Šta je novo?

Intel XMP profili na AMD matičnim pločama - kompatibilnost

Toshiro Mifune

Poštovan
Učlanjen(a)
30.07.2021
Poena
95
Pozdrav svima, imam (tj. treba da stigne) matičnu ploču Biostar B650MT i Ryzen 5 7500F. Hteo sam da uzmem Kingston RAM DDR5 2x16GB 5600Mhz, konkretno ovaj:

U specifikacijama RAM-a stoji da podržava Intel® Extreme Memory Profiles (Intel® XMP) 3.0, a profili su:

• Default (JEDEC): DDR5-4800 CL40-39-39 @1.1V
• XMP Profile #1: DDR5-5600 CL40-40-40 @1.25V
• XMP Profile #2: DDR5-5200 CL40-40-40 @1.25V
• XMP Profile #3: DDR5-4800 CL38-38-38 @1.1V

Ono što me zanima je - pošto ovaj RAM ne podržava AMD-ov XMP, koji se valjda zove EXPO (kao na primer ova Crucial memorija: https://pasteboard.co/Pesi6u3T6Cpf.png ), da li to znači da će u ovoj konfiguraciji na AMD ploči i procesoru, ova memorija raditi uvek na default profilu DDR5-4800 CL40-39-39 @1.1V ?

Ne nužno. Iako Kingston KF556C40BBK2-32 nema EXPO profil, možeš ručno podesiti XMP profil u BIOS-u. Većina B650 ploča omogućava korišćenje XMP profila na AMD sistemima, ali nije garantovano da će raditi stabilno na 5600MHz. U tom slučaju imaš dve opcije:

Probati XMP profil u BIOS-u – Većina modernih AMD ploča prepoznaje XMP i omogućava ručno učitavanje profila, ali stabilnost zavisi od ploče i memorijskog kontrolera procesora.
Ručna konfiguracija memorije – Ako XMP ne radi stabilno, možeš u BIOS-u ručno podesiti frekvenciju na 5600MHz, latencije na 40-40-40 i napon na 1.25V, što su parametri iz XMP profila.

Nisam nikad ručno konfigurisao profil, uglavnom sam šaltao predefinisane XMP profile, ali snaći ću se.

Hvala lepo na odgovoru, Gedora.

Nisam nikad ručno konfigurisao profil, uglavnom sam šaltao predefinisane XMP profile, ali snaći ću se.

Hvala lepo na odgovoru, Gedora.
Spremi se na mnogo resetovanja BIOS-a uz vađenje baterije...
Ja nisam overklokovao RAM jedno 20 godina i sad kada sam uzeo RAM čiji EXPO/XMP profili ne funkcionišu sa mojim 7800X3D morao sam ručno da podešavam klokove i brzinu i uplašio sam se koliko ima gotovo istovetnih podešavanja. Dok sam ukapirao kako se to izvodi na novom BIOS-u moje matične ploče najmanje dvadeset puta sam je resetovao dok nisam pohvatao konce kako se to (pravilno) radi.

Kod mene matična prepoznaje XMP i EXPO profile - 6400 MT/s, 32-38-38-76 ali memorijski kontroler na 7800X3D baš ne miriše tu kombinaciju. Ali kada ručno namestim na 6000, 30-34-34-76 sve radi kako treba, samo mi je trebalo dosta pokušaja da ubodem kako se to postiže na 78 podešavanja od kojih su mnoga gotovo istovetna.

Ume često da bude problem na maksimalnoj frekvenciji čak i ako je to XMP profil, ako bude tako spustiću na prvi niži profil i radiće stabilno sigurno, ako me bude mrzelo da petljam.

Iskreno, ako i postoji više profila, ja ne znam za to. Koliko znam na mom RAM-u su EXPO i XMP profili identični i nijedan ne funkcioniše na 7800X3D, a mogu jedino "ručno" da ga podesim na frekvenciju na kojoj sve radi kako treba.

Uvek su identični, recimo XMP profil A i EXPO profil A, sa istom frekvencijom i latencijom. To što ne radi je do memorijskog kontrolora i u suštini nema načina da znaš da li će predefinisani XMP/EXPO profili raditi kako treba dok ne probaš, čak i ako ih matična formalno podržava, jer zavisi i od procesora.

Mislio sam na to da ne postoji dva ili više XMP profila, kao i dva ili više EXPO profila, nego da su memorije podešene na samo jednu vrednost. Ja sam uzeo Lexar Ares RAM module na 6400 32-38-38-76 ali mi je jasno da memorijski kontroler na 7800X3D ne može to da odradi bez problema, bez obzira što matična ploča to podržava.

Razumem... Nema tu mnogo filozofije, prosto dok ne stigne i ne instaliram sve, mogu samo da teoretišem. Ako oživim temu za 20-ak dana - nije dobro. :)

Tek juče videh da ova Biostar matična podržava RAM do 5200Mhz, a preko toga 5600 OC. Kingston RAM je na 5600Mhz.

Nazad
Vrh Dno