Šta je novo?

Intel Vs. AMD N-ti put

• Začetnik teme [Miki]
  • Datum pokretanja
M

[Miki]

Guest
Ovako kao sto znate imam AMD 2000+ i hteo bih da ga zamenim za P4...PA je moje pitanje:"Koji P4 je dovoljno jak da se nosi sa AMD 2000+?"...POsto nebih da izgubim na brzini a ocu da izgubim na buci...I da li vredi uzimati intel za igranje:)?

Daj bre Miki, naslovom potpaljujes netrpeljivost izmedju zaracenih tabora...Sto se tice pitanja, samo neka ima sto vise Mhz:D

Najjača kombinacija bi ti bila da uzmeš P4 1.6A i da ga digneš na 2133MHz ( uglavnom svi to mogu BEZ podizanja napona ). Na tom kloku, sa magistralom na 133MHz i SSE2 setom instrukcija sigurno će biti brži od XP-a 2000+ ili vrlo sličan u zavisnosti od aplikacije. Što se ploče tiče tu bi ti odlično lego neki SiS, jeftini su a i imaju zvaničnu podršku za 133MHz FSB pa kažu da su bolji za OC. Nisam baš upućen u cene, ali mi se čini da bi tu kombinaciju mogao da odradiš "glavu-za-glavu", a možda čak i da ti ostane neki dinar.

Buka je gadan problem a jos ide leto cheers Za nas je tu pivo a u komp stavis P4. He, he... Salu na stranu P4 1.6A@2133 na nekoj i 845E ploci je po meni pravo resenje. Moraces samo da se strpis 10-15 dana da se te ploce pojave!

Pa ovako cene od proslog meseca su bile da za AMD 2000+ moze da se kupi P4 na 1.9 i ostane 40-50 Eura....Znaci ja sad imam Asus A7v-266-Complete i AMD 2000+ i Cooler kad bih to prodao sta bi mi vi preporucili da uzmem i dal moram da menjam memoriju..?Puno hvala FX

E da posto nem veze o plocama za Intel oliku magistraju podrzavaju te E ploce?

i845E podrzava 533Mhz FSB sto ce reci da ako uzmes P4 1.6A (Northwood core, 400MHz FSB, 512KB L2 Cache) i dignes mu magistralu na 533 MHz dobices 2133Mhz. Pritom je ploca na podrzanoj magistrali tako da je oveklokovan samo procesor koji to inace odlicno podosi i u 90% slucajeva ne trazi dizanje napona. Dakle, radi na 2133MHz na default naponu. Pritom je dovoljan cooler koji i dobijas u box pakovanju a koji se okrece na 2400rpm.Sve u svemu veoma brzo i tiho.

[Miki] je napisao(la):
Ovako kao sto znate imam AMD 2000+ i hteo bih da ga zamenim za P4...PA je moje pitanje:"Koji P4 je dovoljno jak da se nosi sa AMD 2000+?"...POsto nebih da izgubim na brzini a ocu da izgubim na buci...I da li vredi uzimati intel za igranje:)?

Vec imas jednu od top performance masina, tako da ja licno ne vidim neki razlog za prelazenje u ovom trenutku sa ovog procesora. Ukoliko ti se bas prelazi na P4 zbog samog prelazenja, onda uzmi bilo koji P4 i zadovoljno trljaj ruke "eto, presao sam na P4" (tzv. "napunila mi se pepeljara u kolima pa bih da ih menjam" - razlog). Ukoliko je samo buka u pitanju, postoji sirok dijapazon tisih kulera, kao i nacini da se temp celog kompa spusti.

Ne, na intelu ne mogu da se igraju igre.

voyager je napisao(la):
i845E podrzava 533Mhz FSB sto ce reci da ako uzmes P4 1.6A (Northwood core, 400MHz FSB, 512KB L2 Cache) i dignes mu magistralu na 533 MHz dobices 2133Mhz. Pritom je ploca na podrzanoj magistrali tako da je oveklokovan samo procesor koji to inace odlicno podosi i u 90% slucajeva ne trazi dizanje napona. Dakle, radi na 2133MHz na default naponu. Pritom je dovoljan cooler koji i dobijas u box pakovanju a koji se okrece na 2400rpm.Sve u svemu veoma brzo i tiho.
Nemogu da verujem da preporucujete bilo kome I845.Na zalost,trenutno,Intel pravi najgore chipsetove za svoje procesore.Bolji su i VIA i SIS,a ovaj drugi je jeftiniji za oko 50%.Plus sto podrzavaju asinhroni rad memorije, te moze da vozi procesor na 133fsb a dobru memoriju na 166-200MHz.Cena za 1.6A+cooler+ploca(ABIT ili ASUS) je oko 300-320€,sto je na nivou XP1800+ doobar cooler+ploca.

Iskreno meni se prelazi na P4 zbog tisine,manje temperature,OC-a...Koliko mogu da dobijem moneya za AMD 2000+ i ASUS.... jel mora da bude RDram posto nem ja pojma oko toga:)...Molim vas ako neko ima vremena neka mi pomogne preko maila [email protected]:wave;

[Miki] je napisao(la):
Pa ovako cene od proslog meseca su bile da za AMD 2000+ moze da se kupi P4 na 1.9 i ostane 40-50 Eura....Znaci ja sad imam Asus A7v-266-Complete i AMD 2000+ i Cooler kad bih to prodao sta bi mi vi preporucili da uzmem i dal moram da menjam memoriju..?Puno hvala FX

Nikako ne uzimaj taj 1.9, jer to nije Northwood. Biraj P4 sa 512 K kesa, oni su NW. Po pravilu, najvise ces dici 1.6 (procentualno), zatim 1.8 pa 2.0 itd. 1.8 BOX kosta odprilike kao tvoj 2000+ sa odgovarajucim kulerom, memorija je DDR ako izaberes odgovarajuci cipset (moja preporuka SIS 645DX za male pare najbolje DDR performanse za P4)

Pozdrav!

Re: Re: Intel Vs. AMD N-ti put

silverglider je napisao(la):
Vec imas jednu od top performance masina, tako da ja licno ne vidim neki razlog za prelazenje u ovom trenutku sa ovog procesora. Ukoliko ti se bas prelazi na P4 zbog samog prelazenja, onda uzmi bilo koji P4 i zadovoljno trljaj ruke "eto, presao sam na P4" (tzv. "napunila mi se pepeljara u kolima pa bih da ih menjam" - razlog). Ukoliko je samo buka u pitanju, postoji sirok dijapazon tisih kulera, kao i nacini da se temp celog kompa spusti.
Ma za sve si ti u pravu, kao i uvek, ali otkud ti ovo!?!?!?!?
Ne, na intelu ne mogu da se igraju igre.
Jel' to bilo u stilu, kakvo pitanje takav odgovor ili .... :confused:

Pogresio sam nisam mislio na 1.9 nego na 1.8GHz....A koju plocu da uzmem umesto ASUSA i koliko moram da doplatim:)?

Otkud mi sta, Magick ? :)

Pazi, ovakvo prelazenje sa jedne masine na drugu mi zvuci kao prelazenje ne zato sto treba, nego zato "sto mi je dosadno". Taj XP 2000+ je relativno sveza platforma i garanovano je uzeta skoro. Ukoliko je temperatura/buka bila toliki nezamislivi problem, onda se trebalo strpeti mesec-dva, jer se NW najavljivao na sva usta dobrano unapred, kako svuda, tako i ovde. Dalje, ako se vec uzela neka prelazna varijanta, koja se toliko greje i buchi, ja licno ne bih nikada odvalio toliku kintu. Ako vec dajem tolike pare na procesor kao sto je XP 2000+ (koji uopste nije bio jeftin u trenutku kupovine), onda se necu ni stisnuti za dobar i kvalitetan kuler, kuciste sa odlicnim hladnjenjem i slicno - u svakom slucaju, pa makar to bio AMD ili Intel (dobri uslovi u obe kombinacije). Taj XP 2000+ sigurno ne radi na 80 Celzijusa i sigurno postoje kuleri koji mogu lepo da ga hlade, a da se ne vrte na 8000rpm i koji ne rondaju na 40 db (ne pricamo ovde o hard-core o/c-u, dizanju vcorea, itd, nego o radu na default brzini). Dakle, ukoliko je problem buka ili hladjenje, pozabavio bih se najpre time, nego da se zafrkavam kompletnim menjanjem "utrobe". Osim, kao sto rekoh gore, ukoliko mi je dosadno. I pogotovo ako su igre najvise u pitanju, naravno da bih pare pre ulupao u dobru graficku i monitor.

Sto se igara tice, i jeste bilo 'kakvo pitanje, takav odgovor' - "jelte, molim vas, a je l' ovaj Volvo vozi i po jednosmernim ulicama ili samo po ... ?!?".

simpson H je napisao(la):
Nemogu da verujem da preporucujete bilo kome I845.Na zalost,trenutno,Intel pravi najgore chipsetove za svoje procesore.Bolji su i VIA i SIS,a ovaj drugi je jeftiniji za oko 50%.Plus sto podrzavaju asinhroni rad memorije, te moze da vozi procesor na 133fsb a dobru memoriju na 166-200MHz.Cena za 1.6A+cooler+ploca(ABIT ili ASUS) je oko 300-320€,sto je na nivou XP1800+ doobar cooler+ploca.
Mislis najsporije chipsetove. Koliko vidim kod Anand-a SIs i nije nesto brzi. Tu i tamo... Ali cesto tavori i na dnu tabele!

simpson H je napisao(la):
Ja nisam nešto upućen u cene ali mi se čini da je P4 1.6A + SiS jeftinije od adekvatnog AMD rešenja.

voyager je napisao(la):
Mislis najsporije chipsetove. Koliko vidim kod Anand-a SIs i nije nesto brzi. Tu i tamo... Ali cesto tavori i na dnu tabele!
Pogledaj malo testove SIS 645DX!!!

[Miki] je napisao(la):
Iskreno meni se prelazi na P4 zbog tisine,manje temperature,OC-a...Koliko mogu da dobijem moneya za AMD 2000+ i ASUS.... jel mora da bude RDram posto nem ja pojma oko toga:)...Molim vas ako neko ima vremena neka mi pomogne preko maila [email protected]:wave;
Pazi, nije samo tišina u pitanju. P4 ( Northwood ) procesori će dogurati do 3GHz, dok će K7 stati na oko 2 i kusur. Mislim da je ovaj put sa Intelom upgrade path sigurniji.

Ne moraš da ideš na RDRAM rešenje, mada je ono idalje najbrže. Svi kažu da je SiS čipset odličan, a i zvanično podržava DDR333 koji će tek postati aktuelan. Izgleda da je za Intel platformu trenutno SiS "value for money", a za AMD je to "nForce".

Pa ja SAD imam super cooler + 3 dodatna vantilatora u Big Tower Cieftech Dragon Silver kucistu...A posle igranja teperatura je 63C sto je mnogo mnogo je....A tek buka......Inace ti isto imas AMD koji imas i cime ga hladis i koja ti je temperatura...?

Miki, ta Asusova ploca koju imas zestoko laze sto se tice ocitavanja temperature - meni je A7V266-E pokazivala i na najmanje zadatke 65 Celzijusa, a kad pipnem kuler, uopste nije vruc. Uglavnom, nikavih pucanja i trzavica nema, sve radi rock-solid i to je najvaznije, tako da kod ocitane temperature moze da pise "mara bere jagode", sto se mene tice. Kuler koji stavljam u zadnje vreme je ovakav, dakle, nikakva poznata firma (poredjenja radi, telo kulera je vrlo slicno 6Cu, samo sto je fan veci i mnogo tisi) i siguran sam da nije jedini koji moze da hladi CPU vrlo dobro, a tiho.

Dakle, ocitana temperatura (kao cifra) je jedna prica, a stvarna temperatura je druga - to smo ovde sazvakali vec x puta. Ukoliko je buka fana problem, onda se resava uzrok problema, tj fan. Najlakse je reci "zameni sve".

Kako da smanjim buku?DA stavim kuciste u drugu prostoriju ili kucu:)?Moramda priznam Intel R00les...cheers

Pa i nije ti mnogo velika temperatura s' obzirom da Asus A7V333 koji mi je trenutno na testu kada ga upalim ima 46 stepeni :D
Mislim da si se zeznuo sto si uzimao XP2000+ jer si mogao da uzmes 1600+ ili 1700+ iz neke bolje serije AGOGA ili AGOIA koji rade sigurno na 1667 Mhz na koliko radi tvoj 2000+.
Sto se tice performansi mislim da se neces narocito usreciti sa P4, i mislim da ti je pametnije da sacekas neki noviji AMD procesor u 0.13 mikrona koji ce vrlo skoro da dodju. Sto se tice frekvence, AMD K7
na 2.4 Ghz ce raditi isto, ako ne i brze od Intela na 3 Ghz.
I za kraj....
ne znam stvarno koji ce ti jaci procesor ili je sto kaze Silver - napunila se piksla ?
Tipujem da komp koristis za igranje.
Ako je za igre, mislim da bi ti bilo pametnije da ulozis u neku bolju
graficku kartu, na primer GF4 Ti4200 koji ce imati veoma umerenu cenu.
Za temperaturu ne moras mnogo da brines, jer Asus mnooooogo laze, a buku moze da resi kvalitetan kuler na 3500 obrtaja koji koristi inace i P4.
Procesor ti sigurno nece blokirati, a nece ni da pregori.
Radna temperatura AMD procesora je od 40-65 stepeni, a maksimalna na kojoj moze da radi je oko 95 stepeni. Kod P4 procesora je maksimalna temperatura daleko manja, te ces u slucaju overklokinga sa losim hladjenjem iskusiti cari usporenja - Thermal Throthling-a koje na kraju zavrsava sa gasenjem masine.

Glavna caka kod P4 procesora je u tome sto pod opterecenjem ukoliko se previse zagreje dolazi do usporenja, dok se kod AMD-a usijava cela masina. Naravno ovo govorim za jako lose uslove hladjenja.
Na svom stolu imam Chieftec-a Black Scorpio big tower sa napajanjem od 340W i 2 ventilatora od mogucih 4 u kucistu. Temeperatura mi je identicna i kad je otvoreno kuciste i kada je zatvoreno.
Na 1667 Mhz na Abit KR7A i KX7-333 temperatura ne prelazi 49-50 stepeni sa TT 6Cu+, koji je zaista bucan. Sa daleko tisim kulerom
koji ima bakarno telo, temperatura pod visecasovnim maksimalnim opterecenjem sa procesorom overklokovanim na 1733 Mhz i naponom na 1.85v je oko 54-55 stepeni.

Ne mogu da verujem da opet ulazite u istu polemiku koju smo vec 1000 puta elaborirali. Ako hoces da se izivljavas i ako ti je machina toliko glasna, kupi Intela

Sve je to lepo....Necu uzimati Gf4 Ti 4200 jer mi je iz koreje stigla u Beograd ASUS GF4 Ti 4600 :) covek mi je uz to poslao i 2 Coolera Alfu Pal6030Muc i TT Volcano 7 +...Pa mislim da cu sacekati nove AMD....Mada neznam:)....drfedja nisam ja mnooogo iskusan ja odem kazem taj i taj procesor oni daju:) nema tu polemike...mogao bi da mi odrzis koji cas:)....

[Miki] je napisao(la):
Pa ja SAD imam super cooler + 3 dodatna vantilatora u Big Tower Cieftech Dragon Silver kucistu...A posle igranja teperatura je 63C sto je mnogo mnogo je....A tek buka......Inace ti isto imas AMD koji imas i cime ga hladis i koja ti je temperatura...?

Cekaj bre, cekaj... u ovom threadu pricas jedno, u drugom nesto sasvim drugo... Evo ti direktno tvoje reci, pa se ti odluci kakvo je stanje...

"Sta vi radite sa tim kompovima...Ja imam neki krs od evercoola i dodatna 2 ventilatorcica i temperatura mi je 49C sad sa AMD 2000+ a posle 2 sata igranja je 52 i nikad preko....U ASUS probeu...."

Znaci, tamo imas krs, a ovde super cooler...

???????

drfedja je napisao(la):
Sto se tice frekvence, AMD K7
na 2.4 Ghz ce raditi isto, ako ne i brze od Intela na 3 Ghz.
Opet ti i ja. :) K7 će jako teško dogurati do 2.4GHz, da ne budem baš isključiv. Drugo, EV7 magistrala je već odavno usko grlo, a kako frekvencije jezgra rastu to je sve očiglednije i predstavlja sve veću kočnicu. Nikako ne možeš očekivati da performanse nastave da rastu linearno kako se povećava klok jezgra. To nije slučaj ni sa jednom arhitekturom, a kamo li sa ovom koja je na izdisaju. Inače bez obzira na proces proizvodnje, 2.nešto GHz je za K7 "core meltdown".
Radna temperatura AMD procesora je od 40-65 stepeni, a maksimalna na kojoj moze da radi je oko 95 stepeni. Kod P4 procesora je maksimalna temperatura daleko manja, te ces u slucaju overklokinga sa losim hladjenjem iskusiti cari usporenja - Thermal Throthling-a koje na kraju zavrsava sa gasenjem masine.

Glavna caka kod P4 procesora je u tome sto pod opterecenjem ukoliko se previse zagreje dolazi do usporenja, dok se kod AMD-a usijava cela masina. Naravno ovo govorim za jako lose uslove hladjenja.
Ma to uopšte nije tačno. Impliciraš nešto što nema veze sa realnošću. Otkud ti to da P4 lošije podnosi temperaturu? Ti si praktično ustvrdio da bi P4 na 95C sagoreo ( da nema zaštitu ) dok K7 radi opušteno. To uopšte nije tačno! P4 zahvaljujući svojoj arhitekturi, a od skora i procesu izrade, mnoooogo bolje podnosi disipaciju toplote. Znači čak i kada disipira isto ili više od K7, njemu to lakše pada. Metalni disipator na procesoru i 0.13µm da i ne spominjem.

Drugo, Thermal Throthling se aktivira na daleko višim temperaturama od radne i u normalnim uslovima nikada ga nećeš ni doživeti. Niko do sada nije prijavio problem usporenja, tj pregrevanja, P4 [email protected] čak ni posle više sati intenzivnog maltretiranja. Nisam čuo da se bilo koji vlasnik P4 žalio na to, čak i pri ekstremnom overkloku, najčešće memorija ne može da izdrži. U svakom slučaju o tome ne treba razmišljati dok je voltaža na default i dok postoji pristojno hlađenje. Ti sada očiglednu "četvorkinu" prednost ( termal throthling ) 'oćeš da okreneš protiv nje, kao da je to neka mana.

Reference radi, na P3 pločama je zaštita od pregrevanja bila po defaultu nameštena na 85C ili tako nešto. Naravno ja nikada nisam video ni 45C posle višesatnog full load-a, čak i kada sam Copera 700 kloknuo na 1050MHz. Zašto bi se "četvorka" usporavala na manje od 60C? Inače ni sa BOX kulerom [email protected] neće preći 50C, u najgorim uslovima. Ma neka bude i 55C i opet ništa.

Ova ti neće proći. :)

Stvarno se ponekad i sam zapitam da li je normalno razmishljati o tome da li je temperatura 51 ili 52 stepena? Ljudi chemu to vodi. Pogledajte koliko pochetnika samo ima ovde, koji imaju neke krsheve od compova. I kada ubace 5-6 coolera u kucishte nije ni chudno shto chovek ima utisak da mu kroz sobu prolece helikopter!!!
Moj T'Bird, nikad nije preshao 55C. Sa uspravnim napajanjem! I nekim shit coolerom. I shta me briga nek je i 70C.

Zlatiborac je napisao(la):
Stvarno se ponekad i sam zapitam da li je normalno razmishljati o tome da li je temperatura 51 ili 52 stepena? Ljudi chemu to vodi. Pogledajte koliko pochetnika samo ima ovde, koji imaju neke krsheve od compova. I kada ubace 5-6 coolera u kucishte nije ni chudno shto chovek ima utisak da mu kroz sobu prolece helikopter!!!
Moj T'Bird, nikad nije preshao 55C. Sa uspravnim napajanjem! I nekim shit coolerom. I shta me briga nek je i 70C.

slozio bih se sa prvim delom tvoga posta...ima (nas) dosta ovde freak-ova! :D Ali meni (a verujem i drugima) ne bi bilo svejedno da mi procesor radi na 70C.

Momci, molim vas sve da se drzite teme.

Siguran sam da ce obozavaoci Intela naci n zamerki AMD-ovim procesorima, kao i da ce obozavaoci AMD-a naci m zamerki Intelovim procesorima. Ali to uopste sad nije ovde tema. Da postoji jedna serija procesora koja je savrsena, svi bi je koristili.

Uopste nije pitanje sta ce i kako moci da upgraduje u buducnosti - sa jedne strane ce i intel i amd menjati i cipsetove i sockete u buducnosti, a sa druge strane mislim da ovom coveku upgrade nije nikakav problem i vodeca stavka, zato sto moze da krljne toliku lovu na XP2000+ masinu i tako olako prica o kompletnoj zameni "utrobe". Ko moze tako da prica zbog buke fana, "apgrejdabilnost" mu je stvarno zadnja rupa na svirali (sto bi rek'o Vostunica :D).

Za masinu su, siguran sam, puknute velike pare, i ako ima problema, oni treba da se rese sto jednostavnije i za sto manje dodatnog ulaganja para i vremena. Ukoliko je problem buka kulera (nigde se ne pominje blokiranje masine zbog pregrevanja), uzme se neki koji je tisi, a takodje dobro hladi - ima ih koliko hoces, evo i ovaj novi Titan TTC-CU5DB (slican prethodnom modelu, samo bakar). Kao dobronameran savet, Miki. Ukoliko te skaklja cifra temperature koju pokazuje neki monitorcic, valjda smo i to sazvakali. Ukoliko si pozeleo da prelazis na P4 i nalazis kuler kao jedini razlog, onda si se ti vec odlucio i nemoj da postavljas pitanje kao dilemu "intel ili amd", nego pitaj sta za P4 da uzmes - vrlo jednostavno, zar ne ? Ukoliko si postovao pitanje samo da bi se pohvalio hardverom, svaka ti cast, evo, ja ti skidam kapu i ako mozemo da krenemo dalje ...

A i vi ostali, totalno ste se odvikli od trazenja uzroka problema i sugestija za njihovo resavanje - svako odmah moze da bupne sa svojim misljenjem sta je najbolje novo da se kupi. Ali nemojte, molim vas, pretvoriti ovaj forum iskljucivo u takav servis "sta kupiti?", posto sve naginje ka tome, a bilo je ovde izuzetno kvalitetnih rasprava i razmena znanja nekad (u teoretskim threadovima, sto ovaj stvarno nije).

Nazad
Vrh Dno