Šta je novo?

Intel vs. AMD: analiza performansi i isplativosti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Sve takmičare iz zasebnih uporednih testova AMD i Intel procesora kombinovali smo u jednu tabelu i pokušali da izvučemo zaključke. Koliko je koji od kog brži, a koji je najisplativiji i u kojoj klasi, možete pogledati u našoj analizi performansi i isplativosti aktuelnih AMD i Intel procesora...

Više o tome...

na poslednjoj strani fale "slike". :(

Inache interesantan text svaka chast....samo se bojim da ovo necje nishta promeniti u previranju AMD/INTEL tabora.... :) sada cje josh samo mozhda maksu hteti da linchuju :)

e sad smo kompletni ;)
byMax svaka cast i tebi i Spejsu na ovim iscrpnim testovima....

dobar test i text:)
kod mene je sve u redu,sve slike su na broju:p

Za:

Svaka čast na uporednom testu. Ovaj uporedni prikaz je lep vodič za kupovinu procesora. Naročito želim da pohvalim metodologiju koja je primenjena prilikom bodovanja.

Protiv:

1) Za AMD procesore piše sledeće: "Svi testovi rađeni su na „boks“ vazdušnom hladnjaku modela AMD Athlon 64 X2 6400+." Logično bi bilo da su testovi rađeni sa hladnjacima odgovarajućih modela kao što je urađeno sa Intel procesorima. Iako ne verujem da je ovo bitno uticalo na rezultate testova trebalo bi težiti prilikom svakog uporednog testiranja da uslovi budu što je više moguće isti.

2.1) Nigde nije navedeno koji su "default" taktovi prikazanih procesora . Ovo i nije toliko strašno, jer to nije problem da se sazna, ali bilo bi daleko praktičnije i jednostavnije za analizu dobijenih rezultata da su taktovi napisani pored naziva procesora.

2.2) Isto kao i gore samo samo za rezultate sa overklokovanim procesorima . Vidim po rezultatima da su brzine iste kao u prethodna 2 benchmark testa, ali mislim da su mogle da budu napisane uz naziv procesora zbog lakšeg pregleda.

Odličan i koristan tekst, ovo je trebalo Benchmark-u.
Upravo prosleđujem link svojim poznanicima koji bi tebalo da u skorije vreme kupe nove mašine.

Odlican tekst, idete u skladu su trendovima u testiranju. Samo napred, ovakav test bi bio još upotrebljiviji kada su u pitanju grafičke kartice.
Po mom dve stvari su mogle biti urađene drugačije:

- Kod indeksa isplativosti ukupne performanse bi bilo bolje deliti sa ukupnom cenom platforme (MB + Box CPU). To bi bila korisnija informacija jer se po ta dva osnova sistemi razlikuju.

- Dijagrami koje ste dali su vrlo pregledni, tabele baš i nisu zbog velikog broja cifara. Bilo bi fino da ste uključili i dijagrame za ukupne gaming, application i syntetic performanse.

Keep up the good work!

Al' kida ovaj novi Athlon LE-1620... :zgran:

- Dijagrami koje ste dali su vrlo pregledni, tabele baš i nisu zbog velikog broja cifara. Bilo bi fino da ste uključili i dijagrame za ukupne gaming, application i syntetic performanse.

Tabele su mogle biti jedna kolona palva druga zelena npr. ili zelena za AMD, plava za Intel...
Sigurno bi bile preglednije.

Poslednja izmena:
Hvala svima. Ovo je prvi test na benchu gde su pravljeni indeksi performansi i isplativosti. Još uvek ne znam šta ću sa tabelama, jer probijaju širinu, a nisam hteo da dajem grafikone jer bi bili skroz nepregledni, a i ovaj test nije klasičan uporedni test procesora i poenta je upravo u indeksima...

Sledeći će sigurno biti bolji. I ja smatram da nedostaje tabela sa specifikacijama - klok, količina keša i sl. To ću sigurno dodati ispred treće strane...

odlican test, slazem se sa svima!
oce i ubuduce biti ovako indeksirani rezultati? i sta je sa crnim edicijama? kada ce one biti uvrstene u testove!

Bravo! Sad znam sta cu da kupim (sorry amd fanovi :D )

E, da - i da pohvalim što su tabele okačene u Excel formatu.

Hvala za ovako nešto, ovo se dugo čekalo.
Samo jedan preglod. Koristite merge cell i tako smanjite ukupnu visinu tabele pošto je baš visoka sama tabela. Tako bi svi oni nazivi tipa: Sandra 2008 Pro - CPU Multimedia, Sandra 2008 Pro - CPU MultiCore, FutureMark 3DMark03 - Default Test, FutureMark 3DMark06 - Default Test (ovaj sredite pošto ste omašili red za upis) mogli umesto u po 4 reda da stanu u jedan. Takođe možda da ste i nazive igara stavili iznad pa onda rezultate.

Namerno sam stavio dodatne redove između radi preglednosti. Doduše, preglednost je bila više potrebna u Excelu nego kasnije u Dreamweaveru, ali i sama visina tabele nije problem, nego širina. Nešto ćemo morati da rešimo, ali ja nisam hteo da odlažem tekst zato što tabela na par strana malo gura sadržaj u desno. Sva sreća pa je ovo web te te greške mogu da se peglaju.

Po meni najveca mana ovog testa je to sto ne znamo klokove procesora? Izuzetno bitna stavka koja je zaobidjena.

Pozitivno u testu:
Vrlo bitnu stvar ste ovde pokazali da sem prastarog Quake4, ostale tri igre prakticno daju jednake rezultate po pitanju procesora, znaci mnogo skuplji Intel u igrama je cak negde i losiji od AMD ili bezi 2-3 frejma, a svi znamo da se Intel mnogo vise overklokuje.

@marko_84, ti ne znas, to je bar jasno...

EDIT: Ivanbo, uze mi rec iz usta, bas sam se vratio to da dopisem, prvo ovaj indeks isplativosti me podseca na onu izreku: "Statistika - kvazi nauka", a drugo isplativost procesora ne moze da se racuna i sagledava ako se ne gleda i cena ploce za taj procesor.

Poslednja izmena:
Vrlo dobar test.Jedina zamerka je sto nisu navedeni OC taktovi svih procesora i uracunata ukupna cena za platforme(MB+CPU).

A kako se "mali" Athlon LE 1620 ponasa kad je OC u pitanju moze se videti ovde.Odlican single core procesor.

Steta sto ovakav test nije uradjen mnoooogo ranije, mada licno ne verujem mnogo tim sintetickim testovima. Posebno mi sumnjiva ova Sandra 2008, jer su cifre vise nego duplo bolje kod Intela, sto mi je prosto neverovatno.

Ja najvise verujem stoperici i digitronu, pa ako neko zeli da uporedimo masine sa realnim stvarima, nek' se javi. Moj predlog je da jedan od testova bude exportovanje 10 minuta PAL video materijala u DivX pomocu VirtualDub programa. Da sav softver bude isti, pa da se vidi koliko je minuta i sekundi radio Intel, a koliko AMD. Ili da se koriste Sound Forge, Photoshop, Premiere... Recimo shtopovanje vremena potrebnog za odradjivanje nekog zesceg efekta u Premijeru.

Ako neko ima volje, nek' se javi, jer mene zivo interesuje koliko je E2160 bolji u realnim zivotu od Brizbejna (ako je bolji...). BTW, imam 4000+ :(

Mislim da je u tim stvarima intel mnogo bolji.
Nekako sam mišljenja da je Intel oduvek bio bolji izbor za te stvari, a pogotovo sada kad skoro svaki 2160 može da ide na 3ghz (i više).

Mozda, mozda...

Mislim da je u tim stvarima intel mnogo bolji.
Nekako sam mišljenja da je Intel oduvek bio bolji izbor za te stvari, a pogotovo sada kad skoro svaki 2160 može da ide na 3ghz (i više).

Mislio sam da korisnici uporede masine na nekom realnom zadatku i na default clocku. Moze E2160 da ide na 3Ghz, ali onda treba odvojiti pare na hladjenje, a ako vec dajes pare, onda bolje daj za jaci CPU, bar je to moja logika.

BTW, ima li negde da se skine arhiva cenovnika, jer mi se cini da odnos cena izmedju pojedinih procesora nije bio isti pre 7-8 meseci i sada?

Mislio sam da korisnici uporede masine na nekom realnom zadatku i na default clocku. Moze E2160 da ide na 3Ghz, ali onda treba odvojiti pare na hladjenje, a ako vec dajes pare, onda bolje daj za jaci CPU, bar je to moja logika.

BTW, ima li negde da se skine arhiva cenovnika, jer mi se cini da odnos cena izmedju pojedinih procesora nije bio isti pre 7-8 meseci i sada?

Ne treba ide svaki sa box-om na 3Ghz.

Idi mi dodji mi test

Prvo kako moze neki test da se smatra ozbiljnim, ako se uzimaju neozbiljni programi za testiranje, tipa 3DMarkovi, kako moze neko da sumira konacni rezultat, zato sto je jedan od testova koji se boduje 3DMARK? :D Ovo je smesno, jel' moze taj 3dmark da projektuje zgrade, sta on prakticno radi pa je bitan za procesor?

Drugo evo sada cu ja da vam objasnim koeficijent isplativosti:

Kupis AMD plocu za 40€ i kupis AMD procesor Dual Core za 45€, i poteras ga ko od sale na 2,7Ghz za svaki dan, i sta tu ima da trazi Intel, po pitanju isplativosti?

@NEO, Iskreno mislim da je taj 2160, samo 30-40€ razlike bacenih, u odnosu na X2 4000+, ako u Krajsisu nema razlike izmedju Intela od 150-200€ i AMD-a od 50€, sta ima vise da pricamo.

80% korisnika na benchu, a u zemlji 95%, optereti svoj racunar i procesor maksimalno samo u igrama, znaci ostalo je Intelov marketing i bespotrebno davanje mnogo vise para za stvar koju AMD podjednako dobro obavlja. U igrama su jednaki, ako izuzmemo sto onaj Intel od 800€ daje 3-5 frejmova vise od AMD-a od 50€, verovatno je taj Intel vrlo isplativ.

Poslednja izmena:
Prvo kako moze neki test da se smatra ozbiljnim, ako se uzimaju neozbiljni programi za testiranje, tipa 3DMarkovi, kako moze neko da sumira konacni rezultat, zato sto je jedan od testova koji se boduje 3DMARK? :D Ovo je smesno, jel' moze taj 3dmark da projektuje zgrade, sta on prakticno radi pa je bitan za procesor?

Drugo evo sada cu ja da vam objasnim koeficijent isplativosti:

Kupis AMD plocu za 40€ i kupis AMD procesor Dual Core za 45€, i poteras ga ko od sale na 2,7Ghz za svaki dan, i sta tu ima da trazi Intel, po pitanju isplativosti?

@NEO, Iskreno mislim da je taj 2160, samo 30-40€ razlike bacenih, u odnosu na X2 4000+, ako u Krajsisu nema razlike izmedju Intela od 150-200€ i AMD-a od 50€, sta ima vise da pricamo.

80% korisnika na benchu, a u zemlji 95%, optereti svoj racunar i procesor maksimalno samo u igrama, znaci ostalo je Intelov marketing i bespotrebno davanje mnogo vise para za stvar koju AMD podjednako dobro obavlja.

U Crysisu nema razlike ali ima u drugim igrama. (2160 je samo 15-20 Eur skuplji od x2 4000+)

Poslednja izmena:
@CC13, na onom testu ima razlike samo u prastarom Quake4, iz prakse sam primetio da u vecini takodje nema razlike, a pravis istu gresku kao Maxa, poredis cenu procesora bez ploce, nadji za taj Intel plocu od 40€ da moze da vrsi posao, ili od 60€ stvarno kvalitetnu.

Tačno tako, mada si malko preterao sa cenama. AMD još uvek nudi ploča + CPU kombinaciju za ~100e koja će itekako poslužiti.

Ovo je smesno, jel' moze taj 3dmark da projektuje zgrade, sta on prakticno radi pa je bitan za procesor?

Možda si u pravu za 3DMark. Ali . . .
U svakom slučaju da projektujem zgradu, brod, ili automobil to ne bih radio sa ni sa AMD-ovim najbržim procesorom. (Jeste da mi AMD simpatičniji - al džabe, kad nemam ništa od toga - AMD nema konkurentan CPU za najzahtevnije stvari) - ovo govorim iz prve ruke - kao neko ko se bavi 3D modelovanjem (i to radi na AMD-u).

U Crysisu nema razlike ali ima u drugim igrama. (2160 je samo 15-20 Eur skuplji od x2 4000+)

Nije Crysis jedini već je samo jedna od većine igara koje praktično tera GPU.
Naravno - ima i onih drugih. Ali daleko od toga da većina igara značajno zavisi od CPU-a (pre bi se reklo - manjina).

Poenta : Intel je isplatljiviji - ali za određenu granicu u ceni. AMD još uvek ima šta da ponudi u najnižem segmentu. Lično bih za grafičku radnu stanicu izabrao Intel (a to sigurno ne bi bio neki CPU iz E2XXX serije). Za jeftinu kućnu/igračku mašinu - AMD.

Poslednja izmena:
Nije Crysis jedini već je samo jedna od većine igara koje praktično tera GPU.
Naravno - ima i onih drugih. Ali daleko od toga da većina igara značajno zavisi od CPU-a (pre bi se reklo - manjina).

zavisi od keš-a u CPU-u.
E2xx0 serija nema šta da traži pored AMD-a sa 2x1Mb cache-a dok su Intel modeli sa 4Mb-a koji su BTW mnogo suplji druga priča.
Probajte da izguglate neki gaming test E2xx0 vs. E4x00 vs. E6xx0, bilo je i linkova ovde na forumu al' ko će sad da ih nađe... :D

Poenta : Intel je isplatljiviji - ali za određenu granicu u ceni. AMD još uvek ima šta da ponudi u najnižem segmentu. Lično bih za grafičku radnu stanicu izabrao Intel (a to sigurno ne bi bio neki CPU iz E2XXX serije). Za jeftinu kućnu/igračku mašinu - AMD.

I polako se vraćamo u 2000-tu...
Duron vs. Celeron (jeftini X2 vs. E2xx0) i Athlon vs. P4 (X2 BE vs. E6xx0)... :D

Poslednja izmena:
@CAT, nisam preterao bukvalno imas za one pare i plocu i procesor, poslacu ti i linkove na pm ako hoces.

Druga stvar ovo sto si ti rekao oko isplativosti, upravo se poklapa sa svim onim gore sto sam npisao, 80% ljudi sa bencha, se ne bavi time sto ti radis, vec stvarima kojima je svejedno dal' je Intel ili AMD u masini, u celoj zemlji 95% ljudi nema realnu potrebu za Intelom.

@Superstarr, lakonski, kratko, ali vrlo sadrzajno, sve si objasnio, vezano za cene.

I polako se vraćamo u 2000-tu...
Duron vs. Celeron (jeftini X2 vs. E2xx0) i Athlon vs. P4 (X2 BE vs. E6xx0)...

Sta da ti kazem gde ima dima, ima i vatre, a u danasnje vreme ima mnogo marketinga(i to Intelovog) :D

Poslednja izmena:
Sta da ti kazem gde ima dima, ima i vatre, a u danasnje vreme ima mnogo marketinga(i to Intelovog) :D

Ali stvarno je tako, za Intel je uvek bio problem naći baš jeftinu a iole dobru ploču, bilo je raznih ALi, SiS i sličnih čipset-ova ali tu se nije ni moglo pomišljati na OC a i na default-u su bile lošije od Intel ploča.
Za AMD si uvek imao neki Matsonic kao extra jeftinu varijantu ili za malo više para neku dobru OC-ersku i naravno da je bio isplativiji, kao što je i danas, ako na comp. gledamo kao na low-mid end gejmersku mašinu...

@CC13, na onom testu ima razlike samo u prastarom Quake4, iz prakse sam primetio da u vecini takodje nema razlike, a pravis istu gresku kao Maxa, poredis cenu procesora bez ploce, nadji za taj Intel plocu od 40€ da moze da vrsi posao, ili od 60€ stvarno kvalitetnu.

To nije nikakva greška, ovo je test procesora, a ne konfiguracija! Nema šta da uračunavam ploče, jer i za Intel i za AMD imaš ploča od 60 do 260 evra.

Koja je to ploča za AMD od 260€?!? ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno