Da tu sam se informisao i oktazao z690 ud i doplatio (masno) za strixMali roundup Z690 ploča, zgodno za praćenje:
https://www.overclock.net/threads/official-intel-z690-motherboard-roundup-ocn-edition.1794800/
Najbolja ploca do 300e i sigurni best buy
MSI Z690-A PRO ! i to u ddr4 izvedbi.
kosta oko 210e . Lagano ce poterati naklokovan 12900k, da ne spominjem 12700k/12600k. + leden VRM.
![]()
PRO Z690-A DDR4
PRO series motherboards, tuned for better performance by Core Boost, Memory Boost, Extended Heatsink Design, M.2 Shield Frozr, USB 3.2 Gen 2x2, Lightning Gen5, Front Type-C, 2.5G LANwww.msi.com
Prethodnik, z590-a pro, je sa 2 faze manje, lagano terala 11900k naklokovan na 4.9ghz i 1.35 , tj fantasticnim vrm temperaturama od svega 70c.
sada z690-a pro nudi 14+1+1 pametnih faza od 55a, 2x8 pina za cpu, 4x m.2 slot, 1 hladnjak za m.2 ali bitna razlika svaki m.2 slot ima rupicu tako da mozete zasrafiti bilo koji drugi m.2 hladnjak! sve ostalo standard,6 sata, 4 slota za ram.
takodje evo i primera kako klokuje z690-a pro ddr4 + 12900k . 4300mhz cl 14 gear 1 + 12900k kolko vidim 5.0/3.9ghz
![]()
[Official] Intel Z690 / DDR4 Daily Memory Overclock
This post aged well. You mean like 8% not 20%. No, it's very close to 20%, 16.74% faster in CPU-Z to be exact, which is lower than the real number, I'm trying to get some R23 scores which are more accurate, I'll let you know once I got them. https://www.capframex.com/tests/Alder Lake-S 12900K...www.overclock.net
U potrazi za "Gene"- like pločom, jer mi je dosta AMD-a, naleteo sam na ovu ploču koja me jako impresionirala, verovatno kao i svakog, pitam se kada će i da li će doći kod nas, ima li neko informaciju..? Znam da je kriza generalno što se tiče komponenti i naravno ne nameravam da kupujem sad, nije hitno i mora još da se sačeka za Alder lake.
Da,sada razumem@Raider jesam pročitao. izgleda da nisi razumeo moj komentar
Slažem se. I nije samo 3. Do sada barem 6 slučajeva je bilo. Nažalost, ja sam je kupio još u novembru.Ali mašinu nisam još sklopio, jer nisam mogao da nadjem DDR5 memoriju. No, uskoro i to nabavljam. Ali sada mi je možda najbolje da sačekam najmanje mesec dana sa sklapanjem, da se još informacija pojavi, da vidimo jel ovo rešivo novim verzijama biosa ili ne.3 ovakve ploce u problemu?! Bolje da se odlozi kupovina jedno godinu dana. Nema zime u najmanju ruku sa ovom plocom..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari