Šta je novo?

Internet na vikendici

Codex

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2002
Poena
619
Koja su alternativna resenja za net gde nema telefonske mreze i kablovske. Za wireless sam se raspitao, posto je oko lokacije suma, nema opticke vidljivosti. Razmisljao sam o satelitskom netu ali ako se nevaram, potrebno je imati neku vrstu veze zbog uploada.

Unapred hvala!

PoZZZ!

Jedino da pogledas sta ti nude Teleonor i m:ts, pa da izaberes paket koji ti odgovara

Jedino da pogledas sta ti nude Teleonor i m:ts, pa da izaberes paket koji ti odgovara

znaci sat otpada? bio sam danas u telenoru i u telekomu, sto se mene tice, meni je dovoljno i 2gb, stim da 064 signal je tamo jako losh. nekad ga i nema, telenor prolazi

pa sat samo za downstream mora neki up.

pa ne otpada sat, zavisi koliko mozes da se istrcis finansijski....
postoji stvar koja se zove dvosmerni sat....
i down i up.....
Extra radi....

:)

Ne zaboravi samo da ako se odlucis za Telenor/MTS, u ruralnoj sredini postoji prilicna verovatnoca da repetitor podrzava samo GPRS, sto je otprilike kao dialup. Ovo sam osetio na svojoj kozi :(

Ne zaboravi samo da ako se odlucis za Telenor/MTS, u ruralnoj sredini postoji prilicna verovatnoca da repetitor podrzava samo GPRS, sto je otprilike kao dialup. Ovo sam osetio na svojoj kozi :(

pa to je onda burek...nadam se da oprema za dvosmerni net ne kosta ko prelazak ronalda u real :d

Zaboravi net, vikendica je za uživanje a ne za zamlaćivanje sa netom :)

juce sam se video sa drugarom, ima tel koji ispisuje vrstu mreze pa cu nabaviti jednu telenor karticu i otici na vikendicu za proveru. apatin je na 3km vazdusnom linijom i tamo ima 3g mreze.

Hvala na odgovorima.

pozzz

Meni je čak i preko bluetootha sa telefonom koji nema 3G, net radio na 180/70 Kb/s, što je upotrebljivo, tako da bih ja na tvom mjestu uzeo taj neki 3G net (iako možda neće raditi na 3G, a možda i hoće. :) ).

3g tesko da ima u vikendici (u sumi), ali EDGE bi trebalo da ima, a on moze da povuce nesto preko 200 cini mi se :-/

jel ima to veze sa skystar2 karticom? I koliko je to crka kesha?
skystar2 je one-way,

two-way (dvosmerni) npr. neka od ponuda za kit (antena + externi modem) 500eur, i onda mesecno 45eur za 2mbit/384kbit (dl/ul). preko eutelsat-a.

Poslednja izmena:
skystar2 je one-way,

two-way (dvosmerni) npr. neka od ponuda za kit (antena + externi modem) 500eur, i onda mesecno 45eur za 2mbit/384kbit (dl/ul). preko eutelsat-a.

Pre 3-4 godine je trebalo dobiti i dozvolu od drzave za takvu vrstu konekcije (jer nije svima bilo dozvoljeno da salju satelitski signal). Ne znam da li je tako i po danasnjem zakonu :)

Pre 3-4 godine je trebalo dobiti i dozvolu od drzave za takvu vrstu konekcije (jer nije svima bilo dozvoljeno da salju satelitski signal). Ne znam da li je tako i po danasnjem zakonu :)
mislim da je i danas ista prica.

@Codex
Gde to u okolini Apatina postoji tako gusta i "velika" suma da nije moguce "dovuci" bezicni internet ?

skystar2 je one-way,

Ja sam mislio da je ovo mnogo skuplje. Sad, da li u toj ceni koju si naveo postoji nako ogranicenje u broju skinutih ili poslatih GB-a? I o kakvom pingu se radi?

edit: sad sam video na njihovom sajtu

Poslednja izmena:
Ping je izmedju 0.5 i 1.0 sekundi ako sve radi dobro. Bolje od toga ne moze preko satelita.
Broj skinutih podataka je ogranicen jer su sateliti veoma limitiran resurs. Za 40-50 evra mozes ocekivati do 2 GB podataka.

Cenim da sa dobrom antenom (grid) mozes da dovuces pristojan wireless i da batalis satelite i sl. zavrzlame.

45eur pretplata nema hard limit ali 4GB je high priority, preko 4GB ide shared priority, sto ce reci tih 2mbit mozes da ocekujes stalno dok ne skines 4GB, posle brzina varira.

65eur je 6gb high priority.

120eur je 12gb high priority.

garantovane d-star pretplate na 1mbit/512kbit flat je 420eur mesecno.

sve u svemu nije povoljno (tesko da je ikad i bilo) i resenje je samo ako bas nema apsolutno nikakvih drugih mogucnosti za net.

Poslednja izmena:
Ako nekog zanima 2way VSAT sa ozbiljnijom opremom i flatrate paketima sa fixnim public ip adresama itd, nek se javi na pm. Dozvole po zakonu trebaju al se za ove sitne kucne stanice gleda kroz prste :)

Kolika je visinska razlika u odnosu na najvislje krosnje drveca ?

Pokusaj da nedjes nekoga ko bi mogao da ti pozajmi wireless opremu ( pozeljno bi bilo na 5.x GHz ) pa da vidis da li sa bilo koje strane hvatas bilo kakav signal.

Kolika je visinska razlika u odnosu na najvislje krosnje drveca ?

Pokusaj da nedjes nekoga ko bi mogao da ti pozajmi wireless opremu ( pozeljno bi bilo na 5.x GHz ) pa da vidis da li sa bilo koje strane hvatas bilo kakav signal.

juce sam bi napolju al se nisam usudio popeti se na krov posto je bio klizav. neku wirelless opremu mogu pozajmiti al nemam pojma na kolko je giga

Kiša nas je sve smorila :( :(

Idealno bi bilo kada bi iz Apatina uperio antenu ka vikendici i sa vikendice pokusao da uhvatis signal.
Ako to radi,u Apatinu uzmes ADSL i "odvuces" ga u "nedodjiju"

Kiša nas je sve smorila :( :(

Idealno bi bilo kada bi iz Apatina uperio antenu ka vikendici i sa vikendice pokusao da uhvatis signal.
Ako to radi,u Apatinu uzmes ADSL i "odvuces" ga u "nedodjiju"

Bash da je smorila i kako deluje smarace josh neko vreme. U apatinu nemam nikoga od koga bi mogao da uperim antenu, u somboru sam a to je daleko

Ne verujem da je mesecna. Verovatno za 6 meseci ili za godinu.
Inace dole pishe da su cene bez poreza, sto znaci da je oprema oko 2000 evra.
Zasto ih ne kontaktiras na onom linku koji su ostavili ako si zainteresovan? Mislim da ce ti oni dati vise informacija nego ljudi ovde.
Mnogo je skupa ova zabava sa satelitskim netom u odnosu na kvalitet. Pretpostavljam da si testirao wireless i da od toga nema nista?

Nazad
Vrh Dno