Šta je novo?

Internet Revolucija

cc13: Dajmo mu sansu i mislimo pozitivno;)

kocka90: Natalija je ok, ali je meni licno rekla pocetkom godine da planiraju 2 povecanja u maju i u septembru ili najkasnije oktobru. Ona je premestena i nije vise na istom mestu ali takodje ima veze sa tim. Prema njoj smo do sad trebali da imamo 6mbit/786kb. I zamoli tvoju majku da svakom ko je ljubazan da gospodju Nataliju, jel svi oni rade u drzavnom servisu i duzni su da gradjanima odgovaraju na svako pitanje. Ako im se ne svidja, nek daju otkaz.

Naravno da svi treba da zovemo svakodnevno. A 10 decembra bi mogli i da zakazemo sastanak i odemo. Hajde da napravimo jedan sajt tipa www.ceneinterneta.com gde cemo staviti sve operatere da svi vide kako pojedini kao sto je Eunet pljackaju.
kak to mislis EUnet pljacka,cak i sa ovim povecanjem cena za standard flat 768/64 u iznosu od 60 din,i ostvarenim popustom za redovno placanje moj racun kod EUneta je za novembar 1295 din,sto je jeftinije nego kod vecine drugih provajdera.

nisam ozbiljno mislio to :) naravno da ce da vam odgovori sto zna al ovo je ja pitam svaki dan i ne zna, tako da je dzabe zovete, a znam kakva je kad poludi ne bi se svadjao sa njom :)

...Natalija ima 2 sekretarice, moju kevu i jos jednu Maju, poznajem Nataliju ovako i mogu reci da je bolja od svih ostalih direktora, izacice vam u susret i sve, a ostale direktore koje sam video uzas...
samo znam da telekom moze i odma da nam pusti 20Mbps samo nece, ima preca posla, uvek kad odem tamo guzva, samo zvone telefoni , papiri, cuda, faxovi, ja bi poludeo posle pola sata...

Poslednja izmena:
@kocka90
tebi je ionako svejedno, kad imas najbrzi ADSL besplatno..

Sine Nebojsa: 768 je 1450 kod euneta, a 2 megabita je 3390, ja to isto placam 2200. Inace to su samo obicni paketi, a oni prodaju kao fora i neke gold i silver pakete gde cena ide do 6700 dinara. Katastrofa. Ali nije ovde tema eunet, tako da nema razloga da nastavljamo. Pogledaj sam cenovnike svih firmi pa ces videti uostalom.

Sine Nebojsa: 768 je 1450 kod euneta, a 2 megabita je 3390, ja to isto placam 2200. Inace to su samo obicni paketi, a oni prodaju kao fora i neke gold i silver pakete gde cena ide do 6700 dinara. Katastrofa. Ali nije ovde tema eunet, tako da nema razloga da nastavljamo. Pogledaj sam cenovnike svih firmi pa ces videti uostalom.

sve sam ja to temeljno pregledao,i redovno gledam,nego samo kazem da je cena sa popustom za redovno placanje kod euneta manja od navedenih 1450 din.

Poslednja izmena:
Auuu strasno, pretpostavljam da si ovo rekao tek onako u saljivom tonu, nadam se da nije stvarno, jer ljudi svakako snimaju razgovore, ovo je tezak prekrsaj, jer je i Natalija i tvoja majka drzavni sluzbenik, duzni su kao takvi da odgovore svakom gradjaninu, ne daj boze da neko nekog a ko je zaposlen u drzavnoj sluzbi otera u PM u sustini verovatno bi dobio otkaz kao onaj doktor u Urgentnom centru, ne bi imao pravo cak ni na otpremninu.

Cuj verovatno si ti mladja osoba, vecina nas ovde ima preko 34-35 godina a dosta nas je i preko 40, ne samo da smo punopravni gradjani vec smo u vecini i bogatiji srednji stalez , intelektualno potkovan, dosta nas je u advokaturi, pravima, tuzilastvu, raznim inspekcijama...

Zato savetuj majci, pamet u glavu, izuzetna ljubaznost i predusetljivost je kljuc uspeha.
Neljubaznost ce svakoga gadno kostati.
Ja licno jedva cekam da neko bude neljubazan, skratio bi nam muke, naravno taj bi bio zrtveno jagnje, bilo bi mi prosto uzivanje da prikazem snimke neljubaznosti nekog Ministra ili Direktora javnih preduzeca, pa boga mi i sekretarice koja ne bi bila bas tako interesantna za medije ali bi dobro dosla.

I da se razumemo svaka osoba ima pravo da snima svoj zivot a da li se u vasim zivotima kolateralno pojavi neka osoba licno ili putem nekih javnih komunikacionih sredstava, to je samo njihov problem.

Sud ne mora takav razgovor uzeti kao dokaz, ali je takav materijal izuzetno oruzje. Odnosno takav materijal moze ubediti Sudsko vece da jedna strana prica istinu dok druga ne prica.

Ona je placena upravo od tih ljudi koji joj se javljaju, sta vise upravo je budzet bas usmeren tacno iz tog sektora u kome su oni em korisnici em i potrosaci, a plus su i gradjani ove drzave kao i poreski obveznici.

Super je ovo teorija ali posto mi ne zivimo u normalnoj zemlji nego u Diznilendu samo bih da podsetim na od skoro bivseg ministra za infrastrukturu Selju Ilica, pa direktora RTS-a ili ti javnog servisa Srbije Tijanica i da ne nabrajam kako ovo ne bi otislo u politicke price (mada materijala ima koliko hoces), ali te pominjane konsekvence i sudovi u kontekstu ljudi u javnim preduzecima su mi krajnje smesne, a ko veruje u to pa neka pogleda skupstinu jedan dan i dobro razmisli, riba ipak smrdi od glave... a te internet revolucije su smesne podrzacu svaku inicijativu ali nas ima 3% (daj boze da je i toliko) koji smo svesni tog problema, ostalima samo daj 'leba i igrara i po neki reality show u pauzi izmedju spanskih serija, kakav crni internet... A nisam hteo da zvucim pesimisticki.

Poslednja izmena:
Nisi u pravu d@FFy. Sve o cemu pricas je proslost, a trenutna situacija se menja iz dana u dan. Prema tome ne vidim razlog vracati se kako je nekad bilo, bitno je kako je sad. I zato slozno trazimo ono sto hocemo. Da ne skrecemo mnogo sa teme, svi znamo sta ovde hocemo, a to je 8 megabita, uostalom covek mi je sam obecao niko ga nije terao:) Samo mi je zao sto nisam snimio razgovor:) E i nadam se da nece biti 8 megabita za 8000 dinara:)

a te internet revolucije su smesne podrzacu svaku inicijativu ali nas ima 3% (daj boze da je i toliko) koji smo svesni tog problema
Baš zato, mislim da bi bilo izuzetno važno da se napravi jedan sajt sa činjenicama.

Pozivaju se na "cene u okruženju". Odlično, hajde da se napravi sajt sa kompletnim pregledom cena u okruženju i sa uporednom analizom naših cena.

Pojavi se neki direktor koji lupi kako je "768 kbps itd". Odlično, neka se pojavi neko ko je stvarno ekspert i neka tačku po tačku objasni zašto on lupeta (ili svesno obmanjuje javnost, ja ne znam).

Kažu da ne znaju kako da reše npr. last mile problem. Odlično, hajde da im se pomogne pa da se na sajt stavi kako je to rešeno i kako se rešava u svetu (pa i "u okruženju").

Imate onaj sajt Bebac (ili tako nekako). Ja ne znam ko to drži, ali izgleda da imaju nekoga ko je u stanju da kvalitetno laboratorijski analizira neke proizvode (ili ima pristup takvim analizama). Oni su pokrenuli neke ogromne afere zahvaljujući činjenicama koje imali i koje su jedini plasirali. Zašto to ne bi bilo moguće i na polju Interneta?

Oni nama manipulišu i zamajavaju nas dobrim delom zato što ljudi ne znaju činjenice, niti imaju lak način da ih saznaju.

wizz011: Nije nikakav problem, ko je raspolozen da napravi sajt, ja cu mu obezbediti kompletan materijal i podatke. Kako bi se zvao taj sajt? Mogli bi ovi sa benchmarka da stave jedan poddomen naprimer www.netanaliza.benchmark.rs

A sto se tice cena u okruzenju ako budemo gledali Sloveniju nece nam biti dobro:) 60megabita imaju u ponudi:)

Poslednja izmena:
Potrebno je napraviti jako koncizan i veliki graph, odnosno vise njih.

Sad je pitanje koji analiticki program koristiti za pravljenje grapha i proracuna razlike.

U sustini treba staviti tri cetri grafikona sa raznim varijantama, samo internet, internet +voip, internet+voip+tv, brzine u lokalu kao u Rumuniji, Bosni, i kod Sbb-a, u Bosni je malo komplikovanije oni koriste modeme sa dva logoivanja istovremeno, jedan login za standardne adsl accounte a jedan za lokal, tako da na taj nacin imaju adsl sa lokalom istovremeno.

Treba videti tacno koliki lokal imaju Rumuni, i tacno napraviti u graphu odnos bez lokala i sa lokalom, kao i naglasavanje na napisanim brzinama Telekom Adsl-a i onih koji se dobijaju u praksi, takodje treba u graphovima pokazati da su ostali provajderi osteceni dodatno za enkap. u odnosu na Telekom i da njihovi korisnici imaju dodatni gubitak.

Obavezno ubaciti Evropske ponude, kao i Kosovsku ponudu , Hrvatsku, treba razmisliti da li ubacivati Makedoniju i Crnu goru, posto je Crna gora ocajan primer zbog FUP-a a Makedonski primer je takodje sa Fup-om.

Ako se radi neka se radi perfektno, analiza nek bude opasna.

Ako neko zna neki opasan analiticki program koji je customizovan do perfekcije i koji pravi odlicne graphove koji su stostruko bolji od onih iz excela, pointa, worda ili naravno bolji od nekih kao Swift Chart i slicnih obicnih chartova nek prijavi.
Znaci trazimo profi chartove.

Vuce, odlicno, ali nepotrebno:) Zasto bi se mucili kad je dovoljno navesti Hrvatsku i Sloveniju, a ja bi kao poslasticu dodao Japan naprimer;) Odlicne su ti ideje, ali bi se samo izgubili i zakomplikovali sve, nema potrebe za chartovima dovoljne su liste na kojima ce biti po ceni rasporedjeno sve.

Dovoljno je staviti brzine kod nas i navesti cene, i naravno posebno staviti cene tipa eunet nudi istu uslugu po ceni od 3400 do 6700 dinara, zatim sezampro nudi istu uslugu za 3300 dinara kao i verat i telekom za 2800, cemu tih dodatnih 500 dinara itd... pa onda adsl.beograd.com nudi to sve isto za 4300 i redom, da jednom za svagda ubijemo te pljackase, mesto da daju bolje cene oni hoce da pljackaju babe, devojcice, tetke i slicne, jel ne mogu one koji se razumeju. Da li je moguce da Telekom koji svi ovde kritikujemo ima skoro najjeftinije cene. Naravno ja moram da glasam za PTT, ja kod njih placam najbrzi paket 2200 dinara, jel daju popust 20 posto kada ste kod njih 12 meseci. Osim toga bio sam pre kod Yubc-a i naravno cim je ptt dao jeftinije presao sam kod njih i sad bi pobegao kod SBB-a ali evo cekam jos malo da vidim sta ce biti. I to je upravo ono sto zelim da svi zastupamo, a to je da idemo tamo gde je najjeftinije. I na neverovatnu srecu kojoj se svi cudimo adsl usluga stvarno svuda isto i fantasticno funkcionise prosto neverovatno:) Ona prica o agregaciji je bila tako lazna, jedino jos eunet forsira tu pricu ali nije ni cudo kad i dalje prodaju sate za dial-up, stvarno bezobrazluk. E tome se mora stati na kraj.

P.S. Inace sto se tice gospodje Natalije evo jos jedne divne anegdote: naime pricam ja njoj jos pre godinu dana da Slovenia ima extra cene, da imaju do 60 megabita za oko 100 eura itd... da su fantasticni, da ima 20 megabita za 30 eura i tako dalje, a ona mi kaze kako su oni monopolisti i kako ne daju da niko pridje itd... a ja joj kazem pa da li shvatate da ste upravi rekli da su oni idealni monopolisti koji daju jeftine i maximalne usluge cak negde i bolje nego u ostatku Evrope, sto bi znacilo da su postigli poslednji stepen socijalizma na prelazu u komunizam, jos samo da ukinu i novac:) Inace naravno da niko nije monopolista u Sloveniji, postoji nekoliko operatera:)

Poslednja izmena:
Vuce, odlicno, ali nepotrebno:) Zasto bi se mucili kad je dovoljno navesti Hrvatsku i Sloveniju, a ja bi kao poslasticu dodao Japan naprimer;) Odlicne su ti ideje, ali bi se samo izgubili i zakomplikovali sve, nema potrebe za chartovima dovoljne su liste na kojima ce biti po ceni rasporedjeno sve.

Dovoljno je staviti brzine kod nas i navesti cene, i naravno posebno staviti cene tipa eunet nudi istu uslugu po ceni od 3400 do 6700 dinara, zatim sezampro nudi istu uslugu za 3300 dinara kao i verat i telekom za 2800, cemu tih dodatnih 500 dinara itd... pa onda adsl.beograd.com nudi to sve isto za 4300 i redom, da jednom za svagda ubijemo te pljackase, mesto da daju bolje cene oni hoce da pljackaju babe, devojcice, tetke i slicne, jel ne mogu one koji se razumeju. Da li je moguce da Telekom koji svi ovde kritikujemo ima skoro najjeftinije cene. Naravno ja moram da glasam za PTT, ja kod njih placam najbrzi paket 2200 dinara, jel daju popust 20 posto kada ste kod njih 12 meseci. Osim toga bio sam pre kod Yubc-a i naravno cim je ptt dao jeftinije presao sam kod njih i sad bi pobegao kod SBB-a ali evo cekam jos malo da vidim sta ce biti. I to je upravo ono sto zelim da svi zastupamo, a to je da idemo tamo gde je najjeftinije. I na neverovatnu srecu kojoj se svi cudimo adsl usluga stvarno svuda isto i fantasticno funkcionise prosto neverovatno:) Ona prica o agregaciji je bila tako lazna, jedino jos eunet forsira tu pricu ali nije ni cudo kad i dalje prodaju sate za dial-up, stvarno bezobrazluk. E tome se mora stati na kraj.

P.S. Inace sto se tice gospodje Natalije evo jos jedne divne anegdote: naime pricam ja njoj jos pre godinu dana da Slovenia ima extra cene, da imaju do 60 megabita za oko 100 eura itd... da su fantasticni, da ima 20 megabita za 30 eura i tako dalje, a ona mi kaze kako su oni monopolisti i kako ne daju da niko pridje itd... a ja joj kazem pa da li shvatate da ste upravi rekli da su oni idealni monopolisti koji daju jeftine i maximalne usluge cak negde i bolje nego u ostatku Evrope, sto bi znacilo da su postigli poslednji stepen socijalizma na prelazu u komunizam, jos samo da ukinu i novac:) Inace naravno da niko nije monopolista u Sloveniji, postoji nekoliko operatera:)

Esencijalno je ubaciti Kosovo, i Rumuniju.
Rumuniju zato sto ima jako povoljne pakete, drugo isti je vlasnik SBB-a i Rumuna mozda nije bas taj koji daje lokal, ali jedan jeste.

Kosovo pokazuje neravnopravnost ustavnu da je na istoj teritorije negde ponuda drugacija, stim da Telekom njima daje link.

A analiza je bitna zato sto Telekom navodi za iste pare.

Taj primer im moramo docarati tako da primenimo u analizi umesto Mbit-a minute , posto je svima jasno kad su minute u Mobilnoj u pitanju, nema laganja, a kad se uzimaju Mbit u razmatranje stvari postaju virtuelne i padaju samo na cenu ponude.

Zato je potrebna analiza.

To je slicno kao sa grejanjem, parno grejanje je najskuplji oblik grejanja, placas ga tokom cele godine, kosta te recimo u mom slucaju na mesecnom nivou 3300 din bez poreza ili oko 3600 din sa porezom x 12 meseci ispada 43000din.
Stim da ako se pogleda drzavna analiza ispada da oni greju 6 meseci, sto naravno nije tacno, u najgorem slucaju je to 4 meseca uglavnom 3 ili 2 meseca i 20 dana, stim da vreme grejanja nije preko 16 sati dnevno, i cesto ima dana koji nisu u fazi grejanja.

Samo sulda glava bi mogla da kaze da je ovaj oblik grejanja najjeftiniji, recimo da dve klime 40% bolje obavljaju ovaj posao, cena je ne vise od 6000 din mesecno i to da su ukljucene 24h u auto rezimu i da ti rade punih 3.5 meseci. Sto bi znacilo bezmalo 3 puta jeftinije a barem 2 puta kvalietetnije.

Takva nam racunica treba koja bi pojasnila lopovluk kao u slucaju grejanja tako i u slucaju Adsl ili kablovskih komunikacija ako me razumes.

Ako samo postavis na papiru cene nista ne dobijas.

Napravicu ja sajt za koji dan:)
Možemo li da nađemo nekoga ko je nesporan ekspert pa da komentariše izjave tih raznoraznih direktora? Dakle neko s kim ne bi bilo jednostavno polemisati i otkačiti ga tek tako.

@Vuk

Izvanredno je poređenje s grejanjem, neophodan je pristup o kakvom govoriš.

Poslednja izmena:
Vuce slazem se u potpunosti za Kosovo i Rumuniju, iako mislim da si preterao sto se tice detalja za ostatak, ali zasto da ne od viska glava ne boli, a i ja obozavam kad se nesto radi detaljno:)

wiz011: Nemoj me drzati za rec, to moze da potraje nekoliko dana. A sto se tice ekspertize, mislim da mozemo i sami da je uradimo na osnovu cinjenica koje imamo. Mada ako bas hocete mozemo da pozovemo nekog Japanskog strucnjaka koji ce sigurno biti rad da nam odgovori na mail. I da onda on potpuno ponizi ceo Telekom svojim znanjem putem intervjua na sajtu, ali cemu to, da nas nervira i prica nam kako oni uvode gigabitni net u stanove:) Hm... zanimljivo mogli bi posle toga da prosirimo pricu na Kurir;) Interesantno:) Ideja za idejom:)

Poslednja izmena:
Nemoj me drzati za rec, to moze da potraje nekoliko dana.
Ma to je najmanje bitno, mislim rokovi. Verovatno bi trebalo otvoriti novi topik kad se ozbiljno s tim krene.

A sto se tice ekspertize, mislim da mozemo i sami da je uradimo na osnovu cinjenica koje imamo.
Da, ali problem je ovdašnji mentalitet... Ako Pera Perić napiše oni će reći "a ko si, bre, ti?" Ali, ako napiše prof. dr Pera Perić, BSC, MA, PhD, Bla, Bla... Onda je malo teže otkačiti ga na tu kulovsku foru. Osim toga, to je onda i argument za medije, kojima je takođe mnogo bitnije ko je nešto rekao, nego šta je rečeno. Mediji neće prenositi stav "tamo nekoga", koliko god da je taj stav dobro argumentovan i stručan, ali će preneti stav nekoga ko je faca.

Na zalost prof. dr Pera Perić radi u telekomu, komp zove racunar i zadovoljan je brzinom interneta. Neka se jave vidjeniji clanovi foruma, npr, neka se ostali ne uvrede sto ih ne pominjem, audiofreak. Covek je genije i dobio je malo publiciteta kod nas. Mislim, bar bi imao sta da im odgovori na pitanje "ko si bre ti?". A, ko zna mozda imamo i drmr ovde. Mada bi, za potrebe pr-a ,trebalo angazovati neku bombu. Vidi sta je takav pristup ucinio za Assassin's Creed.

U međuvremenu, dok tražimo facu...

Also sprach Branko Radujko!

Meni je drago to što je on izneo i nekoliko stvari koje sam ja ovde ranije dokazivao, i koje su od nekih učesnika u diskusiji osporavane: da je Telekom RS kupljen kreditom, da se ta investicija neće isplatiti 20-tak godina i da ona Telekomu Srbija sad donosi probleme (što je Radujko priznao malo uvijeno, ali jasno za onoga ko zna da čita između redova).

Sinoc sam na b92 gledao taj intervju sa Radujkom i kad gledas to stvorenje kako muca, mlati glavom i rukama levo desno, zastajkuje dok prica, kako cita sa papira koje internet pakete njegovo preduzece nudi, kako prica gomilu nebuloza koje i njegovi potcinjeni ponavljaju kao papagaji u drugim emisijama, kako gleda onu novinarku kao neko tele stvarno coveku stvarno moze samo da bude muka i da mu proradi zeludacna kiselina.

U vezi ovog sajta koji pominjete sve je to lepo ali ovaj predlog da se uporedjuje nas net sa Japanom nije dobra ideja. Oni su ipak druga planeta ne samo za nas vec i za mnogo bogatije zemlje. Mislim da je poenta zadrzati se sa poredjenjem zemalja u regionu a i ovo sto kaze Vuk obavezno da se Kosovo uvrsti u taj spisak.

Nema nista od toga. Dzabe se nervirate i trosite energiju da ispravljate krivu Drinu. Dok ne bude konkurencije u fiksnoj telefoniji nece biti ni nekog znacajnijeg napretka interneta u Srbiji. A to svakako ne zavisi od bencovaca :(
Zato nam ostaje da se nadamo da ce Sbb uspeti u onome sto namerava da uradi u narednom periodu, pre svega mislim na to sto pokusava da udje u fiksnu telefoniju. Naravno, treba im skinuti kapu i za internet, ipak su najbolja ponuda u Sbiji trenutno. Treba da cekamo i da se nadamo najboljem

:type::whip:

Poslednja izmena:
Ne znam da li je bilo:
ADSL 3 paket je namenjen najzahtevnijim korisnicima kojima je Internet potreban radi intenzivne komunikacije (chat, e-mail, video konferencije), prenosa velikih datoteka (filmovi, muzika knjige, softver)

Lepo je to cuti od najveceg operatera u zemlji da reklamira skidanje filmova :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno