Šta je novo?

Internet Revolucija

U međuvremenu, dok tražimo facu...

Also sprach Branko Radujko!

Pazi stvarno onaj knindza-cobanin opet se nesto 'pravda' zbog poskupljenja,
stvarno dusu dao lik za takvu ulogu - da ti dodje da mu otfikaris onu bundevu sa ramena.
Ljudi jedino mozemo da se spasimo od tih pijavica, da se fizicki (katanac)
zatvori telekom, jer svrha mu je postojanja sama radi sebe.

Poslednja izmena:
Ajd,kad ubacujete u analize,ubacite i ovaj podatak tj. mog ISP http://www.vektor.net/ trenutno mozda najskuplji internet provajder u srbiji ,znaci nisu podigli brzine http://www.vektor.net/?internet_cenovnik&lang=src&id=2
...posebno obratite paznju na saopstenje za javnost doticne "firme"

Поштовани корисници,

обавештавамо вас да ће након интезивних улагања у развој сервиса и опреме, током децембра 2008. и јануара 2009. године доћи до значајних измена у понуди кабловског оператора Радијус Вектор ДОО.
Руководство привредног друштва Радијус Вектор ДОО донело је следеће одлуке и дефинисало периоде њихове имплементације:
Одлука о увођењу новог КДС сервиса - ДИГИТАЛНА ТЕЛЕВИЗИЈА, од 1. јануара 2009. године.
Одлука о повећању брзина интернет пакета за постојеће кориснике, са периодом имплементације током јануара 2009. године.
Одлука о измени понуде интернет услуге за нове кориснике, са периодом имплементације током јануара 2009. године.
Одлука о редистрибуцији радио програма кроз КДС систем Радијус Вектор ДОО, са периодом имплементације од 1. јануара 2009. године.

:S: uzas

Bilo bi lepo ako neko ima snimak intervjua da nam da link. Ako ste dobro procitali intervju, primeticete jedan mali zracak nade, a to je da je rekao da ce cim se zavrsi promotivni period koji traje do decembra biti ponovo povecane brzine, mozda su samo malo povecali upravo zbog toga sto je sad 1 dinar... pa ce od decembra kad pocne da se placa biti brze. I moram da vam kazem jednu tuznu stvar, direktor apsolutno ne mora da se razume u tehnicke detalje da bi vodio firmu. Mada bi bilo pozeljno:) Takodje to sto izgleda kao da je udaren mokrom carapom isto ne znaci nista. (ovo je sad bilo toliko optimisticki, da ni sam sebi ne verujem) :)

Bilo bi lepo ako neko ima snimak intervjua da nam da link.
Nažalost, kao što možda i znate, YouTube je suspendovao B92 account, tako da trenutno nema linkova za njihove programe. Ne bih ulazio u to šta je razlog, ima priče na njihovom forumu, ali, za razliku od prošlog puta kad se to desilo, ništa zvanično. Možda ovog puta neće ni biti "otključani".

Ownership structure:

* 80% PTT Traffic "Srbija" (government-owned)
* 20% OTE (Greek telecommunications company)

http://www.telekom.yu/TelekomEng/PROFIL/Akcionari.aspx

PTT je javno preduzece .

http://www.invest-in-serbia.com/laws/srpski/Zakon_javnim_preduzecima.htm

Nema sta mi da kukamo bilo kome iz Telekoma , vec onome ko ih je postavio tamo u nase ime . :)

Sto se tice grafikona/analiza , verujem da bi mnogo bolji efekat postigli sa eksplozivnim kurir-like naslovima tipa "Na Kosovu jeftiniji internet nego u Srbiji kod DRZAVNOG provajdera !!!" nego ekspertskom analizom koju 99% ljudi u Srbiji ne bi znalo/htelo da procita . A i svaki drmr debelo naplacuje svoj "nezavistan stav" tako da nema neke vajde od toga .

Poslednja izmena:
Ma tesko da cemo ista postici dokle god firma kao telekom ima ekskluzivno
pravo na centrale i kablove, pa stoga mislim da je bolja solucija traziti da
im se oduzme isto i dodeli lokalnim samoupravama (nivoa mesnih zajednica),
a njima neka ostanu one lepe gradjevine po gradovima tj. radni prostor njihovih
zaposlenih. Pustiti nekoliko operatera fiksne telefonije pa neka sami gradjani
odlucuju kod koga ce da uzimaju usluge, takodje i interneta.
Verovatno bi imali u roku godinu dana minimum 6/1 Mbit za cenu reda 1000 din.
a mozda i manje, a fiksni dzabe. Ovako se nadati njihovoj dobroj volji, uzalud.

Kazu da se vlada finansira od tog telekoma, tj. budzet.
Pa sto se guze za vlast kad su svi od reda nesposobni kako pozicija
tako i opozicija (medjustranacka prepucavanja - predstava za narod).

Poslednja izmena:
Odlicna ideja sto se tice onog naslova za Kurir:) A Milance ne znam o kakvih 6 megabita govoris, pa ja hocu 8 i to u decembru, za iducu godinu ocekujem najmanje 16:)

Niko nije predlozio neki profi graph charter?

A Milance ne znam o kakvih 6 megabita govoris, pa ja hocu 8 i to u decembru, za iducu godinu ocekujem najmanje 16:)

U pravu si, koliko sad bedno imamo cini nam se kao san 8 ili vise megabita.
Dokaz da nas neko tretira kao stoku, ma kao ovce za sisanje i da su nas
tako izdresirali.

Mozda SPSS ali pre bih isao na nesto jos bolje.

Mozda SPSS ali pre bih isao na nesto jos bolje.

Nisam strucan oko graph report-a, mada moze da se uradi dizajenrski - Photoshop,
Fireworks, ... ili neki 3D alat.
Bas onako kako zelis (nisam dizajner, programer sam, mada ima dosta dizajnera koji
bi to lepo odradili).
Moj skroman doprinos za ideju (ako vredi stogod).

DERIKOM, ne LELEKOM

Ja sam spreman za svaki vid akcije cak i blokadu Nemanjine i ako sam malo dalje od BG-a tj zivim u Jagodini.Nije bitna samo brzina vec i cena a kako citam tzv demonopolizacija trzista telekomunikacija je samo farsa jer adsl provajderi i dalje nemaju izbora vec da imaju linkove prema Derikomu a cena iznajmljivanja mreze nisu pale. Sve lepo pise u casopisu Svet kompjutera.Nize cene se mogu ocekivati samo od kablovskih provajdera tj najverovatnije samo od sbb koji jedini ima opticki vod ali samo ako im daju dozvolu i KADA im daju dozvolu. Za korisnike u unutrasnjosti to ne znaci nista jer mi uglavnom nemamo sbb kome je neka antimonopolska komisija ( a pre bih rekao komisija za odbranu monopola ) zabranila sirenje dok ga ostali provajderi kablovske ne stignu.
Ovo je posluzilo samo kao izgovor za dizanje cena fiksne telefonije a tvrdnja da ce to doprineti padu cena je vrhunac cinizma jer nije raspisan, niti ce biti, konkurs za dodelu dozvola novim provajderima fiksne telefonije.Jos na sve to Branko radujko ide po Srbiji i siri lazi da ce internet za par godina biti besplatan a kad mu Mira Adanja Polak postavi pitanje kada ce se to konkretno dogoditi on krene da stenje pa na kraju da odgovor za 2-3 godine kao da je neko ovde toliko glup da nezna da je to tako strasna laz i glupost,pre svega, da bi u zemljama koje ne funkiconisu po sistemu plemenskih zajednica morao da podnese ostavku ili da ga smene.
Mislio sam da je Voja Kostunjavi Kosovar glavni kocnicar razvoja interneta u Srbiji ali vidim da ni Tadic nije spreman da se odrakne dranja i UCENJIVANJA ljudi.
Idem sad da popunim tu anketu mada ne vidi svrhu, zvacu ih svakako a zanima me kako da ih spamujem tj jel ima neki program za to?
Pozdrav

Samo da se javim i dam svoj skroman doprinos. Podrzavam inicijativu, javljajte ako treba nekoga zivkati, slati mejlove i tome slicno :D ,)

I ja se pridruzujem a sta da tek kazem za wi-fi pilicare tu je komentar suvisan. Maximalno filtriran saobracaj 256kb 1100 dindzi pa vi vidite

Evo jos 13 dana do 1. decembra:) Nadam se da ste svi pozvali da ih podsetite da ne zaborave;)

Eto malo da se nadamo da ce biti nesto od svega ovoga:)

Ma tesko da cemo ista postici dokle god firma kao telekom ima ekskluzivno
pravo na centrale i kablove, pa stoga mislim da je bolja solucija traziti da
im se oduzme isto i dodeli lokalnim samoupravama (nivoa mesnih zajednica),
a njima neka ostanu one lepe gradjevine po gradovima tj. radni prostor njihovih
zaposlenih. Pustiti nekoliko operatera fiksne telefonije pa neka sami gradjani
odlucuju kod koga ce da uzimaju usluge, takodje i interneta.
Verovatno bi imali u roku godinu dana minimum 6/1 Mbit za cenu reda 1000 din.
a mozda i manje, a fiksni dzabe. Ovako se nadati njihovoj dobroj volji, uzalud.

Kazu da se vlada finansira od tog telekoma, tj. budzet.
Pa sto se guze za vlast kad su svi od reda nesposobni kako pozicija
tako i opozicija (medjustranacka prepucavanja - predstava za narod).

BTW - ne moze vlada da finansira - to finansiramo mi.
Vlada samo usmerava sredstva u nase ime. :wall:

Sorry - mali Perica u meni nije mogao da odoli - od muke sta nam rade, svuda...

Eto ja sam lepo ostavio brojeve, a niko od vas nece da zove:)

Uglavnom openadsl je novi brand Telekoma, a od 1. decembra za povecanja nema nista... mozda i ima, uglavnom od 1. januara bi trebalo da bude 2 4 i 8 megabita valjda. Tako kaze Natalija, cini mi se da su me kod nje prebacili iako sam zvao na drugom mestu.

Naravno to je ista gospodja koja mi je rekla da bi u martu trebalo da bude prvo povecanje, a u septembru drugo. Sada bi trebalo da imamo 6 megabita po njoj, a imamo 2. Ali nadajmo se da ce doci do neke promene. Steta toliko sam imao vere u Lucica, a izgleda da nista nece biti od 1. decembra:)

A zamislite ako je to iznenadjenje mozda stvarno bude cak i od decembra povecano.

Ja mislim da oni ne znaju sta rade uopste.

Kad bolje razmislim Telekom je ionako drzavno to jest nase preduzece. Ja hocu da vidim ove pakete... A nista im ne bi falilo da ponude, naprotiv zaradili bi.

Paketi za koje pretpostavljam da ce biti:
2/192 Mbit/s - 1400 din
4/384 Mbit/s - 2100 din
8/768 Mbit/s - 2800 din

A ovo su oni za koje bi bilo divno kada bi bili i jednostavno moraju da nam ih daju.
16/1.5 Mbit/s - 3500 din
24/3.0 Mbit/s - 4200 din

Znaci pored postojecih da ubace i ova dva brza. Ovo je samo primer cene.

U svakom slucaju bilo bi dobro da svi insisitiramo da uvrste i 16 i 24 megabita to jest maximalne pakete. E sad na cenu ne mozemo toliko da uticemo, ali paketi nam trebaju.

Eto sad pozovite svi nase prijatelje da im kazete kakvu divnu ideju svi imamo;) Osim toga ne bi bilo lose da svi trazimo takodje da se napokon uvrste flat fixni paketi, nesto slicno kao ono sto Telekom vec nudi ali po povoljnijoj ceni. Naprimer:

1000 dinara pretplata za fixni za koju moze da se zove neograniceno ka svim fixnim brojevima u Srbiji i za tu istu pretplatu dobijate cenu od 3 dinara za pozive ka mobilnim mrezama dinara ka mobilnim mrezama
3000 dinara flat paket fixni plus mobilni zajedno neograniceni pozivi ka svim brojevima

Naravno moj favorit paket bi bio da se uz fixni doda i mobilni broj po zelji i da to onda izgleda ovako:
6000 dinara mobilni + fixni, neograniceni pozivi sa oba broja ka svim mrezama + 2500 dinara za svaki novi mobilni koji se ukljucuje u mrezu, naravno sms, mms i internet preko telefona moraju da budu neograniceni i na maximalnim brzinama ovo je vec 4in1 unlimited paket ali moracemo da ga dobijemo. Ja cu inace da sutra napisem detaljan mail u kome cu ove predloge da iznesem direktoru.

E sad ova nasa tema ima oko 7100 pregleda, zamislite ako bi svi koji su pogledali pozvali i trazili ovo sto sam sada napisao. Uostalom kao sto vidite oni ne mogu da nam ponude nesto dok mi to ne trazimo. Mislim da bi trebalo da pojacamo pritisak, naravno maximalno kulturno sa postovanjem prema svim zaposlenima.

Brojeve vec znate:)

P.S. Ja trenutno placam 2200 dinara za 2 megabita kod PTT-a zbog popusta posle godinu dana koriscenja njihove usluge, pre toga sam bio kod YUBC. Razlike u kvalitetu ne postoje tako da je jedino razlika u ceni, ne racunam pojedine lose provajdere.

Poslednja izmena od urednika:
Evo novih paketa, sa jos manjim uploadom (videti attachment)... Od sinoc mi je ovakvo stanje, zvao sam podrsku Sezama, rekli su da ce odma da zovu Telekom koji ce to da resi u najkracem mogucem roku... I od tada je proslo 16 sati...

Ja sam za svaki vid pruzanja otpora, ali iskreno mislim da zivkanje Telekoma nece doprineti nicemu. Jedan lik koji radi kao tehnicar u Telekomu mi je rekao da je najveci problem koriscenje matorog protokola (G.DMT) umesto npr ADSL2+M, zastarelost parica i velika udaljenost pojedinih korisnika od DSLAMa. Dok se to ne resi (bilo najavljeno za kraj 2006, pa se samo odlaze i odlaze) nece biti ozbiljnih paketa poput ovog od 24Mbps. Sada je teoretski maximum 12Mbps/1.3Mbps ali zbog svega navedenog, jako malo nas bi moglo da dostigne ovu brzinu. Od kako je krenuo IPTV, stvari bi trebalo da se menjaju brze, ali u praksi opet nije bas tako.

Prilozi

• adsl.jpg
    adsl.jpg
    31.7 KB · Pregleda: 204
Poslednja izmena:
Eto ja sam lepo ostavio brojeve, a niko od vas nece da zove:)

Uglavnom openadsl je novi brand Telekoma, a od 1. decembra za povecanja nema nista... mozda i ima, uglavnom od 1. januara bi trebalo da bude 2 4 i 8 megabita valjda. Tako kaze Natalija, cini mi se da su me kod nje prebacili iako sam zvao na drugom mestu.

Naravno to je ista gospodja koja mi je rekla da bi u martu trebalo da bude prvo povecanje, a u septembru drugo. Sada bi trebalo da imamo 6 megabita po njoj, a imamo 2. Ali nadajmo se da ce doci do neke promene. Steta toliko sam imao vere u Lucica, a izgleda da nista nece biti od 1. decembra:)

A zamislite ako je to iznenadjenje mozda stvarno bude cak i od decembra povecano.

Ja mislim da oni ne znaju sta rade uopste.

Kad bolje razmislim Telekom je ionako drzavno to jest nase preduzece. Ja hocu da vidim ove pakete... A nista im ne bi falilo da ponude, naprotiv zaradili bi.

Paketi za koje pretpostavljam da ce biti:
2/192 Mbit/s - 1400 din
4/384 Mbit/s - 2100 din
8/768 Mbit/s - 2800 din

A ovo su oni za koje bi bilo divno kada bi bili i jednostavno moraju da nam ih daju.
16/1.5 Mbit/s - 3500 din
24/3.0 Mbit/s - 4200 din

Znaci pored postojecih da ubace i ova dva brza. Ovo je samo primer cene.

U svakom slucaju bilo bi dobro da svi insisitiramo da uvrste i 16 i 24 megabita to jest maximalne pakete. E sad na cenu ne mozemo toliko da uticemo, ali paketi nam trebaju.

Eto sad pozovite svi nase prijatelje da im kazete kakvu divnu ideju svi imamo;) Osim toga ne bi bilo lose da svi trazimo takodje da se napokon uvrste flat fixni paketi, nesto slicno kao ono sto Telekom vec nudi ali po povoljnijoj ceni. Naprimer:

1000 dinara pretplata za fixni za koju moze da se zove neograniceno ka svim fixnim brojevima u Srbiji i za tu istu pretplatu dobijate cenu od 3 dinara za pozive ka mobilnim mrezama dinara ka mobilnim mrezama
3000 dinara flat paket fixni plus mobilni zajedno neograniceni pozivi ka svim brojevima

Naravno moj favorit paket bi bio da se uz fixni doda i mobilni broj po zelji i da to onda izgleda ovako:
6000 dinara mobilni + fixni, neograniceni pozivi sa oba broja ka svim mrezama + 2500 dinara za svaki novi mobilni koji se ukljucuje u mrezu, naravno sms, mms i internet preko telefona moraju da budu neograniceni i na maximalnim brzinama ovo je vec 4in1 unlimited paket ali moracemo da ga dobijemo. Ja cu inace da sutra napisem detaljan mail u kome cu ove predloge da iznesem direktoru.

E sad ova nasa tema ima oko 7100 pregleda, zamislite ako bi svi koji su pogledali pozvali i trazili ovo sto sam sada napisao. Uostalom kao sto vidite oni ne mogu da nam ponude nesto dok mi to ne trazimo. Mislim da bi trebalo da pojacamo pritisak, naravno maximalno kulturno sa postovanjem prema svim zaposlenima.

Brojeve vec znate:)

P.S. Ja trenutno placam 2200 dinara za 2 megabita kod PTT-a zbog popusta posle godinu dana koriscenja njihove usluge, pre toga sam bio kod YUBC. Razlike u kvalitetu ne postoje tako da je jedino razlika u ceni, ne racunam pojedine lose provajdere.

Daj mejlove pa da ih spamujemo :d:d:d

Ljudi jeli se meni cini ili od jutros Internet radi brze?

Imam 768Kbit/s paket,a skida kao da je 1Mbit/s.

Poslednja izmena:
Nema potrebe da ih spamujemo, ja sam vec poslao mail. A bilo bi dobro da nastavimo da vrsimo pritisak pozivima. Neka ispadne da je ovo nasa zajednicka ideja:)

Djordje K. : Ako ne budemo trazili necemo ni dobiti. Tako da mislim da je vrsenje pritiska na ovaj nacin veoma delotvorno. Ja mislim da je glavni problem Telekoma u tome sto nema komunikaciju sa korisnicima, a oni provajdere ne shvataju ozbiljno i ne mare za njihove zahteve. Dok se veoma brinu za misljenje gradjana, posto je takav opsti trend u zemlji:) Ili se bar svi tako nadamo:)

P.S. Zamislite tek odgovor konkurencije na ovakve pakete, pa zatim wimax.... mislim da bi iduca godina trebala da bude lepa za internet u Srbiji:)

Poslednja izmena:
Ne trazim milostinju...

...niti bilo sta od Telekoma mi pada na pamet da trazim. Hocu da se izvrsi demonoploizacija pa nek trziste resi sve tj i pitanje brzine protoka i cene. Demonopolizaciju oni izbegavaju i na tome i na privatizaciji Derikomovog Evil empire-a bi trebalo da insistiramo a ne da mi finansiramo njihov bezobrazno preplacen nerad:alo:.

...niti bilo sta od Telekoma mi pada na pamet da trazim. Hocu da se izvrsi demonoploizacija pa nek trziste resi sve tj i pitanje brzine protoka i cene. Demonopolizaciju oni izbegavaju i na tome i na privatizaciji Derikomovog Evil empire-a bi trebalo da insistiramo a ne da mi finansiramo njihov bezobrazno preplacen nerad:alo:.

Eeeeeeeee 60k din. prosek primanja!!!!! Pa sta oni misle, da rade u Svajcarskoj?:mad:

Maximalna brzina ADSL2+ standarda ili ITU G.992.5 Annex M je 3Mbit/s za upload.

Pod uslovom da je telefonska infrastruktura dobra :p

da al to je za Annex M (Upstream/downstream frequency split has been shifted from 138 kHz up to 276 kHz, allowing maximum upstream bandwidth to be increased from 1.4 Mbit/s to 3.3 Mbit/s.)

kod nas je valjda ADSL2+ Annex A,B, gde je upstream max 1.4mbit.

kod nas je valjda ADSL2+ Annex A,B, gde je upstream max 1.4mbit.
Sad sam pogledao setup mg modema, jedino i ima stavke Annex A (ADSL over POTS) i B (ADSL over ISDN), tako da izgleda na nekim novijim protokolima (npr. taj Annex M) ne može ni da radi.

Nisu ni banane ni liga sampiona zabranjena ali ovo je IT forum a ne svastara.
kakvo Kosovo DS i politika na IT forumu...
Ko zna sta sve moze da se poveze sa internetom ali ne znaci to da o tome treba ovde pisati

Poslednja izmena:
Vrh Dno