je to sada u velikoj meri vec izvesno. Sledeca godina je godina interneta u Srbiji. Dugo smo cekali... citavu deceniju, pa i vise...

Pa nadajmo se... Samo da sledetja godina ne bude godina interneta samo u gradovima Srbije...

@Dreadnought

Nada umire zadnja a telekom je ubio Nadu:)Shalim se ali u svakom slucaju jedno je izvesno.Bice od nove godine novih stvari i novih akcija pojeftinjenja ili ubrzanja(kako kome odgovara) interneta u '09 ali ne nesto spektakularno.S obzirom da chovek fino kaze u textu da kredit za telekom srpske je ogroman i da moraju u maju da plate 300 milki a da su planirane investicije(razdvajanje dvojnika i uvodjenje svima telefona i sl.) negde u tom slicnom iznosu za '09 otkazane jel'te zbog globalne finansijske krize bas bi se iznenadio kada bi se nesto desilo znacajno na tom planu a po svoj prilici mi izgleda da ce biti bas kao sto mislis.
I tako prodje jos jedan dan.Telekom fura svoju pricu bez obzira na (plisane)revolucije i stvari se odvijaju svojim normalnim tokom kao sto su i oduvek..
Poz

Nije uspela, samo su svi ispljuvali telekom a sada vise nema o cemu da se prica. Cekamo novu godinu i dupliranje koje je obecano.

Zato ja i kazem da lajemo na pogresno drvu. treba da se udari na njihov monopol i da se vrsi pritisak da se derikom evil empire privatizuje. Od monopoliste se i ocekuje da nudi maglu i prodaje je za debele pare. Sad im kao smeta svetska ekonomska kriza da ga privatizuju a navodno nisu znali da se sprema pa da to odrade pre.

zak: Monopol vise ne postoji (iako ne postoji odavno, nije bilo realnih uslova da nestane i u praksi), SBB vec ima ili ce za koji dan imati dozvolu, a za njim i ostali, Verat itd... Samo treba sacekati, uskoro ce biti ponuda i sprovodjenja optickih kablova direktno do stana, a to znaci 20 megabita - 20 eura, 50 megabita - 50 eura, 100 megabita - 100 eura... s obzirom da to vec ima u Sloveniji, ne vidim nijednu prepreku da ne bude kod nas. Samo mora da prodje taj period dok firme ne ponude uslugu, a s obzirom da ih Telekom vise nece kociti put je otvoren. Takodje sam Telekom ce biti firma sa najboljom ponudom na trzistu ili jednaka konkurenciji, kao sto je MTS u mobilnoj telefoniji.

Poslednja izmena:
Kao globalna kriza utiče, ali zato su se oni pobrinuli za to podizanjem pretplate .... i cene impulsa posle nove godine ....

zak: Monopol vise ne postoji (iako ne postoji odavno, nije bilo realnih uslova da nestane i u praksi), SBB vec ima ili ce za koji dan imati dozvolu, a za njim i ostali, Verat itd... Samo treba sacekati, uskoro ce biti ponuda i sprovodjenja optickih kablova direktno do stana, a to znaci 20 megabita - 20 eura, 50 megabita - 50 eura, 100 megabita - 100 eura... s obzirom da to vec ima u Sloveniji, ne vidim nijednu prepreku da ne bude kod nas. Samo mora da prodje taj period dok firme ne ponude uslugu, a s obzirom da ih Telekom vise nece kociti put je otvoren. Takodje sam Telekom ce biti firma sa najboljom ponudom na trzistu ili jednaka konkurenciji, kao sto je MTS u mobilnoj telefoniji.
Grešiš, nudiće nam 10Gbps, i to besplatno, prosto će nas moliti da uzmemo. :wall:

Čitam te i čudim se koliko si naivan.

Poslednja izmena od urednika:
Ako ti stvarno veruješ u ovo,onda komentari nisu potrebni...
Ta cena za tu brzinu kod nas neće biti,dugoooo,dugooooooo vremena.

Dokle god Telekom ima vlasnistvo i kontrolu nad last-mile infrastrukturom, ima i fakticki monopol iako se mozda tako ne zove. Mogu firme da kupe sav bandwidth ovog sveta za 2 dolara, opet na kraju moraju do korisnika da ga isporuce preko Telekomove zice (centrale, DSLAM-a...). Sve alternative tome su ili nepouzdane (wireless) ili zahtevaju mnoooogo investicija i rada (opticki ili koaksijalni kablovi). I to pod uslvom da dobiju tehnicku saglasnost i gradjevinske dozvole.
SBB, kao najveci provajder kablovske televizije ima dosta razvijenu infrastrukturu da zaobidje last-mile ali je to i dalje jako malo da bi mogao da konkurise telefonskoim zicama koje su i dalje telekomove. Tesko ce oni konkurisati Telekomu i svojom ponudom uticati na njihove cene i pakete. A u taj kablovski sistem su dosad skrkali gomilu para, jake veze (sta mislis otkud njihove zice na EDB banderama) i razvijaju ga 10ak godina.
Sta mislis vlado, koliko vremena i para bi trebalo da se izgradi fiber alternativa sadasnjoj telefonskoj infrastrukturi? Daj, ne zanosi se. Vec mi postaje zabavno da citam tvoje decije "vizije". Sve ove izjave snimam u jedan txt fajl, za slucaj da forum pukne kao sto je znao, pa cu pred sledecu novu godinu da ih okacim u potpis.

Ja nisam ubedjen da ce to biti odmah posle Nove godine, ali se nadam takvoj ponudi u najskorijem periodu, makar u centru velikih gradova za pocetak. Ko bude zeleo, taj ce investirati, to je vec njihova odluka. Uostalom cemu takva sumnja, to je neko vec uradio u Sloveniji. U Hrvatskoj postoji nekoliko fixnih mreza. Vi mislite da u Srbiji ne moze da se napravi nesto sto moze kod nasih suseda, sto je netacno.

Telekom vec godinama nudi optiku, ali su cene nerealne.

S obzirom da chovek fino kaze u textu da kredit za telekom srpske je ogroman i da moraju u maju da plate 300 milki
Čovek je rekao nešto gore od toga:

Još u septembru nam je najavljeno, ukoliko nameravamo da refinansiramo umesto da otplatimo prvi deo zajma u iznosu od 300 miliona evra, koji inače dospeva u maju sledeće godine, da možemo da očekujemo višestruko nepovoljnije finansijske uslove.

Najverovatnije ćemo otplatiti jedan deo tog iznosa, a ostalo ćemo morati da refinansiramo.
Nema šta Radujku da se tu zameri, on je ovu nesreću od kredita nasledio. Ne idu mi u glavu oni koji su širili priču da je to neki silno dobar aranžman za Telekom. :S:

Inače, soko je pogodio srž celog problema. Zato ja uopšte nisam optimista.

Poslednja izmena:
Evo jedne ponude iz Bugarske:

http://cooolbox.bg/cooolbox/

Jedan Bugarski lev je 0.5 evra, ako hocete da racunate, ne vidim da su oni imali bilo kakav problem da sprovedu optiku do kuce i ponude za 20 evra 40 megabita, e sad mi vi objasnite zasto imamo sukob misljenja umesto da trazimo ovakvu ponudu zajedno...

Sem ako neko od vas ne misli da je mozda Bugarska po nivou razvoja ispred Japana i da je to uobicajeno. Slicnih ponuda ima i u Rumuniji, mozda su i oni ispred Japana.

Doduse u Japanu trenutno moze za oko 90 dolara da se dobije 1 gigabit, a da to je cena od pre par godina;) Inace postavljanje opticke infrastrukture u Japanu je zbog vremenskih neprilika, odnosno stalnih zemljotresa mnogo skuplje nego u ostalim zemaljama.

Osim toga ADSL i VDSL su zastarele tehnologije koje se koriste iz nuzde, kao sto automobili nece jos dugo ici na gorivo, vec ce za koju godinu biti iskljucivo i samo elektricni. Sta vise kompanije nece ni praviti modele koji idu na gorivu uskoro. Pre toga naravno bice prelazna faza koja je i sada u toku, gde se koriste vozila sa hibridnim motorom.

Poslednja izmena:
Osim toga ADSL i VDSL su zastarele tehnologije koje se koriste iz nuzde, kao sto automobili nece jos dugo ici na gorivo, vec ce za koju godinu biti iskljucivo i samo elektricni. Sta vise kompanije nece ni praviti modele koji idu na gorivu uskoro. Pre toga naravno bice prelazna faza koja je i sada u toku, gde se koriste vozila sa hibridnim motorom.
Beyond 2000.
Šteta što je već prošla...

Vlada se bar nada . Bolje i to nego apatija .
Ljudi imaju obicaj da kritikuju ljude kao sto je Vlada i to obicno argumentuju time sto izgovore cuvenu recenicu : get a life :wall:
Nisu svi ljudi koji zele brzi net dokoni ili sede non stop pred racunarom i downloaduju sve sto im dodje pod ruku .
Da se ogradim,ne govorim o diskuntantima koji se ismevaju Vladi, vec je to moje opste misljenje na osnovu cele slike koja se stvara citajucu ovaj i puno slicni threadova na forumu.
Svesni smo svi,ili bar 99 % , da stvari ne idu i verovatno nece ici onako kako mi ovde prizeljkujemo ali to ne znaci da treba da se pomirimo sa time i kazemo : " pa ok,ionako se mi tu nista ne pitamo ..."

Mozda ce za neki ,nadamo se ne dug, period neka od firmi koje se trenutno bave providingom ili neka koja ce tek nastati i prepoznati interes da radi bas ono o cemu Vlada prica.
Trenutna tuzna realnost jeste da sve zavisi od Telekoma tj. trenutne politike onih na vlasti koji nezasluzeno sede u svim mogucim i nemogucim sluzbama Telekoma i sprovode kadrovsku a ne razvojnu politiku jedne ovakve firme.

Trziste u ovom delu ocajnicki treba stranog kapitala ,bez obzira da li se radi o privatizaciji Telekoma ili osnivanju novih firmi . Bez toga sve ce se svesti na presipanju iz ....

Nazad
Vrh Dno