Šta je novo?

Interkonekcija izmedju mobilnih operatera

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,385
Nema sanse da dobije genericki odgovor za takvu firmu (35.000RSD mesecno), sem ako VIP smatra da ga kostaju zbog terminacije poziva ka drugim mrezama i onda ne zele da nude ista.

Terminacija bi mogla da bude argument ako bi 90% njihovih poziva završavalo u drugoj mreži, sto, sem ako nije namerno, podleze (skoro) normalnoj raspodeli.

Inace, ako korisnik mreže X pozove mrežu Y da li se placa jednokratno iznos terminacije ili prema duzini trajanja razgovora? Drugih recima, da li je operater X na (verovatnom) gubitku? Ako nije, onda to nije razlog.

Po sekundu poziva placa kako rekose u drugoj temi (i linkova sa Ratela, Telenora i MTS-a, sigurno ima negde i VIP-a).
Koliko imas ljudi na VIP-u? Vecina zove drugu mrezu, verovatno je vise terminacije van mreze.

Da, ako stalno zovete MTS, eto odgovora zasto MTS daje nejbolju ponusdu. Sve ostaje "u kuci."

Cena interkonekcije je trenutno 4.8din po minutu, bez PDVa.

Da li interkonekciju operateri medjusobno zaokruzuju na pun minut? ;) (irony)

Najviše prihoduje operater koji prima najvise poziva, tj. najveći.

Kolko ja znam, operateri međusobno "prebijaju" dolazne i odlazne minute, pa se plaća samo razlika, tj plaćanje je samo od operatera koji je imao više odlaznih minuta ka drugom, ka operateru koji je imao više primljenih minuta poziva iz mreže drugog.

^ To je sasvim logično. Bilo bi zanimljivo ako MTS ne prihoduje najviše.

Ovo objašnjava davnu Vip promociju gde su pomalo dopunjavali kredit korisnicima za prijem poziva (iz druge mreze)?

Oops, ja sam bar 4 god imao MTS postpejd broj samo za pozive van MTS mreze, u vreme kada sam MTS KT koristio samo u okviru mreze. To je bio win-win za mene (oba racuna 500din/mesecno), a očito gubitak za MTS.

A kolko si imao dolaznih poziva iz druge mreže?

^ Nisam imao Vip broj, znam za tu nekadasnju promociju.

Na pomenutom MTS broju imao sam, logično, dolazne pozive samo iz drugih mreža, ali više sam zvao nego primao - nedovoljno da se pokrije MTS "gubitak", očito.

Poslednja izmena:
Ne pitam te za to, nego, kolko si imao dolaznih poziva iz drugih mreza ka tvojim mts brojevima?

owim, ja na mom broju za oglase i javnost imam bas tu opciju i dan danas. Dopunim 200 dinara, i narednih 7 dana, 20 dinara mi legne kredit za svaki minut koji primim ..... :) Po potrebi i sam sebi dopunim sa postpaid broja. Tih 200 koje dopunim koristim za parking, a ovaj bonus vazi i za SMS i za poziv ka svim mrezama u Srbiji. Srecom, na vreme sam i zenin 064 preneo u VIP na tu promociju. Teoretski, sa 800 mesecno, beskonacan kredit. Ja nakupio preko 10 000, tako da dopunjavam samo kad mi treba za parking. Jedina VIP opcija koja je mozda bolja od VipZaSve.... :)

^ Tako je Magic, znao sam da imas tu promociju. Ali nisam znao da dobijas 20din za svaki primljeni minut - puno! Opet je Vip u gubitku? Da li to vazi samo za dolazne pozive van Vip mreže?

Da,mora poziv da bude iz MTS-a ili TELENORa. Pretpostavljam i iz fiksne, ne znam sigurno.

Ali oni ti onda naplate 20RSD kad ti zoves (10 za uspostavu, 10 za minut), tako da znaju oni o cemu pricaju :D Tih 200RSD sto uplatis uvek ostane u VIP mrezi znaci (ili zoves VIp mrezu, trosis MB, tarifne dodatke, ili ti nestanu :D)

Ako nemas pozive iz drugih mreza, oni ti vise naplate za poziv nego sto njih kosta terminacija. I za SMS vise nego sto ih kosta terminacija. I za VAS vise nego sto oni plate. A net im nije trosak. Znaci sve ostane unutar mreze.
Ako dobijes bonus, ne mozes za VAS da ga trosis, znaci ne moze da bude direktan trosak. Mozes za poziv - ali ako te je neko zvao 20 minuta, ti ces imati kredita za 20 minuta razgovora ka drugim mrezama, znaci anulirace se. Ili za SMS ka drugim mrezama, gde su oni opet u plusu naspram koliko plate.
Sve su oni to lepo smislili, ne brini :)

Pitanje je kako im uspeva Smart za one koji ga samo za razgovore ka drugim mrezama koriste, ili MTS-u Mix/Net tarife kada se ka drugim mrezama samo koriste sa 50% popusta. A Telenorovci navikli "aj zovi me, ja sam u mrezi #1, nemam para da placam vise od ovoga sto me deru za 1 min koliko imam u paketu" :D

^ Sasvim se slažem s tobom, no nisi objasnio razlicite citate na koje sam ukazao u postu iznad.

Inace, ja sam taj, preko 4 god koristio sam MTS Mix sa 50% off za zvanje isključio van MTS. ;)

Ni ja nisam najbolje shvatio.
Alfa, valjda me dovoljno znas da SVE kalkulisem i vagam.

Da bih aktivirao, moram da uplatim 200 din glavnog kredita.

Za svaki pun minut ja dobijem 20 dinara bonusa. Bonus mi se trosi na sve pozive i poruke ka svim mrezama, ukljucujuci i fiksni, i VIP.

Napisao sam da sam nakupio dosta bonusa.

200 dinara glavnog mi stoji netaknuto, dok ne platim parking.

A ono sto si napisao, ne mogu preko fona da selektujem, ako me neko zove 20 minuta, ja dobijem 400 dinara, a to jeste 20 razgovota sa uspostava + poziv, ali je i uspostava + 39 minuta ....

Poslednja izmena:
Ako te neko zove i razgovarate 20 minuta, ti dobijes 400RSD - koliko dugo onda ti mozes da zoves njega i razgovarate sa tim bonusom?
VIse nema opisa te opcije na sajtu, a koliko se secam kad sam je gledao, koliko te zovu, tacno toliko mozes tim dobijenim bonusom da zoves nazad, a ne vise? Neki limiti su postojali, zato mi nije bila interesantna tada opcija.

Napisao sam u prethodnom postu.

Ako gledas kao jedan razgovor, 39 minuta.

Onda ne kapiram stvarno :)

To samo oni znaju....

A sad stvarno, bez zezanja, da li operateri medjusobno rade na 1+1, 60+1 ili 60+60 zaokruzivanje? Tu bi im onda ostala fina parica.....

1s je zaokruzivanje, ne znam da li ima "uspostave" preko toga.

99% sam siguran da nema uspostave. Pisalo bi u dokumentima.

Znaci, boli ih cose... oni nama bna 60+60, a medjusobno na 1 S bez uspostave.... para ko pleve...

U Hrvatskoj je cena interkonekcije pala oko 3.5 puta u odnosu na 2009.g. I jos ce da pada. U Hrvatskoj je trenutno oko 2.9din bez PDVa.

inter.png

Kod nas je 4.8din bez PDVa.

Poslednja izmena:
Komicno je sto ce kod nas samo rasti cene paketa uz pad cene interkonekcije :D

Vrh Dno